Kombinera en deltid med norgejobb så kan du jobba mindre

Funderar du på att gå ner till deltidsarbete i Sverige och kombinera detta med arbete i Norge?

Sandra har just tagit det steget.

Och efter att norsk sjuksköterskelegitimation är fixad, arbetsgivare är vald och lönen är förhandlad, då dyker det upp fler frågor. Här är några relevanta funderingar:

Jag har precis fått en fast 50% tjänst natt på en avd på Östfold sykehus i fredrikstad istället för att jobba för bemanning.

Jag har tänkt att kombinera detta med några pass på gamla jobbet hemma i Sverige och vara hemma med barnen mer.

 • Vad är bäst? Använda E101 eller skatta i Sverige och Norge för sig?
 • Vilka avdrag kan/ska jag göra?
 • Vad ska jag begära i lön? Jag har varit färdig ssk sedan juni -11, är 25 år.

Hoppas kunna förhandla mig till boende. Fick höra att det fanns att hyra rum på sjukhuset för 150 nok natten.

Om du kan hjälpa till att besvara frågorna så gör gärna det i en kommentar till inlägget. Här är mitt svar:

Härligt Sandra!

Det låter som att du har ordnat det bra för dig! Jämfört med om du börjat på bemanningsföretag så får du nu en vettig inskolning, bättre lön och villkor, och kontinuitet. Gott!

Som svar på dina frågor:

 • Vad är bäst? Använda E101 eller skatta i Sverige och Norge för sig?

Vad är ett E101-intyg och vad är det bra för?

Jobbar du mer än 25% av tiden i Sverige kommer du få E101-intyg utfärdat av försäkringskassan. Det innebär att du står under svensk socialförsäkring även när du jobbar i Norge. Därmed ska din norska arbetsgivare betala arbetsgivaravgift till Sverige, och du behöver inte betala trygdeavgiften (7,8% av bruttoinkomsten) i Norge. I den svenska arbetsgivaravgiften ingår följande:

Arbetsgivaravgifterna består av följande avgifter: ålderspensionsavgift, efterlevandepensionsavgift, sjukförsäkringsavgift, föräldraförsäkringsavgift, arbetsskadeavgift, arbetsmarknadsavgift och allmän löneavgift.

Som jag förstår det samlar du alltså din pension i Sverige, med ett E101-intyg, och står under svensk sjukförsäkring även när du jobbar i Norge. Vill man ha det så, så är det inte så dumt att jobba minst 25% i Sverige.

Med 50% tjänst (77 timmar i månaden) i Norge behöver du jobba minst 26 timmar i månaden i Sverige (26/103 = 0,252). Så ungefär tre nätter i månaden på hemmaplan för att säkra E101.

Räknar man på det så kan man se det ekonomiska värdet av E101-intyget. För att ta din situation som exempel:

Halvtid i Norge låter dig minimera arbetstiden i Sverige

Rimlig ingångslön är 178 NOK/h (månadslön 27416 NOK).

Att jobba heltid natt i Norge innebär oftast ett tillägg på grundlönen. För en heltidstjänst kan det vara allt mellan 20000-50000 NOK på årslönen. Nu vet jag inte vad de erbjuder i Fredrikstad, men säg att det är 40000 för en heltid, så 20000 för din halvtid. Det blir ~1600 i månaden.

Du får förstås natt-OB också, på ungefär 68 NOK/h, nio timmar per natt (22-07). Det ger sammanlagt ~18400 norska kronor i månden för din halvtid (inräknat natt-OB men inte helg-OB). Efter 20% skatt har du kvar 14720 att växla till ~16900 svenska kronor. 220 svenska kronor i timmen, efter skatt, för ditt arbete i Norge. Inte illa.

Så har du dina ~30 timmar jobb i Sverige. Uppskattad månadslön 21000kr. Heltid är väl runt 38,5 timmar i veckan, eller ~167 timmar i månaden. Nattillägget är ~40 kronor timmen, 9 timmar per natt. Tre nätter, totalt 30 timmar, ger då ungefär 3800 kronor efter 20% skatt. 127 svenska kronor i timmen, efter skatt.

Men dessa timmar gör också att du slipper betala trygdeavgiften i Norge, så därför ökar värdet av dom.

20700 kr netto för 65% arbete

Total inkomst blir då 20700 kr i månaden efter skatt, för 107 timmar arbete (77 i Norge och 30 i Sverige). 107 timmar arbete motsvarar en ~65% tjänst i Sverige.

Men under tiden du är i Norge kommer du förstås kunna jobba mer än bara enkla nätter. Antingen kan du ta extrajobb på sjukhem (som Fredrica och Kicki) eller så erbjuds du säkert ett och annat extrapass på sjukhuset.

Oavsett om du har E101 eller inte så kommer du skatta i både Sverige och Norge, så länge som du jobbar i det offentliga i Norge och bor i Sverige.

 • Vilka avdrag kan/ska jag göra?

Det här ska vi definitivt ta upp här under våren! Jag ska försöka djupdyka i det, skriva ihop ett inlägg och förhoppningsvis flikar fler in med sin kunskap på ämnet. Men till att börja med finns informationen i inlägget “Norsk deklaration i tre enkla steg“, om minstefradrag och standardfradrag.

 • Vad ska jag begära i lön?

Kolla upp vad du har rätt till, vilken lägstalön du får utan förhandling. Begär lite mer. Det är nog inte lönt att göra det invecklat till en början. Men se till att ta betalt för att du jobbar natt. De flesta sjukhus/avdelningar erbjuder som sagt ett tillägg för att locka folk till att jobba natt.

Sedan vet jag inte om du kan förhandla till dig gratis boende och reseersättning? Om arbetsgivaren inte kan erbjuda det, för att det blir besvärligt administrativt, hade jag provat begära höjd grundlön för att täcka boendekostnaden. Åtta nätter * 150 NOK = begär ett påslag på 1200 i månaden.

Första jobbet kan ses som en ingång. Kanske går det inte att pressa kraven så långt till att börja med (om det inte är inför sommaren, dvs). Men när du är inskolad och klar, och det börjar nalkas sommarjobb, då är det läge för omförhandling.

 • Sandra W

  Hm så man måste jobba minst 25% här hemma för att få anv E101?

  Om jag betalar skatt i sverige får jag väl inte halv skatt i maj och november som norskarna får?

  Bör man vara med i norskt sykepleieförbund?

  Oj oj många frågor…

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Sandra!

   Det stämmer, minst 25% är senaste budet från försäkringskassan. För några år sedan fick jag höra att det räcker med 1-2 pass varannan eller var tredje månad – men det är inte längre fallet.

   Det där med halv skatt i vissa månader handlar egentligen bara om att de fördelar skattandet över resterande månader istället. Dvs de betalar mer övriga månader för att få mer pengar att använda på semestern/julledigheten. Vill man simulera det själv är det bara att lägga undan någon tusenlapp i månaden som man sedan tar ut till sommaren/julen.

   Att vara med i NSF är inte dyrt, och jag har för mig att man får dra av medlemsavgiften på skatten. Någon gång då och då sluts speciella avtal som bara gäller NSFs medlemmar. Så det är inte så dumt att vara medlem. Sedan innebär det förstås de vanliga fördelarna med att vara medlem i ett fackförbund.

   Fråga på du bara! Det är bara roligt att kunna vara till hjälp.

 • Fredrica Grahn-Andersson

  Jag kan bara instämma i det Sjuksnu svarat Sandra här. Själv har jag ju jobbat enbart i Norge nu de första fyra åren, men har inför 2012 lämnat E101 (både till mina svenska och norska arbetsgivare samt norska skatteverket – för att vara på den säkra sidan).

  Det har gjort att mitt skattekort för 2012 ser betydligt trevligare ut! Istället för 36% skatt kommer jag att betala mindre än  30% (och antar att det är de 7,2 procentenheterna som trygdeavgiften utgör som dras bort från min skattesats). På mitt norska extrajobb (sjukhemmet), dit jag alltså ska lämna del 2 av skattekortet, ska jag betala 37% skatt istället för som hittills 48%. Gissa om det kommer att kännas betydligt lättare att släpa sig ur sängen efter fyra timmars sömn efter nattpasset på sjukhuset och hasa iväg till sjukhemmet…?!

  Det blir helt enkelt mer pengar för samma jobb – eller samma pengar för mer ledighet om jag så vill! Och allt detta tack vare att jag gör ett antal pass i min hemkommun när jag är hemma och “ledig”. Och varje sådant pass ger ju ett mervärde till den svenska timlönen i form av lägre skatt i Norge. Vilket förstås gör att det är lättare att motivera sig att gå till jobbet även där.

  När det gäller din fråga om halv skatt i december så får du förstås det i Norge. Jag vet att vissa timanställda har sagt att de inte fått det, men du är ju fast anställd som jag förstått det. (Du frågade om halv skatt i maj och november, men det är alltså december som är halv skatt. I juni får man inte lön utan istället semesterersättning som är 11-12% av föregående inkomstårs bruttolön. Och det brukar bli betydligt högre än en normal månadslön.)

  Angående Norskt Sykepleierforbund så var jag medlem första året. Det jag fick för 500 NOK per månad var en tidning jag lika gärna kan läsa på internet… Alla får samma löneökningar oavsett om man är medlem eller inte. Så jag gick ur och har istället startat fondsparande i norska Nordnet (www.nordnet.no) för samma summa som medlemsavgiften… Fint att se pensionspengarna växa i stabila, norska fonder!

  Lycka till och grattis till nya jobbet!

  • kicki

   Hej!
   Jag undrar en sak..varför skattar du 48% på vårdboendet?  – lämnar du inte in andra delen av skattekortet till dem?

   • Fredrica Grahn-Andersson

    Hej!
    Jo, jag lämnar andra delen och på den står att jag ska betala 48% skatt på alla “biintekter”. Om man går över en viss årsinkomst i Norge (tror det är runt 450000) så får man “toppskatt” dvs extra skatt på den summan som överskrider 450000. För att undvika det betalar man mer skatt på extrainkomster.

    • kicki

     Jaha då förstår jag. Men då får du väl tillbaks den mer skatt du betalat året efter? Alltså i slutändan betalar du inte 48%.

     Allt det här med skatt är ett träsk. Kollar upp alla regler nu – vill kvalificera mig för att få så kallat fradrag
     för merkostnader; kost, logi och resor hem. Det tjänar jag mycket mer på än standardavdraget på 10%. Tror jag iaf=)

     • Fredrica Grahn-Andersson

      Den totala skatten på ett år beror ju på vad man landar på i bruttoinkomst – sammanräknat från de olika jobb man har och efter de avdrag man gjort i deklarationen.

     • kicki

      Hmm jag förstod inte riktigt ditt svar=)? Jag menade drar de extra mycket skatt på sidojobb som ditt på boendet, för att man ej ska riskera få återbetala en massa skatt om man överstiger 450 000/år, så får man ju tillbaks den “extra” skatt de drog – om man ej överstiger 450 000.

      Jag har iaf nu pratat med skatteverket och kommer kunna gå under “pendler”. Jag kan när jag deklarerar uttnyttja pendlerfradrag – så jag kommer få tillbaks allt jag lagt på boende i Norge. Samt ersättning 189 Nok per/dygn för kost. Hur bra som helst! Det ger mig mycket mer än standardavdraget (man får inte uttnyttja bägge samtidigt).

     • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

      Det låter som att ni menar samma sak.

      Den procentsats som anges på skattekortet spelar egentligen ingen roll i slutändan. Det är bara en uppskattning för att du under året ska betala in ungefär så mycket skatt som deklarationen sedan kommer resultera i.

      När deklarationen kommer deklarar du all bruttoinkomst, gör dina avdrag och skattar 28% på resten (24,5% om du jobbat i Nord-troms eller Finnmark). I tillägg betalar du 7,8% trygdeavgift om du inte tilldelats E101-intyg av försäkringskassan i Sverige.

      Gränsen för marginalskatt är tydligen 490 000 NOK i år, och räknas det efter avdrag (Fredrica kanske kan förtydliga här?) så måste du tjäna 490 000+75000+40000+43000 (minstefradrag, standardfradrag och personfradrag) innan du behöver oroa dig för marginalskatten. 

      Det lät ju fantastiskt bra, det med pendlerfradraget! Jag hittade en del information om det på skatteetaten.no, om det är intressant för fler:

      * http://www.skatteetaten.no/no/Brosjyrer-og-boker/Informasjon-til-utenlandske-arbeidstakere-Pendlerfradrag-/

     • Sandra W

      Jag har pratat med Försäkringskassan idag och än så länge behöver man endast arbeta ett pass var tredje månad hemma i sverige för att få behålla E101. Det är endast i Danmark samt finnland som man måste jobba 25%.
      =)=)=)

     • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

      Ja, det är fantastiskt att beskeden kan vara olika beroende på vem man pratar med på myndigheten. 

      Jag fick besked om att 25% av min totala arbetstid behövde vara i Sverige för att jag skulle få ett E101-intyg utfärdat (och då var jag tydlig med att jag skulle jobba i Norge).

      Jag uppdaterade www.sjuks.nu/e101-intyg-for-lagre-skatt-i-norge/ med informationen. =)

     • Fredrica Grahn-Andersson

      Jo, vi menar nog i huvudsak samma sak. Det här med skatt och deklaration är ju lite av en djungel, och dessutom beror det ofta på vem som granskar ens deklaration. Som jag ju fick erfara förra året då jag fick restskatt (pga att skattekontrollanten gjort fel), överklagade och fick rätt nästan ett halvår senare. Och först då fick tillbaka de nästan 50.000 jag legat ute med… Inget förvånar en längre…
      Det som är bra med att ha två arbetsgivare är att de på extrajobbet drar högre skatt och man löper mindre risk att få restskatt om man jobbar mycket extra. Om man har alla övertidspass på “huvudarbetsplatsen” dras samma skattesats rakt över. Åtminstone där jag jobbar kan man inte få dem att dra olika skatt på ordinarie och extra jobb. Utan man får själv hålla lite koll på hur man ligger till och i så fall begära att de drar extra skatt (i kronor, inte procent). Och lite koll ska man ju ha tycker jag, för vips har det rasat iväg och blivit högre inkomst än man tänkt sig.
      Inför det nya året kommer jag att sätta undan en summa varje månad på ett sparkonto att ha till eventuell restskatt. Skulle det inte behövas har jag ju till en resa eller nåt annat trevligt!

     • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

      Det låter verkligen klokt att helgardera sig med en buffert, speciellt då det verkar vara öppet för tolkning hur skattereglerna ska följas.

     • Undrande

      Jobbar sedan några månader endast i Norge och har därför blivit utförsäkrad från försäkringskassan och tillhör den norska (som väl är NAV). Vad jag har hört så ska det vara bättre villkor om man tillhör den norska?? Någon som vet om detta stämmer och var man kan läsa om det? 

 • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

  Oj. När jag sa att “det inte är dyrt” att vara medlem hade jag då rakt inte för mig att det kostade 500 kr/månaden.

  Jag ser nu på NSF’s hemsida att det är en procentuell andel av ens bruttoinkomst:

  Hva koster det å være medlem?

  Medlemmer i arbeid betaler 1,45% av brutto lønn, minimum kr 56 per måned og maksimum kr 396 per måned.

  For nyutdannede medlemmer er minimumsbeløpet kr 56 per måned og maksimumsbeløpet kr 198 per måned i 2 år etter endt utdanning.

  I tillegg kommer Livsforsikringspakken (NSFs Foreningsgruppeliv Obligatorisk) på kr 128 per måned.

  /…/

  Må jeg ha Livsforsikringspakken?
  Som nytt medlem i NSF blir du automatisk innmeldt i Livsforsikringspakken, men du kan reservere deg fra den hvis du ønsker det. Reservasjonserklæring følger med i velkomstpakken, men kan også fås ved henvendelse til Forsikringskontoret NSF.

  * Hämtat från: https://www.sykepleierforbundet.no/vis-artikkel/304836/Ofte-stilte-sporsmaal

  Så det skulle bli något billigare för Sandra, i alla fall.

  Det speciella avtal jag snackade om, som enbart gäller NSFs medlemmar, kan exempelvis innebära att fast anställd personal går med på utvidgad arbetstid över sommaren mot en kompensation på >600 NOK/h.

  Skatteavdraget för fackavgiften ser ut såhär:

  Fradragsberettiget kontingent til fagforeningMaksimum NOK 3 660.

  * http://www.skatteetaten.no/no/Temabrev-fra-Sentralskattekontoret-for-utenlandssaker/Utregning-av-norsk-inntektsskatt-/

  Jag är själv inte medlem just nu, men går mot att bli det.

  • Fredrica Grahn-Andersson

   Jo, det stämmer förstås att fackavgiften är en procentandel av lönen. Och eftersom jag jobbade heltid första åren blev det dyrt för mig. Eftersom man också har en försäkring inkluderad, ska man givetvis överväga hur man vill göra.
   När det gäller en kompensation på över 600 NOK per timme säger jag bara “Wow”! Vore ju fantastiskt att få ta del av det. Dessvärre har åtminstone mitt sjukhus blivit mycket strikta med övertid efter Adecco-saken i våras. Dessutom ska det sparas pengar – så pass att vi numera inte ens har två Mariekex att erbjuda diabetespatienter nattetid när blodsockret sjunker… Knäckebröd och lättmjölk är vad som finns i köket att tillgå.
   Men som sagt, titta gärna på http://www.sykepleien.no som är nätadressen till fackförbundets tidning. En mycket bra tidning dessutom.  

   • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

    Jo det är väl så, att det ska sparas även i Norge. Därför är jag så glad att jag jobbar i verksamheter där man inte kan tulla på bemanningen.

    “Så och så många sjuksköterskor ska vara på plats. Ring genast in någon eller dra ner i verksamheten.” Det var också därför det slöts avtal för särskild kompensation till fast personal som kunde tänka sig att jobba något extrapass under sommarperioden.

    Och inte har man hunnit börja räkna mariekex heller. Än så länge, men det kommer förstås.

    Jag håller med dig om Sykepleien.no, intressant och läsvärt. Speciellt för oss som jobbar i Norge. Men även för att få lite perspektiv på den fackliga kampen i Sverige.

 • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

  Hej!

  Ursäkta sent svar, det blir lätt så när frågorna är för knepiga för att jag ska kunna besvara dom på rak arm.

  Här är villkoren för “Sykepenger til arbeidstakere”. Exempelvis läser jag:

  Som arbeidstaker har du rett til sykepenger fra første sykefraværsdag.

  Inte illa.

  Mer generellt finns att läsa på NAV.no/helse, och om arbetslöshetsersättning på NAV.no/Arbeid/. Inte för att det är någon större risk att gå arbetslös.. =)

 • Helena

  Jag är en pigg 63-årig ssk som har jobbat 2 sommarveckor 3 somrar i rad, på sjukhem.  Tyckte det var jättekul på alla sätt!

  Funderar på om det skulle gå att gå i pension (får bara 15.000 kr/mån då! ) och sedan jobba i Norge då och då. Finns det någon som läser detta som har erfarenhet av detta? Skulle gärna få ihop kansek 80.000 kr på ett år, innan skatten, och så länge orken finns.

 • Helena

  Vill tillägga att jag jobbar HELtid nu och att det var i Norge jag jobbade sommarveckorna och för olika bemanningsfirmor.

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Helena!

   Du har alla möjligheter att jobba extra i Norge. Antingen periodvis när du känner för det, eller mer regelbundet (exempelvis en långhelg var tredje vecka).

   Var noga med ditt val av arbetsgivare bara. Det har stor påverkan på din lön och dina arbetsmöjligheter. Så det är värt att höra sig för hos flera arbetsgivare (både direkt på olika sjukhus/sjukhem, och bemanningsföretag) innan du bestämmer dig för en.

   Har du minst tio års arbetslivserfarenhet bör du erbjudas 203 NOK/h i grundlön. 223 NOK/h om du är specialistsjuksköterska. Många bemanningsföretag erbjuder lägre löner än så. Du kan läsa mer om vad som är en rimlig lön här.

   Jag tänker att det ska vara skattemässigt fördelaktigt att du har en del av din arbetsinkomst i Norge. Men jag är tyvärr inte insatt i skattereglerna för pensionsutbetalningar.

   Jag ska ta upp din fråga i veckobrevet på måndag, så hoppas jag att någon med de efterfrågade erfarenheterna vill berätta om det.