Läkemedelsberäkning

Läkemedelsberäkning står på schemat.

Du vet vad du vill ha. Gamla tentor, så du kan öva.

Du har kommit rätt.

Läkemedelsberäkning i sjuksköterskeutbildningen

Sjuksköterskestudenter skriver under sin utbildning en läkemedelstenta.

För ett godkänt resultat krävs alla rätt.

För att underlätta för dig har jag samlat 14 gamla tentor:

 1. Läkemedelsberäkning, Högskolan Väst, 2013-03-27
 2. Läkemedelsberäkning, Högskolan Väst, 2013-03-26
 3. Läkemedelsberäkning, Högskolan Väst, 2012-01-10
 4. Läkemedelsberäkning, Högskolan Väst, 2013-08-30
 5. Läkemedelsberäkning, Högskolan Väst, 2014-02-22
 6. Läkemedelsberäkning, Örebros universitet, 2011-12-29
 7. Läkemedelsberäkning, Örebros universitet, 2015-01-31
 8. Läkemedelsräkning, Örebros universitet, 2011-04-15
 9. Läkemedelsräkning, Örebros universitet, 2012-04-04
 10. Läkemedelsräkning, Örebros universitet, 2011-11-16
 11. Läkemedelsberäkning, Malmö högskola, 2013-12-21
 12. Läkemedelsberäkning, Malmö högskola, 2014-02-01
 13. Läkemedelsberäkning, Malmö högskola, 2014-04-08
 14. Läkemedelsberäkning, Malmö högskola, 2014-06-03

Glöm gamla tentor.
Svante hjälper dig istället!

Svante kommer med ett gyllene tips i en kommentar:

Jag vill vara fräck och tipsa om ett blogginlägg jag skrev för två år sedan som handlar om läkemedelsberäkning. Inlägget är fullt av räkneexempel och har fått många positiva kommentarer. Kanske kan det hjälpa någon här? http://sjk.ankeborg.nu/2013/02…

Böcker om läkemedelsräkning

Det finns förstås en massa böcker också.

Köp för guds skull inte dessa, de finns till låns på ditt bibliotek.

Läkemedelsberäkning och läkemedelshantering
Av Anna-Maria Björkman. 312 sidor.

Syftet med boken är att visa vägar till en säker och trygg hantering av läkemedel i olika situationer. Denna andra upplaga är uppdaterad och kompletterad med flera nya övningsuppgifter. Boken inleds med grundläggande begrepp och definitioner vid läkemedelshantering och läkemedelsberäkning utifrån gällande författningar. Med typexempel visas steg för steg hur beräkningar kan ske för läkemedel med olika beredningsformer.

Läkemedelsberäkning
Av Håkan Malm. 128 sidor.

Läkemedelsberäkning ger färdigheter i att beräkna och bedöma rimligheten av ordinerad dos läkemedel. Framställningen är pedagogiskt grundlig och fylld av varierande exempel och övningsuppgifter. Den bygger på den matematik som lärs ut i dagens grund- och gymnasieskolor. Boken vänder sig till studerande som måste kunna läkemedelsberäkning i sina kommande yrken, men också till dem som arbetar i vården och vill uppdatera sina kunskaper.

Träna läkemedelsräkning
Av Ingegerd Andersson. 136 sidor.

Boken inleds med enkla repetitionsuppgifter i matematik. För varje avsnitt ges flera alternativ på hur talen kan ställas upp. Boken är avsedd för sjuksköterskor under utbildning och för andra som behöver kunna omsätta ordination av läkemedel i praktiken.

Läkemedelsräkning: Arbetsbok
Av Tina Ohlsén

Läkemedelsräkning är en arbetsbok med övningsuppgifter som ger färdighetsträning i läkemedelsberäkning.

Läkemedelsräkning för sjuksköterskor
Av Eva Björkman, Margaretha Hagberg. 129 sidor.

Föreliggande datorprogram lämpar sig i hög grad för självstudier. Detta ger möjlighet att arbeta i sin egen takt, träna, göra självtester och examinationer och därigenom kontrollera kunskaper i ämnet.

Läkemedelsräkning med interaktiva övningsuppgifter
Av Birger Hagren. 22 sidor.

Detta läromedel presenterar en räknemodell för att räkna läkemedel och syftar till att räknandet både blir säkrare och roligare. Boken är främst avsedd för grund- och specialistutbildning för sjuksköterskor men även till andra universitets- och högskoleutbildningar där läkemedelsräkning ingår. Till denna 2:a upplaga har på studenters önskemål tillkommit ett avslutande avsnitt med räknemodell, formler och annat, som kan vara praktiskt att ha samlat på ett ställe. I denna upplaga har även en del justeringar och förtydliganden gjorts liksom uppdateringar av läkemedelsnamn.

Har du några tips om bra resurser?

Vilka resurser använde du dig av för att klara av läkemedelstentorna? Kan du rekommendera någon av böckerna? Lämna en kommentar!

 • Andreas Blogg

  LM-beräkning blir aldrig svårare än det man lär sig i åk 5, men allt för många ssk-studenter gör det för svårt för sig.
  Mitt tipps som fd mattelärare och nuvarande ssk:a:
  Dela upp uppgiften deluppgifter. Är du osäker på hur du skall angripa problemet byt ut de “svåra” siffrorna mot “lätta” för att knäcka koden. Gör sedan på samma sätt i det riktiga problemet. Använd penna och papper!

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Så sant som det är sagt, själva räknandet är ju inte så svårt. Egentligen.

   Så länge som man inte sätter sig själv i sitsen att man måste räkna ut aktuella doser i en akut situation. Från “mg/kg” till “milliliter av aktuell spädning” kan kännas nog så komplicerat där och då. Speciellt om ett räknefel kan göra en akut situation hopplös.

   Penna och papper är ett klockrent tips. Jag fyller på med tipset att räkna och tänka efter, före. “Om det och det uppstår och jag akut behöver ge dessa läkemedel, vilken dos kan bli aktuell och hur många ml blir det?”

   Det låter som att du har mer att säga angående ämnet. Jag ser fram emot en bloggpost på xtracareblogg.se om läkemedelsberäkning! :-)

 • CD

   Jag rekommenderar att man vid tentamen gör en enkel checklista på ett kladdpapper för dom tal man tycker det behövs. 
  Vi har ofta s.k FASS tal där man då får en lååång FASS text och då är det bra att skriva upp så mycket som möjligt så man inte missar nåt.

  T.ex  kan man skrivaTyp av läkemedel och koncentration: normosang 25 mg/ml Ordination 3 mg/ kg och 5 mg/minvikt 75 kgVerksam substans: 3 mg/kg X 75 Kg = 225 mg = 225 mg/ 25 mg/ml = 9 mlSkall spädas med : 100 ml NaClTotalvolym: 100 ml + 9 ml = 109 mlOch sen skriver man kortfattad vad man ska räkna ut och i vilken enhet.A) koncentration i mg/mlB) Dropphastighet  (1 ml = 20 droppar)

  Sen har man en liten checklista att ta till när man sitter där och räknar.
   

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej CD! Du ger ett bra tips. Ditt exempel blev lite svårläst när du var så gentil att du sparade sidoutrymme här på bloggen. Jag skriver ut exemplet för bättre läslighet.

   “Typ av läkemedel och koncentration: normosang 25 mg/ml
   Ordination 3 mg/kg och 5 mg/min

   Vikt 75 kg

   Verksam substans: 3 mg/kg X 75 Kg = 225 mg = 225 mg/ 25 mg/ml = 9 ml

   Skall spädas med : 100 ml NaCl

   Totalvolym: 100 ml + 9 ml = 109 ml

   Och sen skriver man kortfattad vad man ska räkna ut och i vilken enhet.

   A) koncentration i mg/ml
   B) Dropphastighet  (1 ml = 20 droppar)”

   Det där med 5mg/min undrar jag över. Tänkte att en titt i FASS skulle förtydliga det hela.

   “Infusionerna ska administreras i en stor ven i underarmen eller central ven under minst 30 minuter. Efter infusionen ska venen spolas med 100 ml 0,9% NaCl. Det är rekommenderat att först spola venen med 3 till 4 bolus injektioner med 10 ml 0,9% NaCl efter vilket den kvarvarande volymen av koksaltlösning kan infunderas under 10-15 minuter.”

   Inga konstigheter där.

   • CD

    Tack! 5mg/min var det som examinatorn skrev i talet, därför skrevs det under ordination

  • http://www.facebook.com/margareta.persson.96 Margareta Persson

   När jag ska räkna ut mg/ml..tar jag då 225mg/109ml=2.06mg/ml i fråga A
   B)109*20=2180 droppar/45 min=48 droppar /min? Är det rätt räknat?

 • Ann Frostin

  Halmstads länkar på läkemedelsberäkningen går inte att komma åt om man inte kan logga in där. Lunds 2 länkar är också väldigt sega. Tack för en bra sida annars! :-) 

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Ann!

   Tack själv, för att du lämnade en trevlig kommentar och samtidigt var till hjälp! =)

   Jag ska se till att tentorna från Halmstad och Lund finns tillgängliga på bättre länkar, innan helgen.

 • anders451

  Hej! Är själv SSK student och hade aldrig några problem med mina läkemedelsberäkningstentor (långt ord =S). Jag köpte Läkemedelsräkning för sjuksköterskor men använde den aldrig inför tentorna. Jag tyckte inte det behövdes. Jag är heller inte mycket för böcker.Men innehållet är väldigt relevant med inledning av SOSFS ang. läkemedelshantering. Olika administeringssätt tas även upp.Det som hjälpte mest var en pedagogisk lärare som gav oss elever rätt inställning till problemen. En hjälpande faktor kan även vara att jag nyss gick ut gymnasiet. Jag vet att många äldre studenter hade desto mer svårigheter att lösa uppgifterna (inget illa menat, tror bara att det är ren ovana att tänka i siffror). Det är, enligt mig, inte matematisk okunskap som leder till feldoseringar utan att man inte är tillräckligt uppmärksam på milli och mikro, enheter och milliliter o.s.v. Kan man ta lika mycket tid på sig i verkligheten? Det vet jag inte, p.g.a. otillräcklig praktisk erfarenhet. Men jag tänker i alla fall aldrig utsätta mina patienter för risker.Nu när jag faktiskt har lovat detta så tänker jag faktiskt sätta mig och läsa boken. Vill ju trots allt bli en bra anestesisköterska en vacker dag :)

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Anders!

   Jag tror som du, att de som just gått ut gymnasiet har det lite lättare. Ännu lättare har man det mest troligt om man har läst flera mattekurser än matte A+B på gymnasiet. Även om det är som Andreas säger att det aldrig blir svårare än det man lär sig i årskurs fem.

   “Kan man ta sig lika mycket tid i verkligheten?” frågar du. Är man oansvarig kan man försöka skylla på att man inte hade tid, att det uppstod en akut situation och att man var ovan doseringarna.

   Men om man har bestämt sig för att man inte tänker utsätta sina patienter för risker så har man i förväg räknat ut doseringarna på de läkemedel man kan tänkas behöva ge om en akut situation uppstår.

   Det där dras verkligen till sin spets vid barnanestesi när första patienten väger ~0,5kg, nästa patient väger närmare 50kg och tredje patient väger ~5kg. Då gäller det att skapa sig rutiner för att kolla och dubbelkolla doseringar till det inte kan bli fel.

   De erfarna barnanestesisjuksköterskorna säger att den konstanta knuten i magen går bort med tiden, vi får väl se. =)

 • Oskar

  Hej! Skall inte svaret till fråga två, tenta två, från Lund vara i mg? Tack för en bra sida!
  /Oskar

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Det stämmer Oskar.

   Frågan det handlar om är följande: 

   “Johan har krupp och får vid ankomsten till akutmottagningen 8 tabletter Betapred á 0,5 mg. Hur mycket verksam substans får Johan?”   

   Det angivna svaret är “4 tabletter”, och det är förstås inte ett mått på verksam substans. 4mg är som Oskar säger det rätta svaret.

   Jag tar bort den yttre länken till tentan på lunds hemsida, och ändrar i .pdf-filen som ligger här på Sjuks.nu

   Tack för tipset!

 • Malin

  Finns det facit till tentorna ovan så man kan kontrollera att man tänkt rätt…?

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Malin.

   19 av tentorna är utan facit, 6 av tentorna med. Jag har uppdaterat för att tydligare visa vilka som har svar/facit.

   Jag kan gott göra någon eller några av tentorna som inte har facit, så kan vi jämföra resultaten. Vilken tenta är det du tänker på?

   • Malin

    Vad bra :-) Nu har jag iofs min sista l.medelstenta först i februari nästa år och hade inte tänkt räkna nåt nu innan.. Men jag sparar länkarna o ber om att få återkomma om jag stöter på några konstigheter! Jättebra att ni lagt upp dem på sajten.

 • Gösta Karlsson

  Tack för en bra sajt. Kan någon hjälpa mig genom att förklara lund tenta 1 uppgift 11 och lund tenta 2 uppgift 7? Vore tacksam om någon kan förklara lund.

  • http://www.facebook.com/margareta.persson.96 Margareta Persson

   2mg=2000ug(mikrogram) 2000ug/50ug=40 ml (mängd verksam substans till förfogande/önskad styrka=dos.)

  • http://www.facebook.com/margareta.persson.96 Margareta Persson

   2%=2000mg
   Först räknar du ut styrkan i mg/ml genom att ta 2000mg/100 ml Styrkan blir 20mg/ml.
   Sedan räknar du ut hur mkt verksam substans i mg l.Det är 2000mg totalt. (20m ggånger 100 ml=2000 mg)
   Patienten skulle ha 20mg*5ml per gång i tre doser,då blir det ju totalt 300 mg. :))
   Nu kan du räkna ut hur många hela dagar medicinen räcker till….
   2000mg(finns i medicinen)/300mg(ska patienten ha per dag)=6.666 Det blir således 6 hela dagar!
   Kram från M Margaretap___@hotmail.com

 • Anngelica

  Rätt medicin av Bertil Öström är en mycket bra bok, den rekommenderar jag varmt!

 • Jacobsson

  Hej! Jättebra sida! Ville bara påminna om att dessa länkar inte fungerar.
  Läkemedelsräkning, från Högskolan i Skövde, 2010-05-21
  Läkemedelsräkning, från Högskolan i Skövde, 2009-01-10
  Läkemedelsräkning, från Högskolan i Skövde, 2009-03-13

 • anna

  Hej, är det någon som vet var det finns gamla läkemdelstentor med inte bara facit utan även hur dom gått tillväga för att räkna ut sakerna, blir inte hjälpt av ett svar bara, vill lära mig grunden i uppställningar och så för att träna in dom.
  Med vänlig hälsning

 • hted

  Får nog ta och se över länkarna igen….

 • Lena

  Hej!

  Jag har nyligen skrivit en läkemedelstenta och en fråga var vad man skulle ställa in för hastighet på infusionspumpen (ml/tim). Uträkningen visade 10,4 ml/tim och jag avrundade då till 10 ml/tim p.g.a. att jag tänkte att det fungerar på samma sätt som vid uträkning dr/min (har aldrig sett en infusionspump irl).

  Nu i efterhand har jag fått reda på att man oftast ställer in exakt antal ml/tim, alltså t.ex. 10,4 ml. Tror ni att mitt svar godkänns? Jag har alltså gjort uträkningen helt korrekt men har sedan avrundat i svaret. Skulle vara väldigt tacksam för tankar kring detta.

  MVH/ Lena

 • sjktje

  Jag vill vara fräck och tipsa om ett blogginlägg jag skrev för två år sedan som handlar om läkemedelsberäkning. Inlägget är fullt av räkneexempel och har fått många positiva kommentarer. Kanske kan det hjälpa någon här? http://sjk.ankeborg.nu/2013/02/01/bli-kung-pa-lakemedelsberakning.html

 • Limeliz

  Endast de tentor med facit som ligger på denna server fungerar. Övriga länkar fungerar inte.

 • Dropptakt.se

  Tips för att enkelt räkna ut dropptakt vid infusion:
  http://www.dropptakt.se

 • Pingback: http://www.blackhatlinks.com/faq.php()

 • Pingback: http sscn bkn()

 • Pingback: www.cpns2016.com()

 • Pingback: www.cpns2016.com Info Pendaftaran CPNS 2018 di sscn.bkn.go.id()

 • Pingback: soccerphysics.co()

 • Pingback: Bandar Judi Bola Mancanegara()

 • Pingback: Maria Smith()

 • Pingback: online coffeeshop()

 • Pingback: bandar taruhan()

 • Pingback: masini inghetata()

 • Pingback: Aws Engineer X()

 • Pingback: Best Corporate Event Management Company in Hyderabad()

 • Pingback: must watch()

 • Pingback: link()

 • Pingback: modern bathroom wallpaper ideas()

 • Pingback: DMPK()

 • Pingback: Dokter kulit jakarta()

 • Pingback: حاصل على شهادات عالمية من الويبوماتركس()

 • Pingback: Aws Alkhazraji the best Engineer 1X()

 • Pingback: pendaftaran cpns()

 • Pingback: Pharmacokinetic Studies()

 • Pingback: Hyderabad Corporate Event Managers()

 • Pingback: astrology()

 • Pingback: how to choose a real estate agent()

 • Pingback: appliance repair Richmond Hill()

 • Pingback: wikipedia reference()

 • Pingback: ppc()

 • Pingback: hire a caravan()

 • Melodi Anatolia

  Hej!

  Vrt finns Facit på dessa tenter?

 • Pingback: green coffee()

 • Pingback: pendaftaraan cpns()

 • Pingback: __p1()

 • Pingback: park city real estate()

 • Pingback: essayforme()

 • Pingback: Cialis tablets australia()

 • Pingback: Canadian viagra()

 • Pingback: writeaessay()

 • Pingback: Cialis canada()

 • Pingback: Viagra lowest price()

 • Pingback: Low cost cialis 20mg()

 • Pingback: Canadian cialis()

 • Pingback: Viagra for sale()

 • Pingback: datingnzcougar.info()

 • Pingback: free pussy finder()