Resursfulle Sigrid

Sigrid har kommit till oss efter en längre tids sjukdom, som under dagen förvärrats av akut hjärtsvikt. I en journalanteckning som skickats med henne kan jag läsa om hur hon har kämpat mot sin sjukdom i flera år.

Det står också att Sigrid är sjuksköterska till yrket och har jobbat flera år någonstans i Afrika. Redan innan jag träffat henne börjar jag skapa mig en bild av vem hon är.

Första gången jag träffar henne är inne på hennes sal. Hon ser sliten ut där hon ligger i sängen. Inte riktigt med. Tittar upp, anstränger sig för att se ut som att hon har kontroll. Som att det är ordning. Vi hälsar.

Jag frågar så småningom om det där med arbetet i Afrika. Sigrid tittar på mig med ett leende och kippar efter ytterligare ett andetag. Och ett till, allt för snart efter det första. “Du får berätta om Afrika sen, när du mår bättre”.

Jag och min kollega jobbar på. Startar upp behandlingen, utökar monitoreringen. Tar kontroll över situationen. Nya prover. Snart är Sigrid på bättringsvägar. Om bara febern ville sjunka så kanske hon skulle kunna somna också.

Sigrid ber mig öppna fönstret. Tillsammans ordnar vi så att hon ligger så behagligt som möjligt i sjukhussängen. Jag vill inte att Sigrid ska vakna desorienterad i ett helt mörkt rum, så jag tänder sänglampan och riktar den mot golvet – bort från Sigrid. “God natt då!”. “God natt” svarar hon över ett snett leende.

Jag återvänder till hennes rum för att administrera antibiotika en halvtimme senare. Det verkar som att Sigrid har kunnat somna ändå. Jag smyger in i mörkret och försöker tända sänglampan för att kunna se vad jag gör. Den tänds inte. I misstro trycker jag på knappen igen: av .. och på? Nähä. Den har väl gått sönder. Jag tänder en annan lampa.

Sigrid sover tungt. Jag börjar ordna med CVK, trevägskranar, infusioner och antibiotika. Så ser jag något oväntat ovanpå täcket. En glödlampa.

Det tog några sekunder innan jag förstod var den kom ifrån.

Resursfullt, precis som man kan förvänta sig av en sjuksköterska som väljer att jobba på en annan kontinent.