Vad är en rimlig lön för att jobba som sjuksköterska i Norge?

Du ska jobba som sjuksköterska i Norge.

Nu undrar du vad du kan förvänta dig i löneväg.

Mitt svar är “det bestämmer du”.

Norska sjuksköterskor tjänar..

Här är lägstalönerna för norska sjuksköterskor som jobbar i deras “landsting” (helseforetakene).

De är uppdelade efter antal års arbetslivserfarenhet och anges som årslön.

Bemanningsföretagen pratar hellre om timlön, därför har jag konverterat årslönerna åt dig.

Sjukhusen (“Spekter/Helseforetakene”)
0 år 4 år 8 år 10 år
Sykepleier 371 000 378 000 390 000 427 000
Spesialsykepleier 400 000 410 000 427 000 469 000

 

Omräknat till timlön
0 år 4 år 8 år 10 år
Sykepleier 201 205 211 231
Spesialsykepleier 217 222 231 254

Tillägg för obekväm arbetstid

Utgå från en specialistsjuksköterska med 10 års arbetslivserfarenhet som har 254 norska kronor i timmen.

 • Kvällstillägg: 40% av grundlönen, det vill säga 101,6 kronor. Gäller från kl 17:00 till kvällspassets slut.
 • Nattillägg: 45% av grundlönen, det vill säga 114,3 kronor. Gäller för hela nattpasset.
 • Helgtillägg: 50 kronor per timme, eller som minst 25% av grundlönen. Gäller från kl 00.00 lördag till 24:00 söndag.

Överenskomsten gäller Oslo universitetssjukhus.

Storhelgsersättning

Under storhelgerna tillkommer 150% av lönen i storhelgsersättning. Detta får du utöver kväll-, natt och helgtilläggen.

Storhelgsersättning får du från från kl 00:00 till 24:00 på storhelgsdagarna, samt från kl 12:00 till 24:00 på onsdag före skärtorsdag, pingsten, julafton och nyårsafton.

Övertidsersättning

Veckoarbetstiden är 35,5 timmar (för de som jobbar kväll, helg och/eller natt). Är du timvikarie skall du ha övertidsersättning efter att du arbetat 35,5 timmar mellan måndag och söndag.

Exakta regler för hur mycket du ska ha varierar. I NSF överenskomst med OUS står att du ska ha 100% tillägg för övertidsarbete på lördagar, söndagar och fridagar i arbetsplanen, samt för övertidsarbete mellan kl 21:00 och 06:00.

Resten av din övertid får du istället bara 50% tillägg . Det kan exempelvis gälla när du tar en dubbelvakt, dag-kväll, då har du 50% tillägg från första vaktens slut till kl 21:00.

Du får inte kväll-, natt- eller helgtillägg samtidigt som övertidsersättning.

Din lägstalön borde vara högre

 

 • Sandra Wilhelm

  Jag undrar vilket bemanningsföretag som betalar bäst, för jag har förstått att det kan vara väldigt varierande.
  Vacant har erbjudit mig 155-164 nok/h med e101. Låter lite lite med tanke på atr minstelönn är 178 för nyexade, direktanställda. Har 6 mån erfarenhet som ssk nu, men har jobbat, studerat eller varit föräldraledig sedan 2005.

  Har ni några tankar om detta?

  Mvh sandra

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej igen Sandra!

   Christina (som har ett års erfarenhet) fick liknande erbjudanden: Vacant: 168-180 NOK, och Dedicare 170 NOK.

   Malin (på “Nybakad Sjuksköterska”-bloggen) erbjöds 178 NOK av Adecco.

   Jag tror att Adecco har blivit ett helt OK alternativ (de var tvungna att skärpa sig efter all mediauppmärksamhet). Åtminstone bland de bolag som accepterar sjuksköterskor med <1 år erfarenhet. Jag tror inte de håller på med sånt svammel som att sänka lönen om du lämnar in E101, heller?

   Kanske skulle det vara bättre att skippa perioden hos ett bemanningsföretag? Att börja direkt som frilansande på sjukhuset? Mer information om det finns här:

   * sjuks.nu/gastinlagg-erfarenheter/
   * sjuks.nu/ak-inte-till-norge-for-att-jobba-i-landstinget/ (i kommentarerna)

   Då skulle ni kunna komma överens om återkommande arbete med bättre regler för OB/övertid. Eventuellt att du skulle få betala resan till/från Norge själv. Kanske till och med boendet – det varierar. Men på plussidan så kan ni komma överens om en vettig inskolning, och du får en fast punkt att återvända till.

   Kan vara nog så skönt att bara skippa den stundtals stökiga/turbulenta första perioden som bemanningssjuksköterska. Tänker jag.

   • Sandra Wilhelm

    Tack:-)
    Jo drömmen hade varit en direktanställning, men att börja via bemanning tror jag är bra och då försöka knyta kontakter.
    155 nok/h exkl semesterersättning 10,2% med E101 fick jag som erbjudande hos vacant nu. Känns inte ok. Ska kontakta adecco imorgon och höra vad jag får där.

    Gud vad bra att denna sidan finns!

    • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

     Du håller förstås oss uppdaterade!

     Nej 155 NOK/h är ett skämt. Om inte Vacant skärper sig får de snart slå igen sin verksamhet, åtminstone om fler börjar ställa rimliga krav.

     Det blir spännande att höra om Adecco håller på med sånt fiffel som att sänka bruttolönen för arbetstagare med E101-intyg.

     • Sandra Wilhelm

      Hej igen.
      Idag har jag pratat med rekryteringsansvarig på Adecco. Fick inget lönebesked, men fick bekräftat att de INTE drar av 10% på timlönen om man har E101 intyget.
      Dock var dem mest intresserade av att jag kunde jobba längre perioder på minst 2-3 veckor. Jag har planerat att åka en vecka i månaden ca, men hon skulle höra hur behovet såg ut och återkomma till mig. Eftersom mina barn är små vill jag inte vara borta så mycket längre än en vecka åt gången.
       Fick en jättebra kontakt där iaf kände jag. Om dem erbjuder mig högre lön än Vacant kan jag ställa dem emot varandra, vilket jag kommer göra. Ska bli intressant att se hur Vacant reagerar då.

     • Sandra Wilhelm

      Har nu fått lönebesked på Adecco. 178NOK/h är det som gäller för hyfsat nya ssk. Och dem sänker som sagt inte lönen pga E101.

      Meddelade Vacant att jag varit i kontakt med ett annat bemanningsföretag som inte drar 10% i lön samt har rejält högre lön än dem. Fick ett mail tillbaka att de flesta bemanningsföretag drar 10% med E101, men att det fanns undantag.

      Xtra personell drar också i dagsläget 10% med E101, men ska se över om det kan bli ändring nästa år. Men inget är säkert. Timlön på 166-10% var budet där.

     • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

      Hej igen Sandra!

      Vilken miss av Vacant, inget moterbjudande överhuvudtaget?Nej vet du vad, det här är så nyttig information så jag lyfter ut den till ett eget inlägg om “ingångslöner” på bemanningsföretagen, så kan vi fortsätta diskussionen där: sjuks.nu/det-har-ar-din-lon-som-sjukskoterska-pa-bemanningsforetag-i-norge/

 • Anonymous

  Hej!
  Har läst runt på din sida, du skriver väldigt intressant och förståligt!
  Är intresserad av att åka till Norge (har norsk leg sen tidigare). Vill åka privat och inte för bemanning. Skulle vilja åka till Fredrikstad. Jobbar idag som dsk i hemsjukvård.

  Vad tror du är bäst för mig att söka på? sjukhem, sjukhus eller i hemsjukvård? Undrar också om man får arbeta tex så här: Torsdag natt, fredag kväll samt natt, lördag kväll samt natt. Det blir 3 nattpass samt 2 kvällspass under en arbetsperiod. Vill gärna jobba intensivt, få många timmar på kort tid. Eller hur tycker du man bäst kan lägga upp det? Du som är så bra på att räkna, jag har försökt men kan inte riktigt få fram hur mkt jag skulle tjäna på att göra en erbetsperiod som jag beskrev… Vill du hjälpa mig?

  Någon som kan föreslå nån bra arbetsplats i Fredrikstad för mig? Har erfarenhet från akutsjukvård samt hemsjukvård. Arbetat i vården sedan 2002.

  Hälsningar Anna

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Anna!

   Jag börjar med att tipsa om lite utspridd läsning här på sidan, ifall du har råkat missa något som kan vara relevant för dig.

   Dubbelpassen bryter mot arbetsmiljölagen, därför har de flesta arbetsgivare blivit restriktiva och vill inte boka in sådana – åtminstone inte planerade långt i förväg.

   Fredrica kombinerar istället två olika jobb, ett på sjukhem och ett på sjukhus. Det låter som en lösning som skulle kunna fungera för dig också. 

   Du kan läsa mer om det i hennes gästinlägg och i kommentarstrådarna här och här.

   Räknat på lägstalön för specialistsjuksköterska med tio års ansiennitet skulle din lön för tre nätter (22-08) och två kvällar (1330-2130) bli ungefär (223*46) + (36*85) + (26*35) = 14 228 NOK (309 NOK/h). 

   Får du bokat “dubbelpassen” hos samma arbetsgivare blir det något högre förtjänst, då det blir tal om övertidsersättning.

   Sandra har just hittat jobb i Fredrikstad, kanske hon kan tipsa om något?

   Annars är NAV.no, Finn.no och sykehuset-ostfold.no några bra ställen att börja spana efter lediga jobb.

   Hoppas det åtminstone var början till ett svar på dina frågor. Jag vet exempelvis inte så mycket om just arbetsmöjligheterna i Fredrikstad, eller vad som kan tänkas vara bästa arbetsplatserna för en distriktssköterska. Men det kanske någon annan kan hjälpa till med?

   Uppstår fler frågor så hoppas jag att du frågar igen, så ska jag försöka hjälpa dig vidare.

   /Sjuks.nu

   • Anonymous

    Tack så jätte mycket Sjuks.nu för dina svar!
    Jag hade räknat helt galet, fick det till ca 10600 NOK, men enligt dina beräkningar såg det mkt bättre ut.
    Ska ta en titt på dina länkförslag ikväll. Som Fredrika jobbar verkar ju vara väldigt bra. Anledningen till att jag ville vara i Fredrikstad är nog mest psykologiskt att det är närmre hem. Men om man tar en flygresa till Oslo tex så tar det kanske lika lång tid som med tåg till Fredrikstad.

    Kommer jag få lön som specialistutbildad oavsett vart jag jobbar? Tänker på att jag som distriktssköterska kanske inte får det om jag bara jobbar på en tex medicinavdelning på sjukhuset?

    Min tanke till en början hade varit att få till en period med 3 nätter och två kvällar ca var 8:e eller 10:e vecka som extra pengar. Jobbar heltid i Sverige nu, men om jag trivs sedan så är tanken att gå ner i tid i Sverige.

    Återigen, tack!

    • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

     Tack själv, Anna. Det är bara roligt att vara till hjälp.

     Fredrikstad är också nog långt in i Norge för att du ska undvika att skattas som “gränsgångare“. Vilket kan vara både bra och dåligt, beroende på hur just din handläggare på skatteetaten räknar (du kan läsa mer om detta i ett kommande inlägg om norsk skattelag).

     Min erfarenhet är att du får betalt som specialistsjuksköterska i det offentliga, oavsett specifik kompetens/verksamhet (detta kan variera). I det privata är det större risk att du råkar ut för en arbetsgivare som vill spara pengar, och därmed inte automatiskt höjer din lön för att du har en specialistutbildning.

     Om du – när du ringer runt – siktar på att få en första arbetsperiod bokad, så ser både du och avdelningen om det sedan passar att boka in mer återkommande arbete i framtiden. Det brukar kunna vara lite lättare att boka något återkommande när man väl är på plats och har visat upp sig.

     Håll oss uppdaterade, så lär vi oss alla något på vägen.

 • Rosendahl opsyrra

  Det vore roligt att veta vad de olika Företagen erbjuder för lön till specialistsjuksköterskor tex operationssjuksköterskor, vad är det minsta man kan begära där? Hör allt mellan 225-350 i grundlön men det vore roligt att veta vad de ansatta tjänar samt vad som är rimligt att begära. 

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Rosendahl,

   Som operationssjuksköterska är det bara att gå till något av bemanningsföretagen som vet att ta betalt. Välj inte de bemanningsföretag som konkurrerat om arbetsmöjligheterna genom att sänka lönerna.

   den här sidan hittar du tabellen över upphandlade bemanningsföretag i en .pdf

   Börja längst ner på listan av upphandlade bemanningsföretag (dvs de som sjukhuset ska kontakta sist vid vikariebehov – de dyraste leverantörerna). De bör kunna erbjuda högst löner.

   Eller kanske ännu bättre, ett bemanningsföretag som inte är upphandlat överhuvudtaget. Men då riskerar de falla i glömska och aldrig kontaktas när behov/uppdrag uppstår.

   Mindre än 235 NOK/h är orimligt. Det finns ingen övre gräns. Du förstår själv hur dyrt det är att ha en operationssal som står oanvänd, med operatör, undersköterska, anestesiolog och anestesisjuksköterska på plats.

   Om du ringer runt till några olika bemanningsföretag för att förhöra dig om löner, så hoppas jag att du återvänder hit med informationen du samlar på dig. Lycka till!

  • Opssk

   Helsenor erbjuder nu 350 NOK per timme

 • Emelie

  Hejsan
  Är oxå i svängen att åka til Norge och jobba nu i september. Tänkte vara borta i två månader. Har fått “bäst” erbjudande av Nursepartner. De erbjuder 188-192nok/h. Men verkar ha något sämre ob-tillägg än det du anger här och jag vet inte om de överhuvudtaget erbjuder övertidsersättning. Jag har jobbat som ssk i 3,5 år och är inte specialistutbildad. Är ganska klen i att förhandla lön, men borde kanske försöka få upp lönen lite till då eller vad säger du?

 • Martin

  Mkt bra inlägg 😉 fick reda bra saker att tänka på 😉 ska ringa imorrn till bemanningsföretaget och se va mkt ja har i lön, ja kommer kontra med information, så ger dom mig inte va ja är värd, då blir det bye bye…..

 • Amel

  Hejsan!

  Tacka för en underbar sida! Man känner sig lätt vilsen som nyexaminerad ssk. Jag har planerat att åka iväg till Norge i maj och över sommaren förhoppningsvis. Jag har jobbat som usk för Xtra personell en hel sommar när jag var student 2011. Nu vill jag testa något annat bemanningsbolag. Funderade på Ambio? Har ingen erfarenhet från jobb som ssk. Jobbade som assiterande ssk på en vårdcentral förra sommaren men annars inget. Vad kan jag kräva i lön tycker du och ska jag satsa på hemvården eller sjukhus tro?

  Mycket tacksam för svar :)

  • Lucia Röstum

   HEI.
   AMBIO er det värsta benämning…Se opp på kontrakt p villkor..zDet bästa felen gör att jobba er Möre o Romsdal .
   Jobba aldrig i Trondheim Kommun det er svart lista på grunn av dåliga arbetsvillkor samt dålig betald.
   Missnöjd Spl

 • Marek Janiec

  Är du skjutsköterska och vill tjäna betydligt mer i Norge än vad andra bemanningsföretag erbjuder, kontakta http://kooperativbemanning.no

  • kooperativ_bemanning_ab

   Hej Pappa, tack för att du gör reklam för företaget, men jag tror det finns nog bättre platser att göra det på…

 • Nina

  Är färdig ssk sedan januari i år och fick fast jobb här i Sverige direkt. Har alltså 6 månaders erfarenhet som ssk och ytterligare minst 15 års arbetslivserfarenhet inom serviceyrken. Ska på intervju på fredag i Kongsvinger för ett helgjobb. Vad törs man ha för löneanspråk? Någon som har någon idé? Tack på förhand!

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Nina!

   För att du ska få ett litet underlag så är de nya lägstalönerna i Spekter (motsvarande Landstingen) satta enligt följande:

   https://www.nsf.no/vis-artikkel/1558309/Enighet-mellom-NSF-og-Spekter

   Så fort som du har visat upp arbetsintyg på sammanlagt 10 års arbetstid, så har du alltså rätt till 425 000 kr i årslön.

   På vissa ställen går det att förhandla sig över detta, på andra ställen är detta i det närmaste ett maxtak.

   Lycka till!

   • Spl Norge

    Det är arbetsgivaten som bestämmer om ens annsinitet ska gälla. Även om man jobbat i 10 år och har papper på det så har man inge “rätt” till 10 års annsinitet.

    • Lucia Röstum

     Hei
     Nej Du måste ordna allt dokumentation som Styrke antal år som du har jobbat
     Du skal vara bestämd.
     Lycka till

 • Elin

  Erbjuder de flesta bemanningsbolagen en fast timlön och utesluter OB-tillägg eller får man oftast OB-tillägg också, bara att det möjligtvis är lägre än sjukhusens?

 • psyk ssk

  Hej! Jag ska för andra sommaren i rad arbeta i Norge för Agito. Samma arbetsplats som de senaste 5 åren. Min lön 278 nkr exklusive semesterersättning + 40 nkr i sommarbonus. Övertid efter 48 timmar men då behåller jag ob-ersättning vid övertid. Förutom det en jätte fin service, tex fick jag hyrbil förra sommaren för att lösa transporter. I år blir jag hämtad och skjutsad till mitt boende. Jag är helt nöjd med Agito.

 • Hege

  Jobber som sykepleier i Fredrikstad, nærmere bestemt nye sykehuset. Ble ferdig sykepleier i 2014, men i Norge får man regnet ansinitet og poeng for tidligere jobb og omsorg for barn! ( da også andre jobber en i vård!!) havnet derfor på årslønn 427000 kr! Men jeg har en 80%stilling og har brutto 35800 kr per mnd. Vi jobber hver 3 helg og en sykepleier i turnus på 100% jobber 35. 5 t pr uke! Jeg jobber i psykiatri og har derfor betalt lunsj
  Bor i Uddevalla og har nå fått jobb tilbud på näl med mnd lønn på 27000 kr!