Bilden av en sjuksköterska: från surt sexobjekt till ambitiös yrkesutövare

Google. Snart använder vi det till allt. Idag tänker jag använda det för att ta reda på hur vårt samhälle ser på oss sjuksköterskor.

Vid en sökning på exempelvis “registered nurse” dyker ett urval av de, enligt google, mest relevanta bilderna upp bland sökresultaten. Ibland på förstasidan, ibland på andrasidan. Bilderna är inte statiska utan varierar över tiden.

Här är bilderna google väljer att integrera i sitt sökresultat för termen “registered nurse” (ungefär “legitimerad sjuksköterska”):

Registered Nurses

Bilden av svenska sjuksköterskor

Så här i ansökningstider är det många som funderar på om inte sjuksköterskeyrket kunde vara något för dom. De går till Google för att skapa sig en bild av vad det innebär att vara sjuksköterska. Första sökningen de gör blir på sökordet “sjuksköterska”. I sökresultatet möts de av följande urval bilder:

Svenska sjuksköterskor

Sjuksköterska 2.0

Web 2.0 beskriver internets transformering till att huvudsakligen innehålla användarpåverkat innehåll. Det handlar om kommentarfunktioner, användargenererat innehåll (Wikis) och forum. Det handlar om sociala medier och delningsfunktioner, och så vidare.

“Sjuksköterska 2.0”? Jag drar mig inte för att hitta på ett nytt uttryck för att täcka in ett område som jag känner behöver vår uppmärksamhet. Sjuksköterska 2.0 handlar bland annat om vår närvaro på internet, och hur det påverkar samhällets bild av oss.

Det är lättare nu än någonsin att synas. Och syns gör vi. I facebook-grupper och kommentarer sprids vårt missnöje, vitt och brett. All uppmärksamhet är bra uppmärksamhet, eller?

TV-reklam är gammalt. Nu är det Youtube som gäller och ett klipp kan spridas blixtsnabbt om det “går viralt“. Dansk sygeplejeråd beställde en videokampanj som skulle läggas upp på Youtube för att locka fler att söka till sjuksköterskeutbildningen.

Resultatet blev “Hvid zone”, en serie i fyra avsnitt (1, 2, 3, 4). För att dra uppmärksamhet till serien släpptes ett kortare klipp på 31 sekunder som man hoppades var kontroversiellt nog för att gå viralt och således sprida kampanjen. Klippet skapade en hel del uppmärksamhet och väckte starka känslor i flera läger. Vissa sjuksköterskor konstaterade att det var inget mindre än en skandal – andra tyckte det var modigt. Senare skulle Dansk Sygeplejeråd konstatera att “den er over stregen” men att det fungerade.

Var det värt det?

Vilken är den nuvarande bilden av en sjuksköterska?

Vad ser allmänheten av oss sjuksköterskor på internet?

Vi har strejkat och försökt belysa allvarliga fel och brister i vården. Specialistutbildning verkar vi läsa fast det är en ren förlustaffär. Lönen räcker inte till mer än att betala studielånen, trots det tycks vi få minimala löneförhöjningar årligen. Hur samhället kan tänkas se på vårt fackförbund tänker jag inte ens ta upp.

Vårdförbundet har anammat web 2.0 fullt ut. De syns på bloggar, facebook, twitter och youtube. Som fackförbund är deras uppgift att driva våran kamp om bättre arbetsförhållanden och högre löner. Detta måste avspegla sig i deras inlägg: De måste belysa missförhållanden i vården. De måste framhäva den låga lönen.

Det är inte bra om den bild de målar upp är den ensamma bilden samhället får av oss sjuksköterskor. Precis som det inte är till sjuksköterskeyrkets fördel om vi framställs som sexobjekt istället för professionella yrkesutövare, så är det inte till vår fördel att vi framställs som en homogen skara surkärringar som accepterar vad som helst (bara vi får möjlighet att beklaga oss).

Vilka skulle då välja sjuksköterskeutbildningen?

Nej, för att potentiella sjuksköterskestudenter ska kunna skapa sig en rättvis bild av vad sjuksköterskeyrket innebär, är vi tvungna att visa upp även de bra sidorna av sjuksköterskeyrket. De måste få veta att det finns möjligheter för den som är intresserad, och att deras ambition kan belönas.

Sjuksköterskeyrket får inte bli ett yrke för dom som är osäkra på vad dom vill bli när dom blir stora. Det får inte bli ett yrke för dom som “nöjer sig med att hjälpa människor”.

Sjuksköterskeyrket ska också vara ett yrke för ambitiösa individer som inte nöjer sig med annat än det bästa, både för sin egen och sina patienters skull.