Sluta vara en av hundratusen så kan du börja tjäna en vettig lön

Du tycker att du är värd högre lön. Det tycker inte din arbetsgivare.

För att förstå varför din arbetsgivare inte möter ditt lönekrav måste du sätta dig in i hur din arbetsgivare tänker.

Det är inte vackert. Men det kan leda till att du gör det enda som höjer din lön på riktigt.

Tillgång och efterfrågan

En av de enklaste principerna som påverkar förhandlingen om högre lön, är den om tillgång och efterfrågan.

Allt vi behöver veta om “tillgång och efterfrågan” gällande sjuksköterskor finns att hitta i NPS 2011:

2008 jobbade ungefär 100 000 sjuksköterskor (inklusive specialistsjuksköterskor) i hälso- och sjukvården i Sverige.

Det utbildas ungefär 4000 sjuksköterskor per år, samtidigt går 3000 i pension.

Mellan 1995 och 2008 ökade antalet sjuksköterskor med 19% i Sverige.

Tillgången på sjuksköterskor ökar alltså. Det känns inte direkt som att efterfrågan ökar med alla “effektiviseringar” och nerdragningar.

Nej, tillgången är minst lika stor som efterfrågan. Och det är bara om tillgången blir lägre än efterfrågan som ett gynnsamt förhandlingsläge kan uppstå.

Det är ingen idé att sitta och vänta på att tillgången ska minska. Precis som det inte är någon idé att sitta och vänta på att landstinget mitt i allt ska omvärdera sjuksköterskor som yrkesgrupp.

Jag menar inte att vi ska avblåsa kampen för en rättvis värdering av sjuksköterskor som yrkeskår. Men om lönen är viktig för dig är det dags att återvända till verkligheten. Värdeförändring tar tid. Lång tid.

Du måste agera nu om du vill hinna uppleva känslan av att vara rimligt avlönad under ditt yrkesliv. Du måste sluta vara en av hundratusen.

Hur skiljer du dig ur massorna?

För att bli sjuksköterska läste du sjuksköterskeutbildningen. Kanske tog du redan då chansen att utmärka dig, det borde väl arbetsgivaren bry sig om?

Kanske läste du utbildningen i Göteborg där det var hård konkurrens om studieplatserna. Eller så kom du in på den där studieorten där det krävdes 0,5 på högskoleprovet för att bli antagen.

Arbetsgivaren kommenterar med: “Jag bryr mig inte, fortfarande en av hundratusen!”

Under sjuksköterskeutbildningen var du kanske den som satt längst fram på varje föreläsning och glatt svarade på varenda fråga. Eller så var du den som slogs om platserna längst bak, där föreläsaren inte kunde se att ni satt och sov.

“Äääh, sjuksköterska som sjuksköterska”

Kanske var du den som var väl förberedd inför varje seminarium. Eller så var du den som inte orkade läsa på överhuvudtaget när du insåg att man klarade sig långt på sunt förnuft.

“De har legitimation allihopa, inte är det väl någon skillnad på dom?”

Så är det. Skolan har godkänt dig och alla dina klasskamrater. Åtminstone alla som verkligen ville bli sjuksköterska. De har prövat din förståelse och dina färdigheter. Socialstyrelsen har utfärdat din legitimation. När du tar en anställning blir dina arbetsuppgifter “sedvanliga sjuksköterskeuppgifter”.

Du är en av hundratusen, i arbetsgivarens ögon.

Men din ambition då?

Du tänker att det skulle vara positivt att du är engagerad och ambitiös?

“Nej vet du vad, då är det ju bara större risk att du byter jobb, läser en specialistutbildning eller börjar jobba i Norge. Det är dyrt med brevidgång och inskolning!”

Vad vill arbetsgivaren ha, egentligen?

Ett namn på en rad. En människa med sjuksköterskelegitimation. Sedan är det inte så brytt.

Åtminstone inte nog brytt för att det ska synas på lönen.

Men det är behändigt om du är tacksam, lättsam, lojal och snäll. Är du inte det så går det ändå. Bara du skriver under och sköter dina “sedvanliga sjuksköterskeuppgifter”.

Så vad ska du göra åt det?

Det enda du kan göra. Bli specialistsjuksköterska.

Men du kan inte läsa vilken specialistsjuksköterskeutbildning som helst. Det måste vara en av specialistutbildningarna som gör att du skiljer dig från massorna på ett sätt som arbetsgivaren kan förstå.

Jobbar du på en kirurgavdelning och tar en specialistsjuksköterskeexamen med inriktning mot kirurgisk vård har ingenting ändrats. Arbetsgivaren behöver fortfarande bara en människa med sjuksköterskelegitimation. Du fyller inget nytt behov i arbetsgivarens ögon. Du är fortfarande en av hundratusen potentiella arbetstagare.

Men på IVA kan bara intensivvårdssjuksköterskor jobba. Saknas det intensivvårdssjuksköterskor för att bemanna vårdplatserna? Skjut upp de planerade operationerna som skulle kräva postoperativ vård på IVA. Sånt är dyrt, och “dyrt” förstår arbetsgivaren.

Behöver arbetsgivaren en anestesisjuksköterska så går det sällan fylla den tjänsten med någon annan kompetens. Det är inte direkt så att avdelningssjuksköterskan kan följa med patienten och söva den. Nej det är bara att ställa in operationen. Dyrt. Arbetsgivaren hänger med i resonemanget.

På operationssidan jobbar en operationssjuksköterska. Saknas det operationssjuksköterska? Stäng salen. Skjut upp operationerna. Dyrt.

Inom ambulanssjukvården växer det fram krav på att det ska finnas (åtminstone en) specialistutbildad sjuksköterska i varje ambulans. Tyvärr har ambulanssjuksköterskorna inte monopol på sitt område, utan IVA och anestesisjuksköterskor har tagit en del av platserna. Men det går åt rätt håll.

Psykiatri. Onkologi. Vård av äldre. Barn och ungdomar. Ja, du vet själv vilka specialistsjuksköterskor som lika gärna kan ersättas av grundutbildade sjuksköterskor (om arbetsgivaren får bestämma). Sådana specialiteter kan det aldrig bli brist på. Åtminstone inte före arbetsgivaren tvingas bemanna sin onkologavdelning med onkologisjuksköterskor.

Till någon har kommit på hur man kan tvinga arbetsgivaren att ta sitt förnuft till fånga är mitt förslag att du väljer din specialistutbildning väl.

 • Mathias

  Problemet är att allmännsjuksköterska kan lära sig exakt det som specialistsjuksköterskan lär sig.. En specialistsjuksköterska utan klinisk erfarenhet är inte speciell.. En person med sjuksköterskelegitimation med speciella egenskaper är mest lämpligas då arbetet skolar sjuksköterskan.. Synsättet och sättet att försöka öka “statuset” på sjuksköterskan är enligt mig helt fel. Någonstans förstår ändå vi alla att med “bond förnuft” kommer man längre bara du har personligheten. Individuell lönesättning och inte utifrån hur många hp du har då en teoretiker kanske aldig fungerar praktiskt.. Och teori i omvårdand kan du inte alltid använda dig av i det kliniska arbetet.

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Mathias,

   Det låter som att du har någon sorts otidsenlig bild av att de viktigaste egenskaperna hos en sjuksköterska är att hon är snäll, vän och omhändertagande. Eller vad menar du egentligen med “speciella egenskaper” och “personligheten”?

   Du försöker driva tesen att grundutbildade sjuksköterskor kan via praktisk erfarenhet tillgodogöra sig all kunskap som krävs för att fungera som specialistsjuksköterskor. Så resonerar en arbetsgivare utan insyn i vare sig specialistutbildningar eller grundutbildningen.

   Jag kan direkt säga att i verkligheten är det inte möjligt att ta in en grundutbildad sjuksköterska på operationssal och låta denna via klinisk erfarenhet lära sig anestesisjuksköterskans yrke.

   Jag misstänker att barnsjuksköterskor skulle säga detsamma om sitt område. Problemet är bara att komplikationerna av att ha grundutbildade sjuksköterskor inom barnverksamheten inte är lika tydliga eller medicinska. Därför finns det inte krav på att sjuksköterskor i verksamheten ska ha specialistutbildningen. 

   Därför tillåts grundutbildade sjuksköterskor arbeta i verksamheten och över flera år lära sig det som de hade kunnat lära sig på 40 veckor, genom att läsa specialistutbildningen. Tyvärr kommer landstinget fortsätta spara pengar kortsiktigt på det här viset, så länge som vi låter dom komma undan med det.

 • Systeryster

  Sjuksköterska 24 år, färdig syrra för 1 år sedan. Tack vet jag primärvården, jag vill dit och fick jobb på en vårdcentral där vi är ca 7 syrror och då märks rejält om någon försvinner. Så när 2 andra fick jobb passade jag också på att säga upp min fasta tjänst, men de förhandlade kvar mig mot en höjning på 4500:- i månaden. Sen har man ju också flera andra vårdcentraler i samma stad som rycker i en så länge man gör ett riktigt bra jobb… Det gäller som sagt att göra sig så svårersättlig som möjligt.

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Jag tror att jag underskattat primärvårdsnischen, rent ekonomiskt.

   Inspirerande att höra om löneförhöjningen du redan hunnit göra!

   Svårersättlig och rörlig, det tycks vara dom viktigaste faktorerna för att skapa sig en rimlig löneutveckling i Sverige.

 • Matthias Lindqvist

  Hmm, jag undrar en grej, kan man läsa två vub samtidigt, typ iva och op? Är det allför tufft? finns det nåt reglemente som hindrar det?, jag läser just nu 150% på helfart och det hinner jag med. 

  • Fredrica Grahn-Andersson

   Enligt högskoleverkets sida kan man som mest bli antagen till 45 hp per termin. Oavsett vilka ämnen utgår jag ifrån. Så det är väl bara att köra på och hoppas att kurserna och praktiken inte krockar – för det kan väl bli problemet.

   • Matthias Lindqvist

    ja just ja, nu för tiden så är varje termin 30hp, så dubbla blir 60hp, man måste få dispens för det läste jag mig till….tack iaf :-)

    • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

     Hej Matthias,

     Av specialistutbildningens 40 veckor är ungefär 12-14 avdelade till verksamhetsförlagd utbildning. Jämför detta med norska och danska modeller där man har åtminstone dubbelt så mycket tid till VFU i sina specialistutbildningar, så inser du att de veckorna är/bör vara väldigt intensiva. Det går rimligen inte att göra mycket på sidan av dessa veckor.

     Under resten av utbildningen är det relativt sett lättare att göra annat på sidan av (som att läsa ytterligare kurser). Fast det beror på vid vilket universitet du läser utbildningen. 

     Examensarbetets omfattning varierar kraftigt mellan olika lärosäten. Inte när det gäller hur många studieveckor som är avsatta, men däremot varierar det gällande hur mycket du förväntas göra under de tio veckorna. 

     Sedan är det olika hur universiteten/högskolorna hanterar examensarbetet om man läser multipla specialiteter. Vissa vill ha ett helt nytt examensarbete per specialitet. Andra ger dispens, för hela arbetet eller delar av det.

     Sedan läser vissa specialistutbildningar en del kurser gemensamt. Inte sällan gör op, iva och anestesi kurser tillsammans under början av första terminen. Det skulle ju underlätta.

     Just IVA och OP var en ovanlig mix av dubbla specialistutbildningar. Är du intresserad av att arbeta inom båda områdena, kanske rotera mellan operation och IVA?

     • Matthias Lindqvist

      Aha, ok, tack. Jag vill väl göra mig lite unik, egentligen är det anestesi och op jag skulle vilja vidareutbilda mig i. Jag kommer nog börja med anestesi iaf. Jag är sugen på att jobba utomlands, FN, Läkare utan gränser osv., där har jag läst mig till att Iva, Op och Anestesi är det de helst söker…Jag älskar att plugga så det kommer iaf att bli minst en vub…

     • Semlonswhil

      Enad möjligheten att för det första bli antagen till två utbildningar parallellt är om de går på olika s.k. studietakt. Man kan läsa 30+15 HP/termin. genom att titta särskilt på om den ena eller båda utbildningarna går halvfart (50% = 15 Hp/termin i två år). Det går inte att bli antagen till mer. Tidsvinsten är inte särskilt stor i relation till den krävda arbetsinsatsen så varför inte bara gå två på varandra följande?

     • Matthias Lindqvist

      nä precis, det är nog lika bra det. Var mest nyfiken bara…

      Tack

     • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

      Matthias!

      Jag känner igen mig i det där.IVA och anestesi kompletterar varandra fint. Den ena ger större förståelse för den andra, och tillsammans ger de en bred och djup förståelse för det perioperativa förloppet.

      Operation och anestesi förstärker inte varandra på riktigt samma sätt, då operationssjuksköterskan har ett annat fokus och helt andra arbetsuppgifter. Får du jobb på en operationsavdelning kan du kallt räkna med att det är dina färdigheter som operationssjuksköterska som kommer efterfrågas mest, då det är brist på operationssjuksköterskor – men inte på anestesisjuksköterskor. Jag tänker mig att detta även kommer/kan gälla vid internationellt arbete. Men det kan du förstås påverka själv.

      Det kan också finnas en poäng att arbeta inom specialiteten i 1-2 år efter specialistutbildningen, före du läser en till specialistutbildning. Eller så läser du dom i ett, och kommer ut i verksamheten med större teoretisk grund. För och nackdelar.

      Anestesi brukar vara svårare att komma in på – kräva fler tagna högskolepoäng eller längre erfarenhet. Då kan man läsa den andra specialistutbildningen först. Men du kanske redan har mer än grundutbildningen i bagaget?

 • Eva SKöld

  Hej
  Jag insåg att jag var bara en anonym kugge i hjulet. Spelade ingen roll hur mkt jag försökte löneförhandla när min chef ville att jag skulle skriva på förlängning på min arbetsplats, där jag jobbat som Ssk i 3 år. Jag hade 21 800:- och ville ha 600 :- påökt eftersom min lön under dessa 3 år endast höjt sig med 300:-/år men fick hela tiden avslag från pers.chefen.
  Så jag blev helt enkelt förbannad & kände att här tog min stolthet vid så jag sa upp min fasta tjänst som jag hade i förvaltningen. Jag jobbar nu som stafett Ssk och tjänar 3 gånger mer än vad jag gjorde innan. Det roliga i denna kråksång är att personalchefen erbjöd mig till slut +600:- om jag jobbade kvar, men då hade jag som sagt redan blivit förbannad och insett att det är INTE JAG som ska vara beroende av arbetsgivaren utan det är precis tvärtom! Ssk är ett sånt bristyrke om man är beredd att jobba över hela Sverige, det är ennorm brist & du som Ssk äger makten att själv råda över dina arbetsperioder. så jag kom med ett nytt motbud: + 2000:- om jag ska gå ut och jobba på min gamla arbetsplats. Det gick igenom-sjukt! Så nu jobbar jag som stafett Ssk över hela landet samt jobbar timmar på min gamla avdelning fast nu får jag där 2000:- mer i lön än när jag var fastanställd…märkligt :)

  • Ögonexpert

   Hej Eva!
   Vad menas att vara stafett ssk, är du din egen arbetsgivare eller?Är här någon på sajten som är sin egen, alltså inte anställd hos någon,undrar hur man gör i så fall

 • Susanne DSK Distriktshälsan

  Hallå där!
  Glömde du inte Distriktssköterska som också är en specialist utbildning och nog den där det är störst brist.

 • ögonexpert

  Hur ser det ut inom ögonsjukvården

 • Carro

  Hej! Jag är snart klar barnsjuksköterska och har 3 års erfarenhet av neurokirurgisk vård för vuxna OCH barn. Vår enda barnsjuksköterska som har hand om barnen på vår avdelning har sagt upp sig. Då blir jag den enda på kliniken som har barnkompetens. Vad ska jag kräva för lön i min nya barnsjuksköterske anställning på mitt jobb? Frågan är om det är försvarbart med en avdelning för barn utan en enda personal som har akademisk kompetens… Jag kan nog sätta ganska stor press på chefen men hur mycket ska jag begära? Jag har som sagt jobbat där i 3 år och har nu i lön 22.500. Tacksam för tankar och lite hjälp!

 • irene

  Jag har arbetat i 14 år som sjuksköterska. 10år i hemsjukvård och 4år inom psykiatrin. I juli ska jag arbeta inom psykiatrin i Norge och ska nu på intervju. Börjar bli lite nervös och vet inte vad som är RIMLIGT att begära i löneanspråk. Kan jag begära boende eller ersättning?