Sjuksköterska blogg: två ord som inte kombineras nog ofta

Bloggandet är den perfekta plattformen för sjuksköterskor att dela med sig av sina erfarenheter och synliggöra sjuksköterskeyrket. Det har följande 24 sjuksköterskestudenter och sjuksköterskor tagit fasta på.

Läs vidare för en lista på 25+ svenska sjuksköterskebloggar.

Som sjuksköterskestudent är studietiden fylld av nya erfarenheter och upplevelser. Då är en blogg ett utmärkt sätt att strukturera tankarna och hitta utrymme för reflektion. I bloggens kommentarer kan både medstudenter och erfarna sjuksköterskor vara med och diskutera svåra frågor. Det är också ofta så det börjar. Sjuksköterskors bloggande.

Sjuksköterskans bloggkarriär i korthet

Allteftersom tiden går och “sjuksköterskestudenten” blir “sjuksköterska”, “erfaren sjuksköterska” och till sist “bitter sjuksköterska” skiftar fokus på bloggen.

Sjuksköterskestudentens ambition och naiva intryck av yrket leder till ett ifrågasättande av hur avdelningens äldre sjuksköterskor egentligen beter sig. “De verkar tycka kafferasten är viktigare än att prata med tant Agda! Själv hoppade jag över både lunch och fika idag. Jag åt inte ens frukost hemma i morse, så starkt är mitt kall!”

Så blir sjuksköterskestudenten själv sjuksköterska. Får sitt första jobb. Bloggen uppdateras inte som vanligt. Två veckor senare: “Mitt liv är ett helvete!” med en ursäkt om det obefintliga bloggandet den senaste tiden. Förklaringen: “Jobbet suger all livsenergi ur mig. Varenda litet gram. Rakt ut.”

Om bloggen mot all förmodan överlever den första tiden som sjuksköterska ändrar den karaktär. Av någon outgrundlig anledning börjar det skrivas mer om sötsaker och mindre om hur spännande det är att vara sjuksköterska.

Snart blir sjuksköterskan erfaren. Det är inte lika ostrukturerat, ovant och obehagligt på jobbet. Sjuksköterskan kan planera och strukturera sin tid bättre. Bloggen blir mer aktiv igen, för nu ska det skrivas om norgejobb, engagemang i facket eller… ja, eller så skaffar sjuksköterskan barn. Då spenderas tiden istället på facebook och familjeliv(.se).

Sjuksköterskan ser sina barn växa upp, börja skolan och bli allt mer självständiga. Under tiden ser sjuksköterskan studenter, underläkare och avdelningschefer komma och gå. Själv stannar sjuksköterskan kvar. Under åren bygger sjuksköterskan upp en respektabel frustration/ilska/bitterhet. “Håll käft och sätt dig ner studentdjävel, det är kafferast nu, Agda kan vänta!” Allt ska ut. Bloggen har blivit den perfekta ventilen.

Alla svenska sjuksköterskebloggar. Varenda en. Nästan.

Utan närmare introduktion, här är listan på över tjugo svenska bloggar skrivna av sjuksköterskor eller sjuksköterskestudenter.

Om någon av bloggförfattarna önskar komplettera beskrivningen av sin blogg eller rentav vill få den bortplockad från listan: säg till i en kommentar.

Vet du någon blogg som saknas i listan och som beskriver hur det är att vara sjuksköterskestudent eller sjuksköterska? Tipsa i en kommentar!

Adress: http://gevalia.blogspot.com/
Titel: State of the art: Sjukvården
Beskrivning: Skrevs av en anonym sjuksköterska som jobbade på vårdavdelning i landstinget. Startades februari 2005 och sista posten skrevs mars 2007.

Adress: http://fridasyster.blogspot.com/
Titel: Syster Frida – en bloggande sjuksköterska
Beskrivning: Skrivs av “Frida”, anonym sjuksköterska vid en vårdavdelning någonstans i Sverige. Startades december 2010.

Adress: http://sjukskoterskanorge.se/
Titel: Andreas blogg, en bemanningssjuksköterskas arbete och liv
Beskrivning: Skrivs av Andreas, sjuksköterska som började sin norgekarriär som bemanningssjuksköterska, men som nu jobbar direkt för sjukhuset. Startades juni 2009.

Adress: http://nybakadsyrra.blogspot.com/
Titel: Nybakad sjuksköterska
Beskrivning: Skrivs av Malin, sjuksköterska som endast jobbade i landstinget några månader innan hon sökte sig till Norge, för att jobba som bemanningssjuksköterska. Bloggen startades i mars 2011 och Malin beskriver den så här:

Färdig sjuksköterska 1 juni 2011 som skriver om alla tankar och känslor som uppkommer i mitt nya yrke, om Landstinget, framtiden, livet och allt runt omkring. Följ gärna med mig på min resa i mitt nya liv som legitimerad sjuksköterska!

Adress: http://upperhand.blogg.se/
Titel: Upperhand
Beskrivning: Skrivs av Upperhand, anonym sjuksköterska som jobbar på vårdavdelning i landstinget. Startades april 2011.

Adress: http://systermias.blogg.se/
Titel: systermias
Beskrivning: Skrevs av Mia, sjuksköterska som jobbade i Norge. Startades augusti 2010 och sista posten skrevs februari 2011.

Adress: http://karinander.wordpress.com/
Titel: Karin Ander bloggar från Haiti
Beskrivning: Skrevs av Karin, sjuksköterska som varit på uppdrag för Läkare utan gränser. Startades mars 2010 och sista posten skrevs juni 2010.

Adress: http://opsyrran.wordpress.com/
Titel: Opsyrran Falun
Beskrivning: Skrevs av operationssjuksköterskorna Maria, Anna, Inger och Annie. Startades november 2008 och sista posten skrevs januari 2010.

Adress: http://www.medrek.se/blogg/elidajosefina-blogg.htm
Titel: Elidas blogg
Beskrivning: Skrivs av Elida, sjuksköterska på vårdavdelning i landstinget. Startades november 2010.

Adress: http://www.cronstaaf.se/
Titel: Cronstaaf | ..seriously..
Beskrivning: Skrivs av röntgensjuksköterskestudenten Lars. Startades december 2008.

Adress: http://systersusan.blogspot.com/
Titel: Syster Susan
Beskrivning: Skrivs av Susan. Syster Susan har arbetat mest på medicinklinik, kortare perioder inom ortopedi, psykiatri och psykogeriatrik men just nu som distriktssköterska inom primärvården. Startades februari 2007.

Adress: http://ferhat.blogg.se/
Titel: Ferhat – Studerar till sjuksköterska
Beskrivning: Skrivs av Ferhat, sjuksköterskestudent i Sundsvall. Startades i oktober 2007.

Adress: http://gonewiththemadness.blogg.se/
Titel: Och Yes Yes Yes You Are Unbelievably Meaningless
Beskrivning: Skrivs av Sandra, sjuksköterskestudent. Startades i mars 2009.

Adress: http://jagskablisyrra.blogg.se/
Titel: Therese’s dagliga dos
Beskrivning: Skrivs av Therese, sjuksköterskestudent. Startades september 2009.

Adress: http://elinhu.blogg.se/
Titel: elinhu – sjuksköterskestudent
Beskrivning: Skrivs av Elin, sjuksköterskestudent. Startades januari 2009.

Adress: http://systersandrasjournaler.blogg.se/
Titel: Syster Sandras journaler
Beskrivning: Skrevs av Sandra, anonym sjuksköterskestudent. Startades januari 2010 och sista posten skrevs april 2010.

Adress: http://www.echoesofmythoughts.com/
Titel: Echoes of my Thoughts
Beskrivning: Skrivs av Roon Don L. Lee, anonym legitimerad sjuksköterska. Startades mars 2009.

Adress: http://barnsjukskoterskans.blogspot.com/
Titel: Barnsjuksköterskans Blogg
Beskrivning: Skrivs av Barnsjuksköterskan, anonym sjuksköterska. Startades oktober 2011.

Adress: http://nurse-nurseblog.blogspot.com
Titel: Nurseblog – en akutsjuksköterskas funderingar, tankar och erfarenheter
Beskrivning: Skrivs av Therese, sjuksköterska på akutmottagning (?). Startades maj 2008.

Adress: http://niiillas.blogg.se/
Titel: Life As I Know It
Beskrivning: Skrivs av Nilla, sjuksköterskestudent . Startades maj 2008.

Hej! Jag har haft min blogg sen maj -08 och pluggar till sjuksköterska (T5). Så om någon vill får ni gärna gå in och se vad jag har för mig. Finns en särskild kategori som handlar om utbildningen, även en med inlägg från praktiken utomlands =)

Adress: http://www.studentontour.blogspot.se/
Titel: Sjuksköterskestudenter on tour
Beskrivning: Skrivs av Emilie, sjuksköterskestudent. Startades maj 2011.

 • Martin

  Tack för en bra sammanställning av bloggar. Har sökt en hel del men kan vara svårt att hitta. Har du något tidspann på när man går från nyfärdig SSK med ambitioner till bitter SSK i Landstinget? Två år tog det för mig 😉
  Tack för en trevlig blogg!

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Tack själv Martin! Det glädjer mig att höra att du tycker om bloggen.

   Jag hoppas att jag kan glädja dig med beskedet att du ligger före din tid! Två år och redan “fullt utvecklad” landstingssjuksköterska, härligt! Kanske var du lite småbitter sedan tidigare? 😉

   Eller, jobbar du möjligtvis på akutmottagningen? Det verkar gå rekordsnabbt för akutsjuksköterskorna att nå förvånadsvärda nivåer av bitterhet.

   • Martin

    Haha akuten, mitt i prick :) Bitterheten har iaf vänts till Norgejobb (ej bemmaningsf) samt andra alternativ. Svårigheten är bara att hitta arbetsplatsen som ger både stimulans/utveckling och rimlig lön. Lär få söka länge.. 😉

 • Syster Susan

   Syster Susan har arbetat mest på medicinklinik, kortare perioder inom ortopedi, psykiatri och psykogeriatrik men just nu som distriktssköterska inom primärvården.

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Välkommen hit Susan! Nu är det ordning.

 • Malin

  Har uppdaterat infon om min blogg, “Färdig sjuksköterska 1 juni 2011 som skriver om alla tankar och känslor som uppkommer i mitt nya yrke, om Landstinget, framtiden, livet och allt runt omkring. Följ gärna med mig på min resa i mitt nya liv som legitimerad sjuksköterska!”

  Är alltså inte längre sjuksköterskestudent (även om jag själv knappt fattat det), försöker skriva om allt som uppkommer kring mitt nya yrke! Förmodligen mest förvirrat innehåll till en början 😉

  Kul att du samlat bloggar och annan info här!

  /Malin a.k.a nybakadsyrra.blogspot.com 😉

 • Malin

  Kanske lite otydligt, men du får gärna uppdatera det du skrivit om min blogg. Haha, svårt att göra mig förstådd efter första arbetsdagen… 😛

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Det glädjer mig att kunna ändra från “sjuksköterskestudent” till “sjuksköterska” i beskrivningen av din blogg. Jag la även till din introduktion till bloggen i listan.

   Jag känner så igen mig i dina två senaste blogginlägg. Dels det med att lämna tryggheten i att vara student, dels hur overkligt det känns till en början att benämna sig/agera som en sjuksköterska.

   Du är inte ensam i det. Och tro det eller ej så kommer det kännas likadant igen om några år när du läst en specialistutbildning och ska börja kalla dig anestesisjuksköterska, intensivvårdssjuksköterska eller något annat.

   Henrik beskrev det så väl på Gevalia-bloggen, i det här inlägget: http://gevalia.blogspot.com/2005/02/frsta-tiden-p-avdelningen.html

   “Sakta men säkert blir jag mer orienterad i tid, rum och situation. Vem jag egentligen är har jag inte vetat sen puberteten, krisen är konstant. Att gå in i rollen som en sjuksköterska blir därför närmast teatralisk. Ansvarsfullhet, koll på läget och allvarsamhet ligger så långt ifrån den jag tror mig vara; slackern som nynnar halleluja gå och driv och lever efter devisen ’frihet utan ansvar’.

   Det är svårt att vara seriös när man inte tar sig själv på allvar. Fast det går tydligen bra ändå. Jag hör mig själv leda ett gäng undersköterskor, samtalar med anhöriga och informerar patienter. Det flyter på, pedagogiskt experimenterande och rollspelande börjar lägga upp en förtroendegrund mellan mig och arbetskamraterna.”

   Nu är det bara att du “gör bort”/gör så mycket som möjligt av “AT-tiden” i landstinget, så väntar Norge på dig när du är redo. =)

 • Roon Don L. Lee

  Trevlig sida! :)
  Jag har också en sjuksköterkse-blogg som du gärna får lägga upp, som skrivs av Roon Don L. Lee, anonym legitimerad sjuksköterska.
  http://echoesofmythoughts.blogspot.com/

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Roon!

   Jag hade inte sett din blogg tidigare, och efter att ha kikat in ser jag direkt att den är relevant för listan. Jag sätter upp den på en gång!

 • Syster Frida

  Ler ironiskt och igenkännande åt din text. Bra skrivet!

  /Bittra Frida

 • Guest

  Hejs! vet inte hur ofta du läser inläggen, men när jag läste martins kommentar kände jag igen bitterheten, har dock jobbat en hel del mer , men skriv gärna in min nya blogg på din lista. http://systerbutter.bloggplatsen.se/ Mitt sista steg i ett försök att få en diskussion kring vårt viktiga yrke .

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Butter!

   Jag har lagt till dig i listan!Jag besökte din blogg och ser att du just har börjat blogga. Jag hoppas att du inte ger upp trots att det är få som hittar till bloggen i början. Det är faktiskt inte så dumt att skriva, om inte annat för sin egen skull.

   Här är två citat från ditt första blogginlägg:

   “Vill bara tala om för ALLA att vara sjuksköterksa är inte ett j*vla kall ! Sluta säg att det är ett kall, framför allt sägs det av våra egna arbetskollegor.”

   “Eftersom jag är så angagerad , stämplar jag ut ibland och går till avdelningen på min då fritid bara för att titta till din mor och far.”

   För att folk runtom dig ska sluta tycka/tro att sjuksköterskeyrket är ett kall kanske du är tvungen att sluta bete dig som att det är det.

   Bara en tanke, från en anonym sjuksköterska till en annan.

 • Nilla

  Hej! Jag har haft min blogg sen maj -08 och pluggar till sjuksköterska (T5). Så om någon vill får ni gärna gå in och se vad jag har för mig. Finns en särskild kategori som handlar om utbildningen, även en med inlägg från praktiken utomlands =) Skulle gärna vara med i listan =) http//niiillas.blogg.se

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Nilla!

   Jag besökte din blogg, kollade kategorin “Sjuksköterskeprogrammet“, och kände direkt igen mig.

   Hela upplevelsen av att skriva projektplan och senare C-uppsats är så beroende av examinatorns (och handledarens) inställning. Vissa examinatorer är avslappnade och hjälpsamma, medan det känns som att andra gör sitt bästa för att motarbeta studenterna. Besvärligt.

   Jag lägger gladeligen till dig i listan. Hoppas examinatorn får en pedagogisk uppenbarelse och bättrar sig, och lycka till med det fortsatta uppsatsskrivandet!

 • Pingback: Jobb Sjuksköterska Privat | Länkkatalogen()

 • Em

  här kommer en inspirerande blogg till: om livet som sjuksköterskestudent abroad…tidigare i Thailand, nu i USA och inte långt kvar till examen :-)

  http://www.studentontour.blogspot.com

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Em!

   Jag lägger genast till din blogg i listan.

   Det var imponerande, att du hunnit uppleva sjukvården utanför Sverige redan som sjuksköterskestudent. 

   Har det lämnat mersmak, så att du tänker leta dig utomlands även efter examen? Skulle du kunna tänka dig att jobba som sjuksköterska i USA eller Thailand? =)

 • Rolf Markbyggarna

  Intressant blogg om svenska studenter i Danang Vietnam
  http://danangstudier.wordpress.com/

 • Marlene

  Under grundutbildningen bytte vi vårdcentralen-praktiken med praktik i Vietnam. Har skrivit om det på 
  http://www.resdagboken.se/m/StudentsInNam/266487/alla-inlagg/page1
  om ngn vill läsa hur vi hade det.
  Fokus låg på primärvård och pediatrik.

 • Kalle

  Hej! Tack för en bra hemsida. Blir så peppad av alla inlägg om alternativ till landstingsjobb; alternativ där man kan tjäna mer pengar, resa, genomgå spännande och utvecklande erfarenheter både på personligt och yrkesmässigt plan!

  På temat bloggar om sjuksköterskestudenter på praktik utomlands vill jag tipsa om flera läsvärda:
  Kenya: http://aventyrikenya.blogg.se/
  Kenya: http://toksor.blogg.se/
  De här “bloggarna” reser tillsammans, och snacka om att de får perspektiv på hur hälso-och sjukvård kan bedrivas och skiljas åt mellan olika kontinenter. En del inlägg har berört mig kraftigt, exempelvis om såromläggningar av en 6 årig flicka med svåra brännskador, som görs utan bedövning. Inlägget hittas bland de nyare i den första bloggen.
  Barcelona: http://www.kerstinbloggar.blogspot.com/ 
  Ssk-student som gjort praktik inom primärvård, och nu inom pediatrik. Reser runt en hel del också. Intressanta inlägg emellanåt om hur sjukvården kan se ut i en annan del av europa.

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Kalle!

   Vilka fantastiska tips. Tack!

 • Louice

  Här kommer ett tips till!

  Adress; http://uppdragsjukvard.blogg.se

  På bloggen skriver jag om vårdvetenskaplig och medicinsk forskning, (både gällande somatik och psykiatri) utbildnings- och arbetsmarknadsfrågor för främst ssk:or.

  Bloggen på denna adressen är ganska ny men det beror på att den gamla domänen kraschade så nu har jag fått börja om och lägger upp både tidigare publicerade inlägg parallellt med nya inlägg.

  Jag själv är leg sjuksköterska sedan 2007 med examen från Högskolan i Skövde och jobbar nu på en strokeavdelning i västsverige.

 • hss02101

  Hej! Jag har läst information om mistefradraget i Norge. Jag tror att man har publiserat felaktig information angående minstefradrag. Det står att personer som har bott I Norge mer än 270 dagar under 3 års period har rätt till full mistefradraget oavsett hur många dager de har stannat I Norge . Detta är fel! Avräkning av mistefradrag beror på antal dager man stanna og arbeta. Dessa regler gäller för skattemässig bosatta i Norge sasåm för ikke skattemässig bosatta.

 • Kajsa

  http://nursewood.wordpress.com/

  Titel: Florence Nightingale och jag

  Beskrivning: En blogg som tar sin utgångspunkt ur historien. Florence Nightingale var det person som uppfann sjuksköterskeyrket. Den första svenska sjusköterskestudenten utbildades vid hennes skola i London.

  Försöker skapa en ny bild av denna mångsidiga kvinna i relation till dagens sjukvårdspolitik. “Nurse Wood” som skriver har varit sjuksköterska i mer än 20 år.

 • Nurse Ratched

  Hej, det verkade inte finnas så mycket bloggar om allmänsjuksköterskor i primörvården, så här kommer en:
  http://www.sistersinkadus@blogspot.com

 • Pingback: http://www.snmptn2018.com/()

 • Pingback: Sistem Klinik()

 • Pingback: car crash compilation 2017 usa()

 • Pingback: pezevenk()

 • Pingback: In vivo DMPK()

 • Pingback: pendaftaran cpns 2018 d3()

 • Pingback: make money with a iphone()

 • Pingback: modern chic bedroom()

 • Pingback: the best of the best()

 • Pingback: informática()

 • Pingback: gvk biosciences()

 • Pingback: Aws law Diyala()

 • Pingback: horoscope()

 • Pingback: informática()

 • Pingback: http://www.datingnzcougar.info/()

 • Pingback: more detailed on this page()

 • Pingback: dubai webcam sex shat()

 • Pingback: visit web page()

 • Pingback: read an article()

 • Pingback: go here()

 • Pingback: click at this page()

 • Pingback: visit the page()

 • Pingback: read further()

 • Pingback: read further()

 • Pingback: www.freepornogals.info()

 • Pingback: see more()

 • Pingback: Best PORNO Dating Members 23276()

 • Pingback: FREE PORNO Meet Users 83482()

 • Pingback: Best PORNO Hookup Users 43()

 • Pingback: 100% Free PORNO Hookup List 44026()

 • Pingback: FREE XXX Hookup Members 10436()

 • Pingback: FREE PORNO Hookup Members 39963()

 • Pingback: Best Sex Hookup Members 30031()

 • Pingback: FREE Porn Dates Members 96716()

 • Pingback: Best PORNO Dating Users 8083()

 • Pingback: FREE Sex Dates Users 80626()

 • Pingback: 4f8399dedf47934722b63.com source()

 • Pingback: notehub.org read further FjmN()

 • Pingback: notehub.org follow this post()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org just click for source()

 • Pingback: follow the link()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org follow this link 4JWl()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org link to a continuation()

 • Pingback: follow this address()

 • Pingback: notehub.org more on this page()

 • Pingback: notehub.org click to find out more NuamHL()

 • Pingback: notehub.org please click for source xuNz33()

 • Pingback: more information()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: read more()

 • Pingback: read an article()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: continue()

 • Pingback: notehub.org see more fj2()

 • Pingback: notehub.org continued here zJN()

 • Pingback: notehub.org click here lmL()

 • Pingback: notehub.org click to find out more()

 • Pingback: notehub.org follow the link()

 • Pingback: notehub.org here is the link()

 • Pingback: notehub.org please click for source()

 • Pingback: d2a20854899.com()

 • Pingback: topfuckgals.mobi follow this link eSr()

 • Pingback: page address()

 • Pingback: freepornpics.mobi()