Gästinlägg: Erfarenheter av fyra års jobb som sjuksköterska i Norge

Ett gästinlägg av Fredrica Grahn Andersson

Efter att ha varit studerandemedlem i Vårdförbundet i tre år var jag inte särskilt imponerad. Nummer efter nummer av tidningen Vårdfacket innehöll inget annat än gnäll över löner och arbetsförhållanden. Jag insåg att det var en sak som gällde; Go West!

Vad är ett gästinlägg? Inget konstigare än att jag (Sjuksnu) bjuder in dig att skriva ett inlägg som jag sedan lägger upp här på Sjuksköterska.nu.

Varför? För att dina erfarenheter kan vara värdefulla för en kollega.

Hör gärna av dig på sjuksnu@gmail.com om du kan tänka dig att skriva ett gästinlägg, eller om du undrar över något.

Första gången i Norge, innan sjuksköterskeexamen

Sommaren mellan femte och sjätte terminen åkte jag som undersköterska till Ahus (Akershus) och jobbade på en medicinsk avdelning för njure/endokrin. Jag hyrde en hybel (möblerat rum) i nära anslutning till sjukhuset (Ahus söker förresten ständigt efter vikarier till sin pool, så kolla in deras hemsida!). Efter att ha mjukstartat utan så mycket eget ansvar insåg jag att ”det här grejar jag nog”!

I början av hösten (sista terminen) ställde jag upp följande kriterier för mitt blivande norska jobb; en allmänmedicinsk avdelning (bra start hade jag hört), önskeschema som skulle möjliggöra pendling, rimligt nära Oslo samt möjlighet till boende. Jag gick in på NAV.no och sökte alla jobb som uppfyllde mina kriterier, och det första jag fick tog jag. Det blev Baerum Sykehus som tillhör ”Helseforetaket” Vestre Viken.

Att jobba så mycket man vill

Nu har jag varit på samma medicinska ”sengepost” i dryga tre år och fram till nu jobbat heltid natt. Från i höst går jag ner till 85% eftersom man skärpt reglerna för hur mycket man får jobba i sträck (särskilt nätter).

Jag är i Norge 14 dagar (jobbar då 12 nätter) och hemma i Sverige 14 dagar. Jag gör dessutom ett antal extra kvällspass på ett sjukhem som ligger precis bredvid sjukhuset. Fördelen är att jag då har två olika arbetsgivare, och ingen behöver bekymra sig om dubbelpass och lagöverträdelser i arbetstid.

Jag hinner fint jobba 14.45-21 på sjukhemmet och sedan gå över till sjukhuset och börja 21.30. Helgkvällarna går betalningen jämt upp med vad jag skulle fått på sjukhuset (ifall jag hade fått dubbelpass) eftersom sjukhemmet är bättre betalt och dessutom ger både helg- och kvällstillägg. (På ett övertidspass på sjukhuset får man inte BÅDE 133% övertidsbetalning OCH helg/kvällstillägg.)

Men hur roligt är det att bo i en hybel, egentligen?

De första åren bodde jag i någon av de hyblar som sjukhuset har i nära anslutning och som kostar 125 NOK per dygn. Nu har jag haft turen att hitta en egen minilägenhet i en stor villa nära sjukhuset – nästan ett måste om man är halva tiden i Norge och vill ha det lite bra också! Hyran på 4600 NOK tänker jag dra av som dubbelt boende eftersom mina faktiska kostnader nu överstiger de 40.000 NOK som är gränsen för standardfradraget.

Jobb och boende hittar man på Finn.no som är en norsk motsvarighet till Blocket. Just nu annonserar till exempel Ringerike sykehus (också med i Vestre Viken) om att de söker folk till sin vikariepool. Ett mindre sjukhus skapligt nära Oslo som också hyr ut möblerade rum till vikarier.

Då och då annonserar även mitt sjukhus, eftersom de har en egen vikariepool. Och som sagt, sjukhem och hemtjänst söker ständigt folk så det går fint att plocka ihop sitt eget önskeschema när man väl är på plats och är lite kreativ! Kolla in respektive kommuns hemsida och maila avdelningscheferna!

 • Linn_erika_soderstrom

  Hej Fredrica! Intressant att läsa ditt inlägg. Du jobbar i Norge preics som jag önskar jobba. Med andra ord i perioder. Jag har under en tid arbetat som bemanningssköterska i Nord Norge men önskar nu jobba i Trondheim eller Oslo med tanke på närheten och förbindelserna hem till Sverige. Jag önskar jobba 2-3 veckor i Norge åt gången. Jag önskar helst jobba nattvakter och gärna på sykehus eller Helsehus. Har du några tips och råd till mig? Jag har varit i kontakt med de flesta bemanningsföretag men de verkar ha svårt att erbjuda periodjobb under längre tid så frågan är om jag skall ta direktanställning istället?! Och om jag vill till Oslo, hur många sjukhus finns det egenligen att vända sig till? Är tacksam för svar, tips och råd! Mvh Linn

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Linn!

   Jag kan göra ett försök att hjälpa dig, till Fredrica får möjlighet att svara på dina frågor.

   Du skriver att du önskar jobba 2-3 veckor åt gången. Detta har Kicki just kommit igång med, med stöd av Fredrica. Du kan läsa mer om detta här, här och här.

   De kommentarerna beskriver Fredricas tips och hur Kicki omsatte dom i praktiken för att få jobb, tre veckor åt gången, återkommande.

   På www.helseforetak.no/ eller no.wikipedia.org/wiki/Helseforetak kan du se vilka sjukhus som finns i oslo-trakten. Åtminstone i det offentliga. Sedan finns det några privata också.

   Hoppas det åtminstone var början på ett svar.

   /Sjuks.nu

   • Linn_erika_soderstrom

    Hej och tack för svar!

    Jag har läst igenom de länkar som ni tipsade om. Jag undrar om de finns så kallade Helsehus i Oslo som det finns i Trondheim? Om jag skall få ett råd av er är det då att söka via bemanningsföretag eller direkt? Jag har arbetat åt ett bemanningsföretag över jul och nyår i NordNorge, jag tyckte det var härligt att dem stod för boende och resorna. Min sambo skall följa med mig till Oslo och kommer också att jobba periodvis om 2-3 veckor. Han jobbar inte inom helsesektorn. Så jag måste hittat ett bemanningsföretag som kan godkänna att vi får bo tillsammans. Antingen att dem står för mig kostad och att min sambo betalar till på hyran. Jag har idag sökt till Vacant, dem verkar stora och seriösa. Känner ni till något om dem? Och om jag skall söka direkt till sjukhem eller sjukhus i Oslo så är det att registerar sig och höra av sig till dem. Kanske dem kan stå för boende och att man betalar resorna själv.

    Är tacksam för svar! Mvh Linn

    • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

     Hej igen Linn!

     Jag kan inte säga att jag har hört talas Helsehus eller något liknande i Oslotrakten. Men det är lite utanför mitt område, också.

     Här är en länk till Oslo Kommuns hemsida, den som Fredrica tipsade om:

     * http://www.ledigestillinger.oslo.kommune.no/?WT.svl=global_menu

     Vacant är ett av de upphandlade bemanningsföretagen, och lönemässigt ligger de ungefär som fem av de andra. Det sjätte är Adecco som efter Adecco-skandalen höjde sina löner för att matcha vad offentliganställda har. Så Vacant ligger efter Adecco.

     Lönerna på de olika bemanningsföretagen kan du läsa om här:

     * sjuks.nu/det-har-ar-din-lon-som-sjukskoterska-pa-bemanningsforetag-i-norge/

     Vacant har själva berättat om sin verksamhet i kommentarer här på Sjuksköterska.nu:

     * sjuks.nu/bemanningssjukskoterska-eller-ej/#comment-419464249

     Fredrica talar av erfarenhet om direktanställningar och eget boende. Passar det inte er så finns det ofantligt många arbetsgivare att förhandla fram en lämplig lösning med. Det är synd bara om det betalda boendet resulterar i flera tusen kronor lägre lön.

 • Fredrica Grahn Andersson

  Hej!
  Ær mitt uppe i en jobbperiod men har en lugn natt och kan ægna lite tid åt studier och internet!
  Om det ær så att ni ær två som bægge ska pendla och jobba i Oslo i længre perioder om flera veckor så ær væl det absolut bæsta att hitta ett eget boende?! Då ær ni helt fria att komma och gå som ni vill och kan læmna kvar saker från gång till gång. Jag har ju sjælv egen hybel nu och upplever en stor frihetskænsla i det. Kolla på http://www.finn.no som ær norska motsvarigheten till Blocket. Hær finns jobb, boende och allt møjligt annat.
  Jag tror du gør klokast i att ha en nattjænst på 50-60% i botten. Det brukar innebæra någon lite længre friperiod varje månad nær du kan resa hem. Sjukhem och hemtjænst brukar ha mycket lediga jobb nattetid, kolla på Oslo kommuns hemsida. Jag har till och med vid något tillfælle sett en annons om “nattavdelingssykepleier” inom hemtjænsten dær de erbjød många nætter i rad, førmodligen før att de hade svårt att få søkande och kanske tænkte att någon svensk skulle nappa. Det fina med jobbannonserna på Oslo kommuns hemsida ær att man kan klicka høgst upp på en lænk och få upp lønen! Och det lønar sig att jæmføra, før det skiljer sig åt mellan jobben.
  Den hær nattjænsten kombinerar du sedan tex med inhopp i Ullevåls vikariepool eller ekstravakter før något nærliggande sjukhem dær du kan gå direkt från kvællsjobb till nattjobb. Dock får det væl inte vara kommunalt eftersom du då bryter lagen. Øverhuvudtaget finns det ju mycket møjligheter i Oslo med de statliga sjukhusen (Ullevål, Riksen och Aker), många privata sjukhus, kommunala sjukhem/hemtjænst, privata sjukhem, Ila fengsel (har søkt vikarier vid några tillfællen), feltsykepleien med mera. Och så kan du ju alltid varva med vakte før något bemanningsføretag också ifall du tycker

  Lycka till! 

  • Sandra Wilhelm

   hej jag hade tänkt ta extravakter på ett äldreboende i kommunen brevid mitt jobb så sjukhuset, bryter man mot någon lag då?

   • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

    Hej Sandra,

    Min förståelse är att regler gällande “bisysslor” ska stå inskrivna i ditt anställningsavtal, alternativt i en bilaga till anställningsavtalet. Som värst tror jag att din arbetsgivare får rätt att säga upp dig om det upptäcks att du har bisysslor som du inte talat om – ifall arbetsgivaren bedömer att det hindrar din förmåga att utföra ditt jobb på ett säkert sätt.

    Med det sagt så finns det variationer – olika arbetsgivare kan ha olika regler. Det är nog bra att vara tydlig med sin arbetsgivare från första början – när man söker anställning. Eller när det kan tänkas bli aktuellt med extrajobb.

 • Linn

  Hej Fredrica!
  Det blev så att vi reste till Trondheim eftersom min sambo fått periodjobb på en fabrik genom ett bemanningsföretag. Jag har varit i kontakt med de flesta bemanningsföretag men det enda dem kan erbjuda är att hoppa runt och göra några pass på några sjukhem här och där och det är jag inte intresserad av. Jag kontaktade då istället ett kommunalt Helsehus och har blivit erbjuden att vara deras vikarie. Den erbjuder mig 181 NOK/h, 54 NOK kväll och natt, 35 NOK lördag och söndags tillägg. När man tittar på dessa siffror så liknar de ganska mycket det bemanningsföretagen betalar. Efter att ha läst mycket på internet och på denna sida så står det klart och tydligt att det är bättre och mer ekonomiskt att bli anställd direkt. Jag har ingen annan att vända mig till som kan svara ärligt på min fråga därför mailar jag dig och hoppas du har tid och möjlighet att svara mig :) Jag har frågat arbetsplatsen om hur många timmar man max får jobba per vecka och då skrev hon 35,5 och sett till övertidsersättningen så skickade hon ett bigofat dokument med info om övertid. Du kan se det nedan. Det jag undrar är om du tycker detta är ett bra erbjudande? Jag är intreserad av att arbeta på detta helsehus eftersom det är mer sykepleir uppgifter än på ett sjukhem. Är tacksam för svar! Mvh Linn

  6.5 Prosenttillegg for arbeidstakere med dagarbeidstid
  6.5.1 133 1/3 %For overtidsarbeid utført på helge- og høytidsdager og påskeaften samt etter kl. 12.00 på pinse-, jul- og nyttårsaften og onsdag før skjærtorsdag.
  6.5.2 100 %1. For overtidsarbeid utført mellom kl. 21.00 og kl. 06.00. For overtidsarbeid påbegynt før kl. 06.00 som varer fram til arbeidstidens begynnelse.2. For overtidsarbeid på lørdager og søndager.3. For overtidsarbeid utført etter den ordinære arbeidstids slutt på dager før helgedager.
  6.5.3 50 %For overtidsarbeid utført til annen tid enn foran nevnt.Kapittel 1 Fellesbestemmelser 19
   
  6.6 Prosenttillegg for arbeidstakere med skift-/turnusarbeid
  6.6.1 133 1/3 %For overtidsarbeid utført på helge- og høytidsdager og påskeaften samt etter kl. 12.00 på pinse-, jul- og nyttårsaften og onsdag før skjærtorsdag.
  6.6.2 50 %1. For overtidsarbeid utført de 2 første timer umiddelbart før det ordinære skift begynner.2. For overtidsarbeid utført de 4 første timer umiddelbart etter det ordinære skift slutter, jf. pkt. 6.6.3.3. For overtidsarbeid i forbindelse med forskjøvet arbeidstid forskyves tidspunktet for 100 %-tillegget tilsvarende.
  6.6.3 100 %1. For overtidsarbeid som sammenlagt overstiger 4 timer utført umiddelbart før eller etter ordinært skift.2. For overtidsarbeid utført til andre tider enn de som fremgår av pkt. 6.6.1 og 6.6.2.
   
  6.7 Overtid etter tilkalling
  Overtidsarbeid som etter tilkalling ikke fi nner sted umiddelbart etter eller før den ordinære arbeidstid, godtgjøres som om arbeidet varte i minst 2 timer. Hvis arbeidet avbrytes, betales ikke ekstra for nytt overtidsarbeid dersom dette påbegynnes innenfor de beregnede 2 timer. For øvrig regnes påbegynt halvtime som halv time. Bestemmelsen gjelder ikke overtidsarbeid som har sammenhengmed vakt- eller beredskapstjeneste.
   
  6.8 Forskjøvet arbeidstid
     6.8.1 Når partene lokalt er enige om å forskyve arbeidstiden, betales 50 % tillegg for den tid som faller utenom vedkommendes ordinære arbeidstid.Varsel om forskjøvet arbeidstid skal så vidt mulig gis 3 dager i forveien, og aldri mindre enn 1 dag i forveien.Hvis en arbeidstaker pålegges forskjøvet arbeidstid samme dag eller natten etter at vedkommende har hatt alminnelig arbeidstid, betales som for overtid inntil arbeidstidens begynnelse neste dag.Medfører forskjøvet arbeidstid overtidsarbeid, gjelder bestemmelsen i §§ 6.5 og 6.6.
  6.8.2 Forskjøvet arbeidstid foreligger ikke hvor det på grunn av forholdene etter drøftinger, jf. pkt. 4.5, er fastsatt en særskilt inndeling av arbeidstiden for enkelte arbeidstakere, jf. arbeidsmiljøloven §§ 10-3 og 10-5.
  6.8.3 Oppnås ikke enighet om forskjøvet arbeidstid, skal arbeidet igangsettes, og tvisten kan forelegges KS og vedkommende forbund.
   

  • Fredrica Grahn Andersson

   Hej!

   Förutsättningarna är: att du ska vara i Trondheim, att du inte vill jobba för bemanningsföretag, att du helst inte vill jobba på sjukhem eftersom jobbet inte blir så kvalificerat, att arbetsuppgifterna på Helsehuset är de som intresserar dig mest, att lönen på Helsehuset inte är sämre än det bemanningsföretagen erbjuder. Den enda logiska möjligheten är då att du tar jobbet på Helsehuset, eftersom det är vad du vill. Ibland är inte lönen det viktigaste, så förlora dig inte i paragrafer och procent för ingen betalning i världen kan i längden uppväga ett jobb man inte trivs med. Lycka till!

 • Carina

  Vilken matnyttig sida! Jag håller på och letar runt bland olika bemanningsföretag och det är en djungel! Min fråga är kan man vara anställd hos flera?

 • Sindre

  Hvordan er det for en nyutdannet norsk sykepleier å få jobb i på et sykehus i Göteborg?

  • jurg

   Som jag förstått det så är det mot reglerna att jobba mer än ja tex 35 tim. Men bör nog ses mer som ett riktmärke då det inte alltid följs och det saknas personal så kan de frånse från regeln (konsekvensen skulle vara att arbetsgivaren får böter). Men det bör ju rimligtvis vara arbetsgivarens ansvar så är väl bara o köra på. Tror inte det är okej att jobba mer än 35tim för att man han har olika arbetsgivare?? Sen att de inte har koll eller bryr sig är isf en annan sak. Men jobbar du inom 2 olika kommuner så gäller inte detta. Så då kan man helt lagligt jobba 200% om man vill det. Låter ju sjukt jobbigt men säg att du jobbar 100% och sen tar en fast helganställning på nån softare avdelning. Tycker egentligen inte man ska ha med bemanningsföretag alls o göra förutom som ett sätt att få dem att ge dig en fot in för att sedan blir anställd direkt. Och varför inte pröva att löneförhandla? De går ju efter tariff men skulle det vara så att de är desperata (eller bara en sökande) det händer så är det inte helt omöjligt att klättra några år på tariffskalan.

   • Tobias

    Hej, jag är ssk student i Lund 2:a terminen. Jag skulle vilja påbörja min karriär i Norge redan nu, och undrar om ni har några tips. Jag är arbetsför mellan 1 juni till 5 aug. Jag tog kockutbildning 2006, och har sedan jobbat Sverige-Norge fram tills 2012. Hoppas ni kan hjälpa mig, då jag hittils mest suttit och väntat på svar från olika siter och deras formulär-ansökningar.