Det är dags nu: The Hardcore Nursing Revolution

Har du inte läst Ians blogg på www.thenursepath.com tidigare så är tiden inne nu. Ian är en akutsjuksköterska på ett större sjukhus i Canberra, Australien.

När du besöker hans blogg kommer du snart att förstå varför den är essentiell läsning för alla engagerade sjuksköterskor.

Ians har skrivit om “hardcore nursing revolution“. Här är en förtitt (hela posten ser du genom att följa länken):

__________________________________________

The Hardcore Nursing Revolution

__________________________________________

Och det fortsätter. Inspirerande ord från en av få förebilder för sjuksköterskor.

Man skulle kunna tro att då Ian befinner sig på andra sidan jordklotet är hans budskap inte relevant för oss svenska sjuksköterskor. Tvärtom, det är en välbehövlig kontrast till klagosången i fikarummet.

“Enough of all the bitching and backstabbing and bullying. It is time to step apart and rise above those nurses.”

Som nyutexaminerad/engagerad/ambitiös sjuksköterska kommer du oundvikligen hamna i konflikt med uvarna som vill att man ska fortsätta göra som man alltid har gjort. Strävar du efter något bättre, för patienternas skull, kommer uvarna försöka skjuta ner dig som “ung, oerfaren och naiv”. “Nurses eat their young” heter det i engelsktalande länder. Det kanske inte är lika tydligt i Sverige, men det pågår. “Step apart and rise above”.

“They do not come to work just to socialise, or to provide the bare minimum standard of care, or to whinge and bitch about their lot”

Det är OK att anstränga sig lite hårdare. Att engagera sig. Att vara ambitiös, även som sjuksköterska.

En sjuksköterska ska inte behöva utstå pikar för att hans eller hennes intresse för yrket är stort nog för att börja skriva “fa” i webbläsarens adressfält och stundtals landa på Fass.se istället för Facebook.com, även efter jobbet. Eller för att han eller hon hellre läser “Människans Fysiologi” i hängmattan, än Twillight-böckerna.

“A hardcore nurse knows that in order to care for others they must first care for themselves.”

Det är inte att “anstränga sig lite hårdare” eller ens att “engagera sig” när sjuksköterskor riskerar sin egen hälsa och sitt välbefinnande för att täcka upp för en oansvarig arbetsgivares usla planering.

Det är en viktig skillnad mellan att stanna kvar en halvtimme efter ett kvällspass för att avvärja en katastrof, och att regelbundet flexa ut 30 minuter senare om kvällen för att stanna kvar och dokumentera när man har blivit avlöst.

Värna om din arbetsmiljö, både för din egen skull och för dina patienters skull.

“They are fully accountable for their actions and strive to improve their work through study and reflection.”

Att ta ansvar för sina handlingar. Att sträva efter att göra ett bättre jobb.

Att inte stanna kvar på en ostimulerande arbetsplats till en skitlön, med ursäkten att arbetsgivaren inte betalar specialistutbildningen. Att inte vänta på att någon annan (Vårdförbundet) ska höja lönen åt en.

Eller som Seth Godin hade sagt: “It’s not something you can turn on or off. Either you have the capacity to act in the world. Or you don’t.”

Jag vet att du har kapaciteten att agera. Så gör det.