Vårdförbundet och den övriga eliten

Vårdförbundet är överallt! Jag svär på att de har hyrt in någon hipp människa som har förstått det här med Web 2.0.

Deras hemsida, Vårdförbundet.se, inbjuder till interaktion med kommentarfunktion och forum. De har en solid närvaro på Facebook, med en aktiv sida att gilla. Youtube fylls med videos från Vårdförbundets kongresser och annat “intressant”.

Sedan en vecka finns Vårdförbundets ordförande på Twitter. Om du tycker att Sineva har gett Vårdförbundet lite jävlaranamma utåt så ska du se henne på Twitter, oredigerad.

Tjänar man 80 000kr i månaden så gör man.

Vårdförbundets ordförande på Twitter

Vårdförbundet ska minsann synas och höras!

Att sätta upp 3000 vita kors för att uppmärksamma “dödsfall på grund av brister i vården”; en fantastisk idé eller missriktad energi?

Andreas säger i alla fall att det hela var ett PR-fiasko. Ändå nominerades Vårdförbundet till “hetast i Almedalen” med motiveringen “vita kors och tydliga budskap har synts i många kanaler”.

Så Vårdförbundet syntes, men vad var budskapet de ville att makthavarna skulle lyssna på, efter att deras uppmärksamhet hade fångats?

Jo, de 3000 korsen kompletterades med 64 exempel på vad som kan göras för att undvika dessa dödsfall till följd av vårdskador.

Hur valdes siffran 64?  Om man slår ut 3000 dödsfall på 365 dagar blir det ~8,2 dödsfall per dag. Numera är Almedalsveckan åtta dagar lång, så 8,2 * 8 = 65,6.

64 it is!

Vem fan orkar hinner läsa 64 exempel?

“Kan Vårdförbundet ge 64 bra exempel på vad man kan göra för att undvika dessa 3000 dödsfall så kanske de borde få större inflytande?” Det var nog så det var tänkt att makthavarna skulle resonera.

Jag undrar hur de som började läsa vid kors #62 resonerade?

Budskapet var “Liv hade kunnat räddas om vår kunskap använts fullt ut. Till exempel genom…”

Vårdförbundet i Almedalen, exempel #62

 

Vänta nu. “Liv hade kunnat räddas om vår kunskap använts fullt ut. Till exempel genom… att våra barnmorskor är bäst i världen!”

Det hade kanske varit lika bra att kapa siffran till 60 genomtänkta exempel ändå?

Eller varför inte kapa ner den till åtta och presentera lika många genomarbetade, konkreta förslag, underbyggda med vetenskapliga bevis? Och siffror förstås, sånt som ekonomer och politiker förstår sig på.

Nu tänkte politikerna istället: “Det är väl bra att ni är bra, och att vi har världens lägsta spädbarnsdödlighet i Sverige. Kanske har vi lagt ambitionsnivån onödigt hög i förlossningsvården? Här finns det möjligheter att spara pengar!”.

Äsch. All uppmärksamhet kanske inte är bra uppmärksamhet ändå?