Välkommen till Sjuks.nu!

Sjuks.nu, eller Sjuksköterska.nu, finns till för dig som är intresserad av mer än lågavlönat landstingsjobb.

Här hittar du bland annat information om norgejobb. Vilka arbetsgivare som erbjuder bäst villkor, vad du ska tänka på inför löneförhandling med en norsk arbetsgivare, hur du kan optimera schemat och därmed lönen, och så vidare.

Men det handlar inte bara om norgejobb. Ambitionen är att det ska handla om alla sorter av internationellt arbete som sjuksköterska.

Vem ligger bakom sidan?

Sidan “drivs” anonymt för att den ska kunna vara en plats för öppen diskussion av bland annat arbetsgivare som erbjuder internationellt arbete.

Jag, “Sjuksnu”, är själv anestesisjuksköterska. Jag har egen erfarenhet av norge- och försvarsmaktsjobb. Jag hoppas att framtiden ska rymma möjligheter att prova på arbete i fler länder, och för fler arbetsgivare. Om den gör det ska jag förstås berätta om mina erfarenheter här på Sjuks.nu.

Anonymitet är också den stora/viktiga skillnaden mot exempelvis xtracareblogg.se, sskwebben.se och vardforbundet.se.

En företagsblogg (exempelvis xtracarebloggen) är en företagsblogg, hur personlig den än känns. Vad som skrivs, vilka kommentarer som accepteras och vad som rekommenderas påverkas naturligtvis av företagets intressen. Inget fel med det. Däremot får inte en företagsblogg var den enda tillgängliga informationskällan för sjuksköterskor intresserade av norgejobb.

Här på Sjuks.nu uppmuntras du att kommentera anonymt. Dela med dig av dina erfarenheter. Vilket bemanningsföretag erbjuder bästa lönen? Vilka nackdelar upplevde du med bemanningsföretaget du sist jobbade för? Och så vidare.

Var är vi nu?

Det första inlägget skrevs i februari 2011. Nu, den 22 september, finns det totalt 30 publicerade inlägg med 89 kommentarer.

Närmare 200 unika besökare per dag står för 3500 sidvisningar i veckan. Statistiken visar att den genomsnittliga besökaren stannar två och en halv minut. Det betyder att du och de andra besökarna sammanlagt spenderar över 50 timmar per vecka på Sjuks.nu.

Antalet besökare är inte det viktigaste. Inte heller hur länge den genomsnittliga besökaren stannar. Många hittar hit via Google och av dessa vänder ett större antal i dörren.

Däremot spelar det roll att bland de som hittar hit via Google finns det personer som sökt på exempelvis “sjuksköterska norge”, som stannar över en halvtimme för att läsa flertalet inlägg.

Vad du kan förvänta dig i framtiden

Sidan finns för att internationellt arbete som sjuksköterska är ett område som behöver belysas och diskuteras.

Det kommer förhoppningsvis att handla om alla former av internationellt arbete. Från jobb på kryssningsfartyg till uppdrag för Läkare Utan Gränser.

Just nu handlar det mycket om norge- och försvarsmaktsjobb. Jag skriver ett inlägg och hoppas att du som läsare ska kommentera för att dela med dig av dina erfarenheter. Tillsammans blir vi klokare. Det är inte svårare än så.

Sjuks.nu aspirerar inte på att vara en snabb guide till lätta pengar eller ens höga löner. Sjuks.nu kommer inte heller att beskriva “häftiga äventyr” eller uppmana till altruistiska uppoffringar.

Däremot kommer den beskriva den verklighet som finns tillgänglig för oss alla. Bara vi vill.

 • Kirsi M

  Vill bara säga att sjuksköterska.nu är ju toppen! Jag är op-syrra sedan 1993, jobbat förståss inom landstinget i Sverige men sade upp mig första gången 1999 och frilansade då i 4 år, sen var jag fast anställd igen hemma i 6år innan jag fick nog igen. Har nu jobbat i Norge sedan Maj 2008. Började med Dedicare, som jag tycker har funkat bra på alla sätt…Men sommaren 2010 sänkte de sin övertidsersättning och då bestämde jag mig att det är dags att ragga ett eget vikariat. Har nu  ett tills vidare vikariat fram till nästa sommar ev längre på en liten op.avdelning i södra Norge. Vill bara uppmuntra alla som funderar på att jobba i Norge att göra det! Så mycket bättre arbetstider, bättre lön och mindre stress. Man får också utöva de arbetsuppgifter man är utbildad till-att jobba med sina patienter. Detta låter ju kanske som en självklarhet men så är inte fallet i Sverige då man ska städa op.salar mellan patienterna etc..Förra året jobbade jag 162 dagar och fick ca 100.000 mer i årslön än vad jag hade hemma. Jag hoppas att jag aldrig mer behöver jobba hemma i Sverige utan kan fortsätta att jobba i Norge fram till pensionen;) (sisådär 23 år dit…!) Att man dessutom är så uppskattad på sin arbetsplats är ju enfantastisk upplevelse!

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Tack Kirsi!

   Det är inspirerande att höra hur du har styrt upp det hela. Det låter som att du är nöjd med både arbetsuppgifter och lön. Som att du har hittat rätt.

   Jag undrar om du jobbar i Sverige också för att få E101-utfärdat, eller siktar du på att ta ut både norsk och svensk pension när det blir dags? 

   Det där med norsk pension/E101/osv skulle kunna vara ett intressant ämne att ta upp mer av här på Sjuksköterska.nu framöver. Dela gärna med dig om du redan har hunnit få insyn i ämnet. 

   /Sjuks.nu

   • Kirsi M

    Nej, jag jobbar inte alls i Sverige och har därmed inte E101. Jag har tänkt som så att det blir så småningom pension från båda länderna. Jag har inte satt mig i det eftersom det är ganska många år kvar. Med det skulle vara jätteintressant att veta mera, hoppas någon kan mera om ämnet!

    • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

     Jag har både jobbat med och utan E101, så jag är delvis i samma sits.

     Första steget, har jag förstått, är att kolla upp så att ens arbetsgivare verkligen betalat in pensionsavgiften som de sagt. Sannolikt sköter sjukhuset detta om man frilansar, men är man anställd av bemanningsföretag är det inte lika säkert:

     “- Det er ingen innbetalinger som er registrert på dem, de står med null i pensjon, sier Sund, som tror dette gjelder langt flere. 
     I samme periode er de ansatte trukket fem prosent av lønna av Adecco. Pengene skulle vært satt inn på pensjonskontoen.”
     Länk till artikeln som citatet är hämtat ur: http://bit.ly/rrhB3F

     Två sidor om norsk pension:

     http://bit.ly/vOskdw & http://bit.ly/u3AfuA

     Undrar om det finns konkreta exempel att hitta någonstans? Hittar du bra information så är det obligatoriskt att dela den!

 • Sara

  Hej!

  Jag är en av dem som spenderat mer än en halv timma på denna bloggen ;). Jag hittade hit via Google. Sökte efter andra sjuksköterskors upplevelser av svårigheter med arbetsrollen och yrket och hittade på så vis denna blogg.

  Är 25 och har jobbat ca tre år som sjuksköterska. Har jobbat i landstinget i 2,5 år, varav två år natt. Sedan några månader jobbar jag nu på sjukhem  i Norge för ett bemanningsföretag.  Har sedan utbildningen varit tveksam om detta verkligen är min grej. Hoppas fortfarande på att finna min nish, men har tyvärr inte gjort det än.  Jag besöker regelbundet denna sidan. Det som skrivs är givande och intelligent. Tack!

  Ville bara ge mig till känna och berätta lite om mig. 

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Sara!

   Så roligt att få ett namn och en presentation, och så vänliga ord! 

   Då fungerar det ju som det ska, det där med googlandet. Helst hade jag förstås sett att du fick hjälp med din frågeställning. Och att hitta din nisch!

   Jag kan av egen erfarenhet säga att belöningen blivit större och större desto mer specialiserad/nischad jag gjort mig själv. Det är fantastiskt skönt att känna att jag behärskar mitt område. Jag förstår det medicinska som påverkar mina patienter, har koll på omvårdnadsbiten, och kan tillföra något i vården av mina patienter.

   Sedan har jag turen att området jag nischat mig inom gör att jag kan begära en rimligare lön än många andra sjuksköterskor. Tur, eller så valde jag det området för att jag visste att lönen spelar roll för mig.

   Jag tror att du är på god väg att hitta din nisch. Med hjälp av bemanningsföretag, eller en anställning i vikariepool på ett norskt sjukhus, har du alla möjligheter att hitta “din” patientkategori och den typ av vård du är intresserad av. Sedan är det bara att bestämma i vilken del av vårdkedjan du vill möta och hjälpa patienterna. Prehospitalt, på akuten, på operation, på postop/IVA/UVA , på vårdavdelning eller i hemsjukvården.

   Eller ja, så gjorde jag i alla fall. Jag tänker att det finns lika många sätt att hitta sin nisch, som det finns sjuksköterskor. Hoppas i alla fall att du hittar din snart.

   Men det där med att jobba för bemanningsföretag på sjukhem. Det är ju det område där man som svensk sjuksköterska löper störst risk att bli utnyttjad rent löne- och villkorsmässigt. Har du ordnat det för dig?

   /Sjuks.nu

   • Sara

    Hallå igen!

    Tack för ditt engagemang och svar;). Inspirerande att läsa om din målmedvetenhet och hur du hittat rätt. 

    Ja, det här med bemanningsföretag och sjukhem är ett medvetet val. Det är nog så att jag hade tjänat mer om bemanningsföretaget inte fanns där som en mellanhand. Eftersom detta är min första erfarenhet av norgejobb så har det upplevts som en trygghet att bemanningsföretaget ordnar med boende och samordning. Även om bemanningsföretaget tar en del av lönen så är den fortfarande överraskande bra. 

    Detta med Norge är ett delmål i min karriär. Har siktet inställt på en särskild nisch som jag hoppas kommer passa mig =). 

    Vänliga hälsningar Sara.

    • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

     Sara!

     När jag läser “medvetet val” och “delmål i min karriär” förstår jag att det är ordning.

     Dessutom har du tänkt ut en nisch som kan passa dig! Du som redan har jobbat i Norge och är på väg att välja nisch: räknar du med att jobba i Norge, inom din nisch, i framtiden?

     Inte för att man prompt måste jobba i sin nisch hela tiden. Jag tror till och med att det kan vara bra, att vid norgejobb ta chansen och skaffa erfarenhet av närliggande områden. Men hittar man en nisch man verkligen brinner för så är risken att allt annat är tråkigt i jämförelse. =)

 • Sofia

  HejMåste bara få säga att denna hemsida har “frälst” mig lite och jag vill bara uppmuntra dig till att fortsätta med detta fantastiska jobb, dvs informera och inspirera! Jag blev klar sjuksköterska juni 2011 och har sedan utexamineringen arbetat/arbetar på en medicinavdelning för Capio. Tanken på att stanna på denna vårdavdelning resten av min karriär gör mig deprimerad. Redan under min sköterskeutbildning visste jag att jag ville specialisera mig och det var efter min praktik med anestesin som jag hade det klart för mig – jag ska bli anestesisjuksköterska! Men för att komma dit krävs ”den där” erfarenheten och jag har fått rådet av flera att ”jobba ett par år” innan jag tar min specialistutbildning. Men med mina ambitioner och myror i baken känns dem där åren oändligt långa på medicinavdelningen och ibland tänker jag ”har jag valt rätt?”. Så ramlade jag av en slump in på denna hemsida och gnistan tändes åter. Det är klart att jag vill jobba i detta yrke! Med alla dessa möjligheter som finns för att kunna utvecklas, resa. I skrivande stund ansöker jag nu om norsk legitimation för att kunna arbeta i Norge. Jag vägrar vara den som är bitter. 

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Sofia!

   Du lyckades! “Uppmuntrad” räcker inte för att beskriva hur glad jag blir av att höra att mina texter inspirerat dig.

   Jag känner igen mig i din beskrivning och blir inte det minsta förvånad om du läser anestesi redan till hösten 2012, kombinerat med norgejobb.

   Håll oss här på Sjuksköterska.nu uppdaterade! =)

 • Mia

  Tack för en sådan givande och lärorik sida!
  Jag blir legitimerad sjuksköterska sommaren 2012 och har de senaste året fått upp ögonen för att jobba i Norge (periodvis). Just nu bor jag i Linköping och försöker hitta avdelningar/kliniker med inriktning på beroende/missbruk. Har efter praktik på en beroendemottagning blivit mycket intresserad av att utveckla och arbeta inom detta område.

  Nu till mina frågor. Vet du om det finns någon beroendeavdelning eller mottagning i Norge ? Får man tillgodoräkna jobb som sjuksköterska i Norge för att sedan gå en vidareutbildning i Sverige?  

  H.
  Mia

  • Fredrica Grahn-Andersson

   Hej!
   Psykiatri finns i alla regioner, ofta är det egna sjukhus ute på landet i gamla 1800-talsbyggnader. Kolla också på http://www.modum-bad.no och http://www.piv.no

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Mia!

   Fredrica gav dig ett bättre svar än vad jag hade kunnat prestera, på din första fråga. Utöver de länkar du fick så kan du höra av dig till resterande sjukhus för att få en översyn om var din framtida arbetsplats finns.

   Som svar på din andra fråga, om arbetslivserfarenheten som sjuksköterska i Norge räknas likadant som arbetslivserfarenhet som sjuksköterska i Sverige, säger VHS:

   VHS gör ingen bedömning av arbetslivserfarenheten utan vidarebefodrar denna till universitetet för bedömning. Därför bör du kontakta universitetet om detta så ska de kunna svara på om de behandlar arbetslivserfarenhet från olika länder olika.

   Jag har själv skickat in norska arbetsintyg till antagningen, där mitt arbete stått specificerat som Sykepleier, och under “Mina meriter” adderades månaderna helt enkelt till arbetslivserfarenhet som sjuksköterska.

   Det borde inte vara några konstigheter, men bäst är det väl att göra som VHS säger och kontakta de aktuella universiteten.

   Här finns mer att läsa om detta.

 • Anonymous

  Hej. Jag skulle vara väldigt tacksam för information om hur det egentligen blev med övertidsbetalning till svensk vårdpersonal från ett visst bemanningsföretag. 120 norrmän verkar ha fått det ( http://nrk.no/nyheter/distrikt/ostlandssendingen/1.7830992 ) men hur gick det för svenskarna? Krävdes verkligen timlistor som bevis osv.?
  Informationen behövs för ett granskande reportage i svensk media. Tacksam för svar snarast. 

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej KB/KJ,

   Jag ska försöka hjälpa dig med den information du eftersöker.

   Jag skrev ett inlägg om Adecco-skandalen, här på Sjuksköterska.nu, efter att signaturen “Cyber_ac” berättat om sina erfarenheter av det hela. Tyvärr har inte Cyber_ac återvänt för att berätta vad det resulterade i.

   Jag ska göra ett nytt försök att få kontakt med Cyber_ac på den e-postadress hon angivit när hon skrev kommentarerna. Är det ok om jag ger honom/henne din e-postadress så kan han/hon kontakta dig om han/hon vill?

   • Anonymous

    Ja tack, självklart. Det går bra att kontakta mig.
    Tycker det är lite märkligt att det egentligen inte är någon som riktigt vet. Vem ska man fråga?
    mvh
    Kristofer Janiec

    1 feb 2012 kl. 15.55 skrev Disqus:

    • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

     Inget svar från “Cyber_ac” än så länge, vad det betyder kan jag inte säga.

     Adecco själva vet väl helt säkert? 

     De gick ju ut i media och sa att “alla” deras arbetstagare skulle få betalt den övertidsersättning dom hade rätt till.

     Sedan skickade dom ut mejl åt alla sina arbetstagare om detta, inte bara de som jobbade på sjukhemmen i fråga. Och bad arbetstagarna att gå igenom sina timlistor manuellt för att göra krav på övertidsersättning. Det vore hyfsat galet att göra så mot arbetstagare som man inte tänker betala övertidsersättning åt.

     Får du reda på något mer i frågan hoppas jag att du håller oss uppdaterade.

     • Anonymous

      Adecco vet säkert, men kan bara hänvisa till pressmeddelanden. De gick ut i media och sade att “alla som har krav på övertidsersättning” skulle få det. Man måste alltså kräva själv. Det jag reagerar på är att man i fallet med de norska sjukhemmen gått ut och sagt exakt hur mycket som betalas ut till exakt hur många anställda. Man säger att man inte vill gå ut med detaljer om avtalet med sykepleierforbundet och fagforbundet men att man tänker betala ut “tarifflöner” till anställda med krav. Men vad betyder tarifflöner? 

      Enligt inslaget http://nrk.no/nyheter/distrikt/ostlandssendingen/1.7830992 så får Samir 300.000 för 2500 övertidstimmar vilket blir 120 kr i timmen. Av klädseln att döma ser han inte ut som en sjuksköterska, men även om han så tjänar 200 NOK i timmen så är 120 NOK i övertidsersättning högre än den lägsta lagstadgade på 40% som man hört svenskar blivit erbjudna. Mer troligt är att han fått 80-100% i övertidsersättning. Får svenskar så mycket? Svenskar utgör faktiskt den stora merparten av Adecco Helses personal, men om dessa har man inte sagt ett knyst i media. Det vore ju väldigt fin PR för Adecco om man hade gått ut och sagt “nu har vi kompenserat 1000 svenskar med 30 miljoner kr”. 

      Det har ju här på forumet snackats om timlistor som inte går att få ut osv. Vissa har kanske bytt email-adress, och har inte läst Adeccos mejl. Eller fastnade det i spam-filtret. Adecco kan ju ställa hur många krav som helst vad man ska göra för att få ut ersättningen. “Stå på ett ben, ha timlistan i en tratt på huvudet, och sjunga norska nationalsången utanför Adeccos huvudkontor i Oslo”. Var slutar det?

      Det finns många omständigheter som gör att detta är ett intressant fall värt att titta lite närmare på. Jag har på känn att det i praktiken var väldigt få svenskar som blev kompenserade. 

 • Amanda

  Jag är snart färdig ssk (och redan nu lite bitter) Hur är det med arbetsVILLKOREN i Norge? Är treskift nattjänstgöring obligatoriskt på de flesta sjukhus (som det verkar vara i Sverige?) Känns inte ok att bli tvingad att jobba nätter regelbundet, oavsett om man är ny eller inte. Det var INTE ett krav då jag började utbilda mig iallafall.

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Amanda!

   Tyvärr finns samma problem i Norge också; det går inte att få tag på nog fast nattpersonal för att täcka allt nattarbete. Tar du en fast anställning i dygnet runt-verksamhet kan du ganska kallt räkna med att behöva jobba en del natt.

   Men med det är det inte sagt att du behöver sätta dig i samma sits som de norska sjuksköterskorna. Jobbar du som timvikarie så är det avdelningens personalbehov och välvilja gentemot dig som avgör hur många av dina önskemål, både schema- och lönemässiga, som du kan få igenom.

   Låser du inte dig vid en arbetsgivare, en ort och en verksamhet så kan du välja dina arbetstider relativt fritt. Det är upp till dig, skulle man kunna säga.

 • Snartklarssk

  Hej!
  Jag gillar din sida, den ger mig idéer, men jag måste bara fråga.
  En av tankarna som dyker upp när jag läser inlägg efter inlägg, vill jag verkligen det här?
  Jag är inne på tredje året på utbildningen till ssk. Är det min sista chans att hoppa av innan jag hamnar i d där eländet du skriver om? Dålig lön, dåliga arbetstider, dåliga villkor, trötta och utbrända arbetskollegor, att jag själv blir trött och utbränd? Jag kan tänka mig att arbeta i norge under en period, men det är inte det jag vill. Jag vill arbeta i Stockholm. Är det allt d ovan som väntar mig då? Du som verkar vara rätt så insatt, vad kan jag göra med min akademiska ssk utbildning om jag inte vill jobba på sjukhus? Om jag inte vill ha dåliga arbetstider och dåliga villkor och bli utbränd innan 30?
  Just nu, undrar jag om det var mitt sämsta val någonsin att söka till sjuksköterskeutbildningen… SÅ kul är det inte så att det är värt det alla skriver om här.

  • Olle

   Klart du vill! Största fördelen med detta yrke som jag ser det är att efter 3 år med grundutbildning har allt bara börjat, det finns ju en uppsjö av specialiseringar att välja mellan och en mängd ställen att jobba på. Men visst finns det sämre sidor med, arbetstiderna är en, lön är en annan. Inget jobb är toppen hela tiden, inte heller detta och det hörs och syns allt som oftast i media, men nu kräver många av oss lite upprättelse för det vi faktiskt gör då många inte har en susning om vad sjuksköterskor gör, mer än att “jobba på sjukhus”. Det är därför denna sidan är toppen!
   Själv har jag jobbat som syrra några år nu och läser nu narkosvubben och kör lite ambulans för att dryga ut familjekassan.
   Vill du inte jobba på sjukhus får du väl läsa en master i vårdvetenskap och sen doktorera på det och jobba på universitet!

 • Karolina Lek

  Hej. Jag skulle gärna vilja komma i kontakt med dig/er som driver den här sidan. Jag är journalist på Ekot och tittar på sjuksköterskor som valt att åka till Norge för att jobba. Kontakta mig gärna på karolina.lek@sverigesradio.se

 • Robert Zellin

  Hej!
  Var i Norge förra sommaren och jobbade – hade lite olika erfarenheter – dels ett dåligt bemanningsföretag, sedan ett lite bättre – vi kom dock inte överens om arbetstiderna. Letar nu ett bemanningsföretag igen, eller söker också aktivt som frilans. Nu till min fråga till Er alla. Har glömt namnen på de vanligaste journalsystemen man har i Norge det enda jag kommer ihåg är Gerica, men det finns många fler. Kan någon snäll person därute i cyberrymden nämna några journalsystemsnamn, så att jag kommer ihåg vilka jag arbetat med (total blockad i min skalle)
  Tack på förhand
  Robert

  • Anna Nadmyr

   Hej Robert Du är välkommen till Bemanningsföretaget Arisone Medic. Kolla gärna upp oss; http://www.arisone.se Journalsystem i Norge kan vi nog få fram. :)

   • Robert Zellin

    Tack för ditt svar.
    Ser jätteintressant ut, har Ni uppdrag i Norge också? Av personliga skäl vill jag tillbaka dit (gravid flickvän)

    • Anna Nadmyr

     Vi har haft uppdrag i Norge men nu bemannar vi Sverige runt om. Det är klart att du ska vara hos din flickvän. Lägg Arisone på minnet när du är tillbaka i Svea. :)

     • Robert Zellin

      Absolut, troligen blir jag nog bofast i Oslo om jag finner ett jobb, vilket jag borde göra…? Ha en god kväll och en trevlig weekend.

      Har studerat i flera år så det hänger lite på referenser, jag har bara en, vad gör jag åt det?

 • Pingback: roof repair()

 • Pingback: GVK BIO()

 • Pingback: Festivales()

 • Pingback: Corporate Event Management Company in Hyderabad()

 • Pingback: check out the post right here()

 • Pingback: Scr888 Register()

 • Pingback: Aws Alkhazraji coehuman()

 • Pingback: Dokter gigi jakarta utara()

 • Pingback: iraqi geometr4y()

 • Pingback: DMPK Studies Contract Research()

 • Pingback: iq colarts()

 • Pingback: pharmacokinetic()

 • Pingback: corporate event management companies()

 • Pingback: lowongan cpns2018()

 • Pingback: http://www.guaranteedppc.com()

 • Pingback: UK Chat()

 • Pingback: 14 day money back guarantee ppc()

 • Pingback: Sven()

 • Pingback: avença informática()

 • Pingback: home page()

 • Pingback: 루비게임 엘리트게임 루비게임주소()

 • Pingback: hombre camisas()

 • Pingback: 온라인카지노사이트()

 • Pingback: Caco-2 cell line studies()

 • Pingback: forex signals()

 • Pingback: hoverboard()

 • Pingback: horoscope gemini tomorrow()

 • Pingback: stromba()

 • Pingback: kalpatropin()

 • Pingback: tree of innovation seo agency()

 • Pingback: hvac richmond()

 • Pingback: http://www.1beefjerky.com()

 • Pingback: porno()

 • Pingback: sorteos()

 • Pingback: bmw service Near greensboro()

 • Pingback: Removal Companies()

 • Pingback: agen bola sbobet online()

 • Pingback: Optimization of Druggable Properties()

 • Pingback: bitcoin casinos no deposit bonus usa()

 • Pingback: BMW Greensboro()

 • Pingback: 토토사이트 추천()

 • Pingback: freshamateurs917 abdu23na2576 abdu23na56()

 • Pingback: 2019()