Sjuksköterska: ingångslön på 24000 i kommunen, eller 90000 i det privata?

Är du snart nyutexaminerad sjuksköterska i färd med att löneförhandla inför ditt första sommarjobb?

Är du beredd att tacka nej till anställningar som innebär relevant erfarenhet och intressanta arbetsuppgifter om du inte får 24000kr i ingångslön?

Tänk om.

Den kampen är redan utkämpad. Den utkämpades förra året, och året innan det.

Ja, den utkämpas nästan varje år faktiskt. Landstinget kommer inte att höja ingångslönen med flera tusen i år heller.

Det är lätt att generalisera om sjuksköterskor

För att förstå varför landstinget gör som de gör krävs ett visst mått av generaliserande. Oturligt nog är det lätt att generalisera om sjuksköterskor.

Det börjar redan under utbildningen, följer oss till den första anställningen och dikterar sjuksköterskors lönevillkor för resten av våra arbetsliv.

Under första terminen av utbildningen ska alla män bli ambulanssjuksköterskor, och alla kvinnor vill bli barnmorskor eller åtminstone jobba med barn.

Ungefär halvvägs genom utbildningen uppstår tvivel. “Vad är omvårdnad?”. Utbildningens innehåll ifrågasätts. Erfarna sjuksköterskor svarar: “Med tiden har jag förstått att det var inte så dumt ändå, det där omvårdnadsdravlet”. Fast det är förstås inte till någon hjälp för den oroliga studenten.

Sjuksköterskor, dom accepterar väl vad som helst?

I sista terminen blir annat viktigt. Som den låga ingångslönen. “Tre år för ingenting? Nej fan, löneuppror! Tillsammans är vi starka. Vår årskull ska gå ihop och kräva en högre ingångslön!

Ibland fungerar det. Nästan. Oftast inte.

Sjuksköterskorna med några års arbetslivserfarenhet säger syrligt “lycka till”. Inte för att dämpa kampviljan. För att bevara lite egenvärde. De försökte samma sak utan att lyckas. Så nu sitter de där med lägre lön än vad de nyutexaminerade tänker kräva.

De vet själva att de inte kommer att säga upp sig. Inte ens om de tvingas lära upp en naiv spoling full av livsglädje, som trots mindre erfarenhet har högre lön. “Akademiker – Pfft! De har ju inte ens lärt sig sätta nål i skolan”.

Även deras chef vet att de inte kommer säga upp sig. Det vet alla.

Nej det låter dumt att slösa pengar på sjuksköterskor

Sjuksköterskor. Betonghäckar på arbetsmarknaden. Rör sig inte, oavsett vad. Lönesäkningar? Vi stannar. Vi reserverar dock rätten att klaga.

Det är skälet till att grundutbildade avdelningssjuksköterskor inte kommer en “rättvis” lön under den närmaste framtiden.

De få som känner starkt nog för sin löneutveckling rör på sig. De skiljer sig ur mängden. De hade i alla fall inte stannat för någon tusenlapp till. Ingen idé att försöka muta dom.

De som stannar, ja de stannar oavsett vad. Varannan helg istället för var tredje? Inga sommarvikarier? Neddragningar? “Nä nu jävlar, så kan dom bara inte göra! Undrar förresten om det blir fika till kaffet idag?”

Senast 2008 mobiliserades yrkeskåren för ett löneuppror som kulminerade i strejk. Vi skrev upp oss på listor och lovade att vi skulle säga upp oss om det inte kom något bra av strejken.

Strejken kom och gick. Försiktigt försiktigt. För vi är så livsviktiga att vi inte ens får strejka ordentligt. Men inte viktiga nog för att beredas en vettig arbetsmiljö så att vi kan använda oss av vår fulla förmåga.

Strejken levererade inte. Vi sa upp oss. Åtminstone från Vårdförbundet. Eller knappt ens det.

Men du må tro att det klagades i fikarummen.

Att ansvara för sig själv är att ansvara för sin yrkeskår

Mardrömmen är att bli en av dom som mår dåligt av sin arbetsmiljö, sina villkor och sin lön – och samtidigt känner att de inte kan göra något åt sin situation.

En av dom som på riktigt tycker sig ha ett skitjobb och som gärna berättar det för sina arbetskamrater.

Så säger någon av de naiva spolingarna ifrån: “Byt jobb då! Gör något!”

“Men, tänk om man trivs med arbetskamraterna, patienterna och arbetsuppgifterna? Egentligen är det bara lönen som är orättvist låg. Det och att man måste jobba kvällar och nätter. Och varannan helg. Landstinget lyssnar nog snart, annars börjar vi med livesändningar från fikarummet!”

Spolingarna ger sig inte: “Men jobba i Norge då, en långhelg då och då för att sätta guldkant på tillvaron!”.

“En långhelg då och då i tillägg till en heltid i landstinget? Då är det bara julledigheten kvar, resterande tid spenderar jag på jobbet! Eller julen jobbar jag förstås också, vartannat år”.

Nej. Det jobbar över 50.000 sjuksköterskor i landstinget. Det går inte att ansvara för alla, bara för sig själv.

Att se saker ur ett större perspektiv och planera långsiktigt

Även om du kämpar för att din och alla dina klasskamraters ingångslön ska bli 24.000, och det kanske inte blir så, betyder det inte början på slutet.

Vänd nackdelar till fördelar. Om landstinget bara vill anställa dig för ett kortare vikariat går du inskolningen och jobbar några månader. Sedan när vikariatet är slut byter du arbetsplats för att bredda din erfarenhet och löneförhandla på nytt.

När det står klart att du kommer få 500kr lägre lön på akutmottagningen, än din studiekamrat som ska börja inom psykiatrin, skriver du på anställningsbeviset med ett leende på läpparna. Till studiekamraterna som erbjuds 24000 för arbete i kommunen säger du “grattis”. Du vet att erfarenheten av akutsjukvård kommer att vara ovärderlig när du ska påbörja din specialistutbildning om ett år.

För om två år jobbar du på en intensivvårdsavdelning i Norge med över 36.900kr i grundlön.

Och om fyra år har du 600kr i timmen när du jobbar för det där danska bemanningsföretaget. 600kr i timmen, det ger en månadslön på över 90000.

De där 1500 kronorna du gick miste om för att du tog sommarvikariatet på akutmottagningen istället för på den mindre attraktiva men mer välbetalda arbetsplatsen, var kanske inte så viktiga ändå.

Tänker du skilja dig ur mängden – har du satt siktet på en specialistutbildning, på världen rent av – då är det dags att börja se saker och ting ur ett större perspektiv. För din egen skull.

 • Anonymous

  En bra början på förändring är att kika på det här.. http://bit.ly/m4ougy

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Härligt Hielmen!

   Din bit.ly-länk tog mig till piratebay [Bild: http://www.sjuks.nu/dhls-pbay, där man kan ladda hem DenHärLillaSkriften.doc, ett dokument som laddades upp den 23/5 2011 av en Anonym uppladdare. 

   Efter att ha bevarat all information redigerade jag din länk – de som prompt vill komma åt dokumentet den vägen kommer reda sig med hjälp av bilden.

   Jag läste igenom den lilla skriften och tycker att den är (eller borde vara) helt okontroversiell. Eller ja, om den ska vara kontroversiell någonstans är det väl i Sverige.

   Hur som helst var det nyttig läsning. Så jag konverterade den rakt av till ett PDF-dokument och den finns nu att beskåda på sjuks.nu/dhls – lite mer lättåtkomligt och lättdelat.

   För de som inte har Adobe Reader på sin dator finns det ursprungliga “Word”-dokumentet på sjuks.nu/dhls.doc

   Det är alltså inte jag som har skrivit dokumentet. Jag uppfattar det som att tanken är att det ska spridas bland eventuella intresserade. 

   Om den som skrivit dokumentet vill höra av sig nås jag på sjuksnu vid gmail.com.

 • SSK stud

  Riktigt bra att lönefrågan lyfts och att nya perspektiv presenteras.

 • Martin

  Det här är tveklöst den bästa ssk-bloggen som berör underbetalda Sjuksköterskor! Texten är så slående och känns verkligen igen! Tack för en intressant blogg, den gör beslutet att lämna landstinget och pröva andra alternativ klart lättare:)

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Tack för lovorden Martin!

   Hur går jakten på S.U.R (stimulans, utveckling, rimlig lön)?

   Det är lite lurt det där med stimulans på akutmottagningarna i Norge vad jag förstår, speciellt om man jobbat på svensk akutmottagning.

   Kanske att du skulle prova på någon sorts intermediär/övervakningsavdelning? Eller UVA/Postop? Eller HIA? 8)

   • Creeed_81

    S.U.R jakten pågår ständigt! Blir bemanning i Sverige och jobb direkt för norsk sjukhus till hösten, pausar landstinget ett tag nu. Ska pröva akutmottak och se om det är något för mig, förhoppningsvis rätt kategori patienter iaf, iom norrmännens legevakt som innan akutmottak:)

    • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

     Det är sant, må vi alltid eftersträva SURheten.

     Jag har hört blandat om de norska akutmottagen. Allt från toppenbra till helt ostimulerande, beroende på storlek på tillhörande sjukhus osv. Säg till om du hittar en bra akutmottagning!

 • Ali

  Är nyutexaminerad ssk sen i våras. Fick jobb ganska snabbt men varit nojjig över min lön låga kontra det anvar jag fick. Tack för uppmuntrande artikel, det verkar som det finns hopp för förändring trots allt :). Keep up the good work.

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Tack själv Ali, för din kommentar.

   Är man beredd att jobba för en bra lön på lång sikt så finns det inget som kan stoppa en, allra minst en låg ingångslön på det första jobbet.

 • http://www.cribsnorge.se Cribs Norge

  fantastiskt inlägg!

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej CN!

   Tack för ditt/ert glada utrop, även om cynikern i mig säger att det bara är ett sätt för er att få ytterligare en inlänk till eran sida.

   Nu är ju inte eran sida, www.cribsnorge.se, helt orelevant. Så det känns helt ok ändå.

   Hälsningar,
   Sjuksnu

   • http://www.cribsnorge.se Cribs Norge

    Det var inte anledningen till inlägget, Disqus är by default nofollow och vill därför inte ge någon effekt av det slag cynikern i dig tänker på. Men jag förstår vad du menar.
    Allt som har med Norge och jobb att göra är av intresse för oss så vi följer med på vad som är relevant, som för exempel ditt inlägg. Fortsätt med det du skriver om :)
    Mvh Björn

 • Sapo0003

  Hej!

  Du har skrivit att timlönen i danmark landar på 600kr i timmen. Vart har du hittat den informationen, har du haft möjligheten och jobbat där borta och isåfall hur var det?

  Tack så mkt!

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej!

   Jo det jag skrev var att som intensivvårdssjuksköterska anställd av “det där danska bemanningsföretaget” (med en länk till “POWERCARE”) kan timlönen landa på 600 kr timmen.

   Jag har ingen erfarenhet av att jobba i Danmark, och vet inte heller vad timlönerna ligger på där. Tyvärr.

   Men det skulle vara intressant att höra om det, av någon med egen erfarenhet!

   • gunnar

    bemmaning ja…men det innebär ju ambulerande sjuksköterska och att inte veta någonting om när eller hur du ska jobba. Inget att bygga någon trygghet på

    • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

     Hej Gunnar!

     När du skriver så kort säger det mig inte så mycket. Har du själv erfarenheter av vad det innebär att vara bemanningssjuksköterska? Eller är det bara förutfattade meningar?

     Vad menar du skulle innebära en större trygghet? Ett lågavlönat vikariat i landstinget?

     Själv finner jag trygghet i den ökade förtjänsten som norgejobb innebär. Det betyder att jag kan ha en rimlig ekonomisk buffert, utan att riskera min hälsa.

     Jag antar att vi ser olika på det här med olika anställningsformer och den trygghet de innebär, helt enkelt.

 • Henrik

  Ni borde kräva 24 000kr/månaden vid 40 timmar i veckan, annars finns det risk att ni bara får längre arbetsdagar!!!

 • http://pulse.yahoo.com/_HTUNPUPKS7IARCMX6N4VLGEIRM daniella

  Klart SSK ska ha 24.000 kr minst!! Men hur ska detta gå med borgarna vid makten? Rösta rätt uppmanar jag. Det finns ingen budget snart med sittande regering. 

  • marcus

   hur mycket hände det med en socialdemokratisk regering?

 • Bepach14

  Bra skrivet. Intressant och sant! Får en tankeställare, eller hur? När det gäller Norge och Danmark – är det viktigt att veta att vi tjänar en slant om vi arbetar under en begränsad period. Skall vi stanna där, leva där, ja då är melodin någon helt annat. Jag tänker på skatten. Mitt ex tjänar 40000 DKR.

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Bepach14,

   Jo det är viktigt att veta vad som gäller vid kortare och längre arbetsperioder utomlands.

   När jag läser ditt inlägg verkar du mena att skatten påverkas till det negativa om man stannar och jobbar en längre period. Det är min erfarenhet att det är precis tvärtom. 

   Blir man skattemessig bosatt (>183 dagar i Norge på ett år, eller >270 dagar på tre år) i Norge har man rätt till fulla avdrag.

   Om man däremot gör en kortare period ska avdragen kortas av. Du kan även riskera toppskatt.

   Men det är precis som du säger, om man ska stanna och leva i Norge så börjar de högre levnadskostnaderna knapra på inkomstskillnaden. Därför passar det så bra att åka för att jobba koncentrerade arbetsperioder med mycket övertidsersättning.

 • Jademyrdennis

  Hej alla syrror ni skall ha mer betalt för ert grymma jobb,ibland vet ni mer än doktorn ni skall inte skämmas för era krav vad vore vården utan er!
  Kämpa på.

 • saraskrattar

  väldigt inspirerande inlägg! efter 2,5 år i yrket kliar det lite efter ny kunskap.. det är kanske iva-sköterska en skulle bli?

 • obstinat23åring

  Tack för den otroliga pepp denna hemsida skänker mig!!!! Jag bara läser och läser, inlägg efter inlägg. Kom hem efter en hemsk kväll på sjukhuset där jag arbetar som SSK och kände att nu får det fanimej vara nog. Jag är 23 år och redan utbränd! Jag och en kollega som är ett år äldre diskuterade saken och hon sa “Det är helt sjukt att man ska tycka att det vore rimligt att gå ned till en 80% tjänst som 24-åring, bara för att man inte orkar med arbetsbelastningen”. Totalsjukt! Vi orkar inte mer. Bara nedskärningar och nedskärningar. Jag vill åka till Norge/byta jobb/börja plugga/byta yrke.

 • lena

  hej! Är en specialistutbildad operationssköterska, 6 års yrkeserfarenhet inom barn och gyn/uro och min lön ligger på 27250 kr i Sverige. När jag blev färdig allmänsyrra -05 var min ingångslön 16500 kr. Så ska jag prata löneutveckling så har jag lyckat sparka upp lönen…men SKL betalar för dåligt och med tanke på den takt politikerna vill höja sina egna löner och fetta in sig med bonusar kommer jag att säga tack och ajö till Sverige, svenska löner och svenska arbetstider. Tyvärr måste jag säga så, för till sist handlar det om att kunna sätta mat på bordet, betala sitt boende, kunna unna sig en resa – helt enkelt ha en bättre livskvalitet. Det finns inte i Sverige idag.

  • RQBBAN

   Hej! Jag sitter nu i Afghanistan, har en kollega jag träffade på flyget hit, han är narkossköterska och berättade att han efter detta åker till Kurdistan på ambulans för ett civilt företag.
   Jag följde upp länken Powercare och undrar om folk känner till fler liknande godbitar man kan titta närmre på? Jag är inte sjuksköterska utan sjukvårdare, en sjuksköterskeutbildning börjar dock synas vid horisonten och jag är intresserad av andras erfarenheter/tips om liknande jobb.

   • RQBBAN

    Ursäkta Lena, det var menat som ett svar på posterna högre upp. Om någon moderator skulle se detta är det för min del fritt fram att flytta posterna om det känns bra. :)

 • Kajsa

  Lösningen kan ju inte vara för alla att åka till Norge eller Danmark. Inte heller alla kan arbeta på IVA….. ALLA sjuksköterskor har ett stort ansvar och ska ha en bra lön! Vi måste kämpa för en förändring i grunden av den svenska sjukvården.

  Läs artikelserien i Dagens Nyheter, “Den olönsamma patienten” där man kan läsa hur vår sjukvård sålts ut för att drivas som ett företag vilket som helst. Hur läkarna sätter diagnoskoder på patienterna som inte alltid är korrekta men som ger mer pengar i kassan:

  http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/hur-mycket-bonus-ger-ett-benbrott/

  Själv har jag startat en blogg för att skriva hur jag upplever vårdens kris efter 20 år i yrket:

  http://nursewood.wordpress.com/

 • BG

  Vad vill sjuksköterskor att jag ska rösta på ?

 • Pingback: binaural()

 • Pingback: GVK BIO()

 • Pingback: DMPK Services()

 • Pingback: car crash compilation russia()

 • Pingback: free slots()

 • Pingback: click over here now()

 • Pingback: Events Manager Hyderabad()

 • Pingback: graphxdiva.com()

 • Pingback: Engineer X()

 • Pingback: Software dental()

 • Pingback: eng_X()

 • Pingback: situs penerimaan cpns()

 • Pingback: Software dental()

 • Pingback: GVK BIO Latest News()

 • Pingback: empresas informática()

 • Pingback: informasi pendaftaran cpns()

 • Pingback: warehouse for sale()

 • Pingback: http://hobbeshost.com/tiw/index.php?title=Google_adwords_guaranteed()

 • Pingback: 먹튀검증()

 • Pingback: freemoviesz()

 • Pingback: 网站()

 • Pingback: empresas informática()

 • Pingback: moda hombre()

 • Pingback: 움짤()

 • Pingback: aménagement salle de bain()

 • Pingback: Digital Brand Management Solutions()

 • Pingback: datingnzcougar.info()

 • Pingback: mobile sex chat rooms free south africa no registration()

 • Pingback: Java Tutorial()

 • Pingback: link()

 • Pingback: read further()

 • Pingback: find out more()

 • Pingback: please click for source()

 • Pingback: go to the page()

 • Pingback: article source()

 • Pingback: here is the link()

 • Pingback: read()

 • Pingback: find out more here()

 • Pingback: Best XXX Meet Users 92289()

 • Pingback: Best Porn Meet Users 57685()

 • Pingback: Best XXX Hookup List 50090()

 • Pingback: 100% Free Sex Dating Users 95919()

 • Pingback: 100% Free Sex Dating Users 17992()

 • Pingback: Best PORNO Hookup Users 18761()

 • Pingback: Predrag Timotic()

 • Pingback: Google()

 • Pingback: Google()

 • Pingback: jelly chocolate dream()

 • Pingback: how to use a rabbit vibrator()

 • Pingback: Laverdaddesnuda.com()

 • Pingback: tubidy()

 • Pingback: sasha grey 2 hole stroker()

 • Pingback: masturbation sleeve()

 • Pingback: big dildo reviews()

 • Pingback: vibrator small()

 • Pingback: lovelife adventure triple stimulator()