Håll dig uppdaterad

Du kan välja mellan flera olika metoder för att hålla dig uppdaterad.

Om du redan har lagt till sidan som en favorit, och nöjt dig med det, går du miste om något. Läs vidare.

Att överblicka samtliga nyhetsflöden, på två sekunder

Tänk om du hittade en hemsida som samlade de senaste inläggen från alla de andra sidorna du brukar besöka?

Nu kan du komponera en egen sådan samlingsplats, och det är lätt.

Själv använder jag mig av Googles tjänst Google Reader. Börja med att skapa ditt konto. Har du redan ett Google-konto loggar du in på det och går sedan till Google Reader för att aktivera tjänsten på ditt konto.

Sedan är det bara att börja samla de RSS-feeds (nyhetsflöden) du är intresserad av.

Att hitta och övervaka viktiga RSS-feeds

En sidas RSS-feed hittar du genom att titta efter den fyrkantiga, oranga ikonen. Den som mitt i allt fanns överallt. Den här:

RSS-feed

När du klickar på den kommer du oftast till en obegriplig sida med oformaterad text. Du visar då den råa RSS-feeden, den du vill att din RSS-läsare (Google Reader) ska hämta .

Kopiera adressen som visas i webbläsarens adressfält.

Om du exempelvis klickar på den oranga ikonen ovan visar du den här sidans RSS-feed, och då borde det stå http://www.xn--sjukskterska-9ib.nu/feed/ i webbläsarens adressfält.

Gå till Google Reader och klicka på “Add a subscription” eller “Lägg till en prenumeration” för att klistra in adressen och bekräfta din prenumeration.

Så var det klart! Dags att avnjuta fördelarna.

Fördelar med RSS-feeds över bokmärken och favoriter

När du prenumererar på RSS-feeden behöver du bara gå in i din RSS-läsare (Google Reader) för att få en snabb översikt över vilka sidor som har uppdaterats sedan du sist besökte dom. Mycket behändigare än att manuellt besöka alla nyhetssidor, bloggar, tidskrifter, forum och så vidare för att kontrollera om det skrivits nya inlägg.

Dessutom fyller det ju i princip samma funktion som bokmärken, bara det att du via Google Reader kommer åt dina “bokmärken” från vilken dator som helst. Till och med datorer i Norge, tro det eller ej!

Exempel på feeds du kan följa

För att ta några exempel på feeds du kan följa hämtar jag några jag själv prenumererar på:

Så till hela poängen. Det viktiga.

… att du förstås både vill och ska prenumerera på den här sidans RSS-feeds!

När du lägger till dessa flöden ser du direkt om sidan har uppdaterats med ett nytt inlägg.

Men inte nog med det. Du ser även alla nya kommentarer. På så vis märker du om det lämnas en kommentar på ett inlägg du läste för flera veckor sedan.

Exempelvis diskuteras det fortfarande i kommentarerna till inlägget “Åk inte till Norge för att jobba i landstinget“. Hade du missat det? Var du på väg att välja fel bemanningsföretag? Där ser du hur viktigt det är att hålla sig uppdaterad.

“Äääh, kan du inte mejla mig det senaste istället?”

Om det där med flöden och läsare inte var din grej har jag ett annat förslag.

Gå med i mejllistan så skickar jag dig ett sammanfattande mejl i veckan, med länkar till de nya inläggen och de senaste kommentarerna här på Sjuks.nu.

Om det, mot all förmodan, skulle visa sig att det inte heller är din grej så kan du när som helst gå ur mejllistan. Och du behöver inte oroa dig för att din e-postadress ska hamna på villovägar, jag ogillar skräppost lika mycket som du.