Sommarjobb i Norge, före sjuksköterske-legitimationen?

Du vägrar arbeta till lärlingslön och väljer därför norgejobb över landstingsjobb i sommar.

Kanske är det din första vända i Norge. Kanske är det rentav ditt första sjuksköterskejobb.

Här är den vägledning du behöver för att hitta en seriös arbetsgivare och komma igång.

Du behöver en norsk sjuksköterskelegitimation

För att kunna jobba som sjuksköterska i Norge behöver du en norsk sjuksköterskelegitimation.

För att ansöka om norsk sjuksköterskelegitimation ska du skicka in en vidimerad kopia av din svenska sjuksköterskelegitimation.

Om du tar examen i juni bör du se till att skicka in och betala för ansökan om svensk sjuksköterskelegitimation så tidigt som möjligt. Helst samma dag som du har examensbeviset i din hand. På så vis behandlas din ansökan så tidigt som möjligt.

När du fått din svenska sjuksköterskelegitimation ordnar du de vidimerade kopiorna du behöver, bifogar dessa till blanketten som du fyllt i, och skickar iväg det hela till SAFH i Norge. Är allt korrekt ifyllt, och om du betalar avgiften så snabbt som möjligt, så kan du ha din norska sjuksköterskelegitimation i handen 2-4 veckor efter att du skickade in ansökan.

Jag har inte tid eller råd att vänta i flera veckor!

Nej, speciellt inte under sommaren då du kan tjäna 24.000 i veckan istället för att vara arbetslös.

Därför ska du hitta en arbetsgivare som låter dig komma igång med jobbandet före du fått svensk och norsk sjuksköterskelegitimation.

Var tydlig när du diskuterar med din potentiella arbetsgivare. Berätta att det kan dröja några veckor innan du fått din norska sjuksköterskelegitimation.

Under tiden kan du exempelvis göra din brevidgång/inskolning. Ja, inte på bemanningsföretag förstås, för då skulle du inte erbjudas mer än ett par dagars inskolning per arbetsplats.

Men som offentliganställd direkt på en avdelning tjänar du bättre, samtidigt som det innebär en större trygghet för dig: med rimlig inskolning och mindre omkringflackande.

Om legitimationen dröjer och inskolningen är slut?

Norsk sykepleierforbund beskriver situationen:

Jeg har bestått eksamen fra sykepleierutdanningen, men har ikke fått autorisasjonspapirene ennå. Jeg har vært i arbeid som sykepleier siden jeg var ferdig på skolen, men lønnes som assistent. Kan jeg kreve tilbakebetalt lønn som sykepleier fra ansettelsen?

Svar: – Det er viktig å skille mellom lønn og autorisasjon. Lønnssystemet er bygd opp rundt et minstelønnssystem hvor det stilles krav om minimum tre års høyskoleutdanning. Det står ingenting om lønn i forhold til autorisasjon. Er du ansatt i stilling som sykepleier skal det følge lønn med dette, sier Høiland.

En annen sak er at ingen som ikke kan vise til egen autorisasjon som sykepleier kan kalle seg sykepleier eller utføre oppgaver som ligger inn under en sykepleiers ansvarsområdet.

En nyutdannet sykepleier som venter på å få autorisasjon kan ikke ha sykepleiefaglig ansvar.

– Din arbeidsgiver kan ikke sette deg til selvstendig ansvar som sykepleier før du har mottatt autorisasjon. Imidlertid er det ikke noe i veien for at du lønnes tilsvarende sykepleier fra første dag. Mange arbeidsgivere snur dessverre dette på hodet og utbetaler ikke lønn, men har ingen begrensninger i utøvelse.

Du kommer alltså inte vara ensam om att jobba utan autorisasjon/legitimation. De norska nyutexaminerade sjuksköterskorna väntar också på sina legitimationer.

Acceptera inte lägre lön i väntan på legitimationen. Visa upp examensbeviset som säger att du har tre års högskoleutbildning och begär en rimlig lön.

Du är inte i Norge för att jobba halvideellt, du gör redan mer än din andel av halvideellt arbete i Sverige.

 • Smultron

  Jag har hört att man inte MÅSTE söka om norsk leg överhuvudtaget. Utan att det  räcker att skicka in en kopia på den svenska man får. Har hört detta från en ssk som arbetat i Norge tidigare ett flertal gånger. Hon menar att det mest innebär en administrativ kostnad och är inget formellt krav.. Stämmer det?

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Smultron,

   Jag läser på SAFH.no:

   Norge har gjennom EØS-avtalen og en egen Nordisk overenskomst, inngått avtale om gjensidig godkjenning av autorisasjon gitt i andre nordiske land. I disse tilfellene blir det ikke gjort noen sammenligning av om eksamen er jevngod med norsk eksamen. 

   Men det utenlandske autorisasjonsdokumentet gjelder ikke som autorisasjon eller lisens i Norge. Den som vil praktisere yrket i Norge, bør søke norsk autorisasjon eller lisens, og vil da få en forenklet behandling.

   Utan autorisasjon/lisens har du varken rätt att kalla dig sykepleier eller utföra en sjuksköterskas arbetsuppgifter i Norge.

   Du kan säkert hitta en arbetsgivare som tycker det är helt ok att sätta dig i jobb utan norsk sjuksköterskelegitimation – men det är inte rätt.

 • Sjuksköterska i Sundsvall

  Jag har varit ett par vänder och jobbat i Norge, både innan sjuksköterskeutbildningen, under och efter. (Åker själv utan bemaningsföretag)
  Sist så blev det lite problem, lönemässigt. Jag hade inte auktorisationen klar, men jag hade den svenska legitimationen. Det var inga problem för mig att arbeta ändå enligt chefen. Men vad bra sa jag! Och ville ha det i skrift att jag skulle få samma lön från första dagen jag satte min fot på jobbet…(Detta var hon tvungen att kolla upp men dagen efter fick jag det i skrift) Och tur vad det att jag hade det i skrift, fick kämpa i 6 månader efter att jag slutat med att få rätt lön utbetalat, inte förrän jag hotade med stämning och polisanmälan fick jag rätt lön utbetalt.  

  Efter detta har jag lärt mig att ALDRIG lita på någons ord, ser till att jag har ALLT i skrift. 
  Även nu då jag arbetar i Sverige så ser jag till att alla papper stämmer själv (och nej, hur otroligt det än låter så kan man inte lita på att chefen kan)

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej “S.i.S”,

   Detta är ett viktigt budskap. Alla arbetsgivare kan “ändra sig”, slarva, misstolka och misstolkas, försöka spara pengar osv. Det gäller att få “allt” i skrift och stå upp för sin rätt.

 • Sandra Wilhelm

  Nu har jag precis kommit hem efter 4 nätter storhelgsjobb i Norge. Jag har tjänat 23275 sek på dessa 4 nätter. Här kommer uträkningen
  182 nok i grundlön x 2,33 =424+ 56 i kväll och nattillägg= 480 nok/h
  480×9,25h* 4= 17762* 1,17= 20781 sek.
  20781. * 1,12 i semesterersättning = 23275 sek

  Jag är nöjd:-) jag har varit färdig ssk i 10 månader

  • Annie

   Super! Det gäller att välja sina dagar! :=) Får jag fråga vilken bemanningsfirma du jobbar för? Håller själv på att kolla runt vad som erbjuds inför sommaren. Hur var det med inskolning inför dessa nätter, eller du kanske hade jobbat där förr…

   • Ewelina 07

    Hej ..jag skulle rekomendera söka jobb i Norge i KOOPERATIV BEMANING , helt underbart på alla sätt och vis…kontakta de..Ewa SSK

    • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

     Hej Ewa!

     Om det är något jag lärt mig så är det att vara skeptisk till semi-anonyma påståenden på internet.

     Kan du inte berätta mer om dina erfarenheter av kooperativ bemanning? På vilket sätt är det “helt underbart”? 

     Om du jämför med de andra bemanningsföretagen du jobbat för, vad är det som gör kooperativ bemanning bättre?

     Din information kan vara till nytta för flera, bara du berättar mer. =)

     • kooperativ_bemanning_ab

      Ewa existerar :) och är en trevlig sjuksköterska med 25 års erfarenhet som jag har haft tele-kontakt med och som var aktuell för ett sommarjobb nära Ålesund. Efter lite om och men kom vi gemensamt fram till att det bästa för henne vore om hon tog en fast (tidsbegränsad) anställning direkt för kommunen eftersom det gav bättre betalt i hennes fall. 

     • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

      Hej Kristofer/KB,

      Det var gott att höra. Tänk om fler arbetsgivare var så. Oftast kommer förstås arbetsgivarens vinstintresse i vägen för arbetstagarens bästa. Åtminstone när det gäller bemanningsföretag.

  • Sandra Wilhelm

   Jag har jobbat där sedan januari nu, jobbar direkt för sjukhuset och varierar mellan 2 avdelningar just nu!

   • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

    Så gott att höra, Sandra.

    Visst är den fin, den norska storhelgsersättningen? I jämförelse med den svenska så går det knappt att hålla sig för skratt.

    Hur kommer det sig att du varierar mellan två olika avdelningar, när du inte gör mer än ~8 pass i månaden? Kan tänka mig att det är för att det ska vara lättare att schemalägga utifrån dina behov/önskemål?

   • Sara

    Vilket sjukhus jobbar du på?

 • Malin_irveros

  Hej! Jag håller ivrigt på att söka jobb i Norge för en tvåveckors period inom psykiatri. Hat varit färdigexaminerad sjuksköterska i tre år och har sedan dess arbetat inom psykiatri. Jag har ett norskt ssk leg i min hand här hemma men det är första gången jag söker arbete i Norge…har anmält mig på sverige-norge och vacant samt har kontakt med helsenor. Det är egentligen Helsenor som visat sig mest intresserad och ska nu komma med ett arbetsuppdragbeskrivning ifrån psykiatri i lörenskog!! Jag har ingen aning om vad rimlig lön kan vara för mig? Vad är det för papper / blanketter jag bör ha med mig om jag åker och jobbar i Norge? Från försäkringskassan?
  Tacksam för Er hjälp!
  Mvh Malin

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Malin,

   Jag tipsar om några inlägg så har du en grund att stå på när det gäller val av arbetsgivare och det där med eventuella papper från försäkringskassan.

   * sjuks.nu/bemanningssjukskoterska-eller-ej/

   * sjuks.nu/det-har-ar-din-lon-som-sjukskoterska-pa-bemanningsforetag-i-norge/

   * sjuks.nu/rimlig-lon-som-sjukskoterska-i-norge/

   * sjuks.nu/e101-intyg-for-lagre-skatt-i-norge/

   Fråga sedan gärna igen om frågor kvarstår, så ska jag/vi försöka hjälpa dig vidare!

 • Malin

  Kanske en lite dum fråga men finns det någon giltighetstid för den norska legitimationen? Jag tänkte ansöka om leg nu men kommer kanske inte jobba där förrän nästa år.. Mvh Malin

 • Nina

  Kan man som i Sverige jobba som vikarierande sjuksköterska när man gått ut termin 5 i Norge?

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Nina,

   I Norge heter det att man jobbar som “sykepleierstudent”. Detta kan du börja med före termin 5. Här finns en tråd om detta på ett norskt sjuksköterskeforum:

   * http://sykepleiediskusjon.net/index.php?showtopic=836

   Och lite information på norsk sykepleierforbunds hemsida:

   * https://www.sykepleierforbundet.no/vis-artikkel/298018/Vanlige-sporsmaal-om-lonn

   Exakt vad det innebär i form av rättigheter/skyldigheter osv, lär variera mellan olika arbetsplatser (och bero på hur långt du kommit i utbildningen).

   Det er vanlig at sykepleierstudenter får andre oppgaver enn ufaglærte. Det er opp til arbeidsgiver å lage lokale bestemmelser som regulerer lønna til sykepleierstudenter, og det vanlige er å differensiere lønna i forhold til studieprogresjonen. Det riktige er at du får en lønn som står i forhold til den jobben du utfører. Dersom for eksempel en avgansstudent utfører en jobb som er tett opptil hva sykepleieren gjør, er det rimelig å forlange at dette avspeiles i lønna.

   Tar du kontakt direkt med de olika sjukhusen så ska det inte vara omöjligt att få jobb åtminstone över sommaren.

   • S

    JO, man kan jobba som sjuksköterska på dispans även i Norge innan man är klar. Kravet är oftast att du bara ska någon enstaka kurs kvar och man jobbar då som sjuksköterska. Gör det själv i sommar nämligen.

 • Smultron44

  Hej

  Bra sajt. Undrar lite om undersköterska i Norge? Har funderat på att åka dit i sommar. vet ni någonting om det?