Sjuksköterska: Försvarsmakten behöver dig

Undrar du vad försvarsmakten har att erbjuda dig som sjuksköterska?

Väcktes kanske intresset av artikeln i Vårdfokus, den om Johan som lär sjuksköterskor tänka som soldater? Även om du missade den kan du inte ha undgått den efterföljande debatten som sträckt sig över flera nummer. Först ut var Miahabos upprörda insändare “Sjuksköterskor ska inte delta i strid“, följt av Thommys och Elisabeths nyansgivande inlägg. Jacob, han verkade mest tänka på lönen. Inget fel med det.

Sjuksköterska i försvarsmakten

Försvarsmakten är en organisation i förändring. Det påverkar utbudet av tjänster för dig som sjuksköterska. Värnplikten avskaffades 2010. 2014 ska Sverige ha en yrkesarmé med kontraktsanställda soldater.

Värnpliktens längd varierade med de olika befattningarna. Den grundläggande soldatutbildningen (GSU) var normalt sett tre månader lång. Utöver det tillkom befattningsutbildning och övningar. 7-11 månader total utbildnings- och övningstid var inte ovanligt, innan MUCK.

Så många soldater som har genomgått värnplikten, så många beskrivningar av tiden i det militära finns det. Intensiv, långtråkig, lärorik, utvecklande, tröttsam – alla upplevelser är giltiga.

Få är de soldater som i slutet av värnplikten yttrade orden “jag känner ett behov av mer utbildning och övning i min soldatroll”. Det kommer inte heller finnas året runt-tjänster för sjuksköterskor i yrkesarmén – det går inte att ha sjuksköterskor boende på logement för att utbildas och övas 365 dagar om året, år efter år. Istället ska “specialister” (bland annat legitimerad personal) anställas enligt en särskild anställningsform kallad “tidvis tjänstgöring”.

Tanken är att du som sjuksköterska ska tjänstgöra för försvarsmakten under kortare perioder. En tvåveckors övning här, en mässa där. Kanske en insats, eller åtminstone en leave-avlösning. Idéerna för tidvis anställda är många men de exakta formerna är inte fastställda.

Din väg in i Försvarsmakten

Tydligt är i alla fall att du behöver skaffa dig grundläggande soldatfärdigheter och viss militär vana innan Försvarsmaktens verksamhet öppnas på riktigt för dig. Istället för värnplikten finns nu en grundläggande militärutbildning (GMU) som är tre månader lång och ges vid flera tillfällen varje år. Har du tidigare erfarenhet av försvarsmakten i form av värnplikt eller utlandsmission behöver du inte göra en ny GMU.

Innan du tar initiativet att söka och genomföra en tremånaders GMU bör du ha en bild av vad du vill göra i försvarsmakten. Det kanske inte är så klokt att göra en fristående GMU när du kan få motsvarande behörighet som del av utbildningen inför en mission (GSU US), om det ena betalar 4500 i månaden och det andra 38000.

Vad kan Försvarsmakten erbjuda dig?

Nu kanske du tror att du kan gå in på Försvarsmakten.se och lätt hitta information om vad försvarsmakten behöver sjuksköterskor till (både nu och i den närmaste framtiden), men så är tyvärr inte fallet. Försvarsmedicincentrum, som enligt hemsidan “ansvarar för rekrytering och utbildning av kvalificerad hälso- och sjukvårdspersonal”, har förvisso en egen sektion – men informationen är knapphändig.

Under “rekrytering” berättas kort om vad de olika sjukskötersketjänsterna vid insatsen i Afghanistan innebär. Närmare beskrivningar av tjänsterna finns i form av befattningsbeskrivningar i enskilda pdf-dokument, exempelvis sjuksköterska/Ambulans. Men du vill förstås veta ännu mer. Vilken missionsspecifik utbildning kommer jag få, i min roll som sjuksköterska? Vad är villkoren under utbildningen? Hur länge måste jag vara borta? Hur känns det att vara där? Vilka utmaningar kan jag ställas inför där nere? Hur långt räcker min kompetens? Hur ser försäkringen ut, ifall något skulle hända mig?

Och är det verkligen bara i Afghanistan som försvarsmakten behöver sjuksköterskor?

Relevanta frågor. Jag vill att svaren ska finnas här på Sjuksköterska.nu. Har du egen erfarenhet? Berätta gärna i en kommentar!

Läs mer om villkoren vid en insats i Afghanistan:

 • Anonymous

  Pluggar just nu till ssk och dessförinnan var jag anställd i FM och gjorde ett par missoner. Min erfarenhet är att det finns ett brett spann av tjänster för ssk, alltifrån ssk i ambulans och på pluton till mottagnings arbete i missons området. Upplevde även att ssks är eftertraktade och uppskattade.

  Även andra heltids tjänster finns om man kollar på FMs jobb sidan.

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej SSKstud!

   Härligt, ett par missioner redan innan utbildningen. Kan du tänka dig att återvända till försvarsmakten efter du utbildat dig till sjuksköterska?

   Vilken av sjukskötersketjänsterna upplever du verkade mest intressant?

   Jag tror att det är svårt för sjuksköterskor utan tidigare erfarenhet av försvarsmakten att skapa sig en klar bild av vad det innebär att göra en mission. Att vara soldat, att utstå påfrestningar, att genomlida tristess, att vara sjuksköterska utanför sjukhuset och så vidare.

   • SSKstud

    Tycker både Specialistsjuksköterska/vårdlärare och Ambulanssjuksköterska verkar vara väldigt intressanta. Båda ger nog möjlighet att växla mellan utbildningsrollen och att delta aktivt i internationella insatser.

    Kan absolut tänka mig FM som ssk, då jag såg potentialen att arbeta internationellt som ssk, vilket FM ger en stor möjlighet till.

    Sjuksköterskor i allmänhet har nog ganska dålig koll på vad soldat livet innebär. Läste en intressant artikel i vårdfokus som jag kan rekommendera om du inte läst denna, som belyser just ämnet.

    Du har ju själv erfarenhet av jobbet som ssk i försvarsmakten och undrar om du delar samma erfarenhet som jag att man som ssk både är uppskattad av personalen och dessutom får en bra lön? 

    • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

     Hej igen!

     Menar du den artikeln om Johan som “lär sjuksköterskor tänka som soldater?”, eller har det fått ytterligare täckning i Vårdfokus?

     Jag var anställd av försvarsmakten för Nordic Battlegroup. Sjuksköterskornas och sjukvårdens roll i försvarsmakten är lite speciell.

     För oavsett hur central man som sjuksköterska känner att sjukvården är, så är den en extremt liten del av den stora bilden. En del som ingen vill tänka på innan de behöver den. Och som alla kräver ska fungera när behovet uppstår.

     Det går att ta anställning och “gilla läget”; du kommer vara uppskattad och lönen uppfattas som rimligt utifrån din arbetsbörda och ditt ansvar. Sen hamnar du i en skarp situation, och lämnas med många funderingar om hur det hade kunnat bli bättre. Mer ordning, mer organiserat, mer personal osv.

     Eller så tar du anställning och känner ett ansvar för vårdorganisationen och det du förväntas kunna leverera; istället kan då försvarsmakten kännas som en tungrodd, oorganiserad och stundtals oseriös arbetsgivare. Det kan vara frustrerande.

     Och det där med bra lön, det beror på vad man jämför med. 38 000 i grundlön är inte mer än vad en specialistsjuksköterska har i Norge. Jobbar man 12h per dag i Norge kan man ha ut 30 000 per vecka (netto, SEK). Jämför med att spendera ett halvår i Afghanistan.

     Även Försvarsmakten har sina baksidor. Desto bättre information som ges potentiella arbetstagare innan de söker till Försvarsmakten och en mission, desto större chans att försvarsmakten får de arbetstagare som är bäst lämpade.

     Detta hoppas jag att vi ska kunna hjälpa till med här på Sjuks.nu, exempelvis genom sådana här diskussioner på ämnet.

     Jag hoppas att du vill dela med dig av flera av dina erfarenheter. Kanske i form av ett gästinlägg om soldatlivet, ur en blivande sjuksköterskas perspektiv?

     Maila mig på sjuksnu@gmail.com i sådana fall!

     /Sjuksnu

     • SSKstud

      Stämmer nog helt och hållet det du säger, “En del som ingen vill tänka på innan de behöver den”. Förstår verkligen att läget kan vara frustrerande om man vill leverera bra sjukvård, känner väl igen det du skriver om tunggrodd och oseriös arbetsgivare från min tid i försvarsmakten tom. Ett bra bevis på det är väl att man som nybakad syrra kan få åka på misson som det, bara man har ett leg. Beror väl delvis på att det är svårt att finna ssk med några års erfarenhet och vubb. 

      Det du nämner om lönen stämmer säkert bra, jag är som sagt bara student och har inte det perspektivet på lönen än. Jämförde med en landstings lön när jag skrev att den var “bra”.

      Hållet helt med dig om att försvarsmakten har sina baksidor. Som du skriver är man säkert uppskattad och har en bra lön efter den arbetsbördan resten av personalen uppfattar att man har. Men när det är en skarp situation så tror jag att man är väldigt ensam som sjukvårds personal. Och då gäller det att ha torrt på fötterna. Väldigt torrt.

      Är gärna med och diskuterar, men är än så länge bara halv färdig med min sjuksköterske utbildning. Så vet inte om jag skulle ge en helhets bild över hur det är att tjänstgöra som ssk i försvarsmakten. Finns säkert de som kan det bättre, ex  “Johan som lär sjuksköterskor tänka som soldater?”.

      När det gäller att åka som ssk så säger jag som innan att man bör ha torrt på fötterna. Är väl individuellt men jag skulle tippa på minst ett par års erfarenhet och gärna vubbad. Allt är lugnt tills det händer något, allt ifrån trafikolycka till penetrerande våld. Och då är man ensam oftast.

      Kan du tänka dig mer försvarsmakts jobb själv?

      PS. Tack för en grym blogg.    

     • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

      Jag kan helt klart tänka mig mer försvarsmaktsjobb själv. Det är nästan otänkbart att det inte skulle bli mer.

      Kontrasten mellan att jobba på sjukhus och i försvarsmakten är fantastiskt stor. “Ombyte förnöjer” – det håller en hungrig, intresserad och engagerad.

      Jag tror som du att man ska ha torrt på fötterna innan man åker som sjuksköterska. Är man grundutbildad utan relevant erfarenhet gäller det att själv tacka nej till tjänsten då arbetsgivaren inte alltid är i skick att avgöra om ens kompetens räcker – istället kan det vara viktigare för dom att få tag på en sjuksköterska som är beredd att göra hela missionen.

      Nu har de enskilda förbanden förstås försvarsmedicinskt centrum till hjälp för att bedöma vad din kompetens och erfarenhet räcker till, men ett cv är ett trubbigt mått på ens förmåga.

      Tack för visad uppskattning av bloggen, och tack för att du kommenterar och delar med dig av dina tankar och erfarenheter!

      /Sjuksnu.

 • Kenneth M Forsberg

  Skribenten är kunnig! Jag så som farbror, kämpade mig igenom de fystester som är standard för att kunna ingå som medlem i en av de absoluta elitgrupperna inom Försvarsmakten. Eftersom det var 16 minus och hög snö i februari 2011, fick vi det extra tufft. Några timmar efter övningarnas början var det endast 10 kvar av ursprungsgruppen om 22 st. Vi var alla sjuksköt med VUB eller läkare. Skulle Försvarsmakten ställa samma krav på en 20 årig elittränad yngling som på en 45 årig ssk? Svaret på detta, blev; Ja, helst ska samma krav ställas. När det gällde villkoren för anställning, var det precis lika “svävande” som skribenten skriver. 

  • Kenneth M Forsberg

   Tillägg! Försvarsmedicinskt centrum är endast konsulter. Den enskilda förbanden anställer själva enligt sin egna agenda. Försvarsmedicinskt centrums tjänster köps in av den som anställer. Deras roll är framförallt att kontrollera så att sjuksköterskan har den  medicinska kompetens som förbandet efterfrågar.

   • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

    Tack för ditt tillägg!

    Som tidigare anställd i försvarsmakten lämnades jag med känslan av att försvarsmedicinskt centrums roll bör förstärkas/förändras.

    Som “medicinalpersonal” vill jag anställas av en arbetsgivare som förstår mina behov, kan svara på mina frågor och vet att utnyttja min kompetens.

    Som jag förstår det ska försvarsmedicinskt centrum ansvara för den yttre/initiala rekryteringen – de ska synas på mässor och de är dom man tar den första kontakten med och får den första informationen av. På den fronten har dom mycket att förbättra. Vi får helt enkelt se till att hjälpa dom här på sjuks.nu.

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Kenneth!

   Var detta måntro kustjägarnas uttagning av läkare och sjuksköterskor, som försvarsmakten annonserade om i början av året? Intressant! Kan du inte berätta lite mer om det?

   Gavs ni löften om vidare information? Har de hört av sig sedan dess för att uppdatera dig, gällande eventuell anställning? Var det tal om alternativa tjänster för de som inte klarade av fystesterna?

   /Sjuksnu 

   • Kenneth Forsberg

    Ja, det stämmer. Endast en sjuksköt – helst en med Anestesi VUB eller möjligen IVA skulle anställas. Formen för anställningen var inte klart i februari. De visste heller inte hur kompetensen skulle bibehållas – å ena sidan ville de ha med ssk i så många övningar som möjligt men å andra sidan insåg de att det var viktigt att ssk arbetade med svårt sjuka för att bibehålla kompetens. De visste heller inte hur arbetsgivarna skulle ställa sig till upplägget.

    Det fanns några vältränade ssk som av ena eller andra anledningen inte genomförde alla grenar. Skulle tro att ca 5 st ytterligare var i form nog för att klara testerna och att resterande av de som bröt, inte räckte till just då. Rimligen borde vältränade vidareutbildade ssk som inte har något emot att hantera vapen vara en stor bristvara och därför tas tillvara inom bataljonen. Jag har kontakt med två av de övriga som var med och de har inte kontaktats. Jag fick ett mail där det stod att de var mycket nöjda med mig och att när bataljonen skall rekrytera efter sommaren skulle jag kontaktas. Jag har heller inte hört något. Har det med mina 45 år att göra? – Nja, om det hade varit fråga om anställning som soldat, anställer de endast 20-25 åringar men det är omöjligt att få tag i en ssk med den profil som de söker och som endast är 20-25 år. Varje enhet anställer själva. Jag har försökt att undersöka vilken roll ssk skall ha. När jag kollade med Försvarsmedicinska, fick jag klart att de endast tjänar som konsulter. De har inte längre en enhetlig formella åsikt gällande sjuksköterskor som aktiva stridande soldater. När jag kollade med förste försvarsjuristen Gunnar Jonason, menade han att Försvarsmedicinska menar att en sjuksköterska inom Försvarsmakten, aldrig skall finnas i de främre leden. Denne skall inte ha någon som helst aktiv stridande funktion. Det stämmer inte med det behov som elitförbanden har av en ssk. Denne måste finnas med precis bakom dem som är längst fram – alltså elitgrupperna av spaningssoldater som i regel är bakom fiendens linje. Detta ställer reella krav på ssk att orka hänga med och att kunna hantera Ak. Jag har full förståelse för elitförbandens behov. / Kenneth M Forsberg

 • Miriam

  Hej!

  Under min utbildning på Röda Korsets Högskola hade vi en lärare, Tina Ohlsen, som rekomenderade en att söka sig in inom försvaret. Hon menade på att i och med vår legitimation är vi förpliktigade att infinna oss på våra ordinarie arbetsplatser utifall Sverige skulle hamna i Krig. Men man kunde även ta det ett steg längre, ansöka om medlemskap inom försvar i någon slags “grupp” som jag inte kommer ihåg vad det heter. Det innebar iallafall inte någon anställning utan mer att man frivilligt anmälde sig till att utifall det blir krig i Sverige så ska man infinna sig på ett fältsjukhus. I och med att man gick med i den “gruppen” så fick man även möjlighet att gå kurser i försvarets regi i förberedelse för ev. krig.
  Är det någon som vet vad jag talar om? Kanske är bättre insatt och kan vidareutveckla vad det egentligen innebär att vara med i denna “grupp” samt vilka fortbildnings kurser som kan tänkas ingå? försöker hitta på försvarets hemsida, men eftersom jag inte rikitgt vet vad det är jag letar efter så har jag inte lyckats hitta den.

  Mvh

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Miriam,

   Du kan ansöka om att bli sjukvårdare i Hemvärnet (heter numera Nationella skyddsstyrkorna).

   Röda Korset och svenska staten har sedan 1940-talet ett avtal om att rekrytera och utbilda sjukvårdare till Hemvärnets organisation. Det finns idag 1 800 sjukvårdare i landets hemvärnsförband.

   Sjukvårdarna är medlemmar i Röda Korset och skriver ett så kallat krigsplaceringsavtal med Försvarsmakten, vilket vanligtvis innebär en krigsplacering i närmaste hemvärnsförband. 

   Röda korset organiserar än så länge sjukvården i Nationella skyddsstyrkorna:

   * www.redcross.se/detta-gor-vi/kurser/kurser-i-sjukvard-for-hemvarnet/

   * hemvarnet.se/?action=visaartikel;artikelid=141

   * http://www.frivilligutbildning.se/web/Grundutbildning_1.aspx

   Sedan vet jag faktiskt inte om Röda Korset kan ta vara på hela din kompetens i rollen de erbjuder dig som sjukvårdare. Men de bör själva ha svar på detta – och förslag på alternativ som passar dig bättre.

   Det verkar samtidigt som att Nationella skyddsstyrkorna går mot att rekrytera mer Sjuksköterskor till sina förband. Det betyder att du kan hitta andra tjänster, exempelvis:

   * hemvarnet.se/alvsborg/alvsborg_1_ik/?action=visanyhet&nyhetid=8647&searchword=sjuksk%F6terska

   Det är lite oklart om det är krav på genomförd värnplikt eller grundläggande soldat/militärutbildning (GSU/GMU) för ovanstående tjänst. Tydligt är i alla fall att fler dörrar står öppna om du har gjort värnplikt eller GSU/GMU. Men om du vill göra det är mitt förslag att du väntar till det ordnas en ny omgång för sjukvårdspersonal, så att du kan göra en anpassad utbildning med lön.

   Det går alltid att ringa försvarsmedicincentrum och be att få prata med rekryteringsansvariga för att få en översikt av framtida möjligheter.

   • Fredrik

    Det finns lite olika inom försvaret. 
    Röda korset håller i utbildningarna av hemvärnsjukvårdare. I det fallet ska det inte vara krav på GMU. Den utbildningen är nog den din lärare från röda korsets högskola syftat till. Det är sjukvård på förbandsplats som de har hand om. Hemvärnet har sedan själva grupp/plutonsjukvårdare, dessa ska ha genomfört GMU och är stridande soldater med sjukvårdskompetens. Sen finns det ju att söka till försvarsmaktens utlandsmissioner. Som det ser ut numera med yrkesförsvar är det endast specialbefattningar som tex läkare och sjuksköterska som kommer rekryteras. Till utlandsmissioner är det en stor bristvara med sjukvårdspersonal. Det är också därför de erbjuder dessa utbildningar från FörMedC som sjuksnu länkar till i slutet av sin text. Kompetensmässigt tror jag tyvärr inte hemvärnet/nationella skyddsstyrkorna har så mycket att erbjuda. Nu har jag inte gått röda korsets utbildning, men den har inom försvaret fått en del kritik. Och det har varit diskussioner runt ifall den kommer fortsätta i deras regi. Men har inte själv gått den så det är ju bara vad jag hört ryktesvägen. Sjukvårdare i hemvärnet samt har jag dock varit och det är väl där jag hört lite rykten. Försvarsmakten är i stor omorganisation och det är få som vet hur saker och ting ser ut och fungerar bara något år fram i tiden. Men kompetensmässigt tror jag endast det är den utbildningen som bedrivs av FörMedC som tillför något. De har enligt min erfarenhet otroligt bra och erfaren personal där!

 • Johan

  Eftersom jag är/var inne på den här linjen så kan jag berätta vad jag har för erfarenhet, inte som ssk utan som soldat.
  En ssk som är helt grön för strukturen inom försvarsmakten och det dagliga livet blir oftast en belastning för gruppen/plutonen.

  Som sjuksköterska är man alltid soldat i första hand och därefter ssk, det krävs alltså mycket av en sjuksköterska för att bli en riktig tillgång.
  Det tar tid att lära sig sin soldat roll men samtidigt blir man uppskattad på ett helt annat sätt inom grp/plutonen.

  Det råder oftast brist på sjuksköterskor inom förbanden och att hitta någon som både har rätt utb. nivå och har tidigare militär erfarenhet är svårt. Därmed blir förhandlingen med arbetsgivaren väldigt intressant eftersom anställningen kan utformas individuellt.

  I Afghanistan är det stor omsättning på ssk. över 10 olika syrror kan bemanna samma befattning under en 6 månaders period. För ingen är beredd att vara iväg 6 mån i sträck utan förhandlar sig till olika lösningar.
  Tänk då vilken position du är i om du är beredd att vara iväg 6 månader.

  Om man är intresserad av att åka iväg så SKALL man vara beredd på konsekvenserna allt från mindre skador till att man kommer hem i kista. Det är naturligtvis sällan det händer men risken finns och det är viktigt att komma ihåg om man beslutar sig för att åka.
  För att få lite perspektiv på det så dör det fler i byggbranschen varje år än det har gjort i Afghanistan totalt.

  Senast jag pratade om lön med FömedC så sa dom att de tidigare 38 000kr kommer minskas till närmare 30 000kr. Man räknar alltid lönen utifrån vad man tjänar i Sverige.

  Min personliga åsikt är att man skall göra det för äventyret till största delen eftersom pengarna går att tjäna betydligt närmare Sverige, och under säkrare förhållanden.
  Det är också pga. ovanstående som det råder brist på ssk inom FM, när man har VUB:en så är man oftast i en ålder där det finns viktigare prioriteringar än att åka på äventyr.

 • Therese

  Grym sida! Jag gjorde lumpen i övergången mellan värnplikt och gmu 2010/2011, vi var rekryter sedan blev vi soldater under en 11 månaders utbildning. Enda skillnaden från värnplikten var att ville man hoppa av visste man vart dörren fanns, bara att sticka. Dom körde med oss! Jag pluggar nu sjuksköterska på röda korset, har precis avslutat mitt första år och är ivrig för att bli klar. Nu min fråga om det är en stor fördel att vidareutbilda sig till ambulansen eller dyl.? Eller om man kan söka till försvarsmakten direkt efter? Jag funderar starkt på utlandsstjänst.

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Therese,

   Du kan söka till försvarsmakten direkt, absolut. Ta kontakt med rekryteringssektionen på försvarsmedicincentrum, på medrekus@mil.se, så hjälper dem dig att hitta en lämplig tjänst.

   Till en början kanske det rör sig om en tjänst som tidvis anställd sjuksköterska på fältsjukhusets vårdavdelning eller mottagning. När du fått mer erfarenhet och läst en specialistutbildning så blir du aktuell för utlandstjänst i lämplig befattning.

   Se till att förbereda dig väl, teoretiskt och praktiskt, så är du beredd när möjligheten till utlandstjänst dyker upp.

 • Flojo

  Hej alla sskare.

  Jag är en 27-åring som går och funderar på om jag ska bli ssk om än lite sent i livet. Min dröm är att arbeta internationellt med humanitära insatser, gärna med någon slags hjälparbete RK, MSF eller liknande organisation, men det ser ut som att man behöver mkt lång erfarenhet innan man kan jobba där. Jag undrar om det finns möjlighet att jobba utomlands direkt efter examen, inte nödvändigtvis i en konflikthärd, men något mer annorlunda än Norge alltså? Tacksam för alla tips/svar.

 • Alexi Roberto

  Hej!
  Jag tänkte kolla om du visste något om att jobba som ssk åt amerikanska oljebolag utomlands?

 • Pingback: TS TV Escorts from London()

 • Pingback: GVK BIO()

 • Pingback: www.cpns2016.com Info Pendaftaran CPNS 2018 di sscn.bkn.go.id()

 • Pingback: zd porn()

 • Pingback: DMPK()

 • Pingback: Taruhan Olahraga Online()

 • Pingback: Diyala Arts()

 • Pingback: sampiplan.fogbugz.com()

 • Pingback: must watch()

 • Pingback: engineer x11()

 • Pingback: كلية العلوم الانسانية()

 • Pingback: Diyala()

 • Pingback: iraqi Ceohuman Diyala()

 • Pingback: info cpns pemprov riau()

 • Pingback: GVK BIO India()

 • Pingback: lowongan cpns pemda 2018()

 • Pingback: https://goo.gl/RfxWPu()

 • Pingback: find a real estate agent()

 • Pingback: Metatrader 4()

 • Pingback: warehouse for sale()

 • Pingback: Online Marketing Company()

 • Pingback: kontakt-rs-hamburg-reinigungsservice()

 • Pingback: 움짤()

 • Pingback: travaux de maintenance et dépannage installation et plomberie()

 • Pingback: datingnzcougar.info()

 • Pingback: real sex sites that don t require credit card numbers()

 • Pingback: click at this page()

 • Pingback: Dose proportionality and absolute bioavailability in rodents and non-rodents()

 • Pingback: follow this link()

 • Pingback: more on this page()

 • Pingback: go to the source()

 • Pingback: click to continue()

 • Pingback: link to a continuation()

 • Pingback: more on the page()

 • Pingback: go here()

 • Pingback: FREE Porn Dating Members 79616()

 • Pingback: Best Sex Meet Members 34774()

 • Pingback: Best Sex Meet Members 65247()

 • Pingback: 100% Free Sex Hookup Users 12194()

 • Pingback: FREE Sex Meet List 87195()

 • Pingback: FREE Sex Hookup Users 19059()

 • Pingback: FREE XXX Dates List 611()

 • Pingback: Bangalore Escorts()

 • Pingback: Kolkata Escorts()

 • Pingback: Goa Escorts()

 • Pingback: Ambika Ahuja Jaipur Escorts()

 • Pingback: NEHA TYAGI MODEL JAIPUR ESCORTS()

 • Pingback: JAIPUR ESCORTS ALIYA SINHA()

 • Pingback: BANGALORE COMPANION ESCORTS()

 • Pingback: Dhruvi Jaipur Escorts()

 • Pingback: JAIPUR ESCORTS MODEL DRISHYA()

 • Pingback: Jiya Malik High Profile Jaipur Escorts Model()

 • Pingback: FUN WITH JAIPUR ESCORTS PUJA KAUR()

 • Pingback: XXX BANGALORE ESCORTS()

 • Pingback: XXX PORN SAPNA CHAUDHARY ESCORTS()

 • Pingback: Selly Arora Independent Bangalore Escorts()

 • Pingback: Enjoy With Jaipur Escorts Tanisha Walia()

 • Pingback: RUBEENA RUSSIAN BANGALORE ESCORTS()

 • Pingback: Bristy Roy Independent Bangalore Escorts()

 • Pingback: XXX PORN SRUTHI PATHAK MODEL ESCORTS()

 • Pingback: Bangalore Escorts Sneha Despandey()

 • Pingback: XXX PORN MODEL HONEY PREET ESCORTS()

 • Pingback: XXX PORN Radhika Apte Model Escort()

 • Pingback: Elizabeth Bay Locksmith()

 • Pingback: 100% Free XXX Dates Users 51481()

 • Pingback: Best XXX Dates List 57672()

 • Pingback: 100% Free PORNO Dates Users 37224()

 • Pingback: visit the page()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org read more()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org read article xODa()

 • Pingback: notehub.org this web page YoP()

 • Pingback: notehub.org taken from here xAK88k()

 • Pingback: click to find out more()

 • Pingback: notehub.org click to read more()

 • Pingback: link to a continuation()

 • Pingback: click to go()

 • Pingback: see more()

 • Pingback: go here()

 • Pingback: notehub.org read further DTIj()

 • Pingback: notehub.org click to find out more hZH()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: based on these data()

 • Pingback: notehub.org article source Qcf3()

 • Pingback: notehub.org follow this post vY9DJd()

 • Pingback: notehub.org click to continue()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org go here()

 • Pingback: here is the link()

 • Pingback: notehub.org see more()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org click to continue()

 • Pingback: notehub.org link to the page()

 • Pingback: notehub.org link to a continuation 61Hh()

 • Pingback: Ruby Sen Kolkata Independent Escorts()

 • Pingback: Diana Diaz Goa Independent Escorts Services()

 • Pingback: Diksha Arya Independent Escorts Services in Kolkata()

 • Pingback: Devika Kakkar Goa Escorts Services()

 • Pingback: Rebecca Desuza Goa Independent Escorts Services()

 • Pingback: Yamini Mittal Independent Escorts Services in Goa()

 • Pingback: Simmi Mittal Kolkata Escorts Services()

 • Pingback: Kolkata Escorts Services Ragini Mehta()

 • Pingback: Navya Sharma Independent Kolkata Escorts Services()

 • Pingback: Elisha Roy Goa Independent Escorts Services()

 • Pingback: Alisha Oberoi Kolkata Escorts Services()

 • Pingback: Divya Arora Goa Independent Escorts Services()

 • Pingback: Simran Batra Independent Escorts in Kolkata()

 • Pingback: Ashna Ahuja Escorts Services in Kolkata()

 • Pingback: Sofia Desai Escorts Services in Goa()

 • Pingback: Goa Escorts Services Drishti Goyal()

 • Pingback: Mayra Khan Escorts Services in Kolkata()

 • Pingback: Google()

 • Pingback: FS 19 mods()

 • Pingback: http://jerseycity-exterminator.com()

 • Pingback: MILF Porn Online()

 • Pingback: coles bay tas plastering()

 • Pingback: yoyo media()

 • Pingback: Stack Tower()

 • Pingback: adam and eve dildos 2018()

 • Pingback: adam()

 • Pingback: music news()

 • Pingback: Malaysian peruvian indian remy Brazilian Hair wigs extensions wholesale quick delivery discount price()

 • Pingback: hotel deals()

 • Pingback: Dog adventurer()

 • Pingback: Remote support()

 • Pingback: djkhan()

 • Pingback: znamenatelnye sobytiya 31 maya()

 • Pingback: Prazdniki s 25 oktybrya po 12 sentybrya()

 • Pingback: jesus quiz()

 • Pingback: WordPress training glasgow()

 • Pingback: rottweiler()

 • Pingback: free download video youtube()

 • Pingback: Sruthi Pathak Escorts in Bangalore()

 • Pingback: Free task management()

 • Pingback: Ambika Ahuja Jaipur Escorts Services()

 • Pingback: Dance()

 • Pingback: Goddelijk Wonen()

 • Pingback: 2D chat()

 • Pingback: celine()

 • Pingback: custom patches()

 • Pingback: website designing company in tilak nagar()

 • Pingback: Order Percocet Online()

 • Pingback: garden()

 • Pingback: Google()

 • Pingback: virtual reality games()

 • Pingback: http://convertplus.com/ru/()

 • Pingback: hair academy mumbai()

 • Pingback: OnePlus Mobile Phones Prices in Sri Lanka()

 • Pingback: nail art courses()

 • Pingback: slova blagodarnosti uchitelju()

 • Pingback: apps download for pc()

 • Pingback: free download for windows pc()

 • Pingback: free download pc game()

 • Pingback: سكس()

 • Pingback: https://saham.news/berita/sektor-industri/keuangan()

 • Pingback: d2a20854899.com see more CIjx9()

 • Pingback: Raw food Cafe Bali()

 • Pingback: free game download for pc()

 • Pingback: sunglasses()

 • Pingback: prostate vibrator()

 • Pingback: Valentino Garavani()

 • Pingback: Prada()

 • Pingback: Stella Mccartney()

 • Pingback: Saint Laurent()

 • Pingback: topfuckgals.mobi learn more here()

 • Pingback: free porn()

 • Pingback: app for laptop()

 • Pingback: Interracial Porn()

 • Pingback: ixxx()

 • Pingback: dog drawing()

 • Pingback: jewelry()

 • Pingback: Borrelen()

 • Pingback: Summer Styles()

 • Pingback: free game download for pc()

 • Pingback: free download app for windows()

 • Pingback: fastfuckse.mobi link()

 • Pingback: massage web design()

 • Pingback: freesexsite.mobi click here()

 • Pingback: wand vibrator()

 • Pingback: سکس ایرانی()

 • Pingback: plastic surgery business()