Från landstinget till frilansjobb

Jag hade bara dagar kvar av mitt vikariat.

Jag stod mitt i en såromläggning när chefen stack in huvudet i patientsalen:

“Där är du ju, jag skulle bara meddela att du får jobba hos oss i två månader till”

Tack, men nej tack.

Första resan till Norge

Trots att jag hade mindre än ett års erfarenhet var det lätt att hitta bemanningsföretag som ville ta mig till Norge och sätta mig i jobb.


Jag valde ut några av de större bemanningsföretagen och ringde runt för att ta reda på vilka löner och villkor de erbjöd. Efter ett par samtal hade jag både valt arbetsgivare och bokat in en första arbetsperiod. Kort därefter satt jag på flygplanet.

Ett mörkt och regnigt Norge mötte mig när planet landade. När jag klev av flygbussen var det folktomt ute på gatorna och affärerna var mörklagda. Det var söndag. Så småningom hittade jag fram till boendet, och det visade sig att jag skulle ha hela lägenheten för mig själv.

Det är lätt hänt att det känns lite ensamt, arbetet som bemanningssjuksköterska. För även om du ständigt omges av människor handlar det mest om tillfälliga kontakter. Ett pass här, och ett par pass där. Nya patienter, nya kollegor, var dag.

Fyra månadslöner på 30 dagar

Ny i rollen som bemanningssjuksköterska tog jag på mig allt jobb bemanningsföretaget kunde erbjuda. Som mest jobbade jag femton timmar per dag, fyra dagar i rad. Under första månaden hade jag en ledig dag.

När jag räknade ut hur mycket jag skulle tjäna fick jag det till ett belopp som motsvarade ungefär fyra vanliga svenska månadslöner. Jag kontrollräknade och det stämde verkligen. Förvisso hade jag jobbat mer än dubbel heltid, men förvåningen var inte mindre för det.

Bemanningsföretagen tar en del av din lön, bokstavligt talat

Men när lönen väl kom var den flera tusen kronor lägre än väntat. Det skulle visa sig att bemanningsföretaget hade slarvat med registreringen av arbetspassen. Trots att jag bifogat fullständiga och lättlästa timlistor. Senare skulle jag märka att det är mer regel än undantag att några arbetspass saknades vid varje löneutbetalning.

Efter flera telefonsamtal till olika personer på bemanningsföretaget hade vi kommit överens om vilka arbetspass de missat att betala för. Men när pengarna anlände på kontot saknades fortfarande några tusen svenska kronor.

Jag jämförde lönen (i norska kronor) med beloppet som ankommit mitt konto (i svenska kronor) och insåg att pengarna måste ha växlats till en orimligt låg växlingskurs. Den norska bank som insättningen kom från meddelade att de inte hade sett så låg växlingskurs på flera år. Nej, banken hade inte växlat pengarna, bemanningsföretaget hade gjort insättningen i svenska kronor.

Bemanningsföretaget hade helt sonika “växlat” min norska lön till svenska kronor enligt en växlingskurs de själva hittat på, före de förde över pengarna till mitt konto. På så vis kunde de behålla en del av min lön. Trodde dom.

Fri, med en rimlig lön och mycket ledighet

Sedan tog det inte länge innan jag slutade jobba för bemanningsföretag. Nu frilansar jag istället.

När jag vill arbeta går jag direkt till ett av de norska sjukhusen, istället för att vända mig till företag vars viktigaste mål är att skapa vinst. Därmed slipper jag granska lönespecifikationerna och bråka med min arbetsgivare för att få den lön jag har rätt till.

Mina erfarenheter fick mig att starta Sjuksköterska.nu, med förhoppning om att sidan skulle vara till hjälp för sjuksköterskor som letar efter seriösa arbetsgivare.

Det har den visat sig vara, och det glädjer mig.

Tack för att du är en del av detta.

Bli en av medlemmar som håller sig uppdaterade med ett mejl i veckan.


 • Fredrica Grahn Andersson

  Och den här bloggen behövs – det är en sak som är säker. Som informationskanal och motvikt till det skeva genusperspektiv och den svenska gnällighet och jante-lags-missunnsamhet som präglar hela den här debatten om Den Stackars Svenska Sjuksköterskan.
  Sjuksköterskekåren är förmodligen den profession som innehåller flest Duktiga Flickor. Såna som av tradition och hävd ska offra sig för andra och vara martyrer. Fortfarande nu år 2012. (Läs vilken artikel eller blogg som helst så framgår det tydligt). Istället för att jobba smart till bästa betalning och med lättare arbetsinsats.
  Det glädjer mig otroligt att jag genom den här bloggen och mina kommentarer fått en (kanske fler) svenska sjuksköterskor att ta steget till Norge och börja jobba! Välkomna allihop!

  • Nyfiken

   Hejsan! Jag har tänkt mig åka till Norge för att jobba, i kanske 2 veckors perioder i taget, en helg här och där, etc. Jag vill gärna gå direkt via sjukhusen, men hur gör man? Ska man söka någon timvik-tjänst via NAV.no eller bara ringa till en avdelning eller hur funkar det?

 • Miriam

  Hej!
  Jag har hørt om møjligheten att arbeta ute på oljeplattformar som sjukskøterska. Att det då skulle handla om 2 veckors arbetstid och sedan 4 veckor hemma och så skulle det gå runt. Årsløn omkring 1 000 000 NOK.  Ær det någon som ær mer insatt i detta? Hur bør man tænka sig ifall man vill satsa på att om 10 år få komma ut dit? Vilka utbildningar samt vilka kontakter bør man knyta?

  • Marlene

   Jag tittade upp detta förut, minns inte var, men det jag snubblade över var att man skulle vara utbildad dykare och inte fritidsdykare. Denna utbildning fick man bekosta själv och på “arbetsintervjun” skulle man göra dykartest. Detta betydde inte att man fick jobbet och certifikatet fick man stå för själv.

   • Miriam

    Tack!

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Miriam!

   Jag inser att detta inte är svar på din fråga om exakt hur man går till väga för att landa ett jobb på en oljeplattform, men for what it’s worth:

   Jag brukar tänka att norgejobbande är lite som oljeplattformsarbete, även om jag inte nödvändigtvis flyger ut till en oljeplattform:

   Jag reser iväg för att jobba/sova/äta i en period. Jobbar 10-12 timmar per dygn jag är borta, och tjänar bättre för att jag kan tänka mig att lämna hemmet.

   Fjorton dagar * 12 timmar arbete ger 168 timmar, eller snitt ~28 timmar per sex veckor (79% av en heltid). Jag tänker att uppgiften om årslönen på omkring 1.000.000 NOK är inklusive tillägg, för en 80% tjänst.  Det ger en snittlön per timme på 677 NOK.

   Du kanske inte når det på ett sjukhus, men som specialistsjuksköterska med hög grundlön och optimalt schema kan du på sikt närma dig det. 

   Utan att bedriva 99% daglig sjukvård/pilkastning, och 1% akutsjukvård, som jag kan tänka mig att en sjuksköterska på oljeplattform gör.

   • Miriam

    du e rolig du :) tack för svaret!

 • Martin Leg. Sjukskøterska

  Hej Sjuksnu!
  Precis som nedan har denna sida sakerligen hjalpt många SSK att ta steget och prøva att arbeta i Norge. Jag gør en helg hos min kæra norska arbetsgivare nu, och passade på att gøra lite reklam før sidan då jag traffade några trevliga ssk-kollegor tidigare ikvæll. Førhoppningen ær att fler søker sig direkt till sjukhusen, med bættre villkor, då kanske bemanningsføretagen får jobba lite hårdare før svensk arbetskraft..

  Tack Sjuksnu før bloggen, riktigt bra!

 • Sandra Wilhelm

  Nu har en fråga dykt upp igen… Hur blir det med min SGI i Sverige om jag frilansar på timmar i Norge o h kör något enstaka pass hemma i Sverige med e101. Vad händer om jag blir sjuk eller bryter armen? Står jag utan pengar då?

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Sandra!

   Ifall att du inte såg Martins svar i den andra kommentarstråden, så är här ett citat:

   Tänkte försöka fylla i lite kring dina frågor gällande E101och föräldrarförsäkringen. Jag har ett E101 beslut vilket gjorde att jag helt sonika upplyste försäkringskassan o detta, samt bifogade även lönespecar från Norge. Då räknade FF med hela min norska inkomst och slog ihop det till ett mkt fördelaktigt sgi!

   Jag förstår det som att din arbetsgivare normalt ska stå för sjukpenning de första två veckorna, och sedan går ansvaret över till försäkringskassan. 

   Är du inte bokad på timmar i Norge får du antagligen inte sjukpenning för de två veckorna. I sådant fall kan du eventuellt ansöka om sjukpenning från försäkringskassan, redan från första dagen. 

   Det finns mer att läsa om detta på Forsakringskassan.se:

   * www.forsakringskassan.se/privatpers/studerande/om_du_blir_sjuk/sjukpenning

   Mitt förslag till dig är att du ringer Försäkringskassan för att kunna vara helt säker på exakt vad som gäller. Glöm bara inte att dela med dig av informationen sen! =)

 • http://www.facebook.com/people/Christofer-Jeppsson/579041370 Christofer Jeppsson

  Hej!
  Jag sitter och kollar mitt skattekort. Det står att jag skal trekkes 36 % skatt av biinntekter, hoveinntekten skall det trekkes skatt efter tabell 7300. Vad står det på era skattekort? Nu är det iför sig från 2009 och jag har skickat efter ett nytt.

  När jag skrev in en fiktiv summa 20 000:- på skatteetaten.no så skall jag skatta 9600:- det är ju nästan 50% skatt. jag får bara behålla 10 400:-.  Ni skrev att de första 70 000:- var skattebefriade.

  • Martin Leg.Sjuksköterska

   Hej Christofer!
   Det står exakt samma på mitt skattekort. Vad du skattar i slutändan blir inte 50%, snarare 20-25% med E101 och standardfradrag, Sen kommer ju Minstefradraget.. kolla Sjuksnus tidigare inlägg ang norsk deklaration:)

 • C. ssk.stud T6

  Älskar verkligen denna blogg! :) Så härligt att ha nån som kan dela med sig av sina erfarenheter och hjälper en med vad man ska tänka på! :)

 • Kicki

  Hej!
  Nu när påsk börjar närma sig har jag en fråga. Storhelgstillägget vilka tider och dagar gäller det? Vid storhelgstillägg får man något ob då? Jag undrar även hur det är när man tar övertidstimmar – får man inte ob:n då om jag t ex jobbar övertid en kväll eller helg?

  Tack på förhan=)
   

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Kicki!

   I Norsk sykepleierforbunds centrala avtal med Spekter/Helseforetaken läser jag följande:

   3.2 Helge- og høytidstillegg

   For ordinært arbeid mellom kl 00.00 og kl 24.00 på helge- og høytidsdager, på påskeaften samt for arbeid mellom kl 12.00 og kl 24.00 onsdag før skjærtorsdag, pinse-, jul- og nyttårsaften, betales et tillegg på 1 1/3 timelønn per arbeidet time.

   Storhelgstillägg har du alltså från kl 12.00 onsdagen före skärstorsdagen, till och med 24.00 annandag påsk.

   Det brukar inte vara brist på svenskar (eller ens norrmän) som vill jobba under påsken, så det gäller att boka in påskarbetet tidigt. =)

   Lokala avtal bestämmer om du får kväll/nattillägg och helgtillägg samtidigt som storhelgstillägget och/eller övertidsersättningen. Det varierar från sjukhus till sjukhus.

   • kicki

     Tack för svar! Jag ska dit över påsk, fått inbokat ons, tors, fre hittils. Så jag hoppas lör till måndag också fylls på=) Ja det är ju en populär storhelg att jobba hemma också, påsk är inte så stort för många, pengarna är större!

    Vet du bästa sätt att hitta ett sjukhus lokala avtal?

    • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

     Kicki!

     Det lokala avtalet brukar finnas på sjukhusets intranät. De fackliga ombuden borde vara till hjälp annars. Kanske går det att begära ut information från norsk sykepleierforbund, centralt, för att reda ut vilka sjukhus som har bäst lokala avtal?

     SLL måste fortsätta bedriva någon sorts vård trots de nyutexaminerade sjuksköterskornas strejk. Jag antar att SLL hoppas kunna svälta ut de svenska sjuksköterskorna på det här viset.

     Skulle SLL istället gå med på att höja ingångslönen 10-14% (till 24.000 kr) riskerar landstinget att tvingas höja sjuksköterskelöner på bred front. Inte för att politiker beslutat det, eller för att det är majoritetens tydliga vilja, utan för att några hundra nyutexaminerade organiserat sig. Det vore allt för pinsamt för landstingspolitikerna i Stockholm.

     Det finns många sjuksköterskor ute i världen som kan tänka sig att komma till Sverige och jobba till de löner SKL erbjuder. Ännu ett skäl att läsa en väl vald specialistutbildning.

 • Jacob

  Tack för en kanonbra blogg som jag läser så ofta jag kan! Den behövs.

 • leilla

  Hej,
   
  Jag läste den här hemsida innan min resa till Norge. Jag fick mycket information av er alla, och det tackar jag för! Men jag visste inget om jobb i Norge!
  Nu har jag erfarenhet om “jobb i Norge”! Det är som sjukhus.nu skriver. bemanningsföretaget skickar lönebesked så kort besked då fattar man inte hur har de betalat dig. Ingen feed-back på en vecka eller inte alls en fråga “hur går det”.
  Arbetsplatser där man känner sig helt ensam, men medicinvagnen, springande mellan 2 etajer. Har man tur hittar man en hjälpeplejer som påpekar på dementa patienter och säger vem de är, annars din dag blir det helt kaotisk!
  En sjuksköterska för 50-över 60 patienter. Det blir mindre än 3 minuter per patient. De sover på kvällarna, har sväljsvårigheter, hostar mm då väntar jag för att stoppa in tabletterna!! (med skuldkänslor).
  Och detta för hur mycket pengar?
  Ingen spisepaus, man blir glad om man har en flaska vatten med sig.
   
  Kalla konsulter som inte vet någonting om arbetsplatser, hur många patienter blir du ansvarig för eller vad är det för avdelning medellar kort “du har inte fungerat bra”.
   
  Norsk personal: var på din vakt! Hjälpeplejere .. kan inte ta puls på en patient, vi pratar om enkla saker som att ta temp på en patient. Jag delade ut mediciner hela arbetspasset,  kvällsmediciner, nattmediciner, vid behov. Om det händer att en patient har ont, feber eller är tungpust, då blir det kaotisk! Sammarbete.. sjuksköterska arbetsledare.. nej, nej.
   
  Vi accepterar att arbeta i en stressig arbetsmiljö och tar på oss stort ansvar.. vem vill veta?
   
  Sjuksköterska.
  Tack för att du läser.
   

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Leilla!

   Det härliga med norgejobbandet är att du med lätthet kan byta arbetsgivare/arbetsplats, till du hittar ett trivsamt ställe och duktiga kollegor att luta dig mot när stormen går.

   Det finns ingen mening med att åka till Norge för att uppleva samma helvetiska arbetsmiljö som landstinget erbjuder. Nej, sök dig vidare, genast! =)

 • kicki

   Det var första gången jag fick detta till min vetskap så måste sprida det vidare: KS
  Solna och Södertälje sjukhus rekryterar sjuksköterskor från Tyskland.
  Dessa tyska ssk får 12 v utbildning i Tyskland med undervisning i
  svenska och juridik samt får de hjälp med svenskt leg. De får 15000:- /
  mån under utbildningen av Stockholms läns landsting. I september kommer
  de hit och får 3 månaders inskolning och skriver kontakt att jobba i 2
  år. Landstinget i Stockholm BETALAR alltså tyska ssk för att komma hit
  istället för att ge en rimlig lön till de duktiga svenska som finns. Det
  här är helt sinnesjukt!!!!!

  • Smultron

   Kicki, vad har du hört detta ifrån? Det måste få större uppmärkamhet!

   • kicki

     Hej! Jag fick informationen från en Facebook sida som heter “Nu pratar vi lön” samt en gammal klasskompis som jobbar på Södersjukhuset. De hade även på Södersjukhuset frågat sina chefer vad dessa tyska ssk sedan ska få i lön, men det var det ingen (märkligt nog!!) som visste. Gå gärna med i den facebookgruppen! Jo vi var flera ssk som tyckte att det borde få mer uppmärksamhet så en annan klasskompis har nu författat ihop ett mail till Uppdrag granskning. Så vi får se vad som händer!

  • Jenny

   Huddinge med. Och när de kommer hit och jobbar får de 30 000 kr. För en vanlig tvåskiftstjänst. Skulle de erbjuda mig en lön på 30 000 kr för att skriva på för två år skulle jag lätt göra det. Men icke sa nicke. Pressa ner lönerna vid anställning så lågt det går och sen bara beklaga vid lönesamtal att anställda inte är nöjd..

 • Sebastian

  Som blivande SSK är den här sidan en ständig inspiration! Tack för att du skriver!

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Tack för att du läser Sebastian, och för att du tog dig tid att kommentera.

 • Veronica

  Tack för en bra sida! Hur gör jag om jag har en VUB med dubbla legitimationer? krävs det då både legitimation som ssk och som i detta fall barnmorska?

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Veronica,

   Du ska ansöka om en speciell autorisasjon för att jobba som barnmorska/jordmor i Norge.

   Läs mer här:

   * http://www.safh.no/yrkesgrupper/jordmor.html

   For søkere med utenlandsk autorisasjon som jordmor, gjelder særlige regler om anerkjennelse. Norge har gjennom EØS-avtalen og en egen Nordisk overenskomst, inngått avtale om gjensidig godkjenning av autorisasjon gitt i andre nordiske land. I disse tilfellene blir det ikke gjort noen sammenligning av om eksamen er jevngod med norsk eksamen. Men det utenlandske autorisasjonsdokumentet gjelder ikke som autorisasjon eller lisens i Norge.

   Den som vil praktisere yrket i Norge, må søke norsk autorisasjon eller lisens, og vil da få en forenklet behandling.

 • Nursewodd

  Ja, man får tyvärr se upp med en del bemanningsföretag när man åker till Norge. Själv fick jag vänta i 14 dagar efter utsatt lönedatum, innan lönen kom in på mitt konto. Men det fina med Norge är att man får semesterpengarna ett år senare…som en slags bonus kändes det!

  Nursewood

  http://nursewood.wordpress.com/

  • Nyfiken

   Hejsan! Jag har tänkt mig åka till Norge för att jobba, i kanske 2 veckors perioder i taget, en helg här och där, etc. Jag vill gärna gå direkt via sjukhusen, men hur gör man? Ska man söka någon timvik-tjänst via NAV.no eller bara ringa till en avdelning eller hur funkar det? Tack för en grym blogg!