Tjäna 24000 i veckan i väntan på att landstinget tar sitt förnuft till fånga

Nu händer det. Nyutexaminerade sjuksköterskor organiserar sig och säger ifrån. 24000 och inte ett öre mindre.

Privata arbetsgivare säger “visst”. 24000 är inte så mycket mer än vad de erbjuder i ingångslön vanligtvis.

I kommunen säger man “njaa, mjaa, okej då”. Det är lite mer än vad de tänkte erbjuda i ingångslön, men det behövs ju folk.

Landstinget däremot. “Va!! 24000? Är du galen eller?”. Så lägger de ut annonsen igen. Och igen.

Under tiden “sparar” landstinget pengar. En tom rad i schemat. Sjuksköterskorna håller verksamheten flytande i alla fall, på bekostnad av sin egen hälsa.

Samtidigt gnuggar cheferna i landstinget händerna, i väntan på att upprorsmakarna ska ge upp. “Snart kommer spolingarna krypandes till korset!”.

“Landstinget kan ta sina usla löner och köra upp…”


Det är lätt att tacka nej till skambud, så länge som man inte behöver pengarna.

Tänk om Vårdförbundet använde sin strejkkassa till något klokt, som att finansiera denna vägran att acceptera en låg ingångslön? Nej, den tömdes istället för att strejka försiktigt för tre år sedan. Vad gav det? 0.5% och “finare skrivningar”?

Tänk om dessa nyutexaminerade kan hålla ut längre än landstinget, utan hjälp av Vårdförbundet?

Det kan dom.

Nyutexaminerad? Då blir din grundlön 32000 kr i månaden

24000 i veckan lovar jag i inläggets titel. Jag ska hålla det löftet.

Som nyutexaminerad sjuksköterska i Norge erbjuds du en ingångslön på 178 norska kronor i timmen. Växlingskursen är ungefär 1,17 svenska kronor per norsk krona. Det ger en timlön på 208 svenska kronor, eller en månadslön på 32000 svenska kronor.

Adecco tycks vara det bemanningsföretag som erbjuder nyutexaminerade bäst villkor. Men att jobba för bemanningsföretag i Norge är som att jobba för landstinget i Sverige: lågavlönat, jämfört med alternativen.

Den rimligare lönen (20-40% högre än på bemanningsföretag) finns i jobb som frilansande sjuksköterska med direktanställning i det offentliga (på sjukhem eller sjukhus). Bakvänt, men sant.

24000 kronor i veckan

I “Åk inte till Norge för att jobba i landstinget” visar jag att en frilansande specialistsjuksköterska med grundlön på 223 NOK/h kan komma upp i en snittlön på 367 NOK/h (inklusive tillägg). Då handlar det om en komprimerad och intensiv arbetsperiod, med tio timmar arbetstid per dag och mycket övertidsersättning.

Med din grundlön på 178 NOK/h skulle du komma upp i 293 NOK/h för en liknande arbetsperiod på 70 timmar under en vecka. Det skulle ge dig 20510 norska kronor för veckan.

Växla det till svenska kronor och du har tjänat 24000 kronor på en vecka. Svårare än så är det inte.

All information du behöver finns här på Sjuksköterska.nu:

Att sprida information om norgejobb är ett av syftena med sidan. Därför handlar många av de 58 inläggen och 337 kommentarerna om just det.

Undrar du över något är det bara att du skriver en kommentar. Om inte jag (“Sjuksnu”) eller någon av stammisarna kan hjälpa dig, så kan helt säkert någon av mejllistans prenumeranter vara till hjälp.

Så samlar vi informationen här på Sjuksköterska.nu, för att fler ska kunna undvika orimligt låga löner.

Bli en av medlemmar som håller sig uppdaterade med ett mejl i veckan.


 • Sandra W

  Jag har precis fått en fast 50% tjänst natt på en avd på Östfold sykehus i fredrikstad istället för att jobba för bemanning.
  Jag har tänkt att kombinera detta med några pass på gamla jobbet hemma i Sverige och vara hemma med barnen mer.

  Vad är bäst? Använda E101 eller skatta i Sverige och Norge för sig?
  Vilka avdrag kan/ska jag göra?
  Hoppas kunna förhandla mig till boende. Fick höra att det fanns att hyra rum på sjukhuset för 150 nok natten.

  Vad ska jag begära i lön? Jag har varit färdig ssk sedan juni -11, är 25 år.

  Ett tips till admin är att kanske starta ett forum här på sjuks.nu

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Sandra!

   Jag skrev ett långt svar på din kommentar, som tillslut blev till ett inlägg:

   * sjuks.nu/kombinera-deltid-med-norgejobb/

   Håll oss uppdaterade! =)

 • Manne

  Hej, jag blir färdig ssk nu i jan och har blivit erbjuden jobb med en månadslön på 21500. Jag står nu här och velar fram och tillbaka om jag ska tacka ja eller säga nej tack och åka till Norge. Jag har alltid tänkt att arbeta i Norge alt Danmark i framtiden men vill vub:a först(anestesi) och tänkte därför “beta” av mitt år (som krävs för att söka) i sverige. Räknas det likadant om jag skulle jobba i Norge och sen söka och utbilda mig i Sverige? Tack för en bra sida!

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Manne!

   Det korta svaret på din fråga är ja, det räknas likadant. Jobb som sjuksköterska är jobb som sjuksköterska.

   Det långa svaret, med reflektioner kring arbete i Norge och anestesisjuksköterskeutbildningen, blev till ett eget inlägg:

   * http://www.sjuks.nu/fran-nyutexaminerad-till-anestesisjukskoterska/

   Uppstår fler frågor eller funderingar så är det bara att du skriver igen, så ska jag försöka hjälpa till att besvara dom.

 • Marlene

  Hej Sjuksnu! 

  Jag har i tidigare inlägg skrivit att jag funderar på att söka mig till Norge i vår  och sommar. Nu har jag börjat fundera på var/vilken avdelning man bör söka sig till om man vill komma så nära “svenska ssk-förhållanden”. Jag vill inte åka till Norge för att jobba mer som uska. Har hört lite att man gör mer “usk göra” i Norge än vad vi gör i Sverige. Jag jobbar däremot på en avdelning som har PNV- patient närmre vård. Jag är alltså ute i omvårdnaden också. Tar man sedan bort provtagning, blododling, PVK etc (vet inte hur det är med s.c venport och hantering av CVK) så försvinner ju mycket av det jag känner att man behöver göra titt som tätt för att “inte förlora sin touch”. 

  Vet du om det finns avdelningar som är mer lr mindre lika som i Sverige eller det går inte att säga? Tex Kirurgen vs Medicin. Ett sjukhus vs ett annat sjukhus.Varför jag kom att tänka på detta var för att jag pratade med en läkare som poängterade att vi i Sverige har mycket mer fria tyglar än vad man tex har i Danmark och Norge. Jag är intresserad av att åka till Norge för att få den lön jag anser att vi förtjänar men jag vet inte om jag tycker att det är värt det om det blir på bekostnad av min personliga utveckling som ssk. 

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Marlene!

   Jag förstår att du undrar hur det är, och jag har själv hört samma sak som du. Men du behöver inte oroa dig för din yrkesmässiga utveckling, även om du söker dig till Norge.

   Mitt svar blev till ett eget inlägg, så hoppas jag att fler fyller på med sina erfarenheter:

   * http://www.sjuks.nu/vad-du-far-och-inte-far-gora/