Sjuksköterska: lönestatistik

Landstingsanställda sjuksköterskor har enligt vårdförbundets lönestatistik från 2009 medellönen 25 760kr. I detta är specialistsjuksköterskorna inräknade. De grundutbildades medellön är 24 120kr.

Ingångslönen rapporteras inte men den nedersta tionde percentilen i lönespektrat är 21 700kr. Efter strejken 2008 avtalades om lägstalönen 21 100 för de med ett års yrkeserfarenhet. Denna var tidsbegränsad och nu ligger ingångslönerna så lågt som 20 500 i flera delar av landet.

Det finns geografiska skillnader. De lägsta lönerna hittar man i Skåne och Västmanland, tätt följda av Västerbotten. De högsta lönerna finns i Stockholm. Skillnaderna mellan medianlönerna i de olika länen är som högst 12% (2200kr).

Sjuksköterskor som är över 55 år gamla tjänar 21% mer än sjuksköterskor som är under 34 års ålder. I kronor och ören rör det sig om 5000kr.

Om du i slutet av din sjuksköterskekarriär lyckats förhandla till dig högsta lönen på din arbetsplats har du ungefär 29 500kr i lön (90e percentilen i lönestatistiken). Jämför du detta med dina nyutbildade kollegor kommer du att ha cirka 36% högre lön än dom.

Sedan detta inlägget skrevs har 2010 års lönestatistik för Vårdförbundets landstingsanställda medlemmar släppts och finns att hitta här.

Den kompletta lönestatistiken är endast tillgänglig för Vårdförbundets medlemmar och finns att hitta bakom inloggning på Vardforbundet.se.

 • http://twitter.com/vardforbundet Vårdförbundet

  Hej Sjuksköterska.nu! Vill ni ha hjälp att få aktuell lönestatistik? Vi lade upp den i juni i år.

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Vårdförbundet!

   Skicka gärna över den på sjuksnu@gmail.com så ska jag uppdatera sidan därefter.

   Tack på förhand!