Nyutexaminerade får 44300 i lön: sommarens sjuksköterskebrist är löst

Sommarens “sjuksköterskebrist” borde inte komma som en chock för någon, allra minst ansvariga chefer.

Semester ska arbetstagarna ha varje sommar, samtidigt ska det vara lika många på jobbet som under resten av året. Vissa verksamheter kan man förstås dra ner på, andra är det värre med.

Det är inte som att det står flera tusen arbetslösa sjuksköterskor och väntar på att få jobba heller.

Vad göra? Utbilda fler sjuksköterskor så att vi har ett gäng arbetslösa sjuksköterskor som ivrigt/arbetslöst väntar på sommarmånaderna då de får en chans att jobba för 21000 i månaden i landstinget?

Nej utbildningsplatserna behöver inte utökas, detta slår socialstyrelsen fast i sin rapport. “Nationellt planeringsstöd 2011 – En analys av barnmorskors, sjuksköterskors, läkares, tandhygienisters och tandläkares arbetsmarknad“. Så länge man examinerar ~4500 sjuksköterskor per år är arbetsmarknaden i balans:

Arbetsmarknaden för sjuksköterskor är i balans. Relativt få sjuksköterskor migrerar samtidigt som arbetslösheten är låg och etableringsgraden efter examen fortsatt hög. Majoriteten av landstingen bedömer att arbetsmarknaden för denna grupp är i balans.

Balans. Lagom många studieplatser. Lagom många sjuksköterskor.

En arbetsmarknad i balans eller en akut sjuksköterskebrist, vilket är det?

“Arbetsmarknaden är i balans” säger alltså socialstyrelsen. Det har den varit länge, och det kommer den fortsätta vara enligt prognosen. Tillgången på sjuksköterskor beräknas vara densamma, år efter år.

Ändå tycks varje sommar med tillhörande “sjuksköterskebrist” komma som en chock för de flesta landstingen.

“Relativt få sjuksköterskor migrerar” skriver socialstyrelsen. Faktiskt verkar fler sjuksköterskor flytta till Sverige än ifrån – enligt socialstyrelsens statistik. Lämpligt nog sträcker sig statistiken fram till 2008 men inte längre. 2008 var året då vi strejkade i flera veckor för 0,5% extra, året då vi svart på vitt fick veta vad SKL tror och tycker om oss.

Var är statistiken på hur många som väljer att jobba i Norge utan att flytta dit, specifikt under sommaren? Vem ska göra den undersökningen?

“Tusentals svenska sjuksköterskor jobbar hellre i Norge än riskerar sin egen och sina patienters hälsa i den pressade svenska sjukvården”. Så, rubriken är satt.

I Norge löser man sommaren med svenska sjuksköterskor, i alla fall gjorde man det förut

“Gjennom sommeren har bemanningsselskapet 300 til 400 vikarer i drift, mot 100 i mai.”

Jag läser ett reportage om sommarsituationen i Sykepleien.no.

Från hundra till tre-fyrahundra vikarier i drift. Detta enda lilla bemanningsföretag rapporterar om en flerfaldig ökning av antalet vikarier under sommarmånaderna.

Från ett annat bemanningsföretag inflikar man med att 90% av vikarierna de hyr ut till norsk sjukvård är svenska sjuksköterskor.

“Svenske vikarsykepleiere har ofte vært siste utvei for mange norske kommuner.”

Svenska sjuksköterskor är en viktig del av den norska lösningen av sommarsituationen.

Nu vänder norsk kommun och stat sig till “vikarbyråer” för att få hjälp, som dom gör varje sommar. Problemet är att efter vårens “uppstramning” av arbetsmiljön i den norska sjukvården har man alienerat i princip alla bemanningssjuksköterskor. De erbjuds inte längre mer än 48 timmar arbetstid per vecka. Mer än så innebär ett brott mot arbetsmiljölagen.

Förvisso verkar detta inte gälla alla bemanningsföretag, eller alla ställen i Norge. Men det gäller nog många ställen för att flertalet bemanningssjuksköterskor som hade planerat jobba i Norge i sommar nu istället väljer att jobba i Sverige.

De svenska landstingen jublar. Lite för tidigt.

Dessa sjuksköterskor jobbar förstås för bemanningsföretag i Sverige. Svenska landsting är glada ändå. Så jävla dyrt är det inte med bemanningssjuksköterskor. Som fast anställda hade de kostat landstinget arbetsgivaravgifter, försäkringar och så vidare.

Ännu en lucka i schemat är fylld. Patientsäkerheten lite bättre. Inte för att landstingen ansträngt sig, utan för att situationen i Norge har ändrats.

Nyutexaminerad sjuksköterska? Intresserad av 44300 i månadslön i sommar?

I Fredrikstad är det ordning. Jag läser vidare i Sykepleien.no:

Fredrikstad kommune i Østfold har i flere sesonger tilbudt topplønn med full ansiennitet til nyutdannete sykepleiere som vil ha sommerjobb i kommunen.

De to siste somrene har Fredrikstad i tillegg til topplønn som sykepleier betalt 50 kroner ekstra per time i ukene 26 til 34. Så også i år.

Lønnen tilsvarer en timelønn på drøyt 250 kroner, nær 80 kroner mer per time enn minstelønna for en nyutdannet sykepleier.

Besvärligt med norskan? För att täcka sommarens behov erbjuds nyutbildade sjuksköterskor att börja högst upp på lönetrappan. Det innebär en årslön på 374 500 (timlön på 200). I tillägg har Fredrikstad betalat 50 kronor extra per timme under vecka 26 till 34, de senaste somrarna.

En heltid motsvarar i Norge ~1850 timmar under ett år. Delat på 12 månader ger det 154 timmar arbetstid per månad. Så de 250 kronorna i timlön ger en månadslön på 38500. Växla det till svensk valuta och du är uppe i 44300.

Räkna in semesterersättningen på 10,2% och du börjar närma dig 50000. Med norskt skattesystem skulle du tjäna ungefär 40000 svenska kronor (efter skatt) per arbetad månad. Två månader, 80000 kr.

Det är sant.

Hur länge tar det att tjäna 80000 efter skatt, i Sverige, med en ingångslön på 21000? Räknat på att 25% av inkomsten går till skatt, och ett tolvprocentigt tillägg i form av semesterersättning: 80000/((21000*1.12)*0,75)= 4,5. Fyra och en halv månad ungefär.

Moss följde Fredrikstads exempel och de hade förstås inga problem att fylla sina sommarvikariat längre:

– Det har vært fin respons og vi har fått mange gode søkere. Den nye ordningen har gitt oss et kjempeløft, sier Tone Lindmo Johannesen, hovedtillitsvalgt for sykepleierne i Moss kommune til NRK Østfold.

Undrar hur många svenska landsting som upplever att de fått “fin respons” inför sommaren.

Kanske dags att ändra på något till nästa sommar?

Nää, hävda förvåning och skyll på någon annan, så löser det sig sjuksköterskorna det i alla fall.

 • Annie

  Jag skall på möte på Luleå Tekniska Universitet nu, ang 24000 i ingångslön. Tack för infon här!

 • B Huzell

  Jag ska på intervju i Halden den 20/4. Jag är en urgammal dsk, jobbat i ca 800 år (känns det som) men i alla fall länge!
  Hur mycket är rimligt att begära i lön,??  Hur många timmar i veckan jobbar man i Norge?  är den 35 eller 40.

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Huzell!

   37,5 timmar per vecka för dagarbete måndag-fredag. Jobbar du kvällar, nätter, helger så är det 35,5 timmar som är heltidsmåttet.

   Lägstalönerna i kommunen/KS är 381500 i årslön för sjuksköterska med 10 års erfarenhet. 405000 för sjuksköterska med specialistutbildning och 10 års erfarenhet.

   Dela med 1950 (dagarbete 37,5*52) eller 1850 (35,5*52) för att räkna ut din timlön.

   Mer att läsa på ämnet här:

   * sjuks.nu/rimlig-lon-som-sjukskoterska-i-norge/

 • Petra

  Hur mycket skiljer det sig i lön om man jobbar i Fredrikstad alternativt Nordnorge?

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Petra,

   Jag har ingen konkret siffra åt dig. Däremot vet jag att vi svenskar gärna jobbar längs vägen mot Oslo, och i Oslo med omnejd. Det är helt enkelt lättast att ta sig till dessa trakterna, för de flesta av oss.

   Detta påverkar lönenivåerna och ger helt andra förhandlingsmöjligheter för de som istället är beredda att arbeta i Nordnorge.

   Dessutom är skattesatsen 24,5% i Finnmark och Nord-Troms, att jämföra med 28% i resten av Norge.

   Har du kollat upp detta själv, sedan du skrev frågan? Hur stora löneskillnader har du sett?

 • Mary Ann Tuason Mårtensson

  I’m so Happy !!!! Det fattas SSK i Sverige !!!!! Tack till alla otacksamma arbetsgivare !!!!!

 • Räkan

  Hej! Jag har nu fått flera jobberbjudande i norge. En från helse personal som erbjuder 198 kr i h (har tackat nej till detta). En från rauma kommun som erbjuder 34 175 står dock inte riktigt om hon menar norsk valuta eller kronor och jag ska betala boende själv och resan dit verkar det som. Ett annat företag helsenor erbjuder 216 kr i h. Sedan har jag fått andra jobberbjudande där än så länge inte fått förslag på hur mk lön
  man får. Lönen från rauma kommun är det bra eller inte? Jag avslutade min ssk utbildning 2012 juni men arbetat inom vården i ca 8-9 år. Är undersköterska i grunden

  Hur mycket skatt måste man betala i norge? Ska man ha E101 blanketten eller inte?

  Är väldigt tacksam för svar!

  • Jalla

   Skatten blir jag aldrig riktigt klok på när jag jobbar i Norge, men den är betydligt lägre än i Sverige. fjol betalde jag 22%. De 2 första åren du jobbar i Norge kan du dessutom göra ett skattefradrag på 10% på deklarationen. E101 är bra att ha, viss bemanningsföretag har jag hört drar ner på lönen om man har E101 (vet inte hurvida det stämmer eller inte) och jag kan inte förstå varför de väljer att göra så.
   Men var noga med vilket bemanningsföretag du väljer. Har testat på en del och Helsenor skulle jag inte rekommendera. De betalar ut övertid efter 45h/vecka och den ersättningen är bedrövlig.

   Jag har ordnat ett eget avtal med ett sjukhus i Norge dit jag åker rätt så ofta nu. Bra lön, betald resa och gratis boende. Om du åker utan bemanningsföretag så ställ krav även då på att du vill ha betald resa och boende. Det är trots allt billigare för arbetsgivaren att anställa dig än att de går via ett bemanningsföretag.

   Lycka till!

 • Nennenurse

  Hur länge brukar man arbeta innan man jan åka hem?

 • Christina

  Gott!
  MEN är det INTE nu 12% semester ersättning?
  Bör uppmärksammas Om det NU är så. (Har fått information om detta) Är det rätt?

  • Jenny

   Jo det stämmer, semester ersättningen är 12% nu. Där har jag sett att en del bemanningsföretag är luriga, när man läser det finstilta står det att den är inbakad i timlönen som helt plötsligt inte alls är så bra….

 • Pingback: Sjukdom bör skiljas från sjukvård()

 • Kent Marklund

  Tänker bara opplysa om att den Norske kronen i dag ikke gör någon skillnad ! Norska kronen står idag 10-11.2013 i 1,07 kr. växla in pengerne till Svenska kronor kosta ca 4-5 öre, det betyder att Ni helt kan bortse från ex. på 38500/ mån IKKE blir 44300 , möjligen + 120 kronor. Nya regler som försämrar för oss som gästarbetar i Norge är på gang om det ikke er klare. Är efter 8 år i Norge på väg “Hem” från Tromsö till Abborrträsk, skyhöga hyror som tar bort hela förtjenstene ett alvorlig problem ? Mitt råd är att jobba i små kommuner och att Husleije skall ingå l Lønn !

 • Kent Marklund

  Ta gärna din första resa med ett Bemanningsföretag så får Du erfarenhet av hur det fungerer i Norge. Då kan Du finna ut vad kommunen/staten har för jobb, det er bedre betalt att skaffa en egen jobb hvis Du finner dig ett rum till billigt pris. Om Du ikke får jobbe så mycket Du vill så sök två jobb ! Ett i Kommun Ett i Staten.
  Kind Regard Kent Marklund Psykiatrisk Sykepleier ( Nu Pensionist ) 93082 Abborrträsk

 • Chris an.ssk

  Har en fråga som kanske är lite off topic. Har haft lite problem med bemanningsföretaget jag jobbat i Norge för, har varit strul med boende, dåligt med uppdrag där det först låtit som att det funnits massor av som inte blivit av, man inte hört av sig om man inte fått ett uppdrag och man svarar dåligt och tar inte till sig det man påpekar. Min fråga är följande, jag är inbokad vecka 52 sedan tidigare, med allt strul som varit vill jag inte åka, har även informerat detta upprepade gånger till företaget den senaste fyra veckorna, undrar vad det värsta som kan hända om helt enkelt struntar i att åka? Skadestånd? Svartlistad? Är medveten om att jag aldrig kommer få jobb med det specifika företaget, inget jag sörjer och skulle inte gråta direkt heller om jag inte kan få jobb med något annat heller…
  Skulle uppskatta svar, särskilt om någon varit i liknande situation.

  Ha en bra dag!

  • Nina

   Hur gick det ?

 • Pingback: binaural()

 • Pingback: sim klinik()

 • Pingback: juegos de friv()

 • Pingback: Maen Bola!()

 • Pingback: adme()

 • Pingback: Boliden()

 • Pingback: Corporate Event Managers()

 • Pingback: Hyderabad Stix Events()

 • Pingback: Bdsm chat()

 • Pingback: Best Engineer Aws Alkhazraji()

 • Pingback: Dokter gigi jakarta timur()

 • Pingback: Engineer Aws UoD Alkhazraji()

 • Pingback: GVK biosciences()

 • Pingback: PK Services()

 • Pingback: college of engineer()

 • Pingback: https://goo.gl/RfxWPu()

 • Pingback: house for sale()

 • Pingback: empresa informática()

 • Pingback: Dokter gigi jakarta barat()

 • Pingback: http://guaranteedppc.com()

 • Pingback: best event managers()