Hur ska ett bemanningsföretag vara?

Det är inte så att alla norska bemanningsföretag är skit värda. Vissa är det, medan andra verkar försöka åstadkomma något bra utan att nå hela vägen fram.

Det är just det där att de inte når hela vägen fram som är grejen. Ofta är ett bemanningsföretag bra på något, exempelvis kan de ha trevliga konsulenter, men sämre på något annat, exempelvis boendet eller lönen.

Så nu tänkte jag att vi sjuksköterskor tillsammans ska formulera vad vi förväntar oss av ett bemanningsföretag, så att de kan rycka upp sig och bli vettiga alternativ för oss som jobbar i Norge. Jag börjar, så fyller du på med dina tankar, sedan uppdaterar jag inlägget allt eftersom.


Hur ska lönen vara?

Bemanningsföretag sparar pengar genom att erbjuda svenska sjuksköterskor lägre lön än vad norska sjuksköterskor får. Enda skälet att det har fungerat är att svenska sjuksköterskor inte vetat om detta, och för att det inte funnits lättillgänglig information om vilka andra arbetsgivare man kan välja mellan. Nu finns informationen på Sjuksköterska.nu.

Nu är det dags för bemanningsföretagen att börja erbjuda konkurrenskraftiga löner igen, eller stå utan arbetstagare. Följande tre punkter säger att bemanningsföretagen måste börja erbjuda oss samma villkor som norska sjuksköterskor har när de är offentliganställda.

Den fjärde punkten säger att lönepåslaget som lockade sjuksköterskor till bemanningssektorn för tio år sedan måste återinföras.

 • Alla arbetstagare (bemanningssjuksköterskor) ska som lägst erbjudas “minstelönn” enligt tariffavtalet mellan Norsk sykepleierforbund (NSF) och  Spekter, med tillhörande ansiennitetsregler.

Minstelönn är den lägstalön som Norsk Sykepleierforbund har förhandlat fram med de olika arbetsgivarna i Norge. Den regleras i avtal för olika tariffområden (ref).

Ansiennitetsregler är reglerna för hur man räknar ut sin samlade erfarenhet. Exempelvis ingår all tidigare arbetslivserfarenhet (inte bara den som sjuksköterska) efter fyllda 18 år, men även omsorgsarbete i hemmet och värnplikt (ref).

Spekter är arbetsgivarföreningen som representerar sjukhusen (ref).

Avtalet mellan NSF och Spekter har valts ut då det representerar villkoren som gäller för största andelen (47%) av de norska sjuksköterskorna (ref).

 • Villkoren för obekväm arbetstid (kväll/nattillägg, helgtillägg och storhelgstillägg) ska som lägst motsvara de som NSF avtalat om med Spekter.

Alla uppgifter i kronor (kr) är norska kronor om inget annat uppges.

Kväll/nattillägg mellan 17-07 enligt tabell, i ett spann från 54-70 kr (ref).

Helgtillägg betalas alltid (utöver kväll/natt eller storhelgstillägg) från lördag 00:00 till söndag 24:00 och är 35 kr (ref).

Storhelgstillägget är 133,3% av grundlönen (ref).

 • Villkoren för övertid ska motsvara de som NSF avtalat om med Spekter.

Villkoren är att ordinarie arbetstid uppgår till 35,5 timmar per vecka för arbetstagare som jobbar kvällar och helger. Efter att ordinarie arbetstid är utförd, beräknat på en vecka från måndag 00:00 till söndag 24:00, betalas övertidsersättning ut (ref).

Övertidsersättningen är 133,3% av grundlönen under och i anslutning till storhelger. 50% vid arbete upp till 2 timmar i anslutning till (före) ordinarie arbetspass eller upp till 4 timmar direkt efter ordinarie arbetspass. 100% för sammanlagt arbete mer än 4 timmar direkt före eller efter ordinarie arbetspass, samt all övrig övertid (ref).

 • Lönepåslaget på 70 000 kr per år för alla bemanningssjuksköterskor ska återinföras, justerat för de 43,2-procentiga löneförhöjningar som setts mellan 2001-2009. Lönepåslaget ska således vara 100 000 kr per år, eller 54 kr per timme.

2001 ingick NSF avtal med flera bemanningsföretag om ett lönepåslag på 70 000 kr utöver de lägstalöner som offentliganställda erbjöds (ref).

Medellönen för norska sjuksköterskor var år 2001 242850 kr. 2009 var medellönen 347700 kr, eller ~43,2% högre (ref 12).

Angående resandet

Jag anser att hanteringen av E101-intyg ska motsvara den för offentliganställda sjuksköterskor. Inlämnandet av ett sådant intyg ska alltså inte leda till en bruttolönesänkning överhuvudtaget.

Borde inte restiden till och från Norge vara betald?

Angående resan så är det inte acceptabelt att boka den billigaste resan för att spara några hundralappar, om det innebär att jag måste vänta på anknytande flyg i flera timmar. Det är slöseri med både min och eran tid.

När jag anländer vill jag inte vara med om något strul innan jag får tillgång till bostaden. Nyckel ska finnas på angiven plats. Det ska inte vara fullbokat i bostaden och så vidare.

Angående boendet

Är det ostädat hör jag av mig så anlitar ni på bemanningsföretaget ett städföretag. Eller så kommer vi överens om att jag städar efter föregående gäst, mot en kompensation.

Bostaden ska ha möjligheter att förvara och tillreda mat. Kyl, frys, förvaringsutrymme för torrvaror och spis/ugn samt microvågsugn.

Det ska finnas ett grundutbud av kastruller, stekpannor, ugnsplåtar, bestick och så vidare.

Det ska finnas dusch, toa och för längre arbetsperioder tillgång till tvättstuga/tvättmaskin inklusive möjlighet att hänga/torka kläderna.

Ska det resas lokalt också?

Bostaden ska vara på rimligt avstånd från sjukhuset. Det är inte ok att erbjuda mig boende som innebär att jag måste pendla i ~1h till min förväntade arbetsplats. Om ni ändå vill erbjuda ett sådant boende förväntar jag mig betald restid till/från jobbet.

Om bostaden är nog långt bort från arbetsplatsen nyttjar jag lokaltrafiken för att ta mig till/från jobbet, och hör av mig för kompensation.

Får jag ett uppdrag med kort varsel som innebär att jag ska ta mig till ett sjukhus jag inte varit till, så betalar ni taxiresan.

Så var det själva jobbet

Apropå det så vill jag ha rimlig inskolning. Vad är rimlig? Fråga avdelningen som vill boka in mig. Är det en akut bokning och de anser de att det räcker att jag kommer några timmar innan passets början för att få en kort genomgång så är det ok med mig. Om de vill boka in mig för fler arbetspass eller över en längre tid så vill jag ha ett par dagars inskolning.

Och så vidare. De rimliga kraven som vi sjuksköterskor kan ställa på bemanningsföretagen slutar inte där. Vilka krav ställer du på ditt bemanningsföretag? Vad saknar du hos ditt bemanningsföretag?

 • Miriam

  Hej!
  Jag har hamnat i en tråkig sits angående min semesterersättning/feriepeng. Jag avslutade min anställning efter fem månader i juni 2012 på ett lokalt norskt bemanningsföretag på grund av omständigheter med familjen. Jag förklarade då för min chef vad som skett och tillsammans kom vi fram till att det var bäst att jag arbetade klart mitt schema (sex arbetsdagar) och sedan åkte tillbaka till Sverige. Min chef ordnade med biljett. Jag talade även med den arbetsplats där jag var placerad och de hade fullförståelse. Nu skulle jag egentligen fått min semesterersättning i slutet av Juli enligt företagsplicy vad gäller utbetalning av semesterersättning, men fick den inte. Ringde upp och blev efter ca 10 samtal ombedd att skicka mitt kontrakt. Skickade kontrakt med kompletterande arbetsförhållanden där det står dels att jag har rätt till semesterersättning dels att jag har två veckors uppsägningstid. Jag har alltså brutit kontraktet när jag åkte hem 4 arbetsdagar för tidigt. Jag påpekar detta för min chef som medger att han aldrig har sagt något om uteblivien semesterersättning. Vd:n för företaget går in och deklarerar att han inte tänker betala ut min ersättning och förklarar att företaget alltid gör så här. När jag efterfrågar skriftig information/bevis på detta förfarande säger han att han inte har något skriftigt. När jag påpekar att detta med största sannorlikhet är olagligt att göra så svarar han med att det finns flera rättsliga fall där personen försökt få ut sin ersättning men misslyckats. Den diskussion som jag snabbt redogjort för har pågått i ca 2,5 månad nu och av 20 gånger som jag ringer så svarar dom 1.
  Jag är för tillfället mamma ledig och har inte råd med dyra rättegångskostnader/advokatarvoden om jag inte vet med 100% att jag vinner, då kan jag ju betala med pengarna som jag får.
  Jag var inte med i fackförbundet i Norge och de vill nu inte hjälpa mig, vårdförbundet har inget mandat i Norge, men alla som jag har pratat med säger att detta är ett olagligt förfarande och att jag har rätt till min semesterersättning trots att jag tekniskt sett pågått ett kontraktsbrott. Enligt advokaten som jag kontaktat så tror han att vi kommer att vinna men jag känner mig väldigt orolig. Någon som hört om något liknande? Vet något om lagarna i Norge kring semester ersättning?
  Det finns alltså ingen skriftlig information där det står att semesterersättningen inte betalas ut vid kontraktsbrott, muntligen har de också erkänt att det inte berättat, ändå så har de mage att neka mig? Vad är det jag missar? Vad har dom för joker som gör dem så självsäkra?
  (jag räknar på att semesterersättningen skulle vara mellan 25-30 000 NOK)
  Tacksam för hjälp! Med vänliga hälsningar Miriam

  • Nursewood

   Har du pratat med det svenska vårdförbundet? Där finns det jurister som kan alla regler. Dom kanske kan ge dig något råd.

   Det finns en del mindre seriösa bemanningsföretag både i Sverige och Norge….tyvärr. Hoppas det löser sig!

   Med vänlig hälsning Nursewood

   http://nursewood.wordpress.com/

 • Elena Stiftprinsessan Lindströ

  Jag skulle önska en guide med kända bemanningsföretag och recensioner, om de haft schyssta villkor mm

 • Hanna

  Hej.
  Jag saknar information om hur det fungerar med sjukskrivning/vab i bemanningsföretag och landstinget i Norge.