Varför erbjuder bemanningsföretagen så låg lön?

“Vanligtvis ger jag inte mina pengar till rika människor jag inte känner…”

Innan jag började jobba i Norge trodde jag att bemanningsföretagen erbjuder högst lön – som i Sverige. Så jag sökte mig till ett bemanningsföretag.

Jag jobbade gladeligen 90 timmar i veckan för bemanningsföretaget. Men det var aldrig tal om övertidsersättning. Jag tänkte “så är det säkert för att jag har högre grundlön”.

På ett händelselöst nattpass började mina kollegor diskutera lönen. De var direktanställda av sjukhuset och fick övertidsersättning efter de första 35,5 arbetstimmarna varje vecka.

Övertidsersättning är bra för dig

Jag räknade ut hur mycket mer jag hade tjänat om jag fått övertidsersättning efter 35,5 timmar. Med arbetsveckor på ~90 timmar så var det egentligen inte så förvånande att övertidsersättning hade ökat förtjänsten med så mycket som ~20%.

Men att jobba direkt för sjukhuset skulle innebära att jag inte fick jobba så mycket som 90 timmar per vecka. Fast det gjorde inte så mycket, för 90 timmar på olika avdelningar var nog så slitsamt. Så jag gjorde bytet och tog direktanställning vid sjukhuset.

När jag löneförhandlade med sjukhuset som arbetsgivare erbjöds jag direkt samma timlön som bemanningsföretaget hade erbjudit mig.

“Jävlar” tänkte jag, “Lika hög grundlön som bemanningssjuksköterskorna OCH övertidsersättning! Bäst att jag ringer min bank och varnar dom så att de inte får en chock när pengarna börjar flöda in på mitt konto”.

Jag började känna mig lurad

Senare fick jag veta att min grundlön på sjukhuset inte var speciellt hög. I själva verket hade jag samma lägstalön som alla andra specialistsjuksköterskor utan arbetslivserfarenhet.

Då var det fortfarande fritt fram för bemanningssjuksköterskor att rusa runt mellan avdelningar och jobba så mycket dom ville. Därför kunde bemanningssjuksköterskor tjäna lika mycket (per vecka) som direktanställda vid sjukhusen, genom att jobba fler timmar.

Senare, under våren 2011, gjordes medial sak av förhållandena vid bemanningsföretagen. Hur många timmar det jobbades, hur arbetsmiljölagen bröts och så vidare. Det var inte längre ok att boka in hur mycket jobb som helst, och gärna inte dubbelpass. Alls.

Så där satt bemanningssjuksköterskorna med lägre eller lika hög grundlön, ingen övertidsersättning och inte fick de längre jobba så mycket som de önskade.

Eller rättare sagt, kvar satt bemanningsföretagen med bostäder som stod tomma, för de svenska sjuksköterskorna såg sig om efter andra alternativ.

Förr tjänade bemanningssjuksköterskor mer

I början av 2000-talet när bemanningsföretagen släpptes in i den norska sjukvården var bilden en helt annan. Norsk sykepleierforbund (NSF) ingick avtal med bemanningsföretagen om att bemanningssjuksköterskorna skulle ha minst 70 000 kr högre årslön än de offentliganställda. 70 000 kr är ungefär 20% av offentliganställdas årslön idag (tio år senare). 2001 innebar det sannolikt närmare 30% i lönepåslag.

Samtidigt uppmanade NSF norska sjuksköterskor att lämna sina jobb i det offentliga för jobb i bemanningsföretag. Det sägs vara en av orsakerna till att NSF kunde sluta bra löneavtal i det offentliga under början av 2000-talet.

I sin hets att skapa vinst har bemanningsföretagen konkurrerat om att erbjuda den billigaste arbetskraften till sjukhusen. För att kunna göra detta har de sänkt bemanningssjuksköterskornas löner och försämrat deras villkor. Alla avtal mellan NSF och bemanningsföretagen har sagts upp. Nu får bemanningssjuksköterskor inget lönepåslag på 30% av lägstalönen. De erbjuds inte ens samma löner som offentliganställda sjuksköterskorna.

Nej, bemanningsföretagen erbjuder lägre löner än vad norska offentliganställda sjuksköterskor får. Har du någonsin undrat varför inga norska sjuksköterskor jobbar i bemanningsbranschen i Norge? Nu vet du varför.

När jag började jobba i Norge antog jag att bemanningsföretagen erbjöd högre grundlön. Mitt antagande var så starkt – “det borde vara så!” – att jag inte ens ansträngde mig för att ta reda på hur det verkligen stod till.

Innan jag förstod att jag utnyttjades som billig importerad arbetskraft hade jag sponsrat bemanningsföretagets ägare med en god del av min lön i flera månader.

Förhoppningsvis behöver du nu inte gå i samma fälla.  Kräv istället en rimlig lön om du ska jobba som bemanningssjuksköterska. Eller sök dig direkt till sjukhusen.

Bli en av medlemmar som håller sig uppdaterade med ett mejl i veckan.


 • Eli

  Vad är en rimlig  lön för en bemaningssjuksköterska?
  Hur mycke i lön kan man kräva+

 • Osäker

  Hej. Jag har precis blivit erbjuden jobb via ett bemmaningsföretag i Norge. Tänkte åka 3 veckor i stöten för att sedan vara hemma i Sverige en vecka. De sa att de kunde erbjuda 37,5 timmar per vecka och förmodligen inte övertid. 178 NOK i timmen skulle jag få, men jag börjar bli fundersam om det är värt att vara borta så mycket för att bara jobba 37,5 timmar i veckan, åker ju inte till Norge för fritid. Är nyutbildad och jobbar på en akutmottagning i Sverige just nu med 21000 i lön. Är det svårt att få nått direkt på ett sjukhus istället? Brukar det finnas bättre möjlighet till att arbeta fler timmar? 

 • Daniel

  Hej. Blev för ett tag sen uppringd av Agito som erbjöd mig 300 NOK/timme med kvällsersättning (17-22) på 40% av grundlön. Nattillägg på 45% av grundlön. Helgtillägg på 40 NOK per timme. Övertid vid mer än 48 timmars arbetsvecka och vid mer än 10 timmars arbete (dubbelpass). Denna lön gäller specialist ssk. Är anestesissk sen snart två år och grundutbildad 2007. Blev överraskad av detta erbjudande då de förra sommar gav mig ett skambud till lön vilket fick mig att ta jobb direkt via sjukhuset där jag förra sommaren fick 231 NOK per timme. Kågon mer som blivit erbjuden bra lönevillkor av bemannings företag den här sommaren? Går det att få sjukhusen att höja ens lön då det borde vara mer fördelaktig att ha mog direktanställd.

 • nefertiti

  Agito blev inte upphandlade detta året mig veterligen. Vad som hänt sen förra året är ett eu direktiv som säger att bemanningsbolagen inte får betala sämre än vad sjukhuset betalar sina fastanställda får inte dra av för a1 eller ge sämre övertidsvillkor. Nåväl det hela kommer sannolikt att leda till att sjukhusen kommer att använda byråvikarier i mindre utsträckning eftersom dessa är dyrare och hellre anställa sina egna, de egna vikarierna kommer få jobba mer helt enkelt då dessa är billigare, det är ju trots allt överiden man vill åt. Jobbar själv direkt för sjukhuset numer och de står för resa, transport till och från flyget och billigt boende.