E101-intyg för lägre skatt i Norge

Om du bor i Sverige, arbetar mer än 25% av din totala arbetstid här, och extraknäcker i Norge – då kan det vara aktuellt med ett E101-intyg.

Försäkringskassan utfärdar intyget.

Du visar upp det för din norska arbetsgivare.

Din arbetsgivare ska sedan betala in sociala avgifter till svenska försäkringskassan.

Därmed behåller du din plats i svensk socialförsäkring, och slipper betala den norska trygdeavgiften på 7,8% av din bruttolön.

Men det är lite mer komplicerat än så. Läs vidare.

Sociala avgifter?

Alla som arbetar i Norge betalar 7,8% av sin lön i sociala avgifter (trygdeavgift) – i och med detta är du också del av den norska sociala försäkringen och har rätt till exempelvis sjuklön. Avgiften betalar din arbetsgivare in samtidigt som skatten.

Undantaget är om du lämnar in ett E101-intyg, då ska du inte längre betala sociala avgifter i Norge. Din arbetsgivare behöver då inte heller betala in norsk arbetsgivaravgift, utan ska istället betala svenska avgifter.

Om försäkringskassan utfärdat ett E101 står man alltså kvar i den svenska socialförsäkringen även under sin tid i Norge. Det betyder att det är Sverige som står för sjuklön, sjukpenning och andra ersättningar. Man omfattas också av den svenska arbetsskadeförsäkringen. Med ett E101-intyg blir din norska inkomst pensionsgrundande i Sverige.

Om du bara ska jobba i Norge under en period, utan anställning i Sverige, utfärdar inte försäkringskassan E101 och du står istället under norsk socialförsäkring.

Ansökan om E101

För att ansöka om E101 går du in på Försäkringskassans hemsida och laddar hem blankett 6215. När du fyller i blanketten ska du bland annat ange din arbetsgivares organisationsnummer – detta hittar du på ditt anställningsavtal. Du ska även uppge  hur stor andel av din totala arbetstid som du jobbar i Sverige. Detta kan vara avgörande för om du får ett E101-intyg utfärdat eller inte.

Vilka regler som gäller för när man får ett E101 utfärdat verkar variera lite. På Försäkringskassan har man tidigare uppgett att den sökande bara behöver jobba ett-två pass var tredje månad, i Sverige, för att få ett E101 utfärdat. Samtidigt finns det dom som har blivit nekade E101 på grunden att dom jobbar mindre än 25% i Sverige (bosättningslandet). Då ska man istället ingå i den norska socialförsäkringen.

Om du planerar arbeta några arbetspass var tredje månad i Sverige och anser att allt eventuellt norgejobb kommer som en bonus – och uppger detta – får du rimligen ett E101-intyg utfärdat. Sedan är det upp till dig att upplysa Försäkringskassan om ändrade förhållanden så att de kan ompröva beslutet om E101, ifall du jobbar mer än 75% av din totala arbetstid i Norge.

[Edit 11/1 2012] Sandra fick nytt besked:

Jag har pratat med Försäkringskassan idag och än så länge behöver man endast arbeta ett pass var tredje månad hemma i sverige för att få behålla E101. Det är endast i Danmark samt Finland som man måste jobba 25%.

E101 och bemanningsföretagens bluff

Lämnar du in en E101 till bemanningsföretagen måste de betala den dyrare svenska arbetsgivaravgiften istället för den norska. De tjänar således mindre pengar på dig och tycker därför att de kan rättfärdiga en sänkning av din lön. Detta motiverar dom så här:

Då den svenska arbetsgivaravgiften är högre än den norska sänker vi som arbetsgivare våra anställdas bruttotimlön inklusive ob och övertidsersättning med 10% när de har E101. Denna sänkning av bruttotimlön motsvarar bortfallet av pensionsavgiften (trygdeavgiften)! Därför blir varje persons nettolön oförändrad!!

“X Y”, Rekryteringsansvarig, Xtra Care

Men blir verkligen nettolönen oförändrad? Vi räknar på det:

Tjänar du 202 222 på ett år kommer din nettolön att vara följande, om du betalar trygdeavgift:

 • skatt att betala = (0,28*(bruttoinkomst minus avdrag))+(0,078*bruttoinkomst)
 • (0,28*(202222-(72800+20222)))+(0,078*202222) = 46349
 • 202 222 – 46 349 = 155 873
 • Nettolönen blev 155 873 kr utan E101-intyg.

Om du istället har lämnat in E101 i början av året och din arbetsgivare har sänkt din bruttolön med 10% kommer din slutliga inkomst att bli:

 • 0,9 * 202222 = 181999
  [10% mindre bruttolön på grund av arbetsgivarens avdrag]
 • 181999 * 0,36 = 65519
  [uträkning av hur stort minstefradrag du får göra]
 • 181999 * 0,1 = 18199
  [uträkning av hur stort standardfradrag du får göra]
 • 65519 + 18199 = 83718
  [total summa avdrag]
 • 181999 – 83718 = 98281
  [bruttolön – avdrag = summa att inkomstbeskatta]
 • 98281 * 0,28 = 27518
  [summa som ska beskattas * skatt på 28%]
 • 181999 – 27518 = 154481
  [bruttolön – skatt att betala = nettolön]
 • Om du lämnat in E101 och din arbetsgivare har sänkt din bruttolön med 10%, samtidigt som du slipper betala trygdeavgiften på 7,8%, blir din nettolön istället 154 481kr.

Xtra Care ljuger, du får ut 7,8% mindre lön! Eller?

Nettolönen är inte oförändrad, men nära nog. Åtminstone i jämförelse med din tidigare lön på bemanningsföretaget.

Men om du jobbar för en arbetsgivare i offentlig sektor görs ingen sänkning av din bruttolön om du lämnar in ett E101-intyg.

Bemanningsföretagens utnyttjande av utländsk bemanningspersonal måste upphöra genast.

 • Kalle Jung

  Hej!

  När du citerar mig/oss borde det väl vara på sin plats att vi informeras om detta och bjuds möjlighet att kommentera? Vore även trevligt att veta vem man pratar med.

  Roligt att se att du grundar merparten av din faktatext kring E101 på den information som vi på Xtra personell care har sammanställt.

  Jag kan bara konstatera att alla fritt får välja om man vill jobba i Norge eller inte. Alla svenskar som jobbar för oss måste ansöka om E101. Därefter avgör försäkringskassan om de är berättigade eller inte. På de som får E101 intyg sänker vi bruttotimlönen inkl OB och övertidsersättningen med 10%!

  Att man som du säger slipper detta när man jobbar direkt för staten/sjukhusen eller kommunerna i Norge verkar väldigt märkligt. Hoppas du är lika säker på att man i så fall verkligen betalar in sociala avgifter på dig i Sverige!

  Mvh

  Kalle Jung
  Rekryteringsansvarig
  Xtra personell care

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Kalle!

   Det är inte min uppgift att informera dig om att det du basunerar ut som sanning i själva verket inte stämmer. Ett tips från mig till dig är att du i framtiden kollar upp det själv.

   Kanske att jag hade försökt mig på att informera dig om jag trodde att det skulle leda till att du skulle gå ut med en rättelse och riktig information. Eller ännu rimligare, en retroaktiv lönekorrigering för alla era anställda som du har lurat. Nu har det visat sig att du tycker det är viktigare att författa en kommentar här än att gå till källan och ta bort/redigera den felaktiga informationen.

   Jag vet inte om jag ska vara smickrad eller förfärad.

   När du skrev följande antar jag att du baserade det på något, frågan är vad?:

   “Då den svenska arbetsgivaravgiften är högre än den norska sänker vi som arbetsgivare våra anställdas bruttotimlön inklusive ob och övertidsersättning med 10% när de har E101. Denna sänkning av bruttotimlön motsvarar bortfallet av pensionsavgiften (trygdeavgiften)! Därför blir varje persons nettolön oförändrad!!”
   Källa: eran företagsblogg, xtracareblogg.se, http://bit.ly/mEITJb

   Ovanstående uträkning visar att ditt påstående inte är förankrat i verkligheten. Har du räknat på något annat sätt? Vill du ta chansen att visa hur man ska räkna för att få det till att varje persons nettolön blir oförändrad?

   Vilken information syftar du på när du antyder att jag skrivit av det ni har sammanställt? Jag gjorde en sökning på eran hemsida på E101 men fick inga träffar. Googlade “E101 Xtra” och hittade förstås eran företagsblogg, eller Andreas blogg, vem den nu än representerar. Det kanske var den du menade? I så fall: Jag ser inte likheten? Vill du förtydliga, eller var det också helt ogrundat?

   Du skriver att det “verkar väldigt märkligt” att man slipper detta när man jobbar för staten/sjukhusen. Är det så märkligt att de inte diskriminerar sina vikarier/korttidsanställda genom att sänka deras lön om de levererar E101-intyg?

   Nej, det som är märkligt är att man från bemanningsföretagens sida inte kan tänka sig att det finns aktörer i sjukvården vars huvudsyfte inte är att tjäna pengar på anställdas eller patienters bekostnad.

   Tack för din kommentar!

   Med vänliga hälsningar,
   Sjuksnu
   ________________
   Du skrev:

   Hej!

   När du citerar mig/oss borde det väl vara på sin plats att vi informeras om detta och bjuds möjlighet att kommentera? Vore även trevligt att veta vem man pratar med.

   Roligt att se att du grundar merparten av din faktatext kring E101 på den information som vi på Xtra personell care har sammanställt.

   Jag kan bara konstatera att alla fritt får välja om man vill jobba i Norge eller inte. Alla svenskar som jobbar för oss måste ansöka om E101. Därefter avgör försäkringskassan om de är berättigade eller inte. På de som får E101 intyg sänker vi bruttotimlönen inkl OB och övertidsersättningen med 10%!

   Att man som du säger slipper detta när man jobbar direkt för staten/sjukhusen eller kommunerna i Norge verkar väldigt märkligt. Hoppas du är lika säker på att man i så fall verkligen betalar in sociala avgifter på dig i Sverige!

   Mvh

   Kalle Jung
   Rekryteringsansvarig
   Xtra personell care

 • http://nybakadsyrra.blogspot.com/ Malin

  Alltså, jag blir inte riktigt klok på detta. Vore kanon om du kunde hjälpa mig räta ut mina frågetecken! :)
  Jag ringde till F-kassan i somras och frågade om E-101 intyg, men det svar jag fick var att jag INTE behövde detta intyg eftersom jag inte jobbar i Sverige samtidigt under min tid i Norge. Men när jag läser vidare verkar det vara väldigt viktigt att skicka in om detta intyg ändå??

  Ringde även min a-kassa (AEA) som sa att jag kunde träda ur om jag ville, men kunde lika gärna va kvar om jag ville det. Det verkade inte spela så stor roll…

  Får inte alla ett E101 intyg? Kommer min inkomst under de 2-3 månader i Norge inte vara pensionsgrundande om jag inte har detta intyg? Gah, blir inte klok… Känns dessutom som att alla säger olika när man ringer och frågar :(

  /Malin “nybakad syrra”

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Självklart Malin.

   Får man inte ett E101-intyg utfärdat anser svenska försäkringskassan att man ska ingå i den norska socialförsäkringen. Då betalar man också trygdeavgift, som “alla andra” som jobbar i Norge.

   Egentligen är det inte konstigare än så. 

   Hade du i somras sagt att du planerar fortsätta jobba i Sverige (på kortare vikariat, om så behövs), med korta inhopp i Norge, så hade du mest troligt fått E101 utfärdat. Nu var det istället tydligt att du kommer avsluta ditt arbetande i Sverige för att ta upp det i Norge.

   Den norska socialförsäkringen är inte fy skam. Har du inte fått en E101 så räknas det arbete du gör i Norge mot en norsk pension. Dubbel pension! Eller åtminstone dubbelt så många pensioner.

   Blir du sjuk gäller följande:

   “Du har rätt till sjukpenning baserad på din arbetsinkomst om du blir sjuk eller skadad. Hela din inkomst upp till en viss nivå ersätts. Det krävs att du har förvärvsarbetat i minst 4 veckor. Detta villkor kan uppfyllas genom sammanläggning med arbete i ett annat nordiskt land.”
   http://www.nordsoc.org/sv/Norge/Sjukdom/

   Det där med AEA och A-kassa. Kanske är det osannolikt att du står arbetslös i framtiden, speciellt efter att du fått in en fot på norska arbetsmarknaden? Jag vet inte.

   Hoppas att du har fått svar på dina frågor. Om inte, eller om fler frågor dyker upp, så säger du bara till.

 • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

  Christina frågade om E101 i en kommentar till ett annat inlägg:
  * sjuks.nu/ak-inte-till-norge-for-att-jobba-i-landstinget/#comment-351815767

  För att samla E101-informationen flyttade jag frågan hit. Funderingen var följande:

  “Sen hur är det med E101, jag kontaktade försäkringskassan som sa att jag ej kommer ha rätt till E101 – i och med att jag slutar på mitt jobb i Sverige i januari för att sedan jobba endast i Norge t.o.m maj för att sedan söka nytt jobb i Sverige – hur mycket kommer jag att skatta i norge då? Är detta något jag kommer få tillbaks på vid skatteåterbäringen året efter eller hur fungerar det?”

  Så har jag också förstått det, att så länge man inte gör 25% av arbetet i Sverige ska man inte ha ett E101. 

  Men jag hade nog kunnat tänka mig att det räknades på årsbasis – och du kan ju förväntas göra ungefär hälften av din arbetstid (juni-dec) i Sverige. Fast under första halvåret har du ju bara norsk arbetsgivare, då är det väl rimligt att du står under norsk socialförsäkring.

  Nej det är inte lätt att bli riktigt klok när det gäller reglerna runt E101.

  Skattesatserna hittar du på följande sida:

  * https://www.nordisketax.net/main.asp?url=files/nor/sve/i07.asp&c=nor&l=sve&s=1&m=02

  28% inkomstskatt + 7,8% trygdeavgift för totalt 35,8% skatt. Har du inte ett E101 utfärdat för perioden så ska du betala trygdeavgiften.

  Trygdeavgift eller ej, efter avdrag är det inte omöjligt att du i slutändan bara har betalat 15-20% skatt. Mer om avdragen finns att läsa i inlägget “Norsk deklaration i tre enkla steg”:

  * sjuks.nu/norsk-deklaration-i-tre-enkla-steg/

 • Fredrica Grahn-Andersson

  En liten reflektion angående E101:

  Enligt min norska deklaration för 2010 betalade jag drygt 50.000 NOK i trygdeavgift eftersom jag enbart har anställning i Norge och alltså inte lämnat E101. Under pingsten det året råkade jag ut för en bronkit som tvingade mig att uppsöka legevakten på mitt sjukhus för att få sjukintyg och därmed kunna sjukskriva mig längre än den vecka som man kan har rätt till “egenmelding”. Dvs sjukskriva sig själv. Det innebar i klartext att jag var sjukskriven hela pingsthelgen med till hundra procent bibehållen lön från första dan inklusive alla storhelgstillägg och nattillägg (både rörligt och fast). En inte helt föraktlig summa för att ligga i sängen, kolla på en hel säsong House och käka Panodil och lite Erytromycin! Tror inte svenska Försäkringskassan hade kunnat toppa detta…

 • Anna Noren

  Hej
  Skall till Tromsö under 4 månader juni-sept och har E 101 men varken jag eller arbetsgivaren vet om denna skall användas…….f- kassan har ingen koll, vilket är bäst för mig.? Är tjänstledig från min tjänst i Sverige.

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Anna!

   Har försäkringskassan utfärdat ett E101-intyg i ditt namn betyder det att dom anser att du ska stå kvar i svensk socialförsäkring även när du jobbar i Norge (för att du jobbar större andelen av året i Sverige).

   Det innebär att din norska arbetsgivare ska betala in arbetsgivaravgifter till Sverige, och att du slipper betala trygdeavgiften på 7,8% av din bruttoinkomst i Norge.

   Det finns norska arbetsgivare som tar chansen att använda detta som skäl att sänka din bruttolön (vanligtvis med 10%). Sedan finns det dom som inte diskriminerar arbetstagare med E101-intyg på det viset.

   Sannolikt är det bäst för dig att använda E101-intyget i Norge. Försök också att hitta en arbetsgivare som inte sänker bruttolönen för arbetstagare med E101-intyg, så blir det direkt ekonomiskt fördelaktigt för dig.

 • http://www.facebook.com/people/Petter-Nyhagen/579526572 Petter Nyhagen

  Hei, denne utregningen over legger en del forutsetninger til grunn som er veldig kompliserte og jeg går ikke god for den. Men det skiller altså ca 1400 kr, det er ikke en veldig stor sum når vi må betale ofte mer en dobbel så høy arbeidsgiveravgift (skatt). Den norske er maksimalt 14,1% imens den svenske kan være mellom 24% og 32% for oss.
  Dette er penger vi ikke får igjen gjennom våre avtaler i Norge og dermed så er dette en måte å gjøre det på. Uansett så kommer du som arbeidstaker bra ut og det er ikke noe enormt skille. De offentlige sykehus bryr seg ikke om dette…ennå, men når Försäkringskassan kommer så får det betydning.

  Det viktigste dere gjør er å sørge for å jobbe for en arbeidsgiver som faktisk forholder seg til at det finnes E101 og at arbeidsgiveravgift skal betales i enten det ene eller andre landet. Noen opererer med ordninger hvor dette overlates til deg selv og plutselig blir du stående på bar bakke om noe skulle skje.

  Som jeg har skrevet før; sjekk hva du faktisk får. Vei dette med reise, bolig, lønn, frihet etc mot hva som er viktig for deg.

 • http://www.facebook.com/people/Petter-Nyhagen/579526572 Petter Nyhagen

  Ang E101, det er enkle regler for dette:
  Jobber du i 2 eller flere EU / EØS land samtidig skal du ha med deg E101. Du defineres da som å tilhøre svensk social/ försäkringskassa. 
  Bor du i Sverige, men jobber i Danmark og Norge samtidig skal du ha E101 fra Sverige
  Bor du i Sverige, men jobber kun i f.eks Norge da skal du ikke ha E101. Dette beregnes kvartalsvis.

  Det er din plikt å opplyse f-kassan om dette og ta med evt skjema til annen arbeidsgiver.

 • Susanne Blixt

  Följer detta med spänning ! ang. E 101 alltså, jag har precis varit i kontakt med f-kassan och till slut när vi har haft en lång diskussion säger hon att det är din rättighet och din skyldighet att lämna in en 101:a ..jaha ? men om jag då inte jobbar mer än kanske 3-4 mån sammanlagt i Norge o resten i Sverige VILKET tjänar jag på då ? och blir jag “straffad” om jag inte skickar in nån 101:a ? jag jobbar ju fortfarande timmar i Sverige och betalar då min skatt som vanligt vad är det jag förlorar om jag inte sänder in en 101: a för jag VILL ha pension från Norge …jag planerar att åka fram o tillbaka i 3-4 år för det är ändå så lång tid det tar innan man får en “anställning” i kommunen i Sverige, för då blir man lasad in om man har kommit upp i tillräckligt med timmar. MYCKET förvirrande och ingen som jag har pratat med än har svar på alla frågorna….

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Susanne!

   Visst är det förvirrande.

   Det tycks vara svårt att få en bild av hur stor svensk och norsk pension man kan tänkas tjäna ihop genom sitt arbetsliv. När det inte går att ta reda på så kan man heller inte göra informerade val mellan att dela upp pensionen över Sverige och Norge, eller samla allt i Sverige.

   Det verkar i alla fall så att, om man tjänar 355.080 kr under ett år i Sverige så har man maxat det årets intjäning till pensionen:

   Det finns en övre gräns för hur hög PGI du kan få per år (inkomsttak). PGI beräknas alltså inte på inkomster som överstiger inkomsttaket. Inkomsttaket är 7,5 inkomstbasbelopp. Eftersom PGI ska beräknas på inkomsten efter avdrag för den allmänna pensionsavgiften innebär det i praktiken att inkomsttaket uppgår till 8,07 inkomstbasbelopp.

   Sedan påverkar detta förstås inte speciellt många av oss sjuksköterskor, då det behövs en snittlön på 29590 i månaden.

   Minst tre år ska man tydligen omfattas av norsk socialförsäkring (det vill säga, jobba i Norge utan E101-intyg), för att ha rätt till grundpension. Mer att läsa om detta här:

   * http://www.norden.org/sv/norden-foer-dig/flytta-inom-eller-till-norden/flytta-till-norge/pension-i-norge

   Vill försäkringskassan att du ska ha ett E101-intyg så slipper du i alla fall betala trygdeavgiften på 7,8% av din norska bruttoinkomst – lägger du undan de pengarna i 30-40 år så kan de troligen förgylla din tillvaro som pensionär. Kanske lika mycket som en norsk minimipension skulle ha gjort.

 • lillamy

  vem skall ha mitt e101 intyg? NAV skatteetaten arbetsgivaren? arbetsgivaren vill ha det men vem vet att jag inte skall betala trygde?

 • Mats Wallinder

  Har fått ett E 101 av försäkringskassan, jobbar 25% i Sverige,samt ca halvtid i norge..Tänkt jobba så några år minst,och ser fram emot en norskpension.Pratade med en på skatteetaten i norge ,han tyckte att jag inte skulle fylla i 101 då jag jobbar mer i norge pga av pension mm.. Min känsla att jag tjänar på de också..alltså skattemyndigheten i norge tycker att jag ska strunta i de vilket jag också vill, men kan man få böter eller nått,måste väl kunna slippa vara sjukförsäkrad i sverige om jag vill de om de krävs???eller

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Mats,

   Jag tänker att försäkringskassan tittar på var du är bosatt, var ditt hem är, rent tekniskt. På ett eller annat sätt borde du kunna övertyga dem att du är mer i Norge, eller att du har din fasta bosättning där.

   Men med ett E101 så kommer din norska inkomst att läggas till din svenska pensionsgrundande inkomst (detta är ju fördelaktigt om du inte maxar PGI på din svenska 25% lön). Du “slipper” ju också de 7,8% på hela bruttoinkomsten som trygdeavgiften innebär – detta kan du istället ta som privat pensionssparande.

   Men då vet jag inte vad som finns i den andra vågskålen. Vad som krävs för att man ska få en pension från Norge, och hur stor denna kan tänkas vara.

 • Annabella

  Hej har jobbat fler år i Norge( 6 år) utan E101,bara haft uppdrag hemmma i sverige som kontaktperson ca 8-10 timmar månad,förra året har jag jobbat kanske 10 natter på ett ställe i sverige, så inte är det mycket. jag pratatde med grensetjensten idag hon var rent otrevlig och hotade nästan. Du får skylla dig själv mm sa hon.Man ska ha A1 som den heter nu. Men den infon jag fått innan är av annan sak. Så undrar jag om jag för över mig till sverige kan de gå bakåt flera år det sa hon. Om jag varit sjuk i norge så får jag betala till baka dom pengarna jag fått, för att söka de retroaktivt i sverige. Dessutom kanske skatten är fel så jag blir skyldig massa pengar, hon gjorde en lång utläggning så nu undrar jag :( jag vill ha riktigt svar. Har aldrig hör någon som fått betala tillbaka.

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Annabella,

   Det låter som att du råkat ut för någon hysterisk handläggare. Det kan inte vara helt godtyckligt för försäkringskassan att avgöra om man ska vara socialförsäkrad i Sverige eller ej. Att det skulle ändras retroaktivt, flera år tillbaka, låter också underligt.

   Hur som helst ska du rakt inte betala mer skatt. Det du har skattat på i Norge behöver du inte skatta på i Sverige, oavsett E101 eller ej. Däremot hade du sluppit trygdeavgiften i Norge om du haft E101.

   Nej, får du tag i en annan handläggare så får du säkert ett bättre bemötande och rimliga svar.

   Lycka till!

 • http://www.facebook.com/arturo.demarco.92 Arturo de Marco

  här kommer ett argument till ”
  “Skal jeg holde på lønnen til vi har fått nytt skattekort og ett A1 inntyg, slik at du får lønnen betalt med svensk arbeidsgiver avgift? NB! Bonus vil ikke komme til på lønnen når man har A1 skjema. Arb. Avgift i Norge er 14,1 % og i Sverige er den 31,5 %, differansen hentes inn i bonusutbetalingene dessverre. Viktig at man er klar over alle tingene som hender”.

 • Cynissk

  Har också fått besked av FK att det är minst 25% jobb i Sverige som
  gäller om man ska få E-101. Dock tror jag det är mer som ett riktmärke
  eftersom det möjligtvis är en komplex bedömning. Mitt E-101 baserades på en extra-anställning där jag jobbat väldigt varierande antal timmar
  månad till månad. Tex 75% en månad till ett få timmar månaden efter.
  Dock så tror jag inte att den totala tiden delat med antalet månader
  blev 25% utan något mindre. Är väl då upp till FK att bedömma om det
  anses vara ett tillräckligt jobb och blir ju i viss mån godtyckligt.

  Nåt som man märker i kontakt med t.ex FK och andra myndigheter att den ena handläggaren säger sig och den andra säger så. I slutänden blir det väldigt mycket jobb för en själv att reda ut vad som faktiskt gäller men är nog lika bra o vara inställd på det från början.
  (Sen plötsligt börjar man sakna FK efter att ens olika papper i Norge verkar leva sina egna liv och ibland gå upp tom gå upp i rök men det är ju en annan femma.)

 • Lotta222

  Vad gäller om man är tjänstledig 75% av sin 100%-tjänst? (alltså arbetar 25% i sverige) Ska man fylla i att man arbetar 25% av sin totala arbetstid i Sverige då? (eller är det någon skillnad när man ändå fortfarande är anställd på 100% tjänst?)
  Tacksm för svar! Lotta

 • Malin Cederholm

  Hej!
  Ska återvända till Norge en period nu i höst och ska samtidigt jobba lite för Dedicare i Sverige. Försöker inhämta information från försäkringskassan gällande sociala försäkringar och hon jag pratade med idag sa att om jag skulle t ex bli sjuk så grundas min sjukpenning på min taxerade inkomst i Sverige (förutsatt att de efter min E101 fortfarande bedömt att jag ska tillhöra svensk socialförsäkring). Jag tycker dock detta låter konstigt. Om jag t ex jobbar 25% i Sverige, då blir det knappt en sjukpenning att överleva på..? Då blir det ju 80% på en 25%-ig inkomst?!
  Och har all min inkomst i Norge då varit i “onödan”?

  Någon som vet något om detta? Egna erfarenheter?

  Mvh,
  Malin

  • Malin Cederholm

   Svarar själv på detta inlägg då jag fått rätt information av försäkringskassan (tillslut). Så kan andra också få svar och sluta fundera :)
   Om man har intyg E101 räknas den norska inkomsten in vid föräldrapenning och SGI, eftersom intyget gör att den norska arbetsgivaren betalar sociala avgifter till Sverige. Tumregeln för att få E101 brukar vara 25% sa kvinnan jag pratade med idag.
   Låter onekligen bättre än vad den andra kvinnan sa här om dagen!

 • Lovisa

  Hallåå där!
  Jag och en kompis ska jobba i Norge nu i 3 månader. Vi slutar på vårt jobb här i Sverige för att alltså jobba i 3 månader och sedan komma tillbaka till Sverige för att jobba. Ska vi ansöka om ett E101-intyg eller inte? Vi hade tänkt att åka med ett bemanningsföretag.
  Förlåt, denna fråga har säkert besvarats måånga gånger men allt är så krångligt 😛
  Tacksam för svar!
  MVH Lovisa

 • Malin

  Är jag skyldig att ordna A1 intyg om jag ska arbeta några veckor i Norge och har ett fast arbete i Sverige. Vad har min norska arbetsgivare för skyldighet att kontrollera i så fall att jag har A1 intyg? Tycker jag borde få avgöra det själv.

 • Malin Cederholm

  Har deklarerat i Norge nu, skickade in alla mina papper om att jag har E101/A1 utfärdat från Försäkringskassan här i Sverige. Men nej då, det var draget trygdeavgift ändå, ringde och frågade varför och fick till svar att för att bli befriad från sociala avgifter i Norge måste jag ha intyget från NAV i Norge (??!), något jag aldrig läst eller hört talas om… Så nu massa extra jobb för detta, men kanske värt när det handlar om ett antal 1000-lappar… Zzzzz….

 • Peter

  Hej alla. JAg jobbar fast i oslo och har enbart jobbat på tim basis hemma i swe sedan 2009 och har inte behövt e101, och har på dessa åren jobbat ihop en pensionsgrundande minste pension från norska staten. Nu har jag hoppat på ett 50%jobb hemma i swe oxå men vill behålla möjligheten till norsk pension samtidigt som jag har svenska förmåner och pension. Hur gör jag då och vad är mest förmånligt för mig. Att ansöka om e101 och avstå från fördelarna från norge eller vad är mitt allternativ?

 • Pingback: inexpensive game improvement irons()

 • Pingback: DMPK()

 • Pingback: Bdsm()

 • Pingback: Eavestrough Cleaning()

 • Pingback: Cheap last minute holidays()

 • Pingback: Striper Fishing()

 • Pingback: must watch()

 • Pingback: click here for more info()

 • Pingback: Law Diyala()

 • Pingback: dent training()

 • Pingback: GVK BIO India()

 • Pingback: GVK BIO News()

 • Pingback: GVK BIO updates()

 • Pingback: pharmacokinetic services()

 • Pingback: Appliance repair North York()

 • Pingback: Dokter anak banten()

 • Pingback: Fat Burning Tea()

 • Pingback: bing PPC()

 • Pingback: http://www.guaranteedppc.com()

 • Pingback: green coffee()

 • Pingback: pembukaan cpns kesehatan 2018()

 • Pingback: cmovieshd()

 • Pingback: visit the up coming website()

 • Pingback: Online Advertising Solutions from Tree of Innovation()

 • Pingback: Bassetti Online Shop()

 • Pingback: http://www.datingnzcougar.info/()

 • Pingback: testosterone injections bodybuilding results()

 • Pingback: scribd reviews()

 • Pingback: Predrag Timotic()

 • Pingback: smerter()

 • Pingback: dragon pharma review 201()

 • Pingback: Online Brand Management Services()

 • Pingback: college of sciencess()

 • Pingback: penis enlargement()

 • Pingback: 안전놀이터()

 • Pingback: top steroids()

 • Pingback: navigate to this website()

 • Pingback: new Zealand casino reviews()

 • Pingback: archiwnetrze.pl()

 • Pingback: buy Genesis Meds()

 • Pingback: review()

 • Pingback: bitcoin-casino.review()

 • Pingback: online casino reviews()

 • Pingback: http://www.bitcoinhq.com/()

 • Pingback: latestvideo sirius826 abdu23na1996 abdu23na5()

 • Pingback: latestvideo sirius483 abdu23na8734 abdu23na83()

 • Pingback: sfgjidfgn799 afeu23na2618 abdu23na68()

 • Pingback: tubepla.net download912 afeu23na145 abdu23na41()

 • Pingback: tubela.net212 afeu23na4035 abdu23na21()

 • Pingback: 649yXfeHHmt()

 • Pingback: hdmobilesex.me()

 • Pingback: 2019()