Från nyutexaminerad till kompetent och välbetald anestesisjuksköterska

Några bestämmer sig redan innan grundutbildningen är över.

De ska jobba inom akutsjukvård, och de ska tjäna mer än grundutbildade sjuksköterskor.

Båda målen går att uppnå genom att läsa en specialistutbildning. Men inte vilken specialistutbildning som helst. Det måste vara en som öppnar nya dörrar

Manne
väljer anestesiutbildningen:

Hej,

jag blir färdig ssk nu i jan och har blivit erbjuden jobb med en månadslön på 21500. Jag står nu här och velar fram och tillbaka om jag ska tacka ja eller säga nej tack och åka till Norge.

Jag har alltid tänkt att arbeta i Norge alt Danmark i framtiden men vill vub:a först(anestesi) och tänkte därför “beta” av mitt år (som krävs för att söka) i sverige. Räknas det likadant om jag skulle jobba i Norge och sen söka och utbilda mig i Sverige?

Tack för en bra sida!

Året före specialistutbildningen

För att du ska bli behörig att läsa till anestesisjuksköterska kräver de flesta högskolor – precis som Manne skriver – ett års heltidsarbete som sjuksköterska.

Behörighetskraven varierar något, det såg jag när jag gjorde genomgången av anestesiutbildningarna. Så det är klokt att kolla upp vad som gäller där du tänkt läsa.

Var du jobbar ditt år spelar rimligtvis ingen roll för högskolorna. Men det spelar roll för dig.

Jobba lite mer och tjäna mycket mer

Ett år i Sverige ger en grundlön på 258 000 svenska kronor. Gör du ditt första år i Norge istället blir grundlönen 329 000 norska kronor. Efter växling är det 378 000 svenska kronor, eller nästan 47% mer än om du jobbat i Sverige.

Det som gör norgejobb riktigt bra lönemässigt är möjligheten till övertidsarbete. Många verksamheter i Norge har så stort behov att du ges möjlighet att jobba åtminstone 300 timmar övertid per år. En övertidstimme betalar 1,5 eller 2 gånger grundlönen, så ungefär 100 000 NOK ytterligare kan du räkna med.

Inräknat övertiden jobbar du ungefär 16% mer i Norge, och tjänar nästan dubbelt så mycket som om du jobbat i Sverige.

Men pengar är som bekant inte allt.

Välj inte fel arbetsplats bara för att tjäna mer på kort sikt

Om inte Norge är ett alternativ så finns det nyanser även i Sverige. Kommunalt arbete betalar exempelvis bättre än landstingsarbete. Men jag skulle inte rekommendera det åt någon som tänker läsa anestesi.

Har du bestämt dig för att bli anestesisjuksköterska så bör du göra så mycket som möjligt av året innan utbildningen. Du kommer i alla fall ha helt andra förutsättningar än dina klasskamrater som har jobbat fem år på akutmottagning.

Så vad är förberedande? Några exempel på relevanta områden är fysiologi med fokus på cirkulation och respiration. Farmakokinetik och dynamik. Kirurgins påverkan på kroppen. Pre- och postoperativ sjukvård.

Lämplig arbetsplats kan då exempelvis vara en akutmottagning, kardiologavdelning eller thoraxkirurgisk vårdavdelning. Ännu bättre är det om arbete på kardiologavdelningen kan trappas upp till inskolning på tillhörande HIA-enhet under det första året. Motsvarande på thorax är inskolning på intermediärenhet/övervakningssal.

Det är viktigt att du får erfarenhet av att vårda akut sjuka/sviktande patienter. Få patienter, stort vårdbehov, total fokus. För så kommer det vara på operationssalen senare.

Vad händer annars?

Om du istället gör ditt första år på neurorehab eller äldrepsyk, duger inte det? Ger inte specialistutbildningen allt du behöver i alla fall?

Specialistutbildningen är delvis som grundutbildningen. De flesta klarar godkänt, men det är skillnad på dom som engagerat sig och dom som bara klarat tentorna.

40 veckor räcker inte långt. Speciellt inte om 10 av dom går till uppsatsskrivning. För att bli en kompetent anestesisjuksköterska måste ditt engagemang ta vid där föreläsningarna slutar.

Speciellt om du är intresserad av att jobba som specialistsjuksköterska i Norge. Norska anestesisjuksköterskor har oftast jobbat flera år på någon sorts övervakningsavdelning före sin specialistutbildning. Under specialistutbildningen gör de ~24 veckor praktik (dubbelt så mycket som vi), och mindre utrymme äts upp av uppsatsskrivning.

Det finns dessutom inget större behov av anestesisjuksköterskor i Norge. Behovet av sjuksköterskor beror delvis på att norska sjuksköterskor jobbar högst var tredje helg. Anestesisjuksköterskor jobbar främst i verksamhet som utövas på kontorstid.

Dessutom kommer man inte långt på dagarbete och 40-timmarsveckor om man åker till Norge för att tjäna pengar. Så även efter specialistutbildningen kan det bli aktuellt med arbete i annan verksamhet än den som specialistutbildningen förbereder dig för.

För att klara av det jobbet måste du engagera dig och ta ansvar för din egen kompetens. Har du inte gjort det än så länge så är det dags att börja idag.

 • Fredrica Grahn-Andersson

  Før det førsta; har du verkligen så bråttom så du bara ska jobba ett år føre VUB:en? Min erfarenhet ær att det inte “lossnade” rejælt førræn efter 2-2,5 år. Då kænde jag att jag visste vad jag høll på med.

  Før det andra; kanske kan du både ha kakan och æta den! Tex børja med ett år i Sverige och førsøka komma in dig på akuten eller intermædiær/HIA. Læs en fristående kurs i kardiologi (Luleå – distans och halvfart, intag høsttermin). Och en fristående kurs i akutmedicin (Dalarna – distans och halvfart).
  Och sen åker du till Norge. Och blir attraktiv på legevakt, akuttmottak, hjerteavdelning med egen “obs-stue” dvs øvervakningssal (finns på mitt sjukhus) eller en kirurgavdelning med egen post-op (finns tex på mitt sjukhus). Førmodligen har du bættre møjligheter på ett mindre sjukhus dær man inte har så många specialiserade avdelningar och dær det inte ær så attraktivt att jobba. Det ær nog enklare att ta sig fram på ren vilja och lite tur nånstans i obygden dær de ær glada åt vikarier. Och om du jobbar fast på en avdelning kan du ju sjælv jobba upp ett bra rykte och visa framføtterna.  

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Fantastiskt bra tips/förslag angående val av avdelningar och kurser för att göra så mycket som möjligt av tiden innan specialistutbildningen.
   Din inledande frågeställning intresserar mig.

   Vad är det som händer den grundutbildade sjuksköterskan efter det första året, fram till andra och tredje året? Vad betyder känslan av att veta vad man håller på med? Går det att ta med sig den för att bli en “bättre” specialistsjuksköterska? Gäller detta alla specialiteter?

   Vem är “bättre” anestesisjuksköterska fem år efter sjuksköterskeexamen: 

    – Den som jobbat ett år innan specialistutbildningen, och sedan jobbat tre år som anestesisjuksköterska eller …

   – Den som jobbat tre år innan specialistutbildningen, och sedan jobbat ett år som anestesisjuksköterska?

   Vem har högre lön?

   Vem är “bättre” anestesisjuksköterska, av ovanstående två, efter tio år? 

   Vad om den som bara jobbade ett år på vårdavdelning innan specialistutbildningen, väljer att efter specialistutbildning rotera mot arbete på ambulans eller intensivvårdsavdelning? Är inte detta mer utvecklande än att spendera “onödigt lång tid” som grundutbildad sjuksköterska?

   Vilka fördelar kommer av att inte lämna skolbänken för länge? Riskerar man att fastna i avdelningsjobb om man inte specialistutbildar sig tidigt? Hur är det att återgå till “studentlön” efter att ha arbetat heltid i flera år?

   Jag tror att det finns flera fördelar med att läsa sin specialistutbildning så tidigt som möjligt. Så länge som man gör det av intresse för sin egen utveckling, och inte huvudsakligen för att få högre lön och bättre arbetstider.

 • Draganapetro

  Hej, stort tack till ett givande och spännande läsning! Väldigt många och bra inlägg! Har fått mig att tänka en hel del på hur ska jag agera/göra när jag blir klar nästa år med ssk utbildningen! Tack:)