Bemanningsföretag tar en del av din lön, sjuksköterska

Är du sjuksköterska och planerar börja jobba som bemanningssjuksköterska i Norge?

Undrar du vilket bemanningsföretag som är bäst för dig?

“Inget av dom” kan vara ett förvånande svar, men beroende på ditt syfte med norgejobbandet, kan det vara så.

Som sjuksköterska i norge ställs du inför två alternativ: att jobba för bemanningsföretag (privat arbetsgivare) eller att frilansa och jobba direkt för stat/kommun (det offentliga).

De två alternativen innebär olika fördelar.

Jämförelse av bemanningsföretag och stat/kommun

Som sjuksköterska anställd av bemanningsföretag:

 • Får du i större utsträckning hjälp med resa och boende
 • Får du hjälp av bemanningsföretaget att ordna arbete på olika sjukhus/avdelningar vilket gör det enklare att:
  1) få jobb i princip när som helst
  2) bredda sin erfarenhet
  3) se mer av Norge, genom att ta jobb i olika delar av landet
 • Men som bemanningssjuksköterska har du generellt sett lägre grundlön

Som sjuksköterska på bemanningsföretag har du vanligtvis lägre grundlön

Sjuksköterskor anställda av stat eller kommun:

 • Är vanligtvis på färre avdelningar och bygger upp mer nischad erfarenhet
 • Har generellt högre grundlön och bättre villkor
 • Erhåller övertidsersättning i större utsträckning
 • Får inte löneavdrag om de lämnar in E101-intyg

Välj arbetsgivare efter dina behov

Att jobba i Norge är inget självändamål. Högre lön, nya erfarenheter och möjligheten att koncentrera sina arbetsperioder är ofta det som lockar.

Den första norgeresan kan göras via bemanningsföretag för att se olika avdelningar och knyta kontakter.

När du gjort några resor kan äventyrslustan avta, och förtjänsten börjar spela större roll. Då drar du nytta av kontakterna du knutit med avdelningar under din period som bemanningssjuksköterska. Prata med avdelningarna om direktanställning, och boka sedan in arbetsperioder som timvikarie, för högre lön och bättre villkor.

Den övertidsersättning en timvikarie får betyder snabbt att du har en betydligt högre inkomst än om du gått som bemanningssjuksköterska. Som direktanställd är du även del av personalstyrkan på ett annat vis, du lär känna dina medarbetare bättre och får mer erfarenhet av vården som bedrivs vid enheten.

Sammanfattningsvis kan du som svensk sjuksköterska i Norge välja att antingen jobba för bemanningsföretag eller direkt för sjukhuset. Det du väljer präglar tiden du spenderar i Norge. Vilket alternativ som är rätt för dig beror på vad du vill ha ut av ditt norgejobbande.

 • Andres Lindgren

  Bra sida, glad man hittade hit. Keep up the good work!

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Välkommen till Sjuksköterska.nu Andres! Gott att höra att du tycker om sidan. Berätta gärna lite om dig själv och vad du skulle vilja se mer av på sidan så ska vi ordna det.

 • Carro

  Hej!!

  Mycket bra sida, tittar ofta in =).
  Har varit i kontakt med ett bemanningsföretag som heter Power Care, danskt som du säkert vet. Ska på intervju och ville bara höra med dig om du vet följande (ska jobba i Norge för dom i så fall).
  Blir det billigare för dom att betala svensk arbetsgivaravgift eller dansk? Kommer nämligen ge dom ett E101. Då vill de kanske som många andra sänka timlön för det är dyrare att betala den svenska, eller gynnar det faktiskt dom att jag har E101.
  Har du några erfarenhet av Powercare?

  Med vänlig hälsning
  Carro

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Carro!

   Roligt att höra att du tycker om sidan!

   Jag har hört en del om Power Care, men jag har inte själv jobbat för dom. Vet egentligen ingenting om hur just Power Care svarar på en inlämning av E101-intyg. Generellt så tror jag att de har mer väl tilltagna marginaler, och behöver därför inte gå i motthugg och sänka din lön bara för att du fått E101 utfärdat. 

   På nordisk eTax (http://www.nordisketax.net/main.asp?url=files/dan/sve/i08.asp&c=dan&l=sve&s=1&m=02) kan man läsa lite om sociala avgifter och skattesatser i Danmark. Där skriver man om en skattesats på 8% som varje enskilld arbetstagare betalar för sin sociala försäkring i Danmark. Liknande den norska trygdeavgiften. Jag misstänker att du, i och med att du lämnar över din E101, inte kommer betala de åtta procenten (som kallas arbetsmarknadsbidrag).

   Samtidigt betyder det sannolikt större kostnader för Power Care, enligt nedan (från http://se.oresundsbron.com/page/2632):

   Reglerna för socialförsäkring, som bland annat omfattar sjukpenning, pension och föräldrapenning, innebär att man blir socialt försäkrad om man tar en bisyssla i landet där man bor – oavsett hur många arbetstimmar det handlar om.

   Det betyder att om en öresundspendlare, som arbetar i Danmark, tar ett deltidsjobb i Sverige, så får den danska arbetsgivaren betala en extra räkning på 25–30 procent av den anställdes inkomst till den svenska arbetsgivaravgiften. Till det kommer den danska inkomstskatten. För att undgå denna skatte-fälla har många danska arbetsgivare förmått sina anställda att skriva under på att de inte kommer att jobba extra i ett annat land.

   Men som sagt, exakt hur de reagerar vet jag inte.

   Det jag har hört om Power Care är anekdoter om hur bemanningssjuksköterskorna blir mottagna ute på arbetsplatserna. Det förväntas att man är mycket erfaren när man kommer från Power Care, så pass erfaren att man är självgående utan brevidgång eller genomgång av avdelningen. Så pass erfaren att man känner till alla sorters medicinskteknisk apparatur, av alla olika märken. Rätt i jobb bara.

   Och så har jag förstås hört om hur bra lön de betalar. Så pass bra att de inte upphandlats för förmedling av vikarier i Norge – de är helt enkelt för dyra. Men finns det inga billiga vikarier att tillgå så måste sjukhusen gå till de dyra. Det är också därför man måste vara svårt flexibel när man jobbar för Power Care, uppdragen kommer inte sällan med kort varsel.

   Har jag hört.

   Förhoppningsvis återvänder du med mer information efter din intervju, så kanske fler kan inspireras till att lämna de billiga bemanningsbyråerna – precis som vi inspirerats att lämna landstinget!

   • Rutan

     Hej! Har just upptäckt denna viktiga sida. Bra att den finns:-). Vi är ett ganska stort gäng från min IVA-avdelning som jobbar i Norge då och då (allt från Oslo till Tromsö), de flesta har valt att gå ner i tid för att kunna resa dit – ett bra sätt att få upp sin sjuksköterskelön. Tyvärr effektivare än att förlita sig till att Vårdförbundet förhandlar upp våra löner till skäliga. Jag har jobbat/jobbar för flera olika “Vikarbyråer”. Bl.a. Powercare, men det blir tyvärr sällan eftersom de är för dyra för sjukhusen. Ovanstående “anekdoter” stämmer rätt bta är min erfarenhet. Ang E101, så kräver Powercare att man lämnar in en sådan, annars hotar de med att dra 45% i stället för 35% skrev de i ett mail till mig förra veckan. Varför vet jag inte men så är det bara. Hälsningar från Rutan

 • Adolfo Diaz

  Hej.

  Mejla gärna in era erfarenheter av att arbeta som eller med hyrpersonal, såväl sjuksköterskor som läkare, till adolfo.diaz@vardforbundet.se. Vill försöka skriva något om det i Vårdfokus.
  @vardforbundet:disqus 
  mvh
  /Adolfo Diaz

 • Tompa

  Hej!
  Tack för en bra sida!
  Är det någon som vet vad bemanningsföretagen får från sjukhuset för varje timme/dag som de bemannar upp?
  Vore intressant att veta hur stor vinst de gör.

  /T

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Tompa!

   Jag vet att 2008-2009 tog ett norskt bemanningsföretag betalt ~350 NOK/h för en sjuksköterska som betalades 170 NOK/h grundlön. Ersättningar för kväll/natt-arbete och helgtillägg fakturerades också till ungefär dubbel kostnad mot vad de betalade vikarien.

   Hur stor vinst de gör borde inte vara omöjligt att ta reda på, kan tyckas, men google sviker mig just nu. Adecco Norge hade i alla fall en omsättning på 3,33 miljarder år 2010 enligt följande artikel:

   * http://e24.no/jobb/omsatte-for-12-milliarder/20042355

   Fast de förmedlar förstås vikarier i fler branscher, och hur stor vinsten är säger man inte.

   • Tompa

    Intressant!
    Jag undrar vad de får nu i år?
    Gäller siffrorna allmänsjuksköterska eller specialistsjuksköterska?

    Hälsningar T

    • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

     Hej igen, Tompa!

     Jo, jag undrar också hur siffrorna ser ut i år. Siffrorna var för en grundutbildad sjuksköterska. Och grundutbildade sjuksköterskor erbjuds ungefär lika hög lön av bemanningsföretagen idag – tre år senare – trots inflation och löneförhöjningar i offentlig sektor.

   • AER1

     Hej, Sjuksnu!
    Jag hörde en summa om 900 NOK /h. Och jag tyckte att det lät mycket, men när jag pratade med en konsultchef för ett svenskt bemanningsföretag så sa hon: “det låter rimligt”. Så det ligger i de trakterna iallafall….

    • Tompa

      Tack AER1!Det är en skaplig summa som bemanningsföretagen får.Något att utnyttja när man begär lön eller löneförhandlar. Tänk på de tjänar inget om man inte arbetar för dom så säg nej en gång så får du se  vad som händer…

     • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

      Angående vad bemanningsföretagen tar betalt för att hyra ut sjuksköterskor.

      Det är viktigt att skilja på de upphandlade bemanningsföretagen, och övriga. 

      De upphandlade bemanningsföretagen tar minst betalt och får därför förtur när uppdragen ska fördelas. Samtidigt betyder de pressade priserna mindre förhandlingsutrymme för dig att få upp din lön.

      Om man däremot väljer ett av de icke-upphandlade bemanningsföretagen, och därmed accepterar andrasorteringen bland uppdragen, så bör det finnas större utrymme för förhandling.

      Till sommaren finns det mer uppdrag än vikarier, då är det viktigt att hitta ett bemanningsföretag som vet att ta ordentligt betalt, och som erbjuder dig en rimlig del av förtjänsten. Om man nu absolut vill jobba för bemanningsföretag, det vill säga.

  • Ronja

   550/h – vikarien får 250 

 • Kent Inge Bøckmann-Eldevik

  Hei. Jeg vil bare poengtere at i løpet av 2011 har de aller fleste bamanningsselskapene i Norge innført overtidsordning på lik linje med det offentlige. Mange kommuner har i tillegg avtaler som likestiller lønnsvilkårene til vikarene med de fast ansatte. Dette har løftet grunnlønnen til mange, spesielt hjelpepleiere i bemannnigsselskapene. Hilsen Vacant Helse AS 

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Kent Inge!

   Intressant information! Jag har några följdfrågor, hoppas att du vill hjälpa till att besvara dom.

   När du säger “de aller fleste”, menar du då att mer än 70 av de 140 bemanningsföretagen som hyr ut personal till helsesektorn har börjat följa arbetsmiljölagen under 2011?

   Och när du säger “på lik linje med det offentlige”, menar du att de betalar övertid efter de första 35,5 timmarna under en vecka? Eller är det efter 48 timmar? Hur stor är övertidsersättningen? 40%? 50%? 100%? Betalas helgersättning i tillägg till övertidsersättningen?

   Jag förstår om du inte kan säga hur det ser ut på de flesta bemanningsföretagen. Men om du åtminstone kan berätta vilka regler som gäller på Vacant Helse så skulle det vara värdefullt för sidans besökare.

   Kan du samtidigt säga något om “ingångslönen” hos er så är det också intressant. Planerar ni att börja erbjuda lägstalön 178 NOK/h, på linje med vad som erbjuds i det offentliga? Tänker ni sluta dra av 10% av bruttolönen för de som lämnar in E101-intyg?

   Jag hoppas att du tar chansen att berätta om de villkor ni erbjuder vid Vacant Helse, så står vi potentiella arbetstagare välinformerade inför våra val av arbetsgivare.

   Tack på förhand!
   /Sjuksköterska.nu

   • kicki

    Hmm när jag hade kontakt med vacant nu under hösten fick man övertid först efter 48 timmar – inte alls samma villkor som de direktanställda offentliga. Den var inte heller 100% som man får om man är direkt anställd. Timlönen kunde ligga under minimilön. 168-180 NoK i ingånslön beroende på arbetslivserfarenhet etc. 168 nok är ju under minimilönen!

    • ek

     Håller med dig Kicki och övertidsersättning utbetalas enligt tariffavtale på deras hemsida enligt följande villkor.
     50% av grunnlönn
     mån kl 00.00 till fre kl 24.00
     100% av grunnlönn
     fre kl 24.00 till sön kl 24.00
     Vid utbetalning av övertidsersättning bortfaller alla ordinarie tillägg.

     • ek

      Vill bara förtydliga ovanstående att det gäller Vacants tariffavtale
      och att de betalar ut övertidsersättning efter 48 timmar.

     • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

      Det var en smula billigt av Vacant.

      För jämförelse, här är Norsk sykepleierforbunds avtal med Spekter/helseföretagen/sjukhusen:

      (4.4.2) 50 %:
       – For overtidsarbeid utført de 2 første timer umiddelbart før det ordinære skift begynner 
       – samt for overtidsarbeid utført de 4 første timer umiddelbart etter det ordinære skift 
      slutter (jf. pkt. 4.4.3). 

      (4.4.3) 100 %:
       – For overtidsarbeid som sammenlagt overstiger 4 timer utført umiddelbart før eller 
       – etter ordinært skift samt for overtidsarbeid utført til andre tider enn de som framgår av 
      pkt. 4.4.1 og 4.4.2.

      Jag tolkar det som att fristående övertidspass ska ge 100% från första timmen. 

      Om du redan har ett nattpass bokat, och får ett kvällspass i tillägg (så det blir ett dubbelpass), ska två timmar innan det ordinarie nattpasset betala 50%. Resterande tid av kvällspasset ska betala 100%.

      Det betyder att en större andel av övertidsersättningen är 100%, i det offentliga.

      Dessutom betalar Spekter generellt helgtillägget samtidigt som övertidsersättningen.

      Snålt, Vacant, snålt.

     • Ewelina 07

      Snälla du,,,jag bli jätte forvirrad när jag läser det,,nu blev det x flera på sista tiden.Jag har varit i Norge ca 6 månader/ Helsenor,Rett Bemaning/,,ingen av de är rättvis tycker jag,,mkt problem med betald ,bostad osv.
      Jag planera åka nu igen ,,men som kommun anställd,,jag söker jobb på eget hand,,vad skall jag tänka på, hur mkt lånen kan ligga ,,,när jag arbetade 25 år som sjuksköterska..kan någon hjälp amig med detta ..mvh Ewa C.

     • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

      Hej Ewa!

      Du är inte ensam om att “bli lurad” av olika bemanningsföretag.

      De flesta norgejobbande svenska sjuksköterskorna tar förr eller senare en direktanställning på sjukhus eller i kommunen. Dels betalar det bättre, dels slipper man kontrollera varenda löneutbetalning noggrant för att försäkra sig om att arbetsgivaren inte försöker “spara pengar”.

      Börja med att läsa inlägget “Vad är en rimlig lön för att jobba som sjuksköterska i Norge?”:

      * sjuks.nu/rimlig-lon-som-sjukskoterska-i-norge/

      Med dina >10 års arbetslivserfarenhet kommer du ha minst 381 500 NOK i årslön, det kan jag utläsa på norsk sykepleierforbunds, under kollektivavtal för KS (kommunen).

      Det motsvarar en timlön på 381500/1846= 206,66 NOK, eller en månadslön på 381500/12= 31792 NOK.

      Sedan bör du rimligtvis kunna begära mer än så, alternativt förhandla till dig reseersättning och fritt eller billigt boende.

      Lycka till!

     • kooperativ_bemanning_ab

      Hej! 
      Hela grejen med att jobba genom bemanningsföretag är ju att man får jobb direkt utan en massa krångel samt resan och boendet bekostat, vilket är väldigt smidigt. 

      Annars hade man ju gärna jobbat direkt för kommunen/sjukhuset. Mycket bättre anställningsvillkor, högre lön, övertidsersättning på 100% redan efter 35,5h i veckan… 

      Ibland hör man historier om någon som jobbat direkt för kommunen och t.ex. fått bo i en gratis hybel organiserad av kommunen samt fått resebidrag. Detta låter ju jättebra, men den typen av jobberbjudanden är väldigt svåra att hitta, eller?
       
      Kooperativ Bemanning har gjort det lätt för alla er som är dödströtta på bemanningsföretagen. Vi har startat en annonserings-sajt där kommuner och sjukhus kan lägga upp jobbannonser gratis. Samtliga annonsörer har lovat att ge anställda ersättning för resa och boende. 

      Annonserings-sajten heter http://www.Norgelistan.se

      Välkomna :)

     • Kent Inge Bøckmann-Eldevik

      Hei.
      Det utbetales overtid etter 10 timer / dag eller 48 timer / uke.

      Mvh
      Vacant Helse AS 

   • Kent Inge Bøckmann-Eldevik

    Hei Sjuksnu.

    Jeg har ikke vært inne på denne siden på en stund så derfor så sent svar, men jeg skal forsøke å svare deg så godt jeg kan.

    Når det gjelder regler for overtidsutbetaling så er det viktig å skille mellom hva arbeidsmiljøloven regulerer og hva de ulike fagforeningene har forhandlet frem i de ulike tariffene. (kollektivavtal) 

    Norsk arbeidsmiljølov stiller krav om 40 % overtidskompensasjon mens det i mange tariffavtaler er fremforhandlet mellom 50-100% avhengig av om det er på helg, natt eller hverdag.

    Hos oss har vi en tariff som er fremforhandlet med våre tillitsvalgte Denne åpner for at man kan jobbe inntil 54 timer / uke, da med overtid etter 10 timer pr dag eller 48 timer /uke.  Denne tariffen er fremforhandlet på bakgrunn av at våre vikarer ønsker å jobbe mer enn 35,5 timer uke. Satsene er 50 % på hverdager og 100 NOK eller minimum 50 % på helg. Det betales ikke ordinære tillegg ut over dette. Det er det så vidt jeg vet ingen som gjør, heller ikke det offentlige. For å lese mer om denne gå inn på http://www.vacant.no  

    Dersom du benytter E101 må vikarbyrået ditt betale sosiale avgifter til Sverige som ligger på ca 25 %. I Norge er den på 14,1 %. Det er for å kompensere for denne økningen i utgifter vikarbyråene senker lønnen med 10 %. Dersom du ber om et skattekort basert på E 101, (hvor den norske trygdeavgiften ikke er med) vil din netto lønn bli så og si den den samme som uten E101. Så du taper altså ikke penger og selskapene tjener ikke penger da differansen går til Försäkringskassan i Sverige.
    Når det gjelder ditt spørsmål om våre lønninger så ligger våre  sykepleiere i dag på NOK 170 – 205 / t avhengig av erfaring og kompetanse.

    Sammenligner man lønnen med offentlig lønn, må man ta med at vi betaler reisen til og fra Norge samt alle kostnader for bolig. Dette utgjorde i 2011 et påslag på lønn i snitt på ca 40 kroner / time. 

    Håper dette var svar på dine spørsmål.

    • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

     Hej Kent Inge,

     Jag är glad att du vill föra en fortsatt dialog om villkoren som bemanningssjuksköterska för Vacant Helse.

     Du behöver inte berätta för mig om skillnaden på arbetsmiljölagen och kollektivavtal. Jag reagerade på ditt påstående: “Jeg vil bare poengtere at i løpet av 2011 har de aller fleste bamanningsselskapene i Norge innført overtidsordning på lik linje med det offentlige.”

     För det första är det inget att slå sig för bröstet över, att bemanningsföretagen under 2011 började följa lagen och nu betalar ut övertidsersättning till sina anställda. Detta skulle dom förstås ha gjort redan innan Adecco-skandalen briserade i media.

     För det andra är det att förvrida sanningen, när du likställer bemanningsföretagens “övertidsordning” med den i det offentliga. 

     Som timvikarie i det offentliga snittberäknar man inte arbetstiden, och får därför övertidsersättning efter man fullgjort sin heltid (35,5 timmar) för veckan.

     Dessutom betalar varje övertidstimme bättre i det offentliga. Speciellt på ställen där lokala avtal slutits om att kväll/natt och helgtillägg ska betalas samtidigt som övertidsersättning.

     Jag har hört förklaringen angående E101-intyget förut. Men faktum är att i det offentliga sänker man inte lönen för anställda som lämnar in E101-intyg.

     Samtidigt erbjuder ni en ingångslön som är lägre än i det offentliga.

     När det dessutom går att hitta arbetsgivare i det offentliga som erbjuder billigt (eller till och med fritt) boende och reseersättning, då blir det svårt att motivera jobb hos er.

     Vad har ni egentligen att locka med, Kent Inge?

     • Kent Inge Bøckmann-Eldevik

      Hei igjen.

      Det er ikke min intesjon å verken slå meg på brystet, lokke deg eller likestille oss med det offentlige, jeg ville bare svare på dine spørsmål. Vi er et privat selskap som går konkurs uten kontroll på kostnadene, det er derfor vårt ansvar å holde dette under kontroll innenfor gjeldende lover og regler. Hvis ikke vil vi komme i en situasjon der vi ikke kan utbetale lønn til våre ansatte.
      Bemanningsbransjen innen helse i Norge omsetter for over 2 milliarder / år og er svært konkurranseutsatt. Det er ofte de billigste firmaene som får rammeavtaler med det offentlige. derav også lønnspolitikken dessverre. Så inndirekte er de offentlige innkjøpskontorene med på å prute ned lønningene i det private.

      Nå håper vi på at EU`s bemanningsdirektiv skal bli vedtatt i Norge i 2012. Dersom dette skjer vil alle innen bemanning ha rett på minimum de samme vilkårene som tilsvarende stilling i det offentlige. Gjett hvem som ikke vil innføre dette?  Sosialdemokratene.   

      Når det er sagt så er det et fritt arbeidsmarked.

 • Tompa

  Bra Kicki att du kommer med din erfarenhet av vacant, man blir lätt vilseledd av dessa företag.
  Det blir intressant att läsa Kent Inge´s svar på frågorna från Sjuksnu., om han nu vågar svara 😉
  God Jul

 • Isabell Haraldsson

  Hej! Tack för en mycket bra sida.
  Jag undrar om jag som sjuksköterska kan bestämma över mina arbetstider om jag skriver upp mig hos ett bemaningsföretag.. T.ex. 3 dagar i veckan, 12h varje arbetspass?

  Tack på för hand!
  Med vänlig hälsning, Isabell Haraldsson

  • kicki

   Det går inte att bestämma att jobba 12 h per dag hos dem jag pratat med – det skulle innebära övertidspass varje gång och nu när reglerna blivit striktare så har alla påpekat att de måste följa norska arbetlagarna – så att bara få övertidspass vore nog svårt skulle jag tro. Men att bestämma hur många dagar man vill jobba går ju, iaf om det är som du vill åt det låga hållet.

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Isabell!

   Det finns lika många lösningar som det finns bemanningsföretag. Bara i Norge ska det tydligen finnas över 140 bemanningsföretag som förmedlar vårdpersonal till “helsesektorn”.

   Men det är precis som Kicki säger, alla måste ta hänsyn till arbetsmiljölagen.  Även om den bryts “ibland” för att fixa bemanningen.

   Men med “Tre dagar i veckan, 12h varje arbetspass” låter det som att du kanske letar ett bemanningsföretag du kan jobba för i Sverige? Det har jag tyvärr ingen erfarenhet av. 

   /Sjuks.nu

 • Marlene

  Vet du, ngn, vad månadslönen/timlön ligger på inom den privata sektorn? 

 • Anonymous

  De flesta bemanningsföretagen tar en stor del av lönen i provision. Det handlar om 10.000 – 20.000 NOK i månaden. Men det finns faktiskt alternativ… 
  Jag är VD för ett företag som heter Kooperativ Bemanning. I våra företagsstadgar är det bestämt att hela företagets vinst och provision går tillbaka till den anställda sjuksköterskan.

  • Lbb Helse

   Hei.

   Har du mulighet til å presentere det regnestykket du baserer tallene dine på? Hvis du sjekker regnskapene til de store bemanningsfirmaene som har anbud med stat og kommune så ligger resultatene på mellom 4-6 % før skatt. Dette er en lavmarginbransje hvor de fleste som starter opp går konkurs på grunn av tøff konkurranse og lav inntjening.   

   • Anonymous

    Hej Kent Inge. Du har en bra poäng! Problemet med norska byråer är att ni har så höga administrativa kostnader. Ni hyr kontor i världens dyraste stad (Oslo) och anställer norrmän med höga norska löner som svarar i telefon, sköter ekonomi, booking osv. Ni har  ju anställda som bara sitter hela dagarna och ringer till svenskar och masar på oss om vi inte vill jobba. Dessutom måste ni lägga ut mycket pengar på att göra reklam så att både norska arbetsgivare och svenska sjuksköterskor vet vem ni är. Det handlar om tidningsannonser, tv-reklam, deltagande på jobbmässor osv. Allt det där kostar jättemycket pengar. Om svenska sjuksköterskor organiserade sig och startade ett eget bemanningsföretag så skulle reklamkostnaderna försvinna. Detta gäller även en stor del av de administrativa kostnaderna. Ert kontor i Oslo är säkert jättefint och likaså är er personal, och du själv väldigt trevlig. Men jag tror inte någon svensk sjuksköterskor vill vara med och betala för allt det där. //Hälsningar Kooperativ Bemanning

   • Anonymous

    Som svar fråga från Lbb Helse: 

    En svensk sjuksköterska kostar minst 310 NOK/h att hyra. Sjuksköterskan kan få 180 NOK/h i lön av bemanningsbyrån. Arbetsgivaravgiften är max 14,1%. Resa 3000 NOK, boende 5000 NOK, försäkring 300 NOK. Detta exempel ger bemanningsbyrån en vinst på ca 15.000 NOK efter 4 veckors jobb.  

    Om vi istället räknar med att sjuksköterskan kostar 340 NOK/h att hyra och bara får 170 NOK/h i lön och att han/hon jobbar norr om Lillehammer med arbetsgivaravgift på 5%. Ja då tjänar bemanningsbyrån plötsligt 25.000 NOK i månaden. Sedan gör ni möjligen av med de pengarna på administration, kontors-hyra, tidningsannonser, bra VD-lön och en liten slant till aktieägarna. 

    • Kent Inge Bøckmann-Eldevik

     Hei. 
     Kalkylen din mangler utgifter til pensjon, feriepenger, arb avgift på feriepenger og sykefravær.  I tillegg er den uten utgifter til administrasjon. Utgiftene du har satt opp til reise og bolig er også for lave i forhold til hva det er i snitt. 310 Nok / time er i dag faktisk for høyt, mange kommuner betaler ikke mer enn 300 / time.
      
     Utgift for selskapet ved 150 timers arbeid:
     Lønn 180 +14,1 % arb. avg +10,2 % feriepenger + 2 % pensjon + 2 % sykefravær = 230,94 / time
     230,94 x 150 = 34 641.- + Reise: 3000 + Bolig : 5000
       = 42 641.-

     Omsetning ved 150 timers arbeid:
     Inntekt 150 x 310
      = 46 500.-
      
     Inntekt til selskapet ved 150 timers arbeid:
     = 3 859.-
      
     Prøv å legg på 25 % arbeidsgiveravgift på dette som er E101.
     Det er fint dersom sykepleierne kan gå sammen, (jeg er selv sykepleier) men problemet er lover og regler som bestemmer hvem som får tillatelse til å leie ut til sykehus og kommuner. De må følge lov om offentlig anskaffelse og alt må derfor ut på anbud. For å få anbud må man være godkjent bemanningsforetak. Ting er ofte ikke så lett som det kan virke, men lykke til.

     • Anonymous

      Hej Kent Inge, och tack för svar. Du tar upp väldigt viktiga punkter, som jag ska försöka svara på och visa för dig att min uträkning stämmer.

      1. Många kommuner betalar inte mer än 300 NOK/h för en ssk, men det är också många kommuner som betalar 340 NOK. Ett medelpris ligger någonstans på 320 NOK/h. 

      2. Enligt norsk arbetsrätt måste arbetsgivare betala pensionsförsäkring för arbetstagare som jobbar mer än 20% av ett årsverk. Detta betyder i praktiken att många svenska vårdjobbare oftast står utan pension. 

      3. Enligt norsk arbetsrätt har man rätt till sjukersättning efter 4 veckors anställning. Efter 14 dagars uppehåll i arbetsförhållandet anses rätten till sjukersättning förbrukad om anställningen återupptas. Svenska vårdjobbare arbetar ofta inte längre än 4 veckor i sträck och vill sedan vara hemma med familjen eller jobba i Sverige längre än 14 dagar och har därför inte rätt till sjukersättning. 

      4. Angående reseersättning: jag har jobbat genom Helsenor, Vacant och Ambio och har gång på gång fått höra att max reseersättning är 3000 kr.

      5. Angående boendekostnad: jag har alltid fått bo tillsammans med ett par andra svenskar i lägenheten. Om man bor 3 i en lägenhet – det blir ju 15.000 NOK i månadshyra. Det är INTE svårt att hitta en lägenhet för det priset, t.o.m. i Oslo. I övriga Norge kan man komma undan med mycket mindre. 

      6. I din uträkning räknar du på 151h jobb. Detta skall vara en jämförelse med min uträkning om 4 veckors jobb. Menar du att Vacants vikarier bara jobbar 38h i veckan? Annars blir det ju fel när du jämför så. 

      7. Det är sant att det är lite komplicerat att starta egen bemanningsbyrå. Vanliga folk ute i stugorna orkar nog inte med allt pappersarbete själva. Därför låter de sig utnyttjas av aktörer som tyvärr ser en möjlighet att tjäna pengar. 

      För att avrunda den har diskussionen: Det är säkert jätte-kämpigt för många bemanningsbyråer, såsom Kent Inges egen byrå Vacant Helse. De jobbar på och sliter med att tjäna in till sin egen lön, hyreskostnader för kontoret i Oslo och stora reklamkostnader och en massa annat. Men allt detta måste ju betalas av den svenska vårdpersonalen. Pengar faller inte från himmelen, vad jag har hört. 

      I ett kooperativt bemanningsföretag så skulle mycket av de onödiga kostnaderna försvinna, och vårdpersonalen kan tjäna mycket mer. 

      Det bara är så. 

      mvh // Kooperativ Bemanning

     • Kent Inge Bøckmann-Eldevik

      Hei.
       
      Jeg vil bare rette noen faktafeil i svaret ditt før vi avslutter denne diskusjonen.
       
      Pkt 2: Du skriver at man må jobbe 20 % stilling for å  få rett til pensjon i Norge. Dette stemmer ikke, all inntekt i Norge er pensjonsgivene fra første krone, dette innbetales via trygdeavgiften. Det du viser til er OTP, en ekstra privat pensjonsforsikring på 2 % som innbetales av arbeidsgiver dersom man jobber ut over 20 %.
       
      Pkt 3: Du skriver at man må jobbe 4 uker for å få rett til sykepenger, Dette stemmer ikke, du har rett på sykepenger fra første dag du jobber, spørsmålet er hvem som skal betale. Alle arbeidstakere må jobbe 4 uker før arbeidsgiver plikter å betale sykepengene. I perioden før disse 4 ukene har gått er det NAV som utbetaler sykepengene. Vi hjelper med papirarbeidet.
       
      Pkt 4: Vårt selskap har ingen øvre grense for reisegodgjørelse. Regelen er billigste reise.   
       
      Noterer at du har startet eget bemanningsselskap i Norge og titulerer deg som VD, Jeg regner med at også ditt selskap må beregne en viss fortjeneste for å håndtere kostnadene. Du skriver at du beregner en fortjeneste på 15 nok / timme i artikkelen i Opponion. Rundt regnet koster en administartivt ansatt ca 500 000 inkl kostnader / år.(350 000 + arb avg, feriepenger, forsikringer og pensjon) Dette gir 33 333 vikartimer timer.(500 000/15) Du må altså leie ut ca 20 årsverk kun får å dekke inn lønn til en person. Siden du skal administrere oppdrag, boliger, reiser mm vil det si at også dine sykepleiere også “gir” bort en del av sin lønn. Har man som fokus at ingen mellomledd skal tjene penger når man drar til Norge, vil jeg anbefale at man tar jobb direkte hos kommunen eller sykehuset. Først da kan man være sikker på at ingen tjener penger på at man jobber.
       
      Ønsker deg lykke til med selskapet ditt.     

     • kooperativ_bemanning_ab

      Hej Kent Inge. 

      Angående din punkt 2: 
      OTP är förkortning för “obligatorisk tjänstepension”. Du kallar OTP  för “extra privat pensionsförsäkring” :) Tycker du svenska sjuksköterskor som jobbar deltid i Norge ska få mindre pension än norrmän för samma arbete?

      Angående din punkt 3: 
      Man måste ha varit anställd minst 4 veckor för att få sjukpengar av NAV, det står t.ex. på deras hemsida http://www.nav.no/1073747192.cms och http://www.nav.no/Arbeid/Jobb+og+helse/Sykmelding+og+sykepenger/Sykepenger+til+arbeidstakere
      Konstigt att du inte visste detta.  

      Angående din punkt 4: 
      Du skriver alltså att administrativt anställda i ditt företag kostar ca 500.000 NOK/år och att detta betalas av svenska sjuksköterskor. Jag noterar på er hemsida att du har 11 administrativt anställda vilket innebär 5,5 miljoner NOK/år i kostnad. För mig är det väldigt mycket pengar. 

      P.S. läs och lyssna gärna på intervjun i Sveriges Radio http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=4997810

      mvh
      Kristofer Janiec
      Kooperativ Bemanning

     • Kent Inge

      Hei igjen, denne diskusjonen tar visst ikke slutt:-)

      Pkt 1: Pensjonsreglene i Norge er helt like for alle, om du er
      svensk eller norsk, så svaret på ditt spørsmål er nei.

      Pkt 2: Når det gjelder sykepenger så har du rett når det gjelder den første 
      arbeidsperioden, dette er likt for alle, også nordmenn. De fleste som reiser til
      Norge jobber ikke bare en gang, de kommer tilbake og da har man allerede
      tjent opp rett til sykepenger enten fra NAV eller arbeidsgiver, avhengig av hvor
      lenge man er hjemme i Sverige. Poenget mitt er at når du skriver at de fleste 
      Svensker jobber uten å ha rett på sykepenger så er det feil.

      Pkt 4: Ja, det er dyrt å ha ansatte i Norge, det er vel tross alt på grunn av det høye lønnsnivået at det er interessant å jobbe i Norge for svenske sykepleiere. 
      Ingen ansatte, ingen bedrift. Diskusjonen om at arbeidsgiver “tar” en del av lønnen
      er for meg helt merkelig. Man må klare å skille mellom lønn til en arbeidstaker og kostnad for tjenestene som leveres. Det er slik det private næringslivet er bygd opp, se på ingeniører som jobber som konsulenter til en timespris på godt over 1000 kr / time, hva jeg vet så får heller ikke de 100 % av det fakturerte beløpet. Eller hva med en advokat i et advokatselskap, kunden blir fakturert og advokaten får lønn fra arbeidsgiveren.  Slik er livet. Mange føler nok at det er godt å ha en arbeidsgiver som kan tilby mange ulike oppdrag som de ellers ikke hadde fått tilgang til. Hvis ikke det er viktig kan man jobbe direkte for sykehuset noe som er et fritt valg.

      Vi kan sikkert diskutere dette i evigheter men nå tror jeg at jeg takker for meg.

      Mvh
      Kent Inge 

 • Rutan

  Sist jag var i Norge hittade jag en lapp om ett norskt förbund

  som tar tillvara våra intressen: Forbund for frilans-helspersonell http://www.nvsf.no . Någon som är medlem eller som har erfarenhet av dem?

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej och välkommen hit, Rutan!

   Jag hör direkt att du sitter på en massa information som kan vara till hjälp för kollegor intresserade av norgejobb!

   Kan du inte berätta lite mer om dina erfarenheter av Powercare? Lönenivåer, villkor, betalar dom övertidsersättning? Har arbetsmöjligheterna blivit färre med tiden hos dom?

   Dessa andra vikarbyråer du har åkt med, kan du rekommendera någon av dom? Någon man bör passa sig för?

   Om Powercare fortfarande är baserade i Danmark så är det lite speciellt med E101. Du säger att dom drar 45% istället för 35%, jag tänker att det handlar om hur mycket skatt dom drar från lönen? 

   Om dom inte ändrar din bruttolön så spelar det egentligen ingen roll – betalar du mer i forskuddstrekk så får du troligtvis igen det vid deklarationen i alla fall. Men det låter underligt att dom skulle ta det på sitt ansvar att betala in större andel skatt av din lön.

   Fast nu kanske jag är ute och cyklar. Om dom är baserade i Danmark kanske du ska skatta inkomsten i Danmark istället för i Norge – även för arbete via dom, i Norge?

   Jag har ingen egen erfarenhet av NVSF, men det verkar som att samma människor ligger bakom vikarbyrån http://www.mks24.no/. 

   Jag har hört att MKS24 är något sorts mellanting mellan de sex upphandlade bemanningsföretagen och Powercare. Dom tar ordentligt betalt av sjukhusen och kan därmed erbjuda högre löner, men inte i Powercare-nivå. Om det säger något om deras förmåga att organisera frilansande sjukvårdspersonal, det är lite oklart.

   • Rita

    Akta er för dem! Talar av erfarenhet. 

 • Kakan

  Hej!
  Fantastiskt vilken bra sida det här. Hittade den för någon dag sedan. Har jobbat i Norge under många somrar både inom vård och annat. Har snart varit syrra i 2 år och vill jobba extravakter i Norge. Är i kontakt med ett par bemanningsföretag och har haft till god hjälp de tips som går att hitta här på denna sida.

  “Borde” egentligen ta kontakt direkt med sjukhusen, men hatar att ringa dessa telefonsamtal :).

  Hur kan bemanningsföretagen erbjuda olika semesterersättning? Det ena företaget erbjuder 10,2 % och det andra 12% och vad jag vill minnas är det det sistnämnda jag fått då jag vid tidigare tillfälle arbetat inom hemsjukvården i Norge.

  Ett bemanningsföretag erbjuder mig NOK 180/timman och menar att det blir ca 351.000 kr om året, hur 17 får dom det till den summan? Detta då jag länkat sidan (https://www.sykepleierforbundet.no/vis-artikkel/524117/Minstelonn-pr.-1.5.2011-Spekter) . Företaget erbjuder övertid efter 35,5 timmar dock utgår då helg och kveldstillägg. Lönen är densamma med eller utan E101.

  Har ni några kommentarer om detta?

  • Tompa

    Hej Kakan!
   Bäst lön får du om du tar direkt kontakt med sjukhusen.
   Tyvärr jag är lite som du och arbetar för ett bemanningsföretag men det innebär att jag kan ge dig lite tips och vilka fällor som jag har råkat ut för.
   Du får tex sällan ett bemanningsföretag att skriva ut i klartext i ett mail till dig vad du kommer få i lön samt alla övertidsersättningar och reseersättningar. Ta aldrig något för givet, det är inte samma som i Sverige. Tänk på att bemanningsföretagen vill få ut så mycket som möjligt av dig men ändå så att du får tillräckligt för att vara intresserad att åka dit och arbeta.

   Det du bör tänka och fråga efter är när du får semesterersättningen, det är väldigt olika. Något företag betalar ut den summan i januari året efter och något företag under sommaren, året efter, dvs de håller inne pengarna ytterligare några månader. Varför de gör olika vet jag inte exakt.

   Ha mycket koll på när övertiden gäller och att det gäller om du arbetar på olika arbetsplatser.

   Min erfarenhet när det gäller E101 är att jag inte får högre lön med denna. Min enda chans att få lite mer i timlön var att INTE använda E101, det spelade ingen roll vad jag sa.

   Lycka till,
   Tompa

   • Miriam

    Jag arbetar nu før ett bemanningsføretag och tjænar 185 NOK i timmen, som tidigare skrivet på denna sida så varierar bemanningsføretagens timpeng mellan ca 175-200 NOK. Nu har jag søkt till olika sjukhus och læsta budet från sjukhusen har varit 330 NOK i timmen før nyexaminerad sjukskøterska.

    Lite lætt matte som sjuks.nu gærna ægnar sig åt 😉 :
    330 NOK – 185 NOK = 145 NOK extra belopp
    hyran ær ju en extra kostnad vid direkt anstællning, låt oss sæga att den ligger på 3000 NOK =>  3000NOK/145NOK = 21h att jobba.
    Alltså nær du har jobbat 21 timmar dvs. ca 3 arbetspass (arbetspass med OB som tar ut skatten 😉 ) har du tjænat ihop din hyra med endast “extra beloppet” . Resterande av 145 NOK/h påslag på lønen vid direkt anstællning ær alltså dina! Sæg att du æven vill ha 3000 NOK till resor hem. Då ær det ytterliggare 3 arbetspass.
    Låt oss sæga att 100% ær ca 20 arbetpass/månad.
    20 arbetspass extra belopp – 6 arbetspass extra belopp (till boende och resor hem) = 14 arbetspass extra belopp kvar.
    14 arbetspass med extra belopp => 145x(14×7) = 14210 NOK

    Alltså tjænar du ca 14210NOK mer genom att frilansa æn genom bemanningsføretag  (i dagens valutakurs = 16625 SEK)
    trots att du betalar boende och resor sjælv.  

    • Marlene

     Dessa siffror har inte jag fått höra. Vilka sjukhus har du kontaktat då? :)

     • Miriam

      330 NOK var budet från Hematologen på sjukhuset – Haukeland Universitetssjukhus Helse Bergen.  
      https://www.webcruiter.no/WcMain2/AssignmentSearch.aspx?company_id=5300&culture_id=NN-NO&SearchParamsMode=DEFAULT_ON&viewall=1 
      på den här hemsidan hittar du alla lediga jobb för Haukeland Universitetssjukhus!

      Kristiansand sjukhus visste inte riktigt vad en “ny” examinerad (jag blev färdig juni-11) fick men trodde det låg runt 350 NOK.

      Lyckat till!

     • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

      Hej Miriam!

      Det där lät nästan orimligt mycket högre än andra erbjuder. Högre än de 10 års ansiennitet och +50 NOK/h (totalt ~250 NOK/h) som Fredrikstad kommun erbjuder sommarvikarier.

      Kan du inte dubbelkolla så att du inte fått besked om årslön istället för timlön? 330-tusen NOK är ungefärlig lägstalön för grundutbildade sjuksköterskor utan erfarenhet, och motsvarar 179 NOK/h.

      Stämmer det så fyller Bergen/Haukeland sina vikariat på nolltid. =)

     • Miriam

      Jag ska kolla upp det direkt. Kanske den mänskliga faktorn har varit här och spökat igen. Återkommer!

     • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

      Miriam, har du fått någon klarhet i det där med lönen i Bergen?

  • Miriam

   180 NOK/h x 35,5h (en arbetsvecka) x 52 v (dvs 1 år) = en årslön på 332 280 NOK eller 388 767 sek  (om kursen står i 1,17). Jag skulle gissa på att med lite övertid/storhelgs tillägg etc. så kan du mycket väl komma upp i 351 000 om året.
   Tycker det här är bra eller dåliga nyheter?

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Kakan!

   Jag fyller i Tompas svar med några av mina reflektioner.

   10,2% är minsta semesterersättningen du som arbetstagare har rätt till. 12,5% gäller för alla över 60 år. Det är fullt möjligt att avtala om högre summor än så, både kollektivt och lokalt. Mer om detta här:

   * http://no.wikipedia.org/wiki/Feriepenger

   En heltid med tjänstgöring på mer än kontorstid (kvällar, helger osv) är 35,5 timmar * 52 veckor = 1846 timmar på ett år. Ibland räknar man på 1850 timmar istället. 180 * 1846 ger 332280 kr (just under lägstalönen för grundutbildade sjuksköterskor med fyra års erfarenhet).

   Det är ju bra att dom inte sänker lönen för arbetstagare med E101-intyg. Eller bra och bra, det är som det borde vara.

   Sedan blir frågan: kan dom erbjuda dig nog mycket jobb? Där har de upphandlade bemanningsföretagen lite av en edge september-maj.

   Det är inte fel att, istället för att ringa runt, använda ett bemanningsföretag för att se dig om lite grann innan du väljer ut en lämplig arbetsplats. Tvärtom kan det ge dig långsiktiga fördelar.

   Välkommen till Sjuksköterska.nu förresten!

 • http://www.facebook.com/people/Petter-Nyhagen/579526572 Petter Nyhagen

  Jeg er leder av Dedicare Norge og finner det på sin plass å korrigere noen direkte feil som kommer frem her. Jeg snakker på vegne av Dedicare og det er viktig at de som vurderer å jobbe i Norge undersøker med flere for å kunne gi ett rett bilde av hva som gjelder av lønn og betingelser:

  1. Dedicare tar ikke noe av din lønn. Vi har som en stor seriøs aktør forhandlet pris på våre tjenester som inkluderer lønn, sosiale avgifter, sykefravær, pensjon, reise og bolig m.m 
  Det betyr at man kan ikke sette lønn=pris

  2. Vi har aldri hørt om lønninger på 330-340 kr / time for ny (eller erfarne) sykepleiere. De aller fleste starter på ca 178-179 kr time. Derimot så kan man nok finne årslønn fra ca 330.000 (denne må da deles på 1850 for å få timelønnen)

  3. Regnestykket til Sjuksnu er også direkte feil – i hvert fall skulle vi være glade om det hadde stemt. Hvis jeg bruker de samme utgangstallene:

  Pris per time 345 (dagtid) og 154 timer på en måned (100% stilling)
  Det gir pris på 53130 pr måned

  Lønn 185 X 154 = 28490
  Feriepenger 10,2% =2906
  Arbeidsgiveravgift = 14,1% = 4426
  Pensjon, forsikring m.m = 6%= 1800

  Reise tur/retur: Arlanda – Oslo = 3000
  Reise tur/retur: Arlanda – tromsø = 5000

  Bolig inkl strøm, internett og tv= 7500

  Som dere ser så vil vi som firma sitte igjen med ca 5000 før vi skal betale vår egen lønn, administrere alle vakter og selge / skaffe de beste oppdragene.

  Hvis man ser på vår fortjeneste i offentlige registre så ligger den på ca 6% altså vi er en lavmargin bransje og det er myter om hvor mye vi sitter igjen med.

  Lykke til med Norge jobbingen og ta gjerne en kikk på http://www.dedicare.no eller følg oss på facebook.

  Send meg gjerne mail om du har spørsmål på petter.nyhagen@dedicare.no eller ring +47 21 68 02 91 / +47 48284210
  Hilsen
  Petter Nyhagen 

  • Marlene

   Hej. Har funderat på det med bostaden. 7500 per person i en lgh med 3-5 boende blir en ofantligt dyr lgh. Tvivlar på att lgh i sig kostar runt 30.000. Eller?

   • http://www.facebook.com/people/Petter-Nyhagen/579526572 Petter Nyhagen

    Hei, en leilighet i Oslo inkludert strøm, bredband og tv koster ca 7500 per rom (soverom). Gå inn på http://www.finn.no og søk på eiendom og til leie.

    Våre leiligheter må ligge sentralt i byen, nær sykehus og der er det dyrest.

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Petter, och välkommen till Sjuksköterska.nu!

   Du är högst välkommen att “rätta till” upplevda felaktigheter som du upptäckt i inlägg och kommentarer här på sidan. 

   Mitt syfte är att korrekt information ska presenteras, så att svenska sjuksköterskor ska kunna göra ett informerat val av arbetsgivare. Inget annat.

   Du behöver inte ta åt dig när jag berättar om norska bemanningsföretag som en grupp. Som du vet är ni inte den enda aktören på den marknaden, och när jag beskriver er samlade så måste jag beskriva hur de flesta av er agerar.

   Bland de upphandlade bemanningsföretagen är ni, så vitt jag vet, det bästa alternativet för grundutbildade sjuksköterskor med 2+ års erfarenhet. Det har jag också sagt.

   Tyvärr genomsyras ditt inlägg av ett visst mått översittarattityd. Du tar upp tre punkter; punkt ett har du helt enkelt inte förstått, punkt två  gäller uppgifter som vi redan diskuterat vidare om och kommit fram till att de mest troligt var ett missförstånd, i punkt tre anger du att jag räknat fel – och hänvisar till Kent Inges och Kristofers beräkningar.

   Att du sedan i samma kommentar tar dig rätten att göra gratisreklam för ditt eget bemanningsföretag, på en ideellt driven sida, det är ju.. helt fantastiskt.

   Tack för att du givit oss en klarare bild av den attityd och de värderingar som ligger bakom Dedicares framgång.

   • Kicki

    Jag vill poængtera IGEN att dedicare INTE erbjød 185Nok i timløn i høstas som Petter skriver – de erbjød 170NoK till mig samt mina tre kamrater – alltså under minimilønen. Det finns ingen anledning før mig att ljuga om detta, jag har ju sagt att dedicare ær ett av de bolag jag skulle kunna tænka mig att resa med. Kan dock sæga att efter Petters inlægg blir man inte positivt instælld. 

    Sen vet jag inte vilka flygbiljetter de køper som kostar 3000 kr tur och retur? Jag brukar boka biljetter så sent som någon dag innan och får biljetter då før MAX 1400 svenska kr tur och retur. Och det med boendet som redan poængterats låter ju också otroligt vad dyrt det blir.

    • http://www.facebook.com/people/Petter-Nyhagen/579526572 Petter Nyhagen

     Hei Kicki

     Mitt poeng med innlegget var å klargjøre fakta og hvilke grunnlag for diskusjon. Mitt eksempel er nettopp ett eksempel – som jeg også skriver i innlegget så baserer jeg dette på tall som er oppgitt i hovedartikkel og ikke nødvendigvis hva vi tilbyr. 
     Vår kostnad på reise er også eksempel – den inkluderer også andre reiser som kommer i tillegg til selve flyreisen (om man f.eks reiser med tog fra Karlstad til Arlanda etc).

     Bolig er dessverre veldig dyrt i de norske storbyene når man vil ha dem sentralt ved sykehus.

     Vi har lagt lønn for dem med E101 noe lavere pga at vi på denne lønnen må betale mellom 10 og 18% høyere arbeidsgiveravgift enn det vi må på norsk lønn. Dog trekker vi ikke 10% på UB, overtid etc.

     • Kicki

       Men Petter, jag har inte E101, och har aldrig sagt att jag haft det vid diskussion med ert företag. Jag uppgav för er personal att jag inte kommer ha E101 utan bara jobba i Norge – då fick jag erbjudandet 170 NoK. Alltså under minimilön enligt Norsk sykepleiereförbund. OM du skulle läsa det som skrivits tidigare här om Dedicare, så står det faktiskt inget dåligt om er – snarare god reklam i och med att det enda jag gjort är att rekommendera er om man ska ta ett bemanningsföretag. Ert företag behöver inte ta åt sig ifall att ni sköter er.

     • Marlene

      Det senaste jag fått är 180nok/h (fick oxå höra 170 i höstas) plus bonus på 1000nok/v from v.26 vid minimum arbete om 2 veckor. Gratis bostad och gratis “huvudresa”. Och övertidsersättning efter 35.5 h i veckan. 

   • http://www.facebook.com/people/Petter-Nyhagen/579526572 Petter Nyhagen

    Sjuksnu, jeg beklager om du føler deg støtt  eller at jegh på noen måte gir inntrykk av å ikke forstå. Mitt innlegg det er skrevet i beste mening om at vi får snakke om de samme fakta slik at ikke myter og fantasier får leve.
    Jeg har jobbet med bemanning innen helse siden 2000 og har mer enn 10 års erfaring fra å rekruttere bl.a svenske sykepleiere til Norge i et stort antall. Dermed mener jeg meg berettighet til å kunne uttale meg.
    1) i overskrifter skriver du at bemannigsforetak tar av din lønn, mitt poeng er at det gjør vi ikke. Jeg prøver bare å forklare at pris per time ikke kan sammenliknes med lønn per time.2) Beklager om jeg gjentok noe som allerede var diskutert, men alikevel opplever vi ofte denne misforståelsen. Derfor ønsket jeg å kommentere den.3) Jeg regner ut på basis av standardkostnader med utgangspunkt i de andre eksempler jeg så på denne siden slik at det er sammenliknbart.Videre så har ikke jeg til intensjon om å drive gratisreklame, jeg vil bare kommentere med fullt navn slik at dere vet det når dere leser mine innlegg. Vi har ikke noe og skjule og oppfordrer alle som er interessert i å jobbe i Norge til å undersøke flere leverandører og for sin egen del finne ut hva som passer best. Du tillegger også Dedicare og meg en karakteristikk som jeg ikke forstår da jeg oppgir kun faktabasert informasjon som når som helst kan dokumenteres. 

    Jeg håper en diskusjon om dette kan holdes på saklig nivå, jeg synes denne siden er veldig bra og mange innlegg meget informative også for oss som leverandører / arbeidsgivere. 

    • kooperativ_bemanning_ab

     Hej Petter! Du skriver här på forumet att du efterlyser information baserad på fakta och att du vill att diskussionen hålls på en saklig nivå. Jag tänkte nappa på det erbjudandet. 

     Som jag förstår är du direktör på bemanningsföretaget Dedicare Norge. Då vet du säkert att Dedicare är en av de värsta syndarna vad gäller brott mot arbetsmiljölagen samt brott mot ramavtal med kommuner  i Norge under 2000-talet. (http://www.fagforbundet.no/?article_id=64551).

     Jag googlade Dedicare och läste att ni är ett aktiebolag. I en delårsrapport för 2011 säger er VD Stig Engcranz följande: “Koncernens intäkter för perioden ökade med 20,9% till 113,5 MSEK”. VD:n säger också: “Vi har stärkt vår marknadsposition inom omsorg genom ett förvärv i Sverige och ett långsiktigt avtal i Norge samtidigt som vi har en bemanningsverksamhet som utvecklas väl så det ger goda möjligheter för fortsatt hög tillväxt och god lönsamhet.”  

     Detta går emot allt vad du har skrivit här på forumet, vilket gör mig arg och ledsen.

 • E. sjuksköt

  Jobbar för tillfället via bemanningsföretag i Norge under några månader under våren och har upptäckt en “intressant” aspekt på övertidsersättningen. Övertidsersättning betalas enligt avtalet som mitt bemanningsföretag har ut efter 48 timmars arbete inom en arbetsvecka och uppgår till 50% av grundlönen, alltså har du 180 i grundlön så får du 90 nok extra i timmen efter 48 timmars arbete. Avtalet är utformat så att inga andra ersättningar utgår när övertidsersättning betalas ut, dvs. alltså inget kvälls- eller helgtillägg när du får övertidsersättning. 

  I realiteten innebär detta att övertidsersättningen blir aktuellt på lördagar eller söndagar då det är först då man brukar komma upp i 48 timmars arbete på en vecka. Om jag nu arbetar övertid en söndag kväll kommer detta innebära att jag istället för ca. 100 nok i helg- och kvällsersättning kommer få 90 nok i övertidsersättning, alltså en förlust för mig på 10 nok i timmen då jag arbetar övertid. Resultatet av detta avtal blir alltså att så fort jag arbetar övertid en lördags- eller söndagskväll (eller natt) kommer lönen att vara 10 nok mindre än vad den skulle varit med ordinarie tillägg. Bemanningsföretaget gör alltså en vinst på mig så fort jag jobbar övertid en helgkväll, vilket inte kan vara meningen med en övertidsersättning?

  • Fredrica Grahn-Andersson

   Det där är exakt vad jag menar i min berättelse (i mitt gästinlägg) med att lönen går jämt upp på helgkvällarna jag jobbar extra på sjukhemmet. (Och då är jag ändå direktanställld av sjukhuset) Skulle jag varit på sjukhuset och fått övertidsersättning (men alltså inte kvälls- eller helgtillägg) hade lönen blivit densamma som den nu blir på sjukhemmet med grundlön plus ob. Plus att jag har den bonusen att passen blir inbokade långt i förväg på sjukhemmet, jobbet där är monotont men inte stressigt (en dubbelvakt är jobbig nog ändå – bra att de första timmarna är så lugna de kan bli) samt att ingen behöver gnälla om att jag bryter några lagar. Fler borde överväga att ha mer än en arbetsgivare i Norge!

   • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

    Hej Fredrica,

    Jag sätter lite siffror på det där, bara för jämförelse och som förtydligande.

    Specialistsjuksköterska i det offentliga, med 10 års ansiennitet, har 223 NOK/h.

    En övertidstimme betalar som minst grundlönen*1,5 = 334,5.

    Kväll/nattillägg är 38% av grundlönen: 85 NOK/h (308).

    Helgtillägg är 36 NOK/h (259).

    Kväll/natt under helgen betalar grundlön + 85 + 36 (344).

    Övertidstimme kväll/natt betalar grundlönen*2 = 446.

    Övertidstimme helg betalar grundlönen*2, plus helgtillägget på 36 = 482.

    Övertid under helgen betalar 482/344 = 40% mer än enkel timme inklusive kväll och helgersättning.

    Om du jobbar på ett sjukhus som inte betalar helgersättning samtidigt som övertidsersättning blir det istället 30% mer per timme om du jobbar övertid. Det där beror lite på lokala avtal.

    Tipset om flera arbetsgivare är klockrent och helt klart något fler borde utnyttja.

    Men om lönen hos de båda arbetsgivarna är ungefär lika hög, så betalar det bättre om du kan koncentrera arbetet hos en av arbetsgivarna och därmed få mer övertidsersättning.

    Det kommer man inte ifrån.

   • E. sjuksköt

    Låter som en väldigt bra lösning! Även om jobbet på sjukhem kanske blir monotont gör kanske inte detta så mycket om man kan få mer stimulans på det andra jobbet på sjukhuset kan jag tänka mig!?

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej E!

   De flesta bemanningsföretagen betalade ingen övertidsersättning före “Adecco-skandalen” våren 2011.Sedan var dom så illa tvungna att börja följa arbetsmiljölagen – som säger att övertidsersättningen ska vara minst 40% av grundlönen.

   I det offentliga har detta förhandlats upp via kollektivavtal, så att övertidsersättningen alltid är högre än grundlön + eventuella kväll/natt och helgtillägg.

   Men flera norska bemanningsföretag lever fortfarande på vår okunskap, och anställer svenska sjuksköterskor till orimliga villkor och låga löner. Förhoppningsvis kan vi gemensamt öka medvetenheten om detta, så att dessa oseriösa arbetsgivare kan försvinna från marknaden.

   För det är alltid bemanningsföretagens mening att göra en vinst på dig. På alla möjliga sätt.

   • E. sjuksköt

     Är första vändan i Norge och det blev med bemanningsföretag, vilket jag har märkt har både sina för- och nackdelar, och som också beskrivs i ditt ovanstående inlägg på ett bra sätt.

    Men man blir helt klart förbannad när man upptäcker saker som detta med övertidsersättningen, det är ju direkt fult av företaget att utforma anställningsavtal på detta viset. I anställningsavtalet stod det inte i klartext hur mycket och när övertidsersättning utbetalades (och absolut inte något om att lönen i praktiken blir mindre när du jobbar övertid…). I min enfald när jag skrev på antog jag att det iaf. inte kunde vara så här uselt.

    Samtidigt tror jag och hoppas att det i slutändan blir bemanningsföretagen med liknande avtal som kommer förlora på detta, då jag nästa Norge-sväng inte kommer tolerera dessa villkor oc1h nog söker mig direkt till något sjukhus. Fast känslan med bemanningsföretagen är väl lite som att arbeta för landstinget, de vet att det finns nya sjuksköterskor bakom hörnet så man är lätt utbytbar.

    Tack för en bra och inspirerande sida! 

 • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

  Hej Noumad!

  Jag känner igen mig i det där – har själv erfarenhet av bemanningsföretag som gör allt för att spara några kronor på löneutbetalningarna.

  Det kan förstås handla om ärliga missförstånd och opåtittade felaktigheter, men när man sedan måste kämpa för att få rätt så klarnar bilden: det är något som dom har satt i system.

  Säkert finns det bra bemanningsföretag också, som erbjuder rimlig lön och goda villkor. Men när det gäller norgejobb finns det få skäl att ens använda sig av bemanningsföretag.

  I Sverige är situationen en annan – men jag har ingen erfarenhet av den svenska bemanningsbranschen. Därför är din beskrivning så värdefull. 

  Tack för att du delar med dig av din erfarenhet!

 • Sofie

  Har en fråga. Hur gör man för att komma i kontakt med bemanningsföretagen i Norge? Finns det någon som kan rekomenderas?

 • Isabel Mariscal

  Dette er bare tull. Vi betaler over det kommunene og sykehusene betaler hvis dere jobber direkte for dem – vi rører ikke lønnen deres! Kontakt meg på isabel.mariscal@helsenor.no hvis interessert i å tjene GODT i Norge som sykepleier.

 • amanda

  Hej är intressersad av att böja inom ett bemmaningsföretag men är väldigt dålig på att välja vilken som är den “bästa2. har inga planer på att arbeta i norge utan i sverige.
  kan någon tipsa om ett bra bem.företag?

 • Dinusha Engström

  Hejsan! Vilken fantastisk sida! Mycket konkreta och bra svar! Blev ännu mer taggad nu:)
  Jag vill under januari -2015 åka till Norge och jobba. Har aldrig gjort det innan. Min plan är att åka via bemanningsföretag först sedan skaffa lite kontakter. Min fråga till er har ni några förslag på bra bemanningsföretag (Norsk eller svensk)?
  Tack på förhand // Dinusha Engström

 • Mochan Dodo

  hej är det någon här som vet hur mycket bemanningsföretag fakturerar avdelningar i timmen i Norge`?

 • Pingback: binaural()

 • Pingback: www.cpns2016.com()

 • Pingback: roofing contractor()

 • Pingback: DMPK()

 • Pingback: Bdsm()

 • Pingback: zd porn()

 • Pingback: www.office.com/setup()

 • Pingback: Wedding event managers in Hyderabad()

 • Pingback: slots()

 • Pingback: iraq political & Law()

 • Pingback: SCR888 Casino()

 • Pingback: Corporate Event Managers in Hyderabad()

 • Pingback: make money with a iphone()

 • Pingback: UOD_colarts()

 • Pingback: penrimaan cpns 2018()

 • Pingback: gvk bio-sciences news updates()

 • Pingback: pharmacokinetics studies()

 • Pingback: how to get real estate leads()

 • Pingback: manutenção informatica()

 • Pingback: warehouses for rent()

 • Pingback: forex indicators()

 • Pingback: Kuruganti Event Organizers()

 • Pingback: http://wiki.mocambos.net/index.php/Guaranteed_roi_ppc()

 • Pingback: watch for divers()

 • Pingback: datingnzcougar.info()

 • Pingback: home page()

 • Pingback: go to the source()

 • Pingback: click()

 • Pingback: tutorialcup()

 • Pingback: webcamtopladies.info()

 • Pingback: continue()

 • Pingback: read()

 • Pingback: follow this link()

 • Pingback: more on this page()

 • Pingback: more info()

 • Pingback: just click for source()

 • Pingback: click()

 • Pingback: FREE PORNO Dating Members 44296()

 • Pingback: FREE Sex Dates Users 90290()

 • Pingback: 100% Free XXX Hookup Members 61921()

 • Pingback: FREE Porn Dates Users 69835()

 • Pingback: Best XXX Dating Users 34944()

 • Pingback: FREE PORNO Meet Members 61497()

 • Pingback: FREE XXX Meet Users 3716()

 • Pingback: FREE Sex Meet List 63172()

 • Pingback: 100% Free PORNO Dates Users 37224()

 • Pingback: 4f8399dedf47934722b63.com()

 • Pingback: notehub.org click to go 41oGVS()

 • Pingback: notehub.org click here jw2C()

 • Pingback: page()

 • Pingback: notehub.org learn more here 111X()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org visit web page MWpWvD()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org more on the page()

 • Pingback: click at this page()

 • Pingback: notehub.org continued here()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: based on these data()

 • Pingback: notehub.org here is the link BWH()

 • Pingback: notehub.org article source()

 • Pingback: go()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org based on these data()

 • Pingback: notehub.org click at this page IDxysy()

 • Pingback: notehub.org link to a continuation AFjaK()

 • Pingback: notehub.org article source LdBqat()

 • Pingback: follow this link()

 • Pingback: notehub.org link()

 • Pingback: notehub.org()

 • Pingback: notehub.org click here jkJ()

 • Pingback: notehub.org follow this post()

 • Pingback: notehub.org more on this page()

 • Pingback: notehub.org link to the page()

 • Pingback: notehub.org go to the source()

 • Pingback: d2a20854899.com just click for source mSwT9()

 • Pingback: visit the page()

 • Pingback: page address()

 • Pingback: bestslutspics.mobi()

 • Pingback: new siriustube915 abdu23na6521 abdu23na41()

 • Pingback: go here()

 • Pingback: pronbestrank.mobi()

 • Pingback: pronbestrank.mobi()

 • Pingback: xxxvipsearch.mobi view more ZPNSNX()

 • Pingback: schatfreese.mobi follow this link()

 • Pingback: schattopengine.mobi()

 • Pingback: schatshadowengine.mobi more on this page elEg()

 • Pingback: read more()

 • Pingback: i provide a link()

 • Pingback: visit web page()

 • Pingback: adultshadowengine.mobi i provide a link 761()

 • Pingback: pronvipse.mobi based on these data()

 • Pingback: schatshadowrank.mobi please click for source VBR9()

 • Pingback: fastsexportal.mobi here is the link()

 • Pingback: topdatingse.mobi here is the link()

 • Pingback: topsexportal.mobi()

 • Pingback: link to a continuation()

 • Pingback: please click for source()

 • Pingback: fastfuckportal.mobi here()

 • Pingback: fastfucksite.mobi click for details()

 • Pingback: speedsexsite.mobi()

 • Pingback: fastsexsearch.mobi link()

 • Pingback: tophookupportal.mobi follow this post pbu()

 • Pingback: fastfuckse.mobi this web page()

 • Pingback: see more()

 • Pingback: oklandbesthomesecurity.info link to the page()

 • Pingback: oklandviphomeguard.us follow the link()

 • Pingback: oklandbestsecuritysystems.us()

 • Pingback: provided link()

 • Pingback: oklandviphomeguard.info()

 • Pingback: oklandtophomeguard.us follow this address FN2ZV()

 • Pingback: taken from here()

 • Pingback: oklandtophomeguard.info more information 6QTY()

 • Pingback: oklandviphomesecurity.us()

 • Pingback: oklandbestsecuritysystems.us go to the source()

 • Pingback: youtube.com()

 • Pingback: ABrand()

 • Pingback: 2018-2019()

 • Pingback: 2019()