Sjuksköterska i Norge

Jag jobbar som sjuksköterska i Norge.

Vill du också göra det? Då har du hittat rätt.

Stor del av Sjuksköterska.nu dedikeras till norgejobb.

Här hittar du all information du behöver, för att maximera inkomsten och undvika fallgropar.

Läser du några inlägg kommer du vara en god bit på vägen mot att jobba som sjuksköterska i Norge.

Börja här så jobbar du snart som sjuksköterska i Norge

Allt du behöver är en norsk sjuksköterskelegitimation och en arbetsgivare.

I inlägget “Norsk sjuksköterskelegitimation” beskriver jag ingående hur du gör för att klara av den första biten. Du kan ha din legitimation redan om ett par veckor om du påbörjar processen idag.

Att skaffa sig norsk arbetsgivare är också lätt. I Norska hälso- och sjukvården finns det ett systematiskt behov av vikarier. Och vår utbildning gör oss väl rustade att fungera i den norska sjukvården. Därför välkomnas svenska sjuksköterskor med öppna armar.

Så väljer du bästa arbetsgivaren

Du tror säkert att du tjänar bäst som bemanningssjuksköterska i Norge? Det trodde jag också. Men faktum är att offentliganställda sjuksköterskor tjänar bättre.

Bemanningsföretagen erbjöd en gång i tiden hög grundlön, betalda resor och bra boende. Sedan ville fler ha en del av kakan, och antalet bemanningsföretag mångdubblades. Tyvärr har detta lett till att vi sjuksköterskor erbjudits sämre löner och villkor för varje år som har gått.

Samtidigt har avdelningscheferna på sjukhusen lärt sig vad svenska vikarier vill ha för att jobba i Norge. Om en avdelning har stort behov av vikarier ser de till att ordna fritt boende och reseersättning, åt sina timvikarier.

Så i valet mellan att arbeta som bemanningssjuksköterska eller frilansande sjuksköterska väljer du i dagsläget mellan bemanningsföretagets stöd och högre lön.

Men högre grundlön är inte alltid bättre

Högre grundlön innebär inte automatiskt att du gör en större förtjänst. Det är för att olika arbetsgivare erbjuder olika mycket jobb.

Och jobba vill du. Helst mycket. Har du hem, vänner och familj i Sverige åker du till Norge för att arbeta. Inte för att vara arbetslös.

Ledig tid som inte behövs för vila kan rent av räknas som utebliven inkomst.

Förut kunde du jobba tolv timmar per dygn utan problem. Men under våren 2011 gjordes det medial sak av att utländska sjuksköterskor jobbade mer än arbetsmiljölagen tillåter. Det ledde till att flera arbetsgivare erbjöd mindre jobb per vecka.

Varje arbetsgivare gör sin tolkning av arbetsmiljölagen, och bestämmer sedan hur många timmar arbetstid per vecka som är ok. Men arbetsmiljölagen verkar vara svårtolkad för arbetsgivarna ger olika besked om vad som är ok – allt från 35,5 timmar till 40, 48 och 54 timmar. Några få bryr sig inte om arbetsmiljölagen överhuvudtaget. “Jobba till du stupar”.

Det viktiga är att du tar reda på vad din potentiella arbetsgivare kan erbjuda. En något högre timlön är inte mycket värt, om det innebär hälften så många jobbmöjligheter.

Det kan vara skillnaden mellan 40.000 och 100.000 kr i månaden

Nu förstår du att det är dumt att välja första bästa bemanningsföretag och åka. Skillnaden mellan olika arbetsgivare kan vara så stor att en arbetsgivare ger dig möjligheten att tjäna 40.000 kr per månad, medan nästa arbetsgivare ger dig möjligheten att tjäna 100.000 kr i månaden.

Sjuksköterska i Norge

Om du tänker åka till Norge för att uppleva naturen behöver du inte läsa mer.

Om du däremot åker till Norge för att prova på att tjäna en rimlig lön som sjuksköterska, så ska du prenumerera på uppdateringar av Sjuksköterska.nu.

På så vis undviker du de fallgropar jag och flera andra sjuksköterskor redan gått i, och drar nytta av de fördelar vi har upptäckt under flera år av norgejobb.

Bli en av medlemmar som håller sig uppdaterade med ett mejl i veckan.


 • Miriam Hyrkäs

  Hej! Jag heter Miriam och blev färdig utbildad sjuksköterska juni-11. Jag har skickat in min ansökan om norsk leg. idag. Jag har läst i princip alla inlägg som du har gjort på den här hemsidan och känner mig mycket tacksam för alla tips och råd. Samtidigt skulle det kännas otroligt skönt att få personlig kontakt med någon som är insatt i denna cirkus. Jag undrar därför ifall du skulle kunna sätta mig i kontakt med någon som jag skulle kunna bjuda på en fika och ställa mina frågor till.
   
  Min email: miriam.hyrkas@gmail.com
  Mitt telefonnummer: 0704384690
   
  (Om du postar mitt inlägg kan du vara snäll och ta bort mina kontakt uppg? tack)
   
  Tack för en toppen sida, Mvh Miriam

 • Malin J

  Hej!

  Vet inte om du har skrivit om det någonstans, hittar inte det, men har några frågor om skattekort och D-nummer. Måste det ansökas på plats i Norge eller kan man göra det hemifrån? Har jag förstått det rätt att om jag inte har skattekort, så dras 50% skatt? Hur lång tid tar det att få skattekortet?
  Förstod det också som att man ansöker om D-numret samtidigt som skattekortet. Kan jag börja jobba även om jag inte har fått mitt D-nummer än?

  Min tanke är att jobba både i Sverige och Norge, hur mycket vet jag inte men övervägande Norge iallafall. Tycker du jag borde skaffa E101 då? Jag har läst mycket om det men tycker ändå inte jag får någon klarhet i det.

  Många frågor, jag tycker det hela känns rörigt än så länge!
  Mycket tacksam för svar!
  Och TACK för en superbra sida!!

  Hälsningar Malin

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Malin!

   Det är inte konstigt att det känns rörigt innan första resan, men det ordnar sig på vägen.

   Det börjar bli några år sedan jag skaffade mig D-nummer och mitt första skattekort, så jag kommer inte ihåg exakt hur länge det tog.

   Jag började i alla fall jobba direkt jag anlände i Norge. Jag hann få skattekort och d-nummer innan första löneutbetalningen, så det tog inte mer än några veckor efter att jag hade gått till skatteetaten och ansökt om det.

   Med mig hade jag pass, personbevis, och anställningsbevis från min norska arbetsgivare. Du kan läsa mer här:

   * http://www.skatteetaten.no/no/Alt-om/Folkeregistrering/D-nummer/

   * Vad behöver du för att få D-nummer?

   * Skatteetatens kontor

   Du måste gå till ett av skatteetatens kontor för att rekvirera D-nummer och skattekort.

   Om du inte levererat skattekortet till din arbetsgivare så måste denne betala in 50% av lönen till skatteetaten i förskuddstrekk (preliminär skatt). Vissa arbetsgivare vill därför inte betala ut lön före du lämnat in skattekort.

   Ibland kan arbetsgivaren korrigera detta under kommande löneutbetalningar, efter att du lämnat in skattekortet. I annat fall får du igen skatten vid deklarationen.

   Frågan om E101 kan vara både okomplicerad och komplicerad. 

   Enklast är det att fördela jobbet som du känner passar dig bäst, mellan Sverige och Norge, och rapportera detta till försäkringskassan. Då utfärdar dom E101-intyg om dom tycker att du ska ha det – så har du lämnat över det beslutet till någon annan.

   Mer komplicerat gör du det om du planerar andelen jobb i Sverige/Norge för att säkra att du får (eller blir utan) E101-intyg. Men det valet kan bara du göra baserat på just din situation. 

   Om du läser på angående norska pensionen och ser ett värde i att jobba upp en sådan, så är det fint att undvika E101-intyget.

   Får du ett E101-intyg kan du istället lägga undan de där 7,8% av lönen som du “slipper” skatta i Norge, som en sorts privat pensionssparande – om det skulle vara intressant.

   Om du har >90% av din inkomst i Norge kan du få andra skattemässiga fördelar, så som fulla avdrag trots utebliven skattemessig bosättning i landet. Det kan innebär större skattebesparingar än ett E101-intyg, åtminstone under de första åren i Norge – och om du vistas mindre än 183 dagar i landet.

   Hur mycket information du än inhämtar så kommer du att märka att det finns utrymme för att optimera, när du väl har kommit igång med norgejobbandet. Och sånt du inte får rätt till en början löser du på vägen. Det är det viktigaste budskapet.

   Välkommen till Sjuksköterska.nu förresten, och det var roligt att höra att du tycker om sidan! =)

   Här hittar du mer läsning om E101:

   * sjuks.nu/fragor-om-norgejobb/#comment-443503146

   Mer om norsk deklaration:

   * sjuks.nu/din-skatt-i-norge/

   Mer om 90%-regeln:

   * sjuks.nu/vad-ar-90-regeln/#comment-418608573

   • Ingrid Edman

    Hej!

    Jag har fått jobb i Fredrikstad, Sykehuset i Östfold som timanställd sjuksköterska och sjukhuset ville då att jag skulle ordna ett D-nummer/personnummer då detta enligt dem måste stå på anställningsbeviset. Skattetaten ville å andra sidan att jag skulle ha ett underskrivet anställningskontrakt med mig för att kunna få ett D-nummer. Moment 22. Förstod det som att det är en regeländring som nyligen är gjord (antingen Skattetaten som har börjat kräva anställningsbevis för att ge ut D-nummer eller om sjukhuset med sitt nya HR-system kräver D-nummer för anställning)
    Har nu pratat med sjukhuset och de vet ännu inte hur de ska lösa det.

    Någon annan som är i samma situation/känner till detta och har tips? Själv vill jag åka upp och komma igång med jobb så snart som möjligt, att vänta på lösning av ett byråkratiskt problem och sedan på ett D-nummer i tre veckor känns väldigt drygt.

    / Ingrid

    • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

     Hej Ingrid!

     Moment 22, verkligen.

     En quick fix skulle kunna vara att ta kontakt med valfritt bemanningsföretag och säga att du är intresserad av arbete i Norge. Då får du troligen ett anställningsbevis hemskickat på nolltid, som du kan ta med till skatteetaten.

     För sjukhuset kan inte skriva ut något sorts intyg att dom tänker anställa dig? Skatteetaten accepterar inget annat än ett anställningsbevis?

     Lömskt.

 • Kakan

  Hej!

  Vet inte var jag skrev mitt inlägg så jag försöker på nytt!
  Har snart arbetat 2 år som sjuksköterska och skulle vilja jobba extravakter i Norge. Jag borde kanske höra av mig direkt till arbetsgivarna dvs sjukhusen som jag är mest intresserad av.

  Nu är jag dock i kontakt med 2 bemanningsföretag.
  Det ena erbjuder mig 180 NOK/timman och då jag länkta sidan (https://www.sykepleierforbundet.no/vis-artikkel/524117/Minstelonn-pr.-1.5.2011-Spekter) menar de att det verkar som att de- bemanningsföretaget- verkar betala mig mer då de får ut att 180 NOK ger en utdelning på ca. 350.000 om året. Hur 17 har de räknat då undrar jag?
  Detta bemanningsföretag betalar mig också 10,2%  på min lön. Det andra företaget betalar mig 12% i feriepeng. Ska icke detta vara detsamma?
  Det förstnämnda fölretaget betalar mig övertid då jag arbetat 35,5 timmar men då utgår helg och kveldstillägg (gör det det om jag arbetar direkt via sjukhusen?).

  Har du några kommentarer kring detta?

  Tack för en fantastiskt bra sida med många goda tips och råd!!

 • ssk

  Har alltid tänkt jobba i Norge som syrra. Gått ett år nu sen
  examen och vill åka i sommar 2012, ta min semester 4 veckor och få in kulor med
  andra ord, trodde jag. Men lusten försvann när man fick löneanspråk och avtalet
  från bemanningsföretagen. Är ju ett skämt när man börjar räkna i siffror, tid
  och socialt liv + allt krångel man lägger ner. Här kommer man från Sverige, tar
  sin semester för att jobba och ta hand om sjuka i Norge, lämnar vänner och
  socialt liv i 4 månader. Och blir erbjuden 173 nok + ob ersättning man kan
  skratta åt och som luktar lurendrejeripussel. Har genomskådat dessa företag, är
  bara ute efter att tjäna massa pengar på oerfarna ssk som inte vet sina
  rättigheter. Unga ssk som är invaggade i myten att i Norge tjänar man massa
  pengar, men i själva verket jobbar de flesta bara ideellt åt våra grannar pga. okunskap.
  Undra vem som tjänar massa pengar på oss Svenskar somsakt? Kan förstå att man tjänar bättre som
  vubbad ssk i Norge och om man söker själv utan dessa bemanningsföretag. Men som
  grund ssk på bemanningsföretag kan man lika gärna stanna hemma och förhandla
  hårt om lönen under sommaren här i Sverige och samtidigt vara med sina vänner och slippa allt krångel. Insåg det när jag började räkna på vad jag tjänar på mitt extrajobb. Hur kul är det
  att sitta och häcka ensam på en ön 4 veckor för en lön du lika gärna skulle
  kunna få här i Sverige. Nä ska jag massa mig till Norge och ta hand om de sjuka där, får de snällt betala mycket mycket mer. 

  SSK

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej “SSK”,

   Det är som du säger, norgejobb betyder inte automatiskt guld och gröna skogar. Det finns en viss tröskel som ska övervinnas innan lönen kommer upp i en rimlig nivå, och arbetsmiljön normaliseras.

   Om man däremot tar första bästa bemanningsföretag och planlöst åker ett par gånger, så är risken att man tappar intresset före man kommit över tröskeln.

   Enda sättet vi kan undvika detta är genom att dela med oss av våra erfarenheter och den information vi har samlat på oss. På så vis kan fler undvika oseriösa arbetsgivare och andra fällor.

   Och även om bruttolöneskillnaden inte skulle räcka för att locka dig, så kan det innebära skattemässiga fördelar att fördela inkomsten över Sverige och Norge.

   Men det är inte för alla, så är det bara.

  • linnbryngelson

   Hej SSK!
   Håller med dig till viss del. Att åka upp exempelvis 3-5dagar men bemanningsföretagen kan bara erbjuda maximalt 35,9h arbete per vecka pga arbetsmiljölagen. Jag är då hemifrån 120h men får bara arbeta 35,9h. Åker jag upp för att arbeta ska jag komma upp i övertid för de är då man tjänar pengar. Men det är inget bemanningsföretag som kan erbjuda mer än 35,9h per vecka. Vilket bemmaningsföretag erbjuder inbokat övertidsarbete? Xtra, helsenor, dedicare erbjuder inte övertid.  

   • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

    Hej Linn,

    Bemanningsföretagen har inget ansvar för att hålla sjukhusen bemannade. Därför kan dom inte rättfärdiga brott mot arbetsmiljölagen.

    Tar du däremot direktanställning på ett sjukhus så har din arbetsgivare rätt att använda övertid för att fylla luckor. 

    Det handlar inte bara om sjukluckor, utan även de luckor som finns efter att ordinarie personal har lagt sitt schema. Det vill säga arbetsperioder som ligger långt fram i tiden.

    Nej, bemanningsföretagen måste höja grundlönerna för att de ska bli intressanta arbetsgivare igen. De kan inte både erbjuda sämre löner och villkor, och mindre arbete/övertidsersättning.

  • janne

   Varför arbeta åt ett bemanningsföretag överhuvudtaget? Ta jobb på sjukhusen direkt istället. Lönen är bättre, du kan själv välja var, när och hur du vill jobba. De flesta sjukhus har hyfsat billigt boende ( inte gratis men billigt). Och har du tur så får du bra kollegor som du faktiskt kan bli bekant med om du åker ofta till samma ställe.

 • Erika

  Hej hej!
  Blev färdig syrra i juni förra året. Har vik på en kirurgavdelning till sista augusti. Sen tänkte jag testa Norge i höst. Men jag har lite svårt att bestämma vad som är bäst för mig. Jag har tänkt jobba intensivt i perioder och sedan vara ledig lite längre. Alltså vill jag kunna säga att då och då kan jag jobba (och då vill jag verkligen jobba då) samt då och då kan jag inte jobba. Men jag vill ju helst befinna mig på samma ställe hela tiden, alltså samma sjukhus och ort, avdelning hade ju också varit fantastiskt.. Är det möjligt med bemanningsföretagen med samma ort/sjukhus/avdelning och vice versa som offentliganställd med “arbetsperioder” man själv bestämmer? Vet inte så mycket om Norgejobb ännu, så är mycket tacksam för ev tips och råd.

  Vänligen
  //Erika  

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Erika!

   Att reda ut vad som är bäst för dig kommer du delvis göra under resans gång.

   Direktanställning som timvikarie vid sjukhus innebär generellt att du måste komma överens om arbete längre i förväg, och att du styrs av sjukhusets/avdelningarnas behov.

   Tar du istället anställning vid ett upphandlat bemanningsföretag så får du fler arbetsmöjligheter – men då måste du sannolikt också vara beredd att jobba på fler olika arbetsplatser. Även om ditt uttryckliga önskemål är att vara på/återvända till ett fåtal arbetsplatser.

   Så är det, generellt. Men du kan hitta sjukhus/avdelningar som har så stort behov av vikarier att du kan ta en offentliganställning och ända diktera väldigt väl när och hur du vill jobba.

   Det är inte fel att åka med bemanningsföretag först, för att få en känsla av behovet ute på några olika arbetsplatser. Sedan kan du övergå till en mer lönsam direktanställning på sjukhuset när du hittat en arbetsplats som skulle passa dig.

   Lycka till!

   • MM

    Bra svar.

 • Rita

  Hej du som har hand om denna sidan, hur tar jag kontakt med dig, om du vill ha lite insiderinfo? 

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Rita,

   Du når mig på sjuksnu@gmail.com

   Om det rör sig om information som fler kan dra nytta av får du gärna skriva en kommentar här istället.

 • Mariazeijlemaker

  Hej!

  Tack för en toppenbra och informativ hemsida! Har lärt mig mycket av att läsa
  all information Ni erbjuder!

  Mitt namn är Margit Zeijlemaker. Jag är före detta
  sjukvårdare och är nu i sluttampen på min utbildning till redovisningskonsult.
  I utbildningen ingår en examensuppsats och jag har valt att skriva om något,
  som jag har förstått  för närvarande är lite av en het potatis för svenska
  sjukvårdare, som åker till Norge och jobbar – dubbelbeskattning vid inkomst av
  arbete i Norge.

  Min tanke är att försöka fånga upp det missnöje jag tycker mig ana, belysa
  problematiken ur sjukvårdares perspektiv och utifrån de svar jag får, i bästa
  fall även kunna komma med förslag på förbättringar av de lagar och regler som
  idag ligger till grund för den skattesituation som råder.

  Jag har läst igenom Nordiskt Skatteavtal och besökt Skatteverket för att skaffa
  mig grundkunskap om gällande lagar och regler. Nu behöver jag “komma ut i
  fält” för att få in uppgifter om hur regelverket upplevs i praktiken. Jag
  skulle uppskatta enormt om Du som läser detta inlägg ville ta Dig tid att läsa
  igenom mina frågor och återkomma med några kommentarer kring dem. Jag bifogar
  mina frågor i slutet av detta inlägg. Självklart mailar jag den färdiga uppsatsen
  till Dig som tack för hjälpen om Du anger Din mailadress.

  Jag ser fram emot att få ta del av Dina erfarenheter!

   

  Vänliga hälsningar från Margit Zeijlemaker

   

  Uppsatsens titel är: ”Dubbelbeskattning vid arbete i Norge med fokus på
  kulturarbetare och sjukvårdspersonal”

   

  Frågor:

   

  1. Hur många dagar per år jobbar Du i Norge?

   

  2. Nordiskt Skatteavtal reglerar dels i vilket land skatt skall betalas och
  dels hur dubbelbeskattning skall undvikas. Hur tycker Du att dessa lagar
  fungerar i verkligheten?
       a) Är de klara och tydliga v.g. t.ex. var skatt skall
  betalas och hur mycket?
       b) Leder de till en rättvis beskattning?

   

  3. Har Du sett någon förändring i regelverket under
  den tid Du har jobbat med bemanning i Norge?

  Om “ja”: Har förändringen/förändringarna
  varit till det bättre eller till det sämre?

  På vilket sätt?

   

  4. Vad tycker Du fungerar bra v.g. regler och lagar som berör de svenskar
  som arbetar i Norge?

  5. Vad kan bli bättre v.g. de lagar och regler som berör de svenskar som
  arbetar i Norge? Vad skulle Du föreslå?

  Stort Tack för Din medverkan!

   

   

   

 • Emeliekoopmans

  hur är xtra care?

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Emelie!

   När du frågar så slår det mig att det pratas väldigt lite om Xtra Care. Är det för att deras arbetstagare är nöjda? Eller för att Andreas på xtracarebloggen sköter allt pratande?

   Jag har för mig att Xtra care inte erbjuder lika bra villkor för övertidsersättning som Dedicare. Annars ligger de troligen ganska lika, grundlönemässigt osv.

   • olenka

    det är helt logiskt att som vikar får man mindre betald än om du jobbar direkt åt norsk arbetsgivare. Du slipper betala hyra och depositum för ditt uppehåll. Kolla på priserna på lägenheter eller rum, minst 4000 nok i månad plus 12000 nok depositum. Har du de pengarna och har bostad, är du fri att jobba över 200 timmar i månader och välja arbetsgivare.

  • olenka

   xtra care är bra att börja med, men du riskerar att bli plaserad på olika arbetsplatser oavsett om du vill eller inte. Du riskerar att kollegor på arbetsplatsen blir inte nöjda med dig, det kan bero på vad som helst. Då är det svårare att xtra care vill ge dig jobb. Du riskerar att komma till norge få en arbetsdag och sedan vänta en vecka tills du få annan vakt. Du får inte jobba åt andra företag eller arbetsgivare medan du bor i deras boende. gör du det, ska de ta 7000 nok från din lön. Du får inte diskutera din lön med dina kollegor, jag vet massor som med sammaerfarenhet får olika betald fråm xtra personell. Jag är inte anstäld hos dem längre och behöver inte följa deras avtal.

 • H

  Hej!
  Jag har råkat ut för ett bekymmer med ett bemanningsföretag. Jag kommer att jobba ca 170 timmar under loppet av 8 veckor. Enl avtalet så har jag en genomsnittlig arbetsvecka på 35.5 timmar och efter det ska övertidsersättning betalas ut. De påstår att jag inte har rätt till övertidsersättning eftersom de beräknar en genomsnittlig arbetstid under loppet av 8 veckor. Kan de verkligen göra så? På en månad jobbar jag alltså 170 timmar. Till saken hör att jag inte kan se detta i ngt avtal som jag har skrivit på. De hänvisar bara till arbetsmiljölagen som jag inte kan utantill direkt :)

  Jag jobbar som hjelpepleier men det ska väl inte spela ngn roll. Har du dört ngn annan som har varit med om ngt liknande? Jag har försökt att stå emot och säga ifrån att de inte följer avtalet men det är inte lätt. Har du ngt tips på vad man kan säga?

  Tacksam för svar och självfallet…. EN superbra hemsida!!!! :) :)

 • Johan

  Hej, en superbra sida som hjälp mig en bit på vägen. Jag undrar, om jag vill arbeta i Norge som sjuksköterska och bo i Sverige och dagspendla till Norge i typ några år. vad gäller då? vad behöver man ha då mer än norsk legitimation?

 • christmo

  Jag åker till Norge i morgon för min andra vända, Första vändan med ett svenskt bemanningsföretag imorgon med ett norskt. Villkoren är ungefär desamma några tior mer i timmen. Skilnad är dock att efter ha tagit del av debattartiklarna och chattrummen i sjuksköterska.nu så har jag redan påbörjat en löneprocess i det nya norska företaget. Jag vet att de första 4 veckorna får jag allt bita i det sura äpplet och acceptera en förvisso högre timpeng än från det svenska företaget men trots det betydligt mindre än vad som beskrivits i artiklarna. Min handledare eller coach har accepterat skriftligen och vi inleder en ny förhandling om en månad. Jag reagerade nämligen på att orderbekräftelsen inte stämde med den muntliga övernskommelsen om ett vik till årsskiftet. Här står i kontraktet månad för månad vilket kanske var tur för mig denna gången. Trivs jag inte kommer jag ju inte tillbaka. Tack flör alla upplysningar uträkningar jämförelser m.m. synd bara att jag inte hittade er först!!

 • MILLA

  Hej!
  Jag är sjuksköterska och planerar att åka till Norge en kortare period ( ca 3 månader i stöten). Men jag har inte vågat söka något jobb ännu då det är jättesvårt att hitta boende. Hyresrätterna som finns ute på respektive sidor är jättedyra. Med tanke på att jag har hyra här i Sverige också så kommer månadskostnaden för båda boenden bli mycket dyrt.

  Är det någon som vet om det finns möjlighet att få boende/sovplats via sjukhuset? Får man i så fall hyra i 3 månader?

  Vill verkligen komma iväg till Norge men vill helst lösa boendet i samband med jobbsök.

  TACK FÖR EN UNDERBAR SIDA!

 • tomas

  Hej!
  Jag håller på att studera till ssk nu och tar examen i maj 2013. Jag har jobbat och jobbar fortfarande som usk på en akutmottagning. Det jag funderar över är hur arbetsgivarna i Norge ser ny utexaminerade sjuksköterskor.

  • ML_C

   Inga problem! Jag jobbar i en mindre kommun i Nord-Norge och vi ser gärna efter nyexaminerade syrror, Ni är flexilbla i tänket och har med er de senaste rönen inom omvårdnad.

 • http://www.facebook.com/madeleine.johansson.1257 Madeleine Johansson

  Har nu arbetat som sjuksköterska i snart 2 år och tidigare som undersköterska i ca 15 år. Pga stressen och dålig lön i Sverige samt att jag vill kunna “gå ned i tid” för att fixa vardagsbestyr + hjälpa barnen med läxor och fritidsaktiviter har jag funderat på att börja jobba i Norge. Talade igår med en vän som arbetar i Norge som undersköterska inom hemtjänsten och tjänar nästan 230 kr/h i svenska kronor. Men jag tycker att det låter som om man som sjuksköterska när man läser på den här sidan tjänar dåligt då.
  Hur som helst undrar jag om man ska ta kontakt med sjukhusen direkt, kommunen eller bemanningsföretagen? Är det någon som vet om man tjänar bättre inom kommunen i Norge? Önskvärt vore ju bostad ordnad samt resor betalda :)
  Tanken är att kunna arbeta 1,5 v och sedan ledig 2 veckor. Eller även någon annan form som arbeta 2-3 veckor i stöten och hemma 1 månad. Självklart lär man ju inte få en guldgruva på den arbetstiden men tanken är att få vara mer ledig med familjen men ändå har lönen kvar i samma status. Ni får gärna svara ni som vill…

 • Pingback: Get More Info()

 • Malin

  Hej jag funderar på att dra till Norge för att jobba och bo ett tag. Kanske ett år eller mer. Då tar jag även med min sambo som oxå är ssk och min son. Hur funkar det? Är det bättre att söka jobb själv då och inte blanda in bemanningsbolag? Hur är det med boende och dagis? Nån som vet hur man går till väga?

  Malin

 • Johan

  Hej!
  Har precis börjat jobba i norge och sökte ett tillfälligt personnummer i Norge då. När jag fick papperna sen, så var mitt personnummer 571183-XXXXX.
  Är dock född 17 och inte 57. Har det blivit nåt skrivfel i papperna eller dom ändrar ens födelsedag när man får tillfälligt personnummer?

  • Selina

   De lägger till en 4:a på datumet du är född, så det är inget fel.

 • Ida

  Hej!
  Jag tar svensk sjuksköterskeexamen nu i sommar och har tänkt jobba i Sverige i sommar för att få lite erfarenhet. Bor i London annars så har efter sommaren tänkt jobba ca 2 veckor i Norge och vara hemma 2 veckor i London.
  Har hört att man som ny sjuksköterska inte får jobba på sjukhus i Norge utan endast på äldreboende. Stämmer det? Skulle ju helst vara på ett sjukhus.
  MVH Ida

 • Pingback: rimonabantexcellence site title()

 • Malin Cederholm

  Hej!
  Ska återvända till Norge en period nu i höst och ska samtidigt jobba lite för Dedicare i Sverige. Försöker inhämta information från försäkringskassan gällande sociala försäkringar och hon jag pratade med idag sa att om jag skulle t ex bli sjuk så grundas min sjukpenning på min taxerade inkomst i Sverige (förutsatt att de efter min E101 fortfarande bedömt att jag ska tillhöra svensk socialförsäkring). Jag tycker dock detta låter konstigt. Om jag t ex jobbar 25% i Sverige, då blir det knappt en sjukpenning att överleva på..? Då blir det ju 80% på en 25%-ig inkomst?!
  Och har all min inkomst i Norge då varit i “onödan”?

  Någon som vet något om detta? Egna erfarenheter?

  Mvh, Malin

 • maja

  Hjälp! Behöver snabbt svar på en fråga angående skattekort. Har nyligen börjat arbeta för ett bemanningsföretag i Norge och de har precis fått mitt skattekort (eftersom jag inte har någon fast adress skickades det till deras kontor) nu påstår de att de ska ha orginalet och att jag ev. kan få en kopia. Får de göra så? Jag behöver väl orginalet? Tacksam för hjälp om någon känner till något om detta/varit i samma situation.

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Maja,

   Skattekortet är ett symboliskt papper, ingenting du lever eller dör vid. Arbetsgivaren behöver det för att få klartecken att de kan dra mindre än 50% förskottsskatt på din lön. Men om det är en kopia eller orginalet de får, det lär de flesta inte bry sig om.

   Så länge som bemanningsföretaget är din huvudarbetsgivare kan de gott få ha ditt orginal-skattekort. Om du lämnar dem kan du begära att få med dig orginalet. Är de omöjliga kan du gå in på skatteetaten och begära att få hemskickat ett nytt skattekort, på valfri adress. Annars ska som sagt de flesta arbetsgivarna acceptera en kopia av ditt skattekort.

   Lycka till.

 • Rebecka

  Hej. Jag blir färdig med min ssk-utbildning nu efter jul. Jag är sugen att åka direkt till Norge då. Vad säger ni om det? Eller tycker ni att man ska jobba i Sverige ett tag först? Mvh Rebecka

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Rebecka,

   Det kan vara skönt att göra några månader i en miljö man känner igen, som nyutbildad sjuksköterska. Eller så söker du dig till Norge och ser till att tjäna rimligt från första början. Men var ärlig och tydlig mot din framtida arbetsgivare, och dig själv. För även om det finns bemanningsföretag som kan tänka sig att sätta dig i jobb, så har du sannolikt inte den referensram som krävs för att arbeta som bemanningssjuksköterska.

   • Rebecka

    Okej, tack för svar:)

 • Lisa

  Hej!

  Jag funderar på att åka till Norge och jobba som IVA-syrra. Planerar att åka med Powercare och undrar om det är någon här med erfarenhet av dem? Eller är alla här frilansande syrror?

  • Chris

   Hej

   Har åkt för dom, vet att många är nöjda med PC och att de betalar bra. Men de har skitboenden, de tar sig friheten efter ingångna avtal att plocka bort arbetspass och har den tendens till att inte riktigt att ta ens klagomål på allvar. Det är som sagt min erfarenhet av dom, många är nöjda med dom och känner själv ett antal kollegor som åker för dom och är nöjda. Själv har jag brutit helt med dom.

   • Lisa

    Ok, det lät ju sisådär. Boendet bryr jag mig inte så mycket om men de pass man kommer överens om vill man ju ha. Det går ju inte klaga på deras löner.

    Har även kontakt med ett svenskt bemanningsföretag (rent a nurse) som förmedlar både jobb i sverige och norge. Jag har svårt att se att de ska kunna matcha powercares löner men de verkar väldigt bra som arbetsgivare.

    Någon fler med erfarenhet av powercare?

 • Frida

  Hej, Jag heter Frida och har varit färdig ssk ett tag. vill nu söka jobba i Norge till sommaren men inser att jag inte fattar någon som helst norska? i de flesta jobb-annonser står det att man måste tala och skriva flytande norska. Behöver jag plugga norska innan jag åker dit eller tror du att man klarar sig och lär sig snabbt med tiden?

  Hälsningar
  Frida

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Frida!

   Min erfarenhet är att man inte behöver plugga norska före man drar till Norge.

   Till en början får du fråga, fråga och fråga igen. Mycket är nytt och stundtals kan norskan tyckas vara oförståelig. Men det blir bättre redan efter ett par veckor eller en månad.

   Efter några arbetsvändor byter du ut de svåraste svenska orden mot de norska motsvarigheterna, och norskan känns inte längre särskilt svår.

   Det är inga konstigheter, kan man säga.

 • Maria

  Jag har läst någonstans att den Norska Sjuksköterske legitimationen ska betalas i förskott och att kvitto på inbetalningen ska skickas in med övriga ansökningsformulär. Stämmer det? Mvh Maria

 • psyk ssk

  Fråga: Jag är psyk ssk och åker till Norge som sådan varje sommar. Finns det någon web-sida eller likande (kanske här) där jag kan diskutera lön, arbetens osv med andra bemanings syrror med inriktning på psykiatri?

 • Josefin Kjellsson

  Hej!
  Finns det ngn på den här sidan som vet ngt om att arbeta i Danmark som sjuksköterska. Jag kommer från Sverige har svensk legitimation och erfarenhet av neonatal intensiv vård 5år och långtidsintesivvård för barn 3år. Finns det bemanningsföretag som rekryterar till Danmark, finns hjälp med boende att få via sjukhusen som Sverige och Norge har. Tacksam för svar el tips om vart jag ska vända mig!! :)
  Mvh Josefin

 • Josefin Kjellsson

  Hej!
  Finns det ngn på den här sidan som vet ngt om att arbeta i Danmark som sjuksköterska. Jag kommer från Sverige har svensk legitimation och erfarenhet av neonatal intensiv vård 5år och långtidsintesivvård för barn 3år. Finns det bemanningsföretag som rekryterar till Danmark, finns hjälp med boende att få via sjukhusen som Sverige och Norge har. Tacksam för svar el tips om vart jag ska vända mig!! :)
  Mvh Josefin

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Josefin,

   Jag har inte själv jobbat i Danmark, men jag vet att danska sjuksköterskor reser till Norge för att jobba som bemanningssjuksköterskor.

   Det finns också ett flertal danska bemanningsbyråer som erbjuder jobb i både Norge och Danmark. Däribland Powercare och Transmedica.

   En väg in på den danska arbetsmarknaden kunde tänkas vara via Dansk Sygeplejeråd på adressen DSR.dk – med annonser och tjänst för jobbsök (http://job.dsr.dk).

   Lycka till!

   • josefin kjellsson

    Tack för svaret, ska kolla därigenom :)
    mvh josefin kjellsson

 • Pingback: todoindie()

 • Pingback: this page()

 • Pingback: zd porn()

 • Pingback: MORE HELP()

 • Pingback: pezevenklik yapilir()

 • Pingback: Highlight Olahraga()

 • Pingback: DMPK()

 • Pingback: agen judi bola()

 • Pingback: poker uang asli()

 • Pingback: winter hiking equipment()

 • Pingback: Wedding Planners in Hyderabad()

 • Pingback: uodiyala()

 • Pingback: diyala university college of engineering()

 • Pingback: Software manajemen klinik()

 • Pingback: local real estate agents()

 • Pingback: Yusuf kısa()

 • Pingback: warehouse for rent()

 • Pingback: mr checkout distributors()

 • Pingback: Acoustic Guitars()

 • Pingback: !2ke()

 • Pingback: เว็บเเทงบอล()

 • Pingback: Affordable Search Engine Optimization()

 • Pingback: Array Questions()

 • Pingback: www.datingnzcougar.info()

 • Pingback: forex signals()

 • Pingback: best sex video chat site()

 • Pingback: visit site()

 • Pingback: taken from here()

 • Pingback: alternative currencies()

 • Pingback: visit web page()

 • Pingback: link to a continuation()

 • Pingback: here()

 • Pingback: click to go()

 • Pingback: more on the page()

 • Pingback: click to find out more()

 • Pingback: click to read more()

 • Pingback: read()

 • Pingback: Best Porn Hookup Users 98755()

 • Pingback: Best XXX Meet Users 92289()

 • Pingback: Best PORNO Dates List 21444()

 • Pingback: FREE Porn Hookup Users 19297()

 • Pingback: Best XXX Dates Members 67183()

 • Pingback: Best Porn Dates Members 71015()

 • Pingback: Elizabeth Bay Locksmith()

 • Pingback: Best Porn Dates Users 6720()

 • Pingback: Best PORNO Meet List 55736()

 • Pingback: Best XXX Dating List 59441()

 • Pingback: 4f8399dedf47934722b63.com()

 • Pingback: notehub.org link to a continuation putP9()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org find out more here()

 • Pingback: notehub.org source PU2()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org taken from here bT9()

 • Pingback: notehub.org click at this page()

 • Pingback: notehub.org taken from here()

 • Pingback: as reported here()

 • Pingback: notehub.org check this out TV0()

 • Pingback: notehub.org find out more()

 • Pingback: notehub.org address 7xKJC()

 • Pingback: notehub.org visit web page()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: more detailed on this page()

 • Pingback: notehub.org click()

 • Pingback: notehub.org i'll provide a link YpoQZD()

 • Pingback: notehub.org click to continue 3Vz()

 • Pingback: notehub.org click at this page()

 • Pingback: page()

 • Pingback: notehub.org i provide a link()

 • Pingback: read article()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: check this out()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: just click for source()

 • Pingback: topfuckgals.mobi()

 • Pingback: click()

 • Pingback: topfucksearch.mobi click at this page()

 • Pingback: 777sexgals.mobi i provide a link YIg8VB()

 • Pingback: newtube sirius177 abdu23na1396 abdu23na31()

 • Pingback: latestvideo sirius457 abdu23na1248 abdu23na38()

 • Pingback: statnigthsforov1978.wikidot.com find out more mWE3Zh()

 • Pingback: jigdf43g6400 afeu23na1758 abdu23na82()

 • Pingback: hd videos tubepla.net962 afeu23na684 abdu23na2()

 • Pingback: tubepla.net download817 afeu23na1568 abdu23na37()

 • Pingback: 480NJdLcU1l()

 • Pingback: hdmobilesex.me()

 • Pingback: adultshadowengine.mobi click to see more()

 • Pingback: schatshadowrank.mobi()

 • Pingback: pronvipse.mobi()

 • Pingback: pronshadowengine.mobi()

 • Pingback: schatshadowengine.mobi more info MWOkm()

 • Pingback: pronbestrank.mobi()

 • Pingback: pronbestrank.mobi()

 • Pingback: schattopengine.mobi read article()

 • Pingback: schatfreese.mobi()

 • Pingback: xxxbestrank.mobi click for details()

 • Pingback: xxxvipsearch.mobi()

 • Pingback: schatshadowrank.mobi more info()

 • Pingback: fastfuckse.mobi()

 • Pingback: just click for source()

 • Pingback: topfucksearch.mobi()

 • Pingback: fastsexsearch.mobi go here CueK3()

 • Pingback: topsexportal.mobi visit the source()

 • Pingback: click for details()

 • Pingback: fastfuckportal.mobi source()

 • Pingback: topdatingse.mobi i provide a link v09LP()

 • Pingback: on this page()

 • Pingback: provided link()

 • Pingback: oklandtophomeguard.us()

 • Pingback: click for details()

 • Pingback: oklandviphomeguard.us find out more here()

 • Pingback: oklandviphomesecurity.us click to read more()

 • Pingback: oklandtophomeguard.info click to read more j66()

 • Pingback: oklandbesthomesecurity.info link to the page()

 • Pingback: find out more here()

 • Pingback: oklandvipsecuritysystems.us find out more here()

 • Pingback: oklandviphomeguard.info here is the link()

 • Pingback: oklandbestsecuritysystems.us click AaJ9O()

 • Pingback: oklandbestsecuritysystems.us more on the page YE7yAZ()

 • Pingback: read()

 • Pingback: youtube.com Coub видео приколы best()

 • Pingback: 2018-2019()

 • Pingback: 2019()