Dina frågor om norgejobb

Du har frågor om norgejobb.

Jag ska hjälpa dig att få dom besvarade.

Att samla frågorna här är en bra början.

Det betyder att du kan få flera svar, med flera synvinklar och erfarenheter.

Därför tar jag gärna frågor jag får via mejl, och besvarar dom med ett inlägg.

Funderingar om norgejobb

1. Är det bättre att skaffa lite arbetslivserfarenhet i Sverige innan man åker till Norge, eller finns det någon chans att dom anställer en nyutexaminerad ssk från Sverige.

2. Vad är det bästa området (geografiskt) att börja på? Dvs var snackar dom norska med en dialekt som är lätt att förstå? Jag har hört att vissa dialekter ska vara riktigt svåra att förstå.

3. Är ssk-jobb i Norge mindre stressigt än i Sverige?

4. Är det verkligen lönsamt att jobba och bo i Norge som ssk med tanke på att allting kostar mycket mer där än i Sverige? Så har man egentligen mer kvar av lönen i Sverige än i Norge efter att man betalat hyran, köpt mat och bensin (i Norge)?

5. Vad tycker norska arbetskamrater (läkare, ssk) om svenskar? Jag skulle kunna tänka mig att dom blir sura om man exempelvis inte förstår allt dom säger.

1: Jobba i Sverige, före Norge?

Arbetsmarknaden står vidöppen för dig. Din svenska sjuksköterskeutbildning ger dig rätt till norsk sjuksköterskelegitimation. Du kan söka och få jobb i norsk offentlig sektor enligt samma förutsättningar som norska sjuksköterskor.

Men norska sjuksköterskor får ett standardschema och en normal lön. De betalar boende själv.

Om du tänker bo kvar i Sverige behöver du något annat. Något mer.

Det gäller att hitta en arbetsgivare med så stort behov att de erbjuder reseersättning, betalt eller billigt boende, rimlig inskolning och arbetsperioder som passar dig.

Behovet av personal är som störst under sommarmånaderna. Kan du göra din första arbetsperiod då är det bra. Till hösten är du inskolad och har visat vad du går för. Förhoppningsvis vill arbetsgivaren boka in dig på något återkommande även framöver. Något som passar både dig och arbetsgivaren.

Arbete som bemanningssjuksköterska är något helt annat. Det ställer andra krav på dig. Kan du inte tänka dig att jobba utan inskolning i Sverige, ska du inte heller göra det i Norge.

2: Var i Norge ska jag börja?

Var är det bra att börja, och var är språket lättast att förstå.

Min erfarenhet är att Oslomålet är lätt att förstå, ut mot Bergen blir det något lite svårare. I Trodheimstrakten ska det vara svårt. Nordöver helt ok. Men generella sanningar är inte mycket värda, i en så subjektiv fråga. Det jag upplever vara svårt att förstå, kan vara lätt för dig.

Men det är inte bara språket som spelar roll. Hur lätt eller svårt det är att ta sig till orten, hur mycket jobb det finns där, regionala skattelättnader och mycket annat spelar också in.

3: Är sjuksköterskejobb mindre stressigt i Norge?

Precis som i Sverige finns det lugnare och stressigare arbetsplatser. Generellt kan det kännas som att det är rimligare bemanningsnivå i Norge.

Dessutom kan det vara skönt att veta att sjukluckor fylls med hjälp av bemanningssjuksköterskor.

I Norge har du goda möjligheter att prova flera arbetsplatser, och välja en som passar dig.

4: Är det lönt att jobba i Norge, så dyrt som det är där?

Tänker du flytta till Norge och jobba en vanlig heltid så byter du bara den svenska lönekampen mot den norska. Sjuksköterskornas löner är orättvist låga i Norge också.

Men om du åker dit för att tjäna 24.000 kronor på en vecka, så kanske det inte spelar så stor roll om matkostnaden för veckan var 1000 kr istället för de 700 kronorna du hade betalat i Sverige?

5: Vad tycker norska arbetskamrater om svenskar?

Det behövs vikarier i norsk sjukvård. Det är norska sjuksköterskor medvetna om.

Det finns en vana att arbeta med vikarier. Norrmän förstår svenska, och vet vilka norska ord som svenskar brukar ha svårt för. Välvilliga norrmän kommer anpassa sig efter dig.

Precis som i Sverige kan du råka ut för en och annan negativ och nedlåtande kollega. Sådana finns överallt.

För ett norsk perspektiv kan jag rekommendera “Vikarbyråsykepleiere i sykehus – belastning eller avlastning“.

Norge är annorlunda, men ändå likadant

Det känns som att svaren kräver svepande generalisering.

Då är det också lätt att visa på undantag.

Har du egna frågor, eller kanske egen erfarenhet av norgejobb?

Berätta i en kommentar.

 • Kicki

  Hej!
  Nu har jag jobbat mina tre førsta pass i Norge (varav två opplærlingspass). Min åsikt gællande fråga 1 ær, du behøver erfarenhet från Sverige! Under mina  tre dagar kænner jag att jag utan mitt år først i Sverige på en bred medicinsk avdelning, inte skulle klarat det. Nær man kommer hit och får snabb inlærning, sedan førvæntas du kunna mycket sjælv, visst kollegerna kan jag alltid fråga gællande rutiner och så men de kan inte hjælpa mig med allt grundlæggande. Det ær bra att i Sverige fått in grunderna, och kunna se patienten som helhet, før kommer du hit och æven ska førsøka førstå språket och ett annat upplægg plus det, blir det før mycket. Det ær bara min åsikt=) I alla fall om man ska jobba på flera avdelningar som vikarie eller via bemanningsføretag. Får du anstællning på en avdelning med riktig inskolning i Norge, gør de inge skillnad dæremot.

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Kicki!

   Gott att höra att du har kommit igång. Som jag förstår det är du direktanställd i sjukhusets vikariepool? Kan du inte berätta lite mer om det och hur det fungerar. 

   Två dagars inskolning – var det allmänna rutiner, datasystem och så, eller var det två dagar på en avdelning du kommer jobba på?

   Kommer du få mer inskolning/brevidgång när det blir aktuellt att vara på fler avdelningar?

   Det är som du säger, ganska mycket på en gång. Till en början. Men det brukar kunna lätta ganska snabbt. Speciellt om man är på lite färre avdelningar.

   • christina

    Hej! Ja, jag är direktanställd vid vikariepoolen. Nu första omgången då jag inte har något D-nummer, kan jag inte vara med i sjukhusets bokningssystem (de behöver norskt personnr för att skapa mitt inlogg), så nu bokas jag via att prata direkt med den avdelning jag varit på. Jag hade en hel del pass redan inbokat från början, som vikariepoolen lagt upp åt mig. Sedan när jag får inlogg så kan jag själv hemifrån sverige boka in mig på pass via deras datasystem som heter GAT, tror det blir jätte smidigt (övertidspass kan man ej själv boka in, det ringer avdelningarna till en om eller avtalas muntligt på plats). hittils har allt gått jätte bra (förrutom att det är drygt att inte ha inlogg, för jag kan inte heller komma in i DIPS – men det är ju inte vikariepoolets fel..utan skattestaten tar tid med d-nummer och så=))

    Hittils har jag bara varit på infektionsavdelning, vilket har varit skönt för jag har verkligen kommit in i det då utan att stressa runt på flera avdelningar. Men nu känner jag mig redo att ta mig an ny avdelning, så pratade med vikariesenteret idag som sa en avdelning de tyckte jag skulle passa på, så gick jag dit sedan och pratade med chefen. Nu har jag pass inbokat även där nästa vecka – så det blir spännande!

    Inskolningen på infektion var att jag gick två dagar dubbelt med en sjuksköterska på infektion, meningen var att jag skulle fokusera på rutiner sa vikarsenteret (inte blanda antibiotika, ta kontroller etc – för det kan jag ju!) men det blev mycket att man gick som vanlig personal. Man måste vara på hugget och fråga själv, men det gick bra tycker jag och inskolningen gav mig det mesta jag behövde tycker jag.

    Nu när jag ska gå på en ny avdelning blir det ingen inskolning, jag fick en rundvisning idag av avdelningsledern i och med att denna avdelning, generell medisin, är lite annorlunda uppbyggd än infektion. Infektion och generell medisin samarbetar tydligen mycket och på somrarna slås de ihop – så de ska ha väldigt lika rutiner. Så jag känner inte heller att oppläringspass är så nödvändigt. jag får fråga om jag undrar något=) Sen sa vikarsenteret att efter generell medisin, så önskar de jag tar en till avdelning jag kan gå på – det är mer gynnsamt för mig att ha fler utbud då det ger möjlighet till mer jobb. Så jag får se vad det blir.. tar helst något medicinskt då det är det jag jobbat mest med.

    Annars fungerar det bra här, de är lite hårda på övertidspass. Jag erbjöd mig ta ett dubbel på infektion häromdagen men blev då nekad då jag hade jobbat så mycket där redan.. det är trist för man har ju inte så mycket att göra här förrutom jobb. Och det är ju därför jag är här, men vad jag hört av annan personal så har sjukhuset blivit hårdare på att ge övertid. Jag har ju fått en hel del övertid, så man får övertid, men skulle vilja ha mer. Jag hoppas det underlättar att då vara tillgänglig för fler avdelningar, att få övertid. Det tror jag, jag hör andra vikarier som verkar ha väldigt många pass. Jag har även varit på intervju på ett boende, så kanske börjar ta lite extrapass där. Jag sa till dem att jag jobbar på sjukhuset, och vill de att jag ska jobba hos dem när jag redan har pass på sjukhuset – måste jag korta ned passet hos dem (så jag hinner byta om och gå mellan jobben) – detta sa de gick hur bra som helst för dem – så det låter ju bra!=)

    Och jag måste också säga att vikarsenteret består av väldigt trevlig personal och jag har bara positivt att säga om deras bemötande och omhändertagande! De är verkligen underbara.

    Jag är osäker hur länge min nästa jobbperiod ska bli, känner att 3,5 vecka var lite väl långt – saknar sambo och katt och vänner, familj. Sedan har jag börjat fundera om man ändå skulle jobba några pass hemma och få E101? Är det bäst att ha det?

    Men men jag är här till den 26e, så fortfarande tid kvar innan hemfärd. Jag fick beskedet idag att i och med att skattekortet inte kommit tills passen ska registeraras för den första lönen (arbetstid registeraras den 20e), får jag all lön nästa utbetalning. Istället för den 12e mars, blir det den 12e april – kommer detta påverka skatten? (då får jag ju en väldigt stor lön  i april då det omfattar två löner)

    • Fredrica Grahn Andersson

     Så du ska alltså ta en del pass på min avdelning (Generell Medisin) också! Själv är jag hemma i Sverige nu, så vi ses inte den här gången. Hoppas boendet du var på intervju på var Mariehaven??!! De har nämligen en massa sjukskrivningar nu bland den fasta personalen, så de skriker efter sjuksköterskor. Själv jobbar jag ju kvällar där, och kan nästan jobba ihjäl mig… Har även fått en del nätter. Om du inte varit där och sökt jobb ännu, så gå dit och prata med Bodil Rustad och hälsa från mig. Hon sitter på våning 2 (den somatiska). Så kanske vi ses där också framöver – jag har fått pass ända fram till juni!

     Ha det!

     • christina

       Hej! Ja, jag har førsta passet tisdag dag sedan eventuellt onsdag dag om det var ok (blir dubbelpass i och med att jag jobbar kvæll på infektion sen). Så det ska bli spænnande! Jag var inte på Mariehaven, visste inte att de søkte? Har de annons ute? Jag jobbar nu 2 dagpass, men tænkte jag ska dit onsdag eller torsdag då jag har kvæll inbokat – men ær det ok att bara gå dit sådær utan att “boka in en tid”?=) Det ligger ju jætte næra hybeln, vore perfekt. Hur ser arbetspassen ut dær før en sjukskøterska? Ær det mycket tunga patienter? Vad ligger lønen på i det kommunala? (Jag tror jag frågat dig dessa frågor førr men hittar inte inlægget). Jag var på intervju på Emma Hjort, det ligger dock en 20 min att gå men det gick bra før dem att jag kortade ned deras pass så jag skulle hinna emellan (sjukhusets pass kan jag ju inte korta ned). Jag har dock inte æn fått besked, det var en gruppintervju med flera søkande. Nær kommer du tillbakls till bærum då?

     • Fredrica Grahn Andersson

      Hej!
      Jag åker tillbaka den 28 februari för en kort period (åker hem redan 4 mars eftersom jag måste vara kattvakt när min man ska på kurs!!).
      Mariehaven har inte annons, men det är bara att gå dit. Jag har 206,- NOK i grundlön. Jag får pass som är 14.45-21 eller 16-21 eftersom jag börjar natten på sjukhuset 21.30. Det är rätt tungt med många rullstolar, men eftersom det är helt nybyggt är det helt OK. Stora ytor, takliftar, ståliftar etc. Gott om plats i badrum, gott om hjälpmedel.
      Lycka till!

     • kicki

       Hej! Ok, då ska jag testa att gå dit på torsdag nær jag ær ledig førmiddagen – ær det någon tid som passar bra tror du? Jag har fått svar nu från Emma hjort och blivit erbjuden jobb, så har hørt efter gællande løn och så – det ær ju dock en bit att gå men har hørt att Emma Hjort ær vældigt bra och de verkar ha många personal per boende – inte så tungt då førhoppningsvis!

    • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

     Kicki!

     Din kommentar är både lärorik och inspirerande, även för mig som har jobbat några år i Norge redan. Tack för att du delar med dig.

     Det låter fantastiskt smidigt, det där med att kunna boka in sig på pass hemifrån. 

     Det låter rent av som att vikariepoolen på sjukhuset gör allt bättre, i jämförelse med vad bemanningsföretag hade kunnat tänkas erbjuda på samma ort.

     Jag förstår att 3,5 veckor kändes nog så långt. Det gör inget om första perioden i Norge är på ungefär en månad, så man har en chans att komma in bra i det hela. Men sedan kan det kännas väl länge med månadsperioder. 

     Jag brukar oftast boka in mig på långhelger, helveckor eller ~10-dagarsarbete (helg+helvecka) och känner att det fungerar för mig.

     Här är några inlägg och kommentarer angående E101-intyget:

     * sjuks.nu/e101-intyg-for-lagre-skatt-i-norge/
     * Besked om hur mycket du behöver jobba i Sverige för att få E101-intyg
     * Om E101-intygets värde

     Det är svårt att säga om det är bäst att ha E101-intyg eller inte. För att avgöra det måste man göra någon sorts analys av individens potentiella framtida pensionsutbetalningar i Sverige och Norge.

     Men för enkelhetens skull så kan det vara gott att ha ett E101-intyg. Så länge som din norska arbetsgivare sköter sig genererar du då pension i Sverige på din norska inkomst. Det kan även vara gott att slippa betala trygdeavgiften på 7,8% av bruttoinkomsten.

     Angående det där med skattekort, och att dom inte betalar ut lön före du lämnat in skattekortet; vill du att dom betalar ut lön innan du lämnar in skattekort så måste dom skicka 50% av lönen till skatteetaten (som förskuddstrekk) på den löneutbetalningen. Detta kan sedan vara möjligt att korrigera i efterskott från arbetsgivarens sida – när du lämnar in skattekort.

     Men enklast för arbetsgivaren är det förstås att inte betala ut lön före du lämnat in skattekort, så kan dom dra rätt förskuddstrekk från början.

     Hur mycket skatt som dras av din lön under inkomståret spelar ingen roll vid deklarationen. Då är det din årsinkomst som är intressant – och hur stor andel av året du spenderat i Norge (vilket avgör om du är skattemessig bosatt eller ej). 

     Om din arbetsgivare mot all förmodan drar högre skatt (betalar in större andel av din lön som förskuddstrekk) en enstaka löneutbetalning, så ordnar det sig i och med deklarationen.

     Som tips bara: det är fint att ha en ekonomisk buffert när man har med Skatteetaten att göra (när det är dags att deklarera), ifall det blir tal om restskatt som behöver överklagas.

    • Marlene

     Hej Kicki! Är det vikarsenteret på Baerum sykehus du jobbar? Om, bor du i hybeln för 125nok/dag? = Finns det internet?
     Vet du vad de betalar i timlön, då de säger att de ska betala mer eftersom man får bekosta bostad själv. 

     • kicki

      Hej! Japp där jobbar jag! De betalar olika i timlön, beror på din arbetslivserfarenhet, du får ge dem ditt CV så kommer deras lönekontor ge dig ett svar utefter det. Hmm de betalar ett påslag i timmen för att man är vikarie, och därmed har en extra press på sig i och med kort uppläring och man måste vara flexibel – inte extra för att du betalar hybeln. Det var inte en anledning dom sa till mig iaf, i och för sig ifrågasatte jag inte att jag betalade boende, det hade jag räknat med=) Alla sjukhus jag pratat med som hade boende att låna ut, fick man bekosta boendet själv (stavanger, tromsö, drammen, mm och ett par fler jag inte minns=)). Det är nog skillnad på sommaren när de skriker efter vikarier eller om du är specialistutbildad. Har du pratat med vikarsenteret?

     • Marlene

      Yes är i kontakt med Birgitte Eidsten Tollersrud,  jag frågade om de betalade bostad och resa och hennes förklaring var att det är många som pendlar dit och att de anser sig kompensera detta genom en förhöjd timlön. Vi har inte pratat timlön än. Jag vill  även att de garanterar mig 100% i sommar. Vi får se hur det blir. Bodde du i hybel lr har du löst det själv?  

     • kicki

      Ja, det är en hel del svenska, även en del danska, vikarier som pendlar! Ibland är man fler svenska ssk än norska som jobbar=) Jag har fått mycket jobb, vill du jobba extra extra mycket – är det bara att ta extra vik på ett av alla boenden i närheten. Jag är iaf jätte nöjd med allt här, för mig fungerar detta jätte bra. Vart bor du då? Jag bor i hybel, det är väldigt spartanskt – ingen lyx eller mysfaktor direkt! Men allt man behöver för att klara sig fint. Det finns inget internet i hybeln, men trådlöst på sjukhuset som är 2 min bort. Det är där jag sitter nu och skriver=) Har man tur får man tv i hybeln, men det är väldigt ovanligt. Jag har ingen, så jag tackar gud att jag har med mig datorn som jag packat full med serier och filmer innan jag åkte – är att rekommendera, samt ha med bra böcker! Grey’s anatomy har jag plöjt igenom flera säsonger=D

     • Marlene

      Det var väl lite det jag var rädd för, att internet var en bit bort samt ingen tv. Men du har ju löst det på ett utomordentligt sätt. 
      Min plan är/var hybel då det är smidigt, nära, OK pris. Ska nog försöka kolla runt lite efter andra boenden oxå. Ska antagligen komma en runda i maj för att bekanta mig med sjukhuset osv innan sommaren börjar. Hon skickade mig arbetstiderna, 07.30-15, 14.30-22 är det INKL lr EXKL lunch på 30min?Väldigt korta arbetsdagar tycker jag :). Det verkar vara ett “datoriserat” sjukhus. 

     • kicki

      Vardagar är det exklusive lunch (30min), alltså 7 timmars arbete. Helg är lunch inräknat, alltså 7.5 timmar lunch. Ja, det är så korta arbetsdagarna är i Norge på sjukhusen – de har kortare arbetsvecka än Sverige. En norsk jag pratade med idag blev helt förskräckt när hon hörde de svenska arbetstiderna och att veckan var 38.25 timmar för 100%, här är den 35.5. De flesta här som jag träffat på sjukhuiset jobbar dessutom bara 80%. Det är dator och kardex som gäller – alla medicinlistor är handskrivna (vilket är jobbigt när man är van vid fina tydliga listor i datorn men man vänjer sig=)) Hybeln är ett bra pris tror jag, inte så mycket per månad, ska man leta eget boende och hyra i andra hand är det som norm i Norge att ta 3 månadshyror i förskott – det passar inte mig då jag vill vara fri att strunta i det här när jag känner för det=) Det är svårt om man lagt ut massa tusen på boende – hybeln däremot hyr jag som jag vill=) Men jag pendlar ju, du ska väl vara här en lång period? Vart i sverige bor du?

     • Marlene

      Min plan är att jobba lite i maj, sen i sommar, då min sambo ändå jobbar hela sommaren, och jag har mindre lust att jobba i sommar för den lön jag har här. Sen försöker jag plugga nu och lyckas jag så pluggar jag nästa termin med dvs då tänkte jag göra halvtid i Norge eftersom lönen är betydligt bättre.
      Jag bor i Kristianstad, Skåne sedan 4 år tillbaka. 

   • christina

    Du kanske skrivit något bra inlägg om E101? Så behöver du inte besvara frågan igen=)

    • Fredrica Grahn Andersson

     Jag har E101 från och med i år, och skattesatsen i Norge är väsentligt sänkt. Och det gäller både del 1 och del 2 av skattekortet. (Del 1 lämnas till huvudarbetsgivaren – Vikarsenteret i ditt fall – och del 2 till extrajobbet – exempelvis Baerum Kommune). Det gör att det ju känns mycket roligare att gå till jobbet – både i Norge och i Sverige.
     Om du har frågor och funderingar om tillvaron i Baerum så kan du lätt hitta mig på Facebook och ta direkt kontakt!

 • Rutan

  Jag har jobbat i Norge under många år (oftast 3-5 veckor per år på olika orter runtom i hela Norge) för flera olika bemanningsföretag.  Nu börjar jag fundera över min pension… Vet någon var man kan få hjälp att ta reda på hur mycket pension jag har jobbat ihop hittills? För det mesta har jag inte haft E101, vilket väl innebär att jag är berättigad till norsk pension (omän inte så stora summor men ändå…)

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Rutan,

   Det där med pension är lite klurigt.

   Jag hittar det här på NAV.no:

   Hvis du er født i 1954 eller senere, omfattes du helt eller delvis av nye opptjeningsregler for alderspensjon. Hvis du har arbeidet i Norge eller hatt annen pensjonsopptjening, kan du få alderspensjon fra Norge. Det gjelder da intet minstekrav til varighet av pensjonsopptjeningen, så lenge du har mottatt pensjonsgivende inntekt eller hatt annen pensjonsopptjening. Hvis du ikke har pensjonsopptjening, kreves det 20 års botid i Norge for å få alderspensjon ved bosetting i utlandet.

   Hvis den øvrige pensjonen din er opptjent i et eller flere land Norge har trygdeavtale med (for eksempel EØS), finnes det regler som gjør det mulig å legge sammen pensjon og pensjonsrett fra flere land.

   De med insyn i hur det är att vara norsk arbetsgivare sa följande om pension för arbetstagare:

   2. Enligt norsk arbetsrätt måste arbetsgivare betala pensionsförsäkring för arbetstagare som jobbar mer än 20% av ett årsverk. Detta betyder i praktiken att många svenska vårdjobbare oftast står utan pension.

   Angående de gånger du jobbat med E101-intyg finns följande kommentarstråd:
   * sjuks.nu/din-skatt-i-norge/#comment-430160714

   Bland annat säger skatteverket att det är viktigt att din norska arbetsgivare lämnar in kontrolluppgift till skatteverket, för att din norska inkomst ska räknas mot svensk pension.

   Har du MinID så kan du kolla upp din norska pensionsupptjäning här:
   * http://www.nav.no/Pensjon/Din+pensjon

   Om du får klarhet i ämnet, eller kommer över mer information, så hoppas jag att du delar med dig av den i en ny kommentar. =)

 • Marlene

  Hej. Tänkte slänga ut en fråga om bankkort. Vet ngn här en bank som inte tar betalt (årsavgift) för visa/mastercard i Norge? Samt helst inga avgifter vid uttag utland lr ja Sverige. 

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Marlene,

   Jag vet inte alls hur det är med norska banker.

   Trots att det är o-optimalt har jag nöjt mig med att låta arbetsgivaren sätta in lönen direkt på mitt svenska konto (då får jag alltid dagens växlingskurs, istället för att ha pengarna på norskt konto till växlingskursen är mer gynnsam).

   Jag vet att ICA-banken (i Sverige) åtminstone erbjöd avgiftsfria uttag i bankomater utomlands. Andra banker kan ta 20-60 kronor avgift per uttag. Någon bank tar ingen avgift om du hittar just “deras” bankomat, men avgiftsbelägger uttag från andra bankomater.

   Men norska banker var det ja. Kanske hittar du informationen du var ute efter med hjälp av följande wiki:

   * http://no.wikipedia.org/wiki/Liste_over_banker_i_Norge

   • Lindahlchristina

     Hej! Jag har en væn som jobbar på Forex, frågade henne om det hær med kort och så infør norge. Jag hade inte nu i børjan tænkt ta norsk bank, i och med att det kostar typ 75 kr i månaden och det kostar inte så mycket att betala några ggr med mitt svenska kort på matbutiken hær i landet( det enda jag lægger pengar på). Gællande ICA banken så JA de tar ej avgift før uttag, jag hade tænkt ta mitt ICA kort men min væn på Forex sa det gør ingen skillnad. Æven om ICA ej tar betalt før uttag, så har de sæmre væxlingkurs (betalar du med kort utomlands, betalar du någon % før att væxla) – så du tjænar inte så mycket på ICA kortet – speciellt inte om du inte gør uttag – jag betalar jæmt med kortet och spar kvitton bara om det skulle vara något strul=)

    • Marlene

     Menar du att deras växlingskurs är sämre på Icabanken? De tar inga avgifter eller valutapåslag. 
     Det kan vara så att banken man tar ut pengar hos tar en avgift däremot. Nordea har gratis visa upp till 28 år men annars har jag inte hittat ngn annan bank som har detta. Finns det Forex Bank i Norge, dvs bank och inte bara växling?

     • christina

       De tar en procent før att væxla, precis som nær du går till Forex eller annat stælle før att væxla, tar banken en procent før væxling. ICA banken sa min væn tar mer æn t ex VISA, som har vældigt låg procent. Jag betalar bara med mitt kort, tar inte ut pengar. Varfør ska du ta ut kontanter før? Då får du betala før væxlingen OCH uttagskostnaden på 20-50 kr.

     • christina

      Jag kan fråga min væn exakt vad som gæller, kan inte sådant hær – skriver bara det jag minns hon sa=)

     • Marlene

      Jag ska ev. jobba hela sommaren och vill ha möjligheten att ta ut pengar om jag vill. Därför tittar jag efter olika banker så när jag är i Sverige slipper betala extra när jag tar ut mina norska pengar i bankomaten. Icabanken som jag skrev tar inte ut ngt extra, de har sin växlingskurs som dessutom har varit bättre än att växla hos Forex själv. Jag har forex bank i Sverige men kunde inte se hur det gick att öppna konto i Norge. 

     • Charlotte

      Jag har arbetat många vintersäsonger i Norge, inte som sykeplei, utan med skador i skidbacken. (Läser nu min andra termin till sjuksköterska samtidigt som jag arbetar i Norge) 
      Jag har hela tiden haft Sparebank1 och tycker de fungerar bra. Ska du spara en del pengar så har de norska bankerna konton med betydligt bättre ränta än de svenska, om du inte vill placera pengarna någonstans.Jag har inte heller brytt mig om E101 utan har valt att betala alla norska avgifter istället och räknar också således med att få norsk pension – dock en sanning med modifikation då jag efter massa strul med Försäkringskassan fick en E101 förra vintern men jag fick den i nov och åkte hem i maj så jag vet inte riktigt hur jag ska göra med den.

     • kicki

      Ja men jæmfør inte med att væxla hos forex, det ær ju inte det du vill gøra – væxla i førvæg. ICA bankens væxlingskurs brukar vara værdeløst i jæmførelse med andra t ex VISA. Dærav kan de strunta i att ta betalt før uttag, i och med att de får igen det på væxlingskursen..førstår du? Du tjænar inget i slutændan på ICAs. Jag har både ICA bankkort och VISA kort, valde att ta med mig VISA efter att ha pratat med henne. VISA brukar ha bra væxlingskurs sa hon. Jag har frågat henne precis igen.

     • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

      Så här skriver ICA-banken själva:

      ICA Banken tar inte ut något valutaväxlingspåslag eller några avgifter vid utlandsköp, utan utgår direkt ifrån den kurs som sätts av MasterCard.

      Som kund kan du i utlandet ibland få välja ifall köpet ska debiteras direkt i svenska kronor. I dessa fall är det säljstället/ägaren av uttagsautomaten som sköter växlingen och inte MasterCard. Du som kund ska alltid kunna begära att få ditt köp debiterat i den lokala valutan och därigenom låta MasterCard sköta växlingen.

      ICA Banken tar inte heller ut någon avgift för kontantuttag i automat utomlands. Ibland kan dock den lokala banken ta ut en avgift för uttag i sina automater.

      Sedan blir frågan om Mastercard har sämre växlingskurser än någon annan. Misstänker att det är omöjligt att vara så stor aktör och ha växlingskurser som skiljer sig nämnvärt från andra aktörer.

      Det går att läsa mer på ämnet här (se kommentarerna):

      * http://round.se/allmant/bankkort-utomlands/

      Det känns svårt att deklarera att man inte tjänar något i slutändan på att ta ett ICA-kort.

      Tar du exempelvis ut (med annan bank & annat kort) 200 NOK och får 30 kr avgift  på det så måste växlingskursen vara orimligt mycket sämre hos mastercard för att täcka avgiften som är så stor andel av uttaget.

      Nej jag tror fortfarande att ICA-banken är ett bra svenskt alternativ, för den som vill kunna ta ut någon hundralapp då och då i Norge.

     • kicki

       Det beror væl på hur man ska anvænda kortet helt enkelt. Ska man sitta och ta ut små pengar då och då, ja då blir 20 kr mycket i førhållande till vad man tar ut. Jag har væxlat i førvæg 500Nok så jag har till buss och så om det behøvs. Sedan betalar jag allt med VISA kortet,  du betalar ju væxlingskurs varenda gång du betalar direkt med kortet också. Så då ær det før mig mycket mer førmånligt att ha ett kort med bra væxlingskurs vilket VISA ska ha. Min væn som håller på och ger råd om detta dagligen till resenærer och ær vældigt insatt, det ær hon som sa att VISA ær bæst. Men givetvis, som sagt, ska du ta ut massa småslantar så blir det mycket uttagskostnader, men det gør man som man vill. Jag tycker det ær enklast att ha en liten klumpsumma uttagen, sen behøver man inte hålla på att ta ut mer. 500 NoK har varit perfekt, har kvar NoK till næsta omgång och sedan har jag handlat med kortet 4-5 ggr på matbutik=)

     • christina

       Forex ær æven bank, du kan øppna konto hos dom.

 • Sandra Wilhelm

  Nu har jag fått mitt skattekort, och jag ska betala 36% i skatt enligt tabellnr 7100. Jag lämnade e101 till skattetaten , men det står inte på skattekortet. Ska det göra detta?

  Jag beräknade att jag skulle tjäna 250000 nok på min halvtid och dem beräknade 57000 skatt efter standardfradraget på 78100.

  Ser detta ut att stämma? Jag vill verkligen inte få restskatt.

  Jobbar 50% natt, 7-8 nätter/ månad med en grundlön på 182 nok.

  Betalar mina resor och boende själv så det kommer jag dra av på deklarationen.

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Sandra!

   Helt oberoende av vad som står på skattekortet kommer du skatta precis enligt samma regler som alla andra, när det väl är dags att deklarera.

   E101-intyget ska du lämna in till din arbetsgivare, så drar dom inte 7,8% trygdeavgift på dina löneutbetalningar under året.

   De 36% som dras i förskuddstrekk på din lön (enligt skattekortet) kommer vara mer än nog (0,36*250000=90000) för att täcka den skatt du ska ha betalt i slutändan. 

   Hur stora avdrag du får göra beror på hur länge du är i Norge (och/eller om 90% av inkomsten under året kommer från Norge).

   Standardfradraget är på 10% av bruttoinkomsten, upp till 40000kr, och det kan du begära istället för avdrag för resor/boende. De 78100 kr du uppger är ett fullt minstefradraget för 2012.

   7,5*12=90, totalt 90 dagar i Norge. Se till att vara åtminstone 91 dagar i Norge så får du göra fyra tolftedelar av minstefradraget och personfradraget (du blir inte skattemessig bosatt).

   Totala avdrag du då kan göra:
   ((4/12)*43600)+((4/12)*78150)= 39543
   0,1*250000= 25000

   Din bruttoinkomst (250000) minus avdragen (65543) ger 185457 kronor kvar som ska beskattas till 28%. Du ska alltså betala ungefär 51650 kronor i skatt i slutändan.

   Har din arbetsgivare betalat in 36% av din lön som förskuddstrekk (i enlighet med ditt skattekort), så får du tillbaka 38350 kr av skatteetaten efter deklarationen.

   Fast det behöver förstås bara ske små förändringar i din situation för att uträkningen ska se annorlunda ut. Men all information du behöver finns i inlägget “Din skatt i Norge”.

   Även om det kan ta emot, att spendera några timmar på att försöka förstå hur det fungerar, så är det värt det. =)

   • kicki

    Hej! Jag har en fråga gällande hur övertiden fungerar i Norge. 35,5 timmar på en vecka är heltid. Sedan har jag antagit att jobbar jag över de 35.5 timmarna får jag 100% övertid – stämmer inte det? I och med att Dedicare som är bemanningsföretag ger det, har jag antagit att det även gäller när man jobbar via sjukhuset? Läste ett gammalt inlägg där du skrivit:

    “Arbetstiden under en vecka adderas från måndag 00.00 till söndag
    24.00. Efter 35,5 arbetade timmar genererar varje timme
    övertidsersättning.

    Övertidsersättningen är på 0,5*grundlönen (111,5)
    mellan 06.00 och 20.00. Från 20.00 till 06.00 är den 1*grundlönen (223).
    Kväll- och nattillägg betalas inte för timmar som genererar
    övertidsersättning.”

    Tacksam för svar=))

    • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

     Hej Kicki!

     Där jag jobbar beror det på anställningsformen. 

     Jag gjorde en sommar som månadsanställd. Då kunde jag lägga mer arbete över kortare perioder, och vara ledig en vecka åt gången – och arbetsgivaren tyckte det fungerade helbra.

     Det jag inte visste var att arbetstiden snittberäknades över hela anställningen. De lediga veckorna “åt upp” övertidsersättningen som arbetsveckorna annars hade genererat.

     Sedan dess har jag inte accepterat månadsanställning igen, utan går vidare som timvikarie även under sommarmånaderna.

     Då räknas min arbetstid som du citerar.

     Vi skrev lite om det här tidigare, i den här kommentartråden:

     * sjuks.nu/ak-inte-till-norge-for-att-jobba-i-landstinget/#comment-416481992

     skrev du:

     Jag mailade faktiskt vikariepoolen jag ska jobba för igår, jag vill att de ska skriva in i mitt avtal att jag ej accepterar genomsnittsberäkning. De har sagt att de ej gör så, om jag jobbar på timmar, endast om jag får ett fast turnus/schema. Men då vill jag att det ska stå tydligt i mitt avtal också att som timvikarie görs ej genomsnittsberäkning. För görs det, och jag åker hem var tredje vecka får jag ju absolut ingen övertid alls och då tjänar jag inte igen flyg och boende så snabbt.

     Det låter som att du fått besked om att det fungerar på annat vis, hos din arbetsgivare?

     Hoppas att det ordnar sig i alla fall.

     • kicki

       Fått svar nu från vikarsenteret, øvertid en ledig dag, ger 100% øvertid direkt. Øvertid vid dubbelpass, ger 50% øvertid de førsta 4 timmarna, sedan 100% resten.  =)

     • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

      Ahaa, det var det du undrade över!

      Det besked du fick från vikarsenteret liknar det som står angivet i kollektivavtalet mellan NSF och Spekter:

      4.4.2 50 %
      For overtidsarbeid utført de 2 første timer umiddelbart før det ordinære skift begynner
      samt for overtidsarbeid utført de 4 første timer umiddelbart etter det ordinære skift
      slutter (jf. pkt. 4.4.3).

      4.4.3 100 %
      For overtidsarbeid som sammenlagt overstiger 4 timer utført umiddelbart før eller
      etter ordinært skift samt for overtidsarbeid utført til andre tider enn de som framgår av
      pkt. 4.4.1 og 4.4.2.

      Att det varierar mellan 50% och 100% beroende på tid på dygnet – som jag uppgav – kan vara ett lokalt avtal. Jag ska uppdatera inlägget med mer information.

      En liknande paragraf går att hitta i kollektivavtalet, men då är det 21-06 för 100% – och det gäller bara dagarbetare (dvs dom med mer än 35,5 timmar veckoarbetstid).

      Om du är bokad på fyra nätter sedan tidigare, och får en kväll i tillägg så att det blir ett dubbelpass från 1430-08, får du då 4h 50% och 13,5h 100%? Eller räknar dom natten som ett ordinarie pass och betalar ut 4h 50% + 3h 100% för kvällspasset, sedan enkel lön för nattpasset?

      För mig gäller det senare, till min förvåning.

     • kicki

       Det pass som ær bokat från børjan ær det som ær icke øvertidspasset. Alltså har jag en dag bokad och får en kvæll sen, ær kvællen øvertid. Har jag en kvæll och får en dag, ær dagen øvertid. Har jag en natt och får en kvæll, blir kvællen øvertid. Men jag vet inte hur det fungerar før natten ræknas till den dag som flest timmar ligger på. Så jobbar jag tisdag natt, ær det onsdag som den ræknas på. Men har jag då fått ett pass tisdag kvæll – vet jag inte hur de ræknar øvertid. Jag har aldrig jobbat så och inte heller frågat=)

 • Miriam

  Hej!
  Nu har jag arbetat min första vecka i Norge. Så här ser mina förutsättningar ut, jag skulle önska att få kommentarer på hur mina lönevillkor ser ut samt ifall jag gör idé av att söka mig någon annanstans under sommaren eller ifall det är bättre att stanna kvar vid detta upplägg. Jag undrar även om det är en för eller nackdel för mig att söka E101. Samt så undrar jag ifall min föräldrapenning kan baseras på lönen från Norge, är det någon som vet? Bör jag ha ett E101 för att få föräldrapenningen baserad på Norge-lönen? Sen fick jag veta att i Sverige kan man sluta arbeta gaviditetsmånad 7 med sjukpenningsgrundande ersättning utan att det skulle påverka föräldrapenningen, fungerar det även i Norge? Räknar de i så fall på de 7 månader som har gått eller räknar de på de 9 månader som är innan månad 7?

  Iallafall så här har jag det:
  Jag blev färdig sjusköterska juni-11 och arbetade sedan i landstinget fram till den 31 december då jag på eget bevåg sa upp mig pga ohållbart arbetsklimat inom personalgruppen. Jag var sedan frivilligt arbetssökande utan Akassa fram till den 18 februari då jag åkte till Norge för att arbete som sjuksköterska.
  Jag har åkt med ett bemanningsföretag som heter Sunndal Vikarbyrå AS till Kristiansund, söder om Trondheim. Timanställd.  

  Lönevillkor:
  Dagtid (06-17): 185:- , Kväll/Natt (17-06): 225:- 
  Helg (lör 00:00- sön 00-00): 245:-
  50% övertid gäller de första 4 timmarna vid dubbelvakt : 277,5:-
  100% övertid gäller efter de första 4 timmarna vid dubbelvakt och extravakter som ikke er dubbelvakter: 370:-
  Storhelg 133% => 431,05:-
  All tid över 35,5h / vecka är övertid.

  Egentligen får jag endast jobba 55h per vecka enligt reglimentet bemanningsföretaget kan tänka sig att tumma lite på det med inte så mycket som min önskan om 85h/vecka. Jag får inte söka mig t ex. självständigt till sjukhuset och be om ett arbete direkt där och ha två anställningar.
  Övertiden räknas per månad, alltså om jag är i sverige 1 vecka så dras det av 35,5 timmar på min övertid som om jag hade jobbat den veckan.

  Jag får ingenting extra över sommaren utan de håller sig till den tariff som de har satt ut.

  Jag har ett mycket fint boende med högstandard inkluderat. (sällskapsrum med TV och stort kanalutbud, internet,  fullt utrustat kök, tvättmaskin mm.)  Jag får EN full resa, fram och tillbaka till sverige. Andra resor kompenserar dom med 1,4 NOK /km. Om jag byter arbetsplats kan det tänkas att jag får en ny resa gratis men det beror på hur välvillig kommunen är vilket chefen inte kunde svara på i dagsläget.  

  Att resa mellan stockholm och Kristiansund är enklast med flyg, det kostar ca 2500-3000 kr tur och retur.

  Jag har ingen anställning idag i Sverige, jag planerar att stanna här minst augusti ut och kanske åka hem 1 vecka var 6:e vecka. En gång i april och en gång i början på juni och sedan stanna hela sommaren.

  Tack för en super bra sida!
  Mvh Miriam

  • Fredrica Grahn Andersson

   Hej!
   När det gäller timpenning och andra matematiska finesser tror jag Sjuksnu själv bäst kommenterar det, han verkar ha järnkoll på sånt! När det gäller E101 är det ju en förutsättning att du faktiskt jobbar i Sverige. Så länge du inte har någon anställning där, och för övrigt bara är hemma någon enstaka vecka ibland, kan du helt enkelt inte få någon E101. Så det behöver du inte fundera över så länge du kör med det upplägg du beskriver.
   När det gäller föräldrapenning vill jag minnas att Andreas som bloggar för X-tra Care tog reda på vad som gällde i samband med att han själv blev pappa för nåt halvår sen. Kolla in hans blogg på X-tra Cares sida.
   Rent spontant kan jag väl säga att timpenning och teoretiska möjligheter till övertid är en sak – hur det blir i verkligheten är en annan. Om du känner att du får jobba så mycket du orkar och vill (man behöver vila ibland – tro mig…) så kan det väl vara idé att stanna där du är över sommaren. Om du störs av att bemanningsföretaget begränsar dina möjligheter att själv ordna extrajobb, och om du skulle kunna få det plus att du skulle orka med det – ja då kanske du ska överväga. Själv jobbar jag ju så att jag har 85% fast anställning natt direkt för ett sjukhus, extra timvik inom den norska kommunen och detsamma i min svenska hemkommun. Ingen har något att säga om det. Men fast direktanställning kanske inte är ett alternativ för dig? Vad har du för långsiktiga planer? Att bli gravid med maximal föräldrapenning?! Det är viktigt att inte förlora det långsiktiga perspektivet när man jobbar i Norge, jobbar mycket och mest gör det för pengarna. Tänk över frågor som; vad vill du bli “när du blir stor”, var vill du vara om fem år, är det här med pendling en grej du gör en kort period, kan du tänka dig att jobba för bemanningsföretag i Sverige? Själv har jag nu pendlat i drygt fyra år och min femårsplan innehåller; start av VUB troligen till hösten (deltid och distans=klar om två år), jobba kvar i Norge de närmaste två åren, få in en fot i Sverige och känna efter hur jag vill jobba där, bemanning i Sverige så småningom samtidigt som jag successivt minskar min tjänst i Norge och därefter kanske slå mig till ro med att att “gå ner på heltid” och bara jobba i Sverige.
   Om du inte gått med i ssk-webben ännu så rekommenderar jag det. Ett slags socialt medium enbart för leg.ssk. Många bra diskussioner, bloggar och reflektioner. Man får information, idéer och lite nya infallsvinklar.

   Lycka till!

   • Miriam Hyrkas

    Tack før att du tog dig tid, att hitta jobb i sverige ær ju inte något større problem ifall jag skulle vilja ha det. Om det ær mer førdelaktigt att ha E101 så kan jag naturligtvis skaffa mig en timanstællning i Sverige också. Mitt intryck av E101 har tidigare varit att det inte ær så stor skillnad egentligen, antingen får man ut mer i løn/mån eller så får man allt som en klumpsumma vid skatteåterbæringen. Jag misstænker dock att jag ær gravid något som jag inte hade ræknat med alls nær jag åkte till Norge det ær dærfør jag undrar hur det fungerar kring førældrapenningen. Naturligtvis åkte jag till norge før att tjæna pengar. Det ær mitt mål med vistelsen. Just nu kænner jag mig vældigt oviss om framtiden. Men jag skulle ønska att få jobba 50% i sverige som barnmorska och 50% som anestesi sjukskøterska i Norge  det vore en drøm.

    • Fredrica Grahn Andersson

     Det är alldeles tillåtet att önska och drömma, men gör inte misstaget att tro att det måste stanna vid det! Gör upp logiska planer och sätt igång bums! Du har ju definierat din femårsplan/tioårsplan väldigt konkret och vet precis vad du vill bli när du blir stor! Lycka till! 

    • Mayzan

     Hej Miriam! Jag har samma “problem” eller rättare sagt lycka som du! Är gravid med bf 8/11 och jobbar i norge, har e101 så funderar också mycket på om f-kassan kommer betala föräldrapenning. 

     • Miriam

      Jag har pratat med fkassan och till mig sa dom att med E101 så skulle jag få ut førældrapenning i sverige, med Norge lønen som inkomstgrundande. vilket passar mig alldeles utmærkt. Grattis och lycka till!

    • Charlotte

      Hej Miriam!
     För att du ska få svensk föräldrapenning måste du ha en E101, ial om du “bara” jobbar i Norge. Men jobbar du så mycket i Norge så kan du få en norsk föräldrapenning, den är dock inte lika fördelaktig som den svenska.
     Har du ingen E101 och ansöker om svensk föräldrapenning får du en föräldrapenning beräknad på den lön du har i Sverige utslaget på ett år.
     Jag ligger i tvist med FK om detta och har ännu inte tagit ut en dag på mitt andra barn som blir två i sommar.
     Sedan finns det en hel del annat att tänka på när man väl fått barnet såsom barnbidrag och liknande  som också kan ställa till det när man jobbar i två länder.

  • Martin Leg.Sjuksköterska

   Hej Miriam!

   Tänkte försöka fylla i lite kring dina frågor gällande E101och föräldrarförsäkringen.Jag har ett E101 beslut vilket gjorde att jag helt sonika upplyste försäkringskassan o detta, samt bifogade även lönespecar från Norge. Då räknade FF med hela min norska inkomst och slog ihop det till ett mkt fördelaktigt sgi! Mitt råd är attdu absolut bör skaffa dig E101, jobba för sjukhuset direkt och ånjuta fördelarna av detta när det är dags för bf:) grattis förresten :-)

   • Mayzan

    Hej såg precis ditt inlägg. Var det inga problem med f-kassan att få föräldrapenning när man har E101? Jag pratade med f-kassan idag och de sa att jag ska ansöka om föräldrapenning ifrån Norge eftersom jag arbetar där. Då sa jag iof inte att jag har E101. 

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Miriam!

   För att fylla i Fredricas utmärkta svar, med lite om lönen och villkoren:

   De lönevillkor du erbjuds är ungefär jämförbara med vad offentliganställda har. Lite sämre kväll/nattillägg och lite bättre helgtillägg, åtminstone om du jobbar dagtid helg. 

   Det där med att arbetstiden snittberäknas per månad kan dock vara ganska mycket sämre än att få det räknat vecka för vecka. Åtminstone om du tänker jobba mindre än en månad åt gången.

   Om du dessutom inte kan vara säker på att du får jobba så mycket som du vill, kan du möjligtvis säkra en högre inkomst om du jobbar direkt för en avdelning till sommaren. Det gäller bara att hitta en avdelning som kan tänka sig att boka in dig på ~70 timmar arbete i veckan, som timvikarie.

   Men får du inte betalt/subventionerat boende av avdelningen så är det ju förstås enklast att nöja sig med bemanningsföretagets erbjudande. Men ta då åtminstone chansen att förhandla om din grundlön redan nu – inför sommaren!

 • Marlene

  Hej. Är det ngn som har erfarenhet av Drammen sjukhus?

  • Martin Leg.Sjukskötska

   Hej Marlene!

   Jag arbetar där med jämna mellanrum och trivs bra. Mkt känns gammalt och förlegat (lokaler, lm-listor i pappersform mm) men överlag mkt trevliga kollegor:)
   På väg dit just nu faktiskt för tre nattpass under helgen:)

 • Jliljeberg

  Hej  har en fråga, hittar inget svar på den..
  Om man har vart i norge som pendlare, och åkte hem en gång i månaden men har vart här i två år. Som är gränsen. 
  Hur länge måste man vara i sverige för och sen komma tillbaka till norge som pendlare igen??

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Jliljeberg!

   Den enda hårda gränsen på två år, som jag hört talas om, är de två år som du får begära standardfradrag trots att du blivit skattemessig bosatt i Norge. 

   För att sluta vara skattemessig bosatt i Norge måste du spendera mindre än 61 dagar i landet, under ett intäktsår. Men så kritiskt är inte standardfradraget, i jämförelse med de avdrag som går att göra istället.

   Fast du kanske menar någon annan regel som slår in efter två år?

   Mer om skatt och norsk deklaration här:

   * sjuks.nu/din-skatt-i-norge/

 • Anto4695

  Funderar på att åka till Norge i höst men det här med olika bemanningsföretaget gör mig förvirrad.någon som kan råda?

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Anto,

   Du kan göra det enkelt för dig och bara ringa första bästa bemanningsföretag, så kommer du igång med norgejobbandet. Eller så lägger du ner tid och energi på att välja ut ett bemanningsföretag (eller någon annan arbetsgivare) som passar dig.

   Men det finns inte ett bemanningsföretag som passar alla, därför kan jag inte råda om du inte berättar mer om din specifika sits/situation.

   Börja med att läsa på lite mer, så klarnar bilden något. Sedan kan du ställa specifika frågor om sånt som förvirrar dig, så ska du se att du får hjälp.

  • Mayzan

   Åk absolut inte med Nursepartner, det avråder jag starkt ifrån. Får dålig service, dålig lön och ingen övertidsersättning. Dedicare är ok men jag tror att Unicare ett danskt företag betalar bättre. Annars rekommenderar jag att söka på sjukhusens hemsidor, de lägger ut annonser speciellt till sommaren om de behöver ferievikarer. Man får mer jobb och bättre betalt än de flesta bemanningsföretag. Lycka till! 

   • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

    Mayzan!

    När vi ändå pratar om Nurse Partner så kan jag fylla i med vad jag har hört: Bra service, trevliga konsulenter, svensktalande, ersätter större del av resandet (flygbussbiljetter osv) än de andra bemanningsföretagen osv.

    Sedan får man höra vilken lön de erbjuder, så går man vidare.

 • Marlene

  Hej. Nu ska jag faktiskt åka iväg och jobba i Norge. Jag är borta lite mindre än 4 veckor. Det jag nu snurrar in mig på är detta med E101. Om jag INTE har denna, dvs inte ansökt om avslag eller ngt annat, gör jag då fel? Eftersom jag Inte har E101 i dagsläget, så syns inte min norska inkomst i Sverige? Studerar i höst och vill inte ha problem med CSN. /Marlene

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Marlene,

   Detta med E101 är inte riktigt klart, nej.

   Men åker du utan E101 kommer du betala sociala avgifter i Norge (trygdeavgiften, 7,8% av all bruttoinkomst), och så småningom stå under norsk sjukförsäkring (det finns en fyra veckors-regel för att avgöra vem som ska betala om du blir sjuk). När du sedan deklarerar ska du själv ange din norska inkomst i den svenska deklarationen.

   Mer om fyra veckors-regeln här:

   Du skriver at man må jobbe 4 uker for å få rett til sykepenger, Dette stemmer ikke, du har rett på sykepenger fra første dag du jobber, spørsmålet er hvem som skal betale. Alle arbeidstakere må jobbe 4 uker før arbeidsgiver plikter å betale sykepengene. I perioden før disse 4 ukene har gått er det NAV som utbetaler sykepengene. Vi hjelper med papirarbeidet.

   Åker du med E101 slipper du trygdeavgiften och står kvar under svensk socialförsäkring. Efter inkomståret trycker din ansvarstagande arbetsgivare ut en “särskild kontrolluppgift – pensionsgrundande inkomst och utbyte av kontrolluppgifter”-blankett, som lämnas in till skatteverket, så din norska inkomst blir pensionsgrundande i Sverige.

   Sedan om CSN tycker att det ena eller det andra är mer eller mindre problematiskt, det vet jag inte.

   • Marlene

    Men om jag skriver i min svenska deklaration att jag jobbat i norge så kommer väl de å dra ytterligare skatt? Om jag inte har e101, vad har då sverige med å göra vad jag tjänar i norge? Kanske kan hitta svaret här någonstans men kan man få tillbaka trydgeavgiften i ett senare skede om jag skulle lämna in e101 senare i höst? Det med csn är att jag inte vill bli återbetalningsskyldig om ngr år om jag tar studiebidrag och jobbar i norge.

    • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

     Hej igen Marlene,

     Norsk inkomst som beskattas i Norge ska inte beskattas ytterligare (eller överhuvudtaget påverka den svenska beskattningen), enligt svensk-norskt skatteavtal. Den ska dock uppges, specificerad som norsk redan beskattad inkomst, under “övriga upplysningar”. Detta är inte valfritt.

     Om du hade E101-intyg kommer denna inkomsten att vara pensionsgrundande i Sverige.

     Om du inte hade E101-intyg har inkomsten varit pensionsgrundande i Norge istället, och ingen social avgift har betalats till Sverige. Den ska då (enligt skatteverket) inte påverka din svenska deklaration överhuvudtaget.

     E101-intyg utfärdas ibland retroaktivt. När du lämnar in det ska din norska arbetsgivare betala svensk arbetsgivaravgift istället för norsk arbetsgivaravgift. Den preliminärskatt (beroende på ditt skattekort) som arbetsgivaren drar varje månad ändras dock inte automatiskt för att du lämnar in ett E101-intyg till din arbetsgivare.

     För att slippa att dessa 7,8% dras under hela året (spelar egentligen ingen roll, du “får tillbaka” dom vid deklarationen), så måste du begära nytt skattekort och uppge/uppvisa att du har ett E101-intyg.

     Sedan vid deklarationen ordnar sig allt, när trygdeavgiften inte dras och du får tillbaka det du betalat för mycket under året.

     Din norska arbetsgivare ska lämna in kontrolluppgifter till Sverige/skatteverket, troligen oavsett om du har E101-intyg eller ej. Detta sker med viss fördröjning, och om CSN har tillgång till dessa uppgifterna kan du bli återbetalningsskyldig. Förhoppningsvis sitter du i en bättre ekonomisk sits då, eller så begär du nedsatt bidrag/lån redan nu.

     • Marlene

      Hej. Tack för svaret. Jag kommer strunta i CSN i höst, vill inte få en smäll i framtiden. Du skriver att jag måste ändra skattekortet när jag erhåller E101. Om jag inte jobbar mer i Norge i år, bara det jag gör nu i sommar, och sen lämnar in E101 när jag får den om ngr veckor. Behöver jag söka nytt skattekort eller det räcker att jag skickar intyget till vikarsenteret? Mvh Marlene

     • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

      Hej igen Marlene,
      Du behöver inte begära nytt skattekort med E101-intyg – men då blir det istället så att preliminärskatt dras som att du skulle betala trygdeavgiften – så får du tillbaka det vid deklarationen när du visar upp E101-intyget till skatteetaten.
      Så på så vis räcker det att skicka intyget till vikarsenteret.

 • Jeanette

  Hej.
  Jag funderar på att ta tjänstledigt från mitt jobb hemma i Sverige och flytta till Norge ett år och arbeta. För att tjäna så mycket pengar som möjligt under det året.
  Jag har varit färdig sjuksköterska i 10 år och mestadels jobbat med medicin.
  Vad skulle du rekommendera mig? Det verkar som på den mesta infon här att man tjänar mest på att vara timanställd direkt med sjukhus/kommun och försöka få så mycket övertid man kan? Eller en fast anställning på sjukhus och att arbeta extra i kommun?
  Är det rimligt att be arbetsgivaren om betalt boende? Subventionerat boende? Eller kan jag dra av dubbelt boende på skatten sen, när jag är borta ett helt år?
  Var i Norge är lönerna högst? Jag kan tänka mig att arbeta var som helst.
  Skiljer det på lön mellan kommun och landsting som det kan göra i Sverige?
  Tack för en otroligt lärorik och informativ blogg!! Mvh Jeanette

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Jeanette!
   Rent skattemässigt kan det vara en stor fördel om du är i Norge en stor del av det första året (mer än 183 dagar gör dig skattemessig bosatt och ger dig rätt till fulla avdrag för inkomståret, januari-december). Dessutom ger det dig goda möjligheter att komma in ordentligt på några arbetsplatser, och knyta kontakter för att säkra återkommande arbetsmöjligheter även framöver.
   Med din erfarenhet skulle du förstås ha lättast att komma in i medicinsk verksamhet, men du kan även ta chansen att se och lära dig något nytt – nu när du tänker göra ett helt år.
   Direktanställning i det offentliga ger vanligen bäst lön och villkor. Möjligheten att arbeta mycket – mer än heltid – det kan du hitta på väl valda avdelningar eller genom att ta fler än en arbetsgivare. Bäst är det om du hittar en arbetsgivare som är beredd att ge dig mycket jobb, så att du får övertidsersättning efter de första 35,5 timmarna.
   Det är rimligt att begära subventionerat boende om du kommer för kortare inhopp, som timvikarie. Om du tar ett vikariat eller en tjänst så blir det på samma villkor som andra norska sjuksköterskor, och då får du betala ditt boende själv. Sedan finns det mellanting på vissa ställen – enklare boende som sjukhuset har att hyra ut billigt till vikarier.
   Om du kan räknas som pendlare så får du göra avdrag för boende och kost, samt resor. Då gör du detta istället för standardfradraget. Det är lite komplicerat, det där med kraven för att räknas som pendlare, men det finns mer information på skatteetaten.no.
   Vissa kommuner i Norge har svårt att rekrytera och tar till lönen för att få fatt på folk. Men utöver dessa fåtalet kommuner så är det ganska jämnt över landet och mellan kommuner (KS) och norges motsvarighet till landstingen (spekter/helseforetaken). Dock kan det vara dyrare att leva och bo i Oslo än i någon mindre stad. Och det är större sannolikhet att du får betalt/subventionerat boende på mindre orter som har svårare att rekrytera.
   Hoppas du har fått svar på frågorna. Dyker fler funderingar upp är det bara att fråga igen.

 • Marlene

  SItter ch ræknar lite på vad lønen kan bli. Hur får jag veta vilken kurs jag ska rækna efter? Norska till svenska, køpa eller sælja. Arbetsgivaren sætter in pengar på min svenska konto direkt.

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Se på din banks check/överföring/fixing-kurs, så brukar köp och sälj närma sig varandra. Du växlar till den lägre kursen så att banken ska få sin del/marginal.

   • Marlene

    Vet du vad det kostar mig att få dem att føra øver till svenska kontot ist før norskt? Har hørt att det finns avgifter men hittar dem inte…

    • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

     Pengarna som din arbetsgivare sätter in är norska kronor – det kostar inte din arbetsgivare något extra.

     Din bank växlar pengarna till dagens växlingskurs och du betalar en fast avgift på runt ~femtiolappen. Det varierar säkert lite från bank till bank.

 • alice

  Hej, Jag är narkossyrra med många års akuterfarenhet och vill nu jobba offshore som medic/sykepleier. Behöver få kontakt med någon som redan är där för lite tips…någon?