Löneförhandling inför sommaren: så får du en 11-procentig löneförhöjning

Lönen för sommarens norgejobb är nu klar.

För min del landade det på en elvaprocentig löneförhöjning.

Jag tror att du kan nå högre än så. Jag ska berätta hur.

Förarbetet, vad är rimligt?

För att kunna lägga fram ett löneförslag utan att motparten sätter kaffet i halsen bör du höra dig för:

Vilka löner har …

 • de fast anställda på avdelningen?
 • bemanningssjuksköterskorna?
 • andra timvikarier?

Räkna sedan ihop din arbetslivserfarenhet, lägg till omsorgsarbete i hemmet (max 3 år), och kolla upp vilken lägstalön du har rätt till.

Inför ett sommarvikariat ska du kräva högre än den lägstalön du har rätt till. Förutom att sommaren är den period av året som behovet av vikarier är störst i Norge, så ska du även ha en premie för att du reser från nära och kära.

Det går inte att jämföra din situation som vikarie med de “året runt”-anställda på avdelningen, därför ska inte lönen heller vara jämförbar.

Det är dyrt med bemanningssjuksköterskor

Sedan är det dags att begrunda avdelningens alternativ till att anställa dig – hur skulle de lösa luckorna i schemat utan dig? Som jag ser det har dom två alternativa möjligheter:

 • Be sin egen personal skjuta på semestern och arbeta de obemannade passen, avlönade enligt ett dyrt sommaravtal.
 • Beställa dyra vikarier från bemanningsföretag, med riskerna det innebär.

Det är dyrt för sjukhuset att använda sig av bemanningsföretg. När jag jobbade för ett bemanningsföretag med en grundlön på 175 NOK per timme kunde jag konstatera att sjukhuset fakturerades ~360 NOK per timme jag arbetade. Min kväll- och nattersättning kostade sjukhuset ytterligare hundra kronor per timme. Helgersättningen hundra kronor till.

Det visade sig snart att sjukhuset gladeligen matchade den lön som bemanningsföretaget betalade mig, ifall jag ville ta en direktanställning. Det blev ändå billigare för sjukhuset att direktanställa mig, även om det innebar att dom tog över arbetsgivaravgiften och de andra kostnaderna. För min del var direktanställningen skillnaden mellan 30+ timmar övertidsersättning per vecka och ingen övertidsersättning överhuvudtaget.

På de flesta sjukhus i Norge erbjuds fast personal ett tillägg på ungefär 20 000-50 000kr per år, om de går på en nattjänst. Timvikarier erbjuds inte alltid samma tillägg, så ta med det i din beräkning av grundlönen istället. Det gör din arbetsgivare också, när han eller hon bestämmer om ditt löneanspråk är acceptabelt.

Hur mycket behöver du tjäna?

I slutändan är det du som avgör vad din tid är värd. Hur mycket du behöver tjäna, för att rättfärdiga att du spenderar tid i Norge istället för hemma i Sverige med nära och kära.

 • Vilket värde har sommarsemester för dig?
 • Erbjuder din arbetsgivare hemma i Sverige ett fördelaktigt sommaravtal ifall du jobbar under semestermånaderna och tar ut din semester under hösten/vintern istället?
 • Hur mycket större behöver inkomsten vara per dag du spenderar hemifrån, i jämförelse med att jobba på hemmaplan?

Jag brukar räkna ut hur mycket en förslagen arbetsperiod skulle betala, innan jag gör mitt löneanspråk. Enkla timmar, övertid, kvällstillägg, helgtillägg och så vidare. Sedan delar jag det med antal dagar den förslagna arbetsperioden betyder att jag kommer spendera hemifrån. Detta ger inkomst per dag i Norge. Ett annat relevant mått är inkomst (inklusive tillägg) per arbetad timme.

De två måtten följer inte helt självklart varandra. Längre arbetsperioder innebär vanligtvis att det planeras in lediga dagar i Norge. Samtidigt betyder de längre arbetsperioderna att mindre dötid spenderas på resande till och från Norge. Om arbetsperioden börjar med ett morgonpass kanske jag måste åka till Norge redan dagen innan, sånt här spelar roll.

Det är också bra att jämföra med tidigare arbetsperioder.

Rör det sig om sommarjobb jämför jag med tidigare sommarjobb. Just under sommaren ges större möjligheter att jobba koncentrerade arbetsperioder (med mycket övertid). Ett tätt grundschema kan läggas efter ens önskemål, och man kan räkna med att extrapass kommer att dyka upp.

Hur mycket får du jobba per vecka?

Jag har tidigare skrivit om “Adecco-skandalen“, sammanfattat händelserna som följt den och berört hur den formar både min och din framtid i Norge. Jag förstod att detta skulle komma att påverka årets förhandlingar om sommarjobb.

Förra sommaren valde jag att inte begära ytterligare löneförhöjning. Istället såg jag till att mitt schema var så effektivt som möjligt. I slutändan var mer än hälften av tiden jag arbetade övertid. Trots att jag valde att inte begära en löneförhöjning inför sommaren, hade jag 8% högre snittlön per timme jämfört med sommaren.

Inför den här sommaren ansåg arbetsgivaren att man inte längre kan erbjuda lika koncentrerade arbetsperioder, vilket i sin tur innebär att andelen övertid sjunker. Det första schemaförslaget skulle ge en snittlön som var 14% lägre än förra året.

Om jag inte vet hur mycket min tid är värd, så vet jag åtminstone att min tid inte har blivit mindre värd sedan förra året.

Ett av mina större argument under löneförhandlingen blev således att om jag inte erbjuds fler övertidstimmar i schemat, så tvingas jag begära högre grundlön. Jag har accepterat att Adecco-skandalen kommer att påverka min framtid i Norge, men jag låter det inte bli till det sämre.

Elva procent löneförhöjning

Tio minuter in i lönesamtalet. Jag började med att förklara varför jag var tvungen att begära högre grundlön.

Jag hänvisade till lönetrappan för att få något att jämföra med, och argumenterade att varken min situation eller lön ska likställas med de som är fast anställda och bor på orten.

Så förklarade jag hur mycket mindre jag skulle tjäna per dag i Norge, i jämförelse med tidigare somrar, och tog upp Adecco-sakens påverkan på norgejobbandet ur en vikaries perspektiv. Vi konstaterade att det nog blir svårt att få tag på bemanningssjuksköterskor med kort varsel i sommar.

Min begäran om 14% högre grundlön resulterade i en löneförhöjning på 11%. Samtidigt avtalade vi om att effektivisera arbetsperioderna. I slutändan kommer måtten ‘snittlön per timme’, och ‘lön per dag spenderad i Norge’, att vara minst lika höga som förra sommaren.

Fungerade det för mig så fungerar det för dig. Om du förhandlar med en chef som har få alternativ. Om du kan presentera rimliga skäl till att du ska få en löneförhöjning.  Och om du är beredd att röra på dig ifall ni inte kan komma överens.

Då kan du göra en löneförhöjning på minst 11%, inför sommarens norgejobb.

 • Cyber_ac

  Adecco sände nyligen ut brev till alla som kanske har krav om etterbetalning.
  I brevet står det ” Dersom du i denne perioden har jobbet utover 9 timers vakter utover 48 timer på en uke….kan du ha krav om etterbetalning. Men vad menas med detta?
  Hur skall man räkna ut sin övertid? Är det rakt av det som överskrider 48 timmar per uke? Och börjar veckan alltid från måndag tom söndag eller från den dagen då uppdraget börjar? Och hur räknar man på dobbelvakter? 
  Är det nån vänlig själ här inne på detta fenomenala forum som kan förklara det? :)

  Adeccovikar

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Intressant!
    
   Enligt den skrivelsen verkar det som att du kommer få exempelvis en timmes övertidsersättning för en tio timmar lång nattevakt.
    
   Har du istället jobbat dubbelvakt/17h i rad ska du ha nio timmar ordinarie arbetstid och 8h övertidsersättning.
    
   Veckan börjar alltid på måndag kl 00.00 och slutar söndag 24.00, åtminstone räknar man så om man jobbar direkt för sjukhus. Hör med Adecco för närmare klargöring hur de tänker, men mest troligt är det likadant.
    
   Här är ett exempel på hur en vecka kan se ut (nattevakterna skrivs i exemplet på dagen man går på, första nattevakten börjar alltså måndag 22 och slutar tisdag 08):
    
   Måndag: Nattevakt, 22-08, 9 timmar ordinarie arbetstid, 1 timme övertid.
    
   Tisdag: Dobbelvakt kväll-natt, 15-08, 9 timmar ordinarie arbetstid, 8 timmar övertid.
    
   Onsdag: Nattevakt, 22-08, 9 timmar ordinarie arbetstid, 1 timme övertid.
    
   Torsdag: Nattevakt, 22-08, 9 timmar ordinarie arbetstid, 1 timme övertid.
    
   Fredag: Nattevakt, 22-08, 1 timmar ordinarie arbetstid, 9 timme övertid. [Första timmen är sista innan du arbetat 48h under veckan, resten övertid].
    
   Lördag: Nattevakt, 22-08, 10 timmar övertid.
    
   Söndag: Nattevakt, 22-08, 2 timmar övertid, 7 timmar ordinarie arbetstid, 1 timme övertid. [Först två timmar övertid på “Timmar över 48 per vecka”-principen, sedan 7 ordinarie arbetstimmar på den nya veckan, sedan en timme övertid enligt “timmar över 9 i rad”-principen]
    
   Övertid brukar man få istället för kvälls- och nattersättningen, men i tillägg till helgersättningen.
    
   Du kan ju ta exemplet ovan, skicka det till Adecco och fråga om det är korrekt uppfattat.
    
   Skriv gärna igen om du får mer information av Adecco, eller om du vill ha hjälp med tolkandet av reglerna. Förresten, för hur lång period bakåt i tiden är Adecco beredda att betala ut övertidsersättning?
    
   Undrar om det finns fler bemanningsföretag som börjat betala ut övertidsersättning? Om det är så, vilka regler gäller hos dom? Betalar de också ut retroaktivt?

   • Cyber_ac

    Tusentack för den utförliga utredningen ang hur man räknar övertidstimmar. Nu har jag redan sänt in mitt krav på 481 övertidstimmar räknat bara på enligt “över 48timmar i veckan principen”, vilket jag ju förstår nu att är för “snällt” räknat.
    Fick aldrig nåt svar av Adecco på hur man skall räkna och har fortfarande inte hört ett knyst om hur det går med deras sk utredning. I brevet står det att de betalar retroaktivt sedan 2008.
    Har inte hört att andra bolag betalar ut nån övertidspeng retroaktivt. Har nu gått över till Helsenor var allt “är som vanligt” :) möjligen är de lite mer noggranna med att man inte får jobba alltför många dubbelvakter men någon övertidsbetaning är det inte tal om.
    En annan grej som är lite oklar för mej ang Adecco är att de har dragit av för pensionspeng på var löneslip men jag har aldrig fått nåt besked om vart de pensionspengarna blir inbetalade? Borde man inte få nåt slags pensionsbesked eller liknande då man nu tydligen har betalat pensionspeng i 2 år? Adecco ger inget tydligt svar på detta heller då man mailar och frågar…

    • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

     Hej igen!

     Jag satt och skrev ihop ett svar, så kom jag på att informationen vi delar förtjänar en egen bloggpost. Här är den: http://Sjuks.nu/Adecco

     Jag föreslår att vi fortsätter vår diskussion där, så kan fler dra nytta av informationen.

     • Guuuustaf

      Hej!

      Jag jobbar i reception på ett hotell i Norge och denna månad blir det mycket timmar. Jag jobbar flera dubbelpass (15h) och kommer att hamna på ca 250h denna månad. De har dåligt med personal och frågar om jag vill jobba mer. Gæller øvertidsersættning då? Jag jobbar ju gærna extra så det ær ju frivilligt. Jag ær helt grøn nær det kommer till fenomenet øvertid (misstænker att jag kanske blivit lurad førr). Hotellet føljer hotell- och restaurangs avtalsregler men jag førstår inte rikigt vad som gæller. Ingen på jobbet skriver i något i kolumnen øvertid på timelistan. Sker det automatiskt eller måste jag gøra något om jag har rætt till øvertidsersættning. Oj det blev mycket frågot men jag skulle vara jættetacksam før svar :) Hælsningar Gustaf

     • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

      Hej Gustaf!

      Jag skulle hemskt gärna hjälpa dig, men jag är inte insatt i hotell- och restaurangs kollektivavtal.

      Arbeidsmiljøloven säger att du ska ha övertid efter de första nio timmarna av ett arbetspass, och efter de första 35,5-48 ordinarie arbetstimmarna av en arbetsvecka (beroende på kollektivt avtalad grundarbetstid per vecka, och anställningsform).

      Som tillkallingsvikarie får jag övertid efter de första 35,5 timmarna ordinarie arbetstid jag arbetar per vecka. Beräknat från måndag 00:00 till söndag 24:00.

      Hör med dina kollegor, schemaansvarige, fackligt förtroendevald eller chef vad som gäller för just dig. Gärna flera, då deras uppfattningar kan skiljas åt och accepterar du en uppfattning som sanning utan att dubbelkolla på annat håll kan du gå miste om övertidsersättning som du har laglig rätt till.

      Jag hoppas att det löser sig på ett bra sätt för dig. Hör gärna av dig om du inte får ordning på det hela så kollar vi närmare på det.

      /Sjuksnu

 • Pingback: cpns kemenkumham()

 • Pingback: TS TV Escorts from London()

 • Pingback: Stiri()

 • Pingback: In vitro pharmacology()

 • Pingback: index()

 • Pingback: chandigarh seo()

 • Pingback: make money with a iphone()

 • Pingback: Sepakbola Adalah Drama()

 • Pingback: Engineer Aws Alkhazraji()

 • Pingback: scr888()

 • Pingback: cpns2016.com()

 • Pingback: lose weight after 50()

 • Pingback: Cheap last minute holidays()

 • Pingback: make money with a iphone()

 • Pingback: Quick DMPK Services()

 • Pingback: iraqcoehuman()

 • Pingback: UOD_colarts()

 • Pingback: local real estate agents()

 • Pingback: guaranteedppc.com()

 • Pingback: warehouses for rent()

 • Pingback: company website()

 • Pingback: UK Chat()

 • Pingback: Mr. Checkout()

 • Pingback: women church suits()

 • Pingback: !2ke()

 • Pingback: park city real estate()

 • Pingback: tailored SEO solution()

 • Pingback: Lamborghini Hoverboard()

 • Pingback: satta matka, satta king, satta, matka, kalyan matka()

 • Pingback: Java Tutorial()

 • Pingback: C++ Tutorial()

 • Pingback: Bangalore Escorts()

 • Pingback: Kolkata Escorts()

 • Pingback: Goa Escorts()

 • Pingback: Ambika Ahuja Jaipur Escorts()

 • Pingback: NEHA TYAGI MODEL JAIPUR ESCORTS()

 • Pingback: JAIPUR ESCORTS ALIYA SINHA()

 • Pingback: BANGALORE COMPANION ESCORTS()

 • Pingback: Dhruvi Jaipur Escorts()

 • Pingback: JAIPUR ESCORTS MODEL DRISHYA()

 • Pingback: Jiya Malik High Profile Jaipur Escorts Model()

 • Pingback: FUN WITH JAIPUR ESCORTS PUJA KAUR()

 • Pingback: XXX BANGALORE ESCORTS()

 • Pingback: XXX PORN SAPNA CHAUDHARY ESCORTS()

 • Pingback: Selly Arora Independent Bangalore Escorts()

 • Pingback: Enjoy With Jaipur Escorts Tanisha Walia()

 • Pingback: RUBEENA RUSSIAN BANGALORE ESCORTS()

 • Pingback: Bristy Roy Independent Bangalore Escorts()

 • Pingback: XXX PORN SRUTHI PATHAK MODEL ESCORTS()

 • Pingback: Bangalore Escorts Sneha Despandey()

 • Pingback: XXX PORN MODEL HONEY PREET ESCORTS()

 • Pingback: XXX PORN Radhika Apte Model Escort()