Bemanningsföretag för sjuksköterskor – nu med lönenivåer!

Så, du ska jobba som sjuksköterska i Norge och har tänkt börja på bemanningsföretag? Välj inte fel arbetsgivare, det kan leda till onödigt låg lön!

En rimlig lön är som lägst 178 norska kronor per timme. Det kom vi fram till i ett tidigare inlägg.

Tack vare Sandra, som är på väg att göra sin första arbetsperiod i Norge, kan vi nu konstatera att vissa bemanningsföretag istället kommer med rena skambud.


Xtra Care erbjuder 166 NOK/h, men de drar också av 10% av lönen för arbetstagare med E101-intyg. Det betyder att erbjudandet i själva verket är 149 NOK/h.

Vacant är inte mycket bättre med sitt erbjudande på 155 NOK/h (efter avdrag för E101).

Tidigare kunde Christina berätta att Dedicare erbjöd 170 NOK/h (om de drar av 10% för E101 blir det 153 NOK/h).

Och så här skrev Sandra sist, om Adecco:

Har nu fått lönebesked på Adecco. 178NOK/h är det som gäller för hyfsat nya ssk. Och dem sänker som sagt inte lönen pga E101.

Det var fyra bemanningsföretag, hur många fler finns det?

Sandras information var så värdefull att den förtjänade ett eget inlägg (detta). Här är mitt svar på Sandras kommentar:

Tack för värdefull information, Sandra!

Då vet vi hur lönenivåerna ligger på Vacant, Xtra, Dedicare och Adecco. Av dessa fyra verkar det bara vara Adecco som matchar lönerna som offentliganställda norska sjuksköterskor får. Men erbjuder Adecco numera högst grundlön, av bemanningsföretagen? Hur många andra bemanningsföretag finns det, och vilka andra faktorer spelar in?

Enligt fafo-rapporten (PDF, kap. 4) fanns det 2009 nästan 50 bemanningsföretag som anställer och hyr ut “utländska” sjuksköterskor till hälso- och sjukvården i Norge.

Betyder det att vi behöver kolla upp 46 bemanningsföretag till för att hitta bästa potentiella arbetsgivaren? Nej.

Egentligen finns det bara två bemanningsföretag till

Den norska motsvarigheten till SKL försöker förstås dra ner på kostnaderna för hyrpersonal. Därför har dom handlat upp ett fåtal bemanningsföretag: de som erbjuder sjuksköterskor till billigaste priset.

De upphandlade bemanningsföretagen är:

 1. Adecco Helse AS
 2. Nurse Partner Norge AS
 3. Xtra personell Care AS
 4. Dedicare AB
 5. Vacant Helse AS
 6. Agito Norge AS (tidl. Achima Helse AS)

Ur den här gruppen är det bara Nurse Partner och Agito vi inte har koll på.

Det jag har hört om Nurse Partner är att de erbjuder ungefär samma löner som de flesta andra – men i svensk valuta (dvs ~170 SEK mot de andras 170 NOK). Inte speciellt lockande.

Jag vet inte hur Agito ligger till nuförtiden. Men för ungefär tre år sedan erbjöd de 170 NOK/h till relativt nyutexaminerade sjuksköterskor.

Så det är bara dessa bemanningsföretag som är relevanta?

Att just dessa sex bemanningsföretag är utvalda/upphandlade innebär att de ska erbjudas jobbmöjligheterna först. Om de inte klarar av att fylla behovet av vikarie, är det fritt fram för avdelningarna att ta in en vikarie från något av de 140 andra bemanningsföretagen. Ja, 140 och inte 50. Det finns 90 bemanningsföretag till, men de anställer bara norska sjuksköterskor.

Ovanstående sex bemanningsföretag fördelar nästan alla jobbmöjligheter när behovet av vikarier är mindre. Behovet är störst under semestertider, sommar och jul – resten av året är behovet mindre.

Om du planerar göra första arbetsperioden under sommaren så finns det ingen anledning att söka anställning på ett bemanningsföretag. Nej, då vänder du dig istället direkt till sjukhusen för att få ett fint schema komponerat, och en vettig lön.

Men under resten av året kan du vara så illa “tvungen” att använda dig av ett av de upphandlade bemanningsföretagen för att få bästa möjligheten att jobba så mycket du vill, när du vill.

Av dessa verkar Adecco erbjuda bäst grundlön. Men förtjänsten varierar med fler faktorer, exempelvis villkor för tillägg och ersättningar. Så vilket bemanningsföretag är egentligen bäst?

 • Sandra

  Nej tyvärr inget tendens till nytt lönebud från Vaccant! Snarare tyckte hon att jag hade väldigt höga krav och att hon förstod att jag inte var nöjd med 155nok. Jag skrev till henne att minstelönen var 178 nok och DET tänkte jag inte gå under.
  Både Vaccant och Xtra care var förvånade över att Adecco kunde erbjuda så “hög” lön som 178nok eftersom deras kunder betalar alla bemanningsföretag samma för hyrning av ssk. Xtra var mycket trevlig i telefon och förstod att jag skulle välja Adecco. Men att jag också var välkommen till dem om jag ångra mig.

  //Sandra

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Haha, “väldigt höga krav”. Det är som att bemanningsföretagen har levt på sitt rykte och inte behövt höja “ingångslönen” med åren. Nu blir dom förvånade när svenska sjuksköterskor vet bättre.

   Att Adecco erbjuder “lön enligt tariff” är en av deras åtgärder för att överhuvudtaget få stanna kvar i norsk sjukvård, efter “Adecco-skandalen”. Säkert har deras vinstmarginaler minskat i och med det. Å andra sidan så bör de få långt många fler arbetstagare nu när de erbjuder upp mot 20% (nästan 30% för de med E101) högre lön än andra bemanningsföretag.

   Samtidigt kan det vara så att Adecco blivit brända av skandalen, och därför följer arbetsmiljölagen mer bokstavligt. Det innebär mindre jobbmöjligheter för vikarierna. 

   Om ett annat bemanningsföretag skiter i arbetsmiljölagen kan du fortfarande jobba 70+ timmar i veckan hos dom, men Adecco sätter (den officiella) gränsen lägre: 48 timmar ordinarie arbetstid, plus tio timmar övertid.

   Fast det gör kanske inte så mycket att du jobbar 20-30% mindre (för Adecco), om du ändå tjänar lika mycket? =)

 • Sara

  Hej! 

  Jag jobbar för Helsenor, är en relativt nybliven ssk, ca 3 års erfarenhet. Har timlön på 182 nok (utan e101). Ob ligger på 50 nok oavsett om det är kväll, helg eller natt (vilket borde vara mer). De har ingen övertidsersättning (men man får sällan lov att arbeta övertid). I övrigt är de väldigt trevliga och jag känner mig trygg och omhändertagen. Vad säger Sjuks om detta?
  Vänliga hälsningar 

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej igen, Sara!

   Aah, Helsenor kan alltså erbjuda jobb trots att de inte är ett av de sex upphandlade bemanningsföretagen? Kanske är det så att behovet är så stort i kommunen, året runt, att även andra bemanningsföretag får plats på den marknaden.

   182 NOK/h motsvarar vad offentliganställda norska sjuksköterskor med fyra års ansiennitet, får. Så det är inget skambud i alla fall.

   Nej, pengar sparar Helsenor tydligen på ersättning för kväll- och nattarbete, samt helgarbete och övertid. Rimligt kväll- och nattillägg hade kunnat vara ~65-70 NOK/h. Helgersättning är vanligtvis 35 NOK/h (och ges samtidigt som andra tillägg).

   Så på en tiotimmars helgnatt får du 500 NOK OB, fast du borde få (9*70)+(10*35)= 980 NOK.

   Ingen övertidsersättning? Hur många timmar ordinarie arbetstid säger Helsenor att du får göra på en vecka, är det 48? Och det snittberäknar dom säkert över åtta veckor. 

   Arbetsmiljölagen säger att du likväl aldrig får ha mer än 54 timmar ordinarie arbetstid på en vecka. Allt utöver det är övertid och ska betala övertidsersättning. Pass längre än 10 timmar ska också betala övertidsersättning (dvs för dubbelpass ska du betalas övertidsersättning efter de första tio timmarna).

   Som vikarie på sjukhus betalas jag övertid efter de första 35,5 timmarna på en vecka. Jag vet att Dedicare erbjuder motsvarande förutsättningar för övertidsersättning, men matchar de offentliganställdas lön i övrigt?

   Hur är det med storhelgsersättningen då, i Helsenor? Som offentliganställd i Norge betalas man grundlönen*1,33 i tillägg. Med 182 NOK/h i grundlön skulle varje storhelgstimma betala 424 NOK, i ditt fall. Jag vet att vissa bemanningsföretag erbjuder samma ersättning, men säkert finns det bemanningsföretag som sparar på storhelgsersättningen också.

   Sammanfattningsvis så har du en del pengar att hämta genom att antingen byta bemanningsföretag, eller ta direktanställning. Kortsiktigt tar den omställningen energi av dig. Men stannar du kvar i Helsenor måste du jobba 20-30% mer timmar för att tjäna lika mycket, och det om något känns som slöseri med både tid och energi. Åtminstone i min värld.

 • Marlene

  Hej. Jag är just nu inne i svängen angående sommarjobb 2012. Tog examen jan-11.  Jag väntar fortfarande på Adecco, då jag kontrade med att jag är påläst osv. Hon sa att de håller på att diskutera lönevillkor för 2012 och att det ev förändras lite.
  Jag hade en intervju här om dagen med TEMP-TEAM Helse som är ett litet bemanningsföretag som sitter i GBG, tror jag det var. Hon berättade lite om LÄGSTA lön hos dem vilket var 180 Nok/h, OB 17-06 65Nok och helgtillägg 45Nok dygnet runt (dvs dubbelt på helger).
  De hade jobb i Östfold/Oslo och majoriteten var sjukhem, men även ngr sjukhus och privata ngt.

  Hon nämnde även ngt om att sjukhusen ska börja skriva ut pat. på ett annat sätt och att mer ansvar läggs på kommunen (?).
  De önskade att man tog bilen till Norge och erhåller då en milersättning på 14Nok. Självklart fick man ta sig dit kollektivt lr flyg men hon berättade att resor var deras största utgift och ville självklart hålla den nere.

  Det hon nämnde som var av stort intresse tyckte jag var att from nästa sommar ska de ha ngn slags 100% jobbgaranti, dvs man ska inte behöva sitta av sin tid gratis. Närmare info ang det kunde hon inte ge än. TEMP-TEAM önskar helst att man har 2 års erfarenhet, som de flesta företag, men gör en bedömning i varje fall.Återkommer med mer info ang resterande bemanningsföretag, har kontaktat en hel del. //Marlene

  • Fredrica Grahn-Andersson

   Intressant Marlene, och kul att Sjuksnu har startat ett eget litet löneuppror här på bloggen!
   Jag kan berätta att i kommunen där jag jobbar (fast på sjukhuset) ska man från nyår ställa helt andra krav gällande utskrivningsklara patienter. Hittills har det inte kostat kommunen någonting att ha dem liggande i veckovis, men nu ska det bli andra bullar. Så Temp-Team har nog rätt. Och du kan vara helt säker på att sommartid ställer de inga krav på två års erfarenhet… Sommaren är desperationens tidevarv, och det kan nog vara en fördel för dig om du är rätt så färsk att du börjar dig på ett sjukhem.
   http://www.nav.no hittar du ofta jobbannonser från norska bemanningsföretag som bara finns i Norge. Även svenska platsbankens utlandssidor har en del annonser.
   Lycka till!

  • Kicki

   Sök direkt på sjukhusen säger jag!! Skippa bemanningsföretagen helt. Jag började prata med bemanningsföretagen men blev så less när jag mräkte hur mycket pengar de snuvar en på.

   Jag räknade på att jobbar jag ett enda övertidspass om jag är direktanställd av ett sjukhus (ett pass över 35.5 timmar) tjänar jag igen både flygresa och boende.

   Jag erbjöds jobb på massa ställen när jag sökte direkt, antalet minskade något då jag var tvungen att utesluta de som ej hade boende vid sjukhusen. Och nu är det mitt i vintern! Tänk då sommartid.

   Jag ska nu jobba via ett sjukhus och få en timlön på 204 nok (då jobbar jag via ett sjukhus vikariepool, så det ger mer än direktanställd på avdelning då jag måste vara mer flexibel), övertid efter 35.5 timmar och OB som alla andra norska ssk.  Jag har för övrigt exakt 1 års erfarenhet som du. Så det är värt att maila runt!

   • Fredrica Grahn-Andersson

    Ja, jag kan bara hålla med Kicki.
    En mycket användbar sida är http://www.helseforetak.no där man  hittar länkar till samtliga av Norges icke-privata sjukhus.

    • kicki

     Fredrica – jag har tagit till mig dina råd – så har nu hittat jobb via er vikariepool. Eftersom jag vill jobba extremt mycket så har jag även såsom du gör, sökt mig till att ta extravakter vid ett boende. Det var väldigt enkelt-det första jag hörde av mig till sa direkt de behövde folk! Nu undrar jag gällande lönen via kommunen – hur bestäms timlönen där? Jag antar att den är högre eller? Vad har du för timlön på boendet om du jämför med sjukhuset?

     Tacksam för svar! Och tack för dina tips – de har lönat sig=)

     • Fredrica Grahn-Andersson

      Hej Kicki!
      Vad kul att jag kunde vara till hjälp! Kanske ses vi nån natt på Generell Medisin!
      Kommunen har ju lite högre lön än sjukhusets grundlön, men nu har ju du fått ett litet påslag eftersom du är i poolen. Så du kan nog räkna med ungefär samma timlön i kommunen. Jag har 205,- NOK i timmen på boendet tror jag, och då ligger jag i högsta löneklassen. Allt handlar ju om “ansiennitet” alltså antal yrkesverksamma år. Har du tio eller över så är du i högsta löneklassen.
      Vilket boende har du fått jobb på?

     • kicki

      Ja, jag mailade generell medisin och hon svarade de ej hade någon  fast tjänst till mig men att de gärna ville ta in mig om jag kommer via vikariepoolen – så jag hoppas på det – verkar vara en bra avdelning som passar mig!
      Är det mycket som skiljer sig på Baerum sjukhus från sjukvården i Sverige ? Något du tänker på sådär direkt? Hur många patienter har man? Är den norska personalen tillmötesgående mot vikarierna? (har hört skräckhistorier från en del ställen, typ att de knappt hälsar m.m…)

      Jag mailade till Emma Hjorts boende, en vän hade jobbat där och rekommenderade dem. Sa att det var trevlig personal och att sjuksköterske jobbet ej vara så tungt, inte mycket omvårdnad mer läkemedel. Vilket boende jobbar du på? Hur är det där? 

      Vart hittar jag en mall för ansiennitet när det gäller kommunen? Den som finns här gäller väl landstingen?

     • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

      Hej Kicki!

      Tack för mycket värdefull information! 

      Jag ska försöka hjälpa dig med dina frågor.

      Angående uträkning av ansiennitet i kommunen så hittade jag följande:

      Lønnsansiennitet regnes tidligst fra fylte 18 år. Ansiennitetsdatoen fastsettes til den 1. i tilsettingsmåneden på grunnlag av godskrevet lønnsansiennitet. Det gis ikke lønnsansiennitet etter fl ere bestemmelser for samme tidsrom.
      12.1.1 Lønnsansiennitet fastsettes ved tilsetting etter følgende regler: Omsorgstjeneste godskrives med inntil 3 år. Med omsorgstjeneste menes omsorg for barn eller pleie av eldre eller syke.

      Fagarbeider med avlagt fagprøve får verdiskapningsdelen av læretiden medregnet i lønnsansienniteten.

      Verneplikt godskrives i lønnsansienniteten.

      Ved tilsetting i stilling uten særskilt krav om utdanning godskrives all tidligere privat og offentlig tjeneste i lønnsansienniteten. Som privat tjeneste regnes også arbeid i hjemmet med inntil 6 år.

      Ved tilsetting i annen stilling godskrives offentlig tjeneste fullt ut. I tillegg godskrives lønnsansiennitet for tidligere privat tjeneste som er av betydning for stillingen. Dette punktet gjelder også der det har vært avbrudd i tjenesten.

      For undervisningspersonale godskrives lønnsansiennitet for privat tjeneste etter fullført faglig og pedagogisk utdanning.12.1.2 Fravær uten lønn i forbindelse med foreldrepermisjon eller videreutdanning medregnes med inntil samlet 2 år i lønnsansienniteten. 

      Fravær i forbindelse med verneplikt godskrives.

      Länken är: * http://www.ks.no/tema/Arbeidsgiver/Lonns-og-arbeidsvilkar/Hovedtariffavtalen-HTA—utlop-30042012/

      Angående kvällarbete på helgen så vet jag att Fredrica nämnt att hon får dubbla tillägg på sjukhemmet (undrar om det är kommunalt eller privatägt?), i hennes gästinlägg:

      “Jag hinner fint jobba 14.45-21 på sjukhemmet och sedan gå över till sjukhuset och börja 21.30. Helgkvällarna går betalningen jämt upp med vad jag skulle fått på sjukhuset (ifall jag hade fått dubbelpass) eftersom sjukhemmet är bättre betalt och dessutom ger både helg- och kvällstillägg.”

      Länk: * sjuks.nu/gastinlagg-erfarenheter/

      Det är likadant när du jobbar för Spekter (på sjukhus). Det är nog bara några bemanningsföretag som sparar pengar genom att betala antingen eller.

      Hur det är på Baerum sjukhus lämnar jag åt Fredrica att svara på. Men jag kan av egen erfarenhet säga att det skiljer sig mycket mellan olika avdelningar på samma sjukhus. Så prova gärna några avdelningar till du hittar en som passar dig bättre än de andra. Det är att klokt ur ett långsiktigt perspektiv.

      Och grattis till 204 NOK/timmen, det är ju en riktigt bra lön! Tänk om du bara tagit första bästa bemanningsföretag istället, exempelvis Vacants 155 NOK/h (med E101). Pust!

     • Fredrica Grahn-Andersson

      Hej Kicki!
      När det gäller OB är jag lite dåligt uppdaterad eftersom jag är fast anställd och på lönespecen framgår någon slags klumpsumma där de tagit ett genomsnitt av helger för schemaperioden. Dessutom jobbar jag bara nätter schemalagt, och de eventuella kvällarna på sjukhuset (som jag ju inte gör numera  – är på sjukhemmet istället) var övertid när jag jobbade dem för några år sedan.
      Jag kan egentligen bara prata för min specifika avdelning, och i Sverige har jag aldrig jobbat som sjuksköterska eftersom jag drog västerut tio dagar efter examen. Jag har hört av vikarier att Generell Medisin är en bra avdelning att vara ny och vikarie på. Mina kollegor är unga och nya de flesta av dem, och väldigt trevliga och tillmötesgående mot vikarier. Förmodligen för att de själva minns hur det är att vara ny. Dagtid är det rätt högt tempo och vi har “primärsykepleie” vilket innebär att vi inte har uskor utan ssk gör allt kring patienten. Kan bli lite ensamt och svårt att få hjälp till “stell” (helskötsel eller vad det kallas på svenska – tunga patienter alltså som man ska vara två på). Vi räknar “iplos” vilket innebär att iplos 1 är “selvstellt” och oppegående och iplos 5 är “trenger hjelp til allt stel og pleie” Nu fick du en lektion i norska också! Jag tror de har 2-4 patienter dagtid. Cirka 5 på kvällen. Nattetid är vi tre ssk och delar lika på patientantalet.
      Det som är lite tungt och svårjobbat i Norge är tex att man inte har några generella ordinationer utan måste ringa för minsta värktablett. Vi dubbelsignerar också alla läkemedel vilket kan ta tid när kollegorna är upptagna. Men som vanligt finns det ju kreativa lösningar på allt, och om vi jobbar ihop ska jag lära dig mina knep! Jag har också hört att det är lite skillnad mot Sverige på så sätt att ssk och doktorer inte är lika jämställda. Mer hierarki och man är lite mer doktorsassistent och bär på pärmen och räcker fram handskar och sånt. Inget jag lider av för nattetid ringer jag bara doktorn om det är nåt akut och då styr ju liksom jag situationen på ett annat sätt än på ronden. Jag är den som känner patienten och presenterar fakta, doktorn ska bara bestämma åtgärder. (Sen är det ju lite hur man är som person – och de flesta doktorerna är också yngre än jag…)
      Jag tror Emma Hjort är boende för utvecklingshämmade, eller hur? Du kan nog hitta det via Baerum kommuns hemsida. Själv jobbar jag på Mariehaven, och det ligger närmare sjukhuset än Emma Hjort. Jag tror det kan bli svårt att hinna mellan sjukhuset och Emma Hjort mellan två arbetspass om du tänkt dig det. Men enkelpass går förstås bra. Mariehaven är ju vanligt sjukhem med en demensavdelning och en somatisk. MYCKET basal omvårdnad kan jag säga…. (Börjar bli lite trött på kiss och bajs faktiskt!)
      Det kan vara en fördel om du har någon mer avdelning än Generell så du kan få ihop lite jobb. Vad jag hört om de andra är; Infektion är personalen rätt tuff mot vikarier och man får alltid de tyngsta patienterna. Hjärt-Lunga; jättetrevlig personal, jättebra chef och jättestressigt med många patienter per ssk. Men säkert väldigt lärorikt. Korttidsposten; populär avdelning och patienterna ligger max 36 timmar. Mycket telemetri, intoxer och så. Uppegående patienter. Kirurgavdelningarna vet jag inte mer om än att K3 är ständigt kaos och bara vikarier och ortopeden är alltid överbelagt. GSR (Geriatri, slag, rehab) är bra men är tungt.
      Välkommen till oss!

     • kicki

      En till fråga=) Hur fungerar det egentligen om jag jobbar kväll en helg – får man dubbla tillägg då? alltså både kvälls-och helg ob…

   • Marlene

    Låter ju väldigt bra. Vilket sjukhus är det du är på nu då? Jag ska absolut kolla sjukhusen direkt. Har inte sett ngt hittills bara.

    • kicki

     Du kan söka direkt till de flesta sjukhus.  Använd dig av länken Fredrica skrev ett par inlägg upp. jag gjorde så att jag valde ut vilka avdelningar jag var intresserad av – sedan mailade jag sjukhusets allmänna mail och bad om mailadresser till de avdelningarna. På hemsidorna står endast telenr till avdelningarna – jag tyckte det kändes bättre att maila så kan man bifoga CV och så.

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Marlene!

   Tack för att du delar med dig av konkret information om villkoren på Temp-Team Helse. Det är värdefullt.

   Du hade varit i kontakt med fler bemanningsföretag. Jag hoppas att du delar med dig av den informationen också.

   Precis som Kicki och Fredrica rekommenderar jag frilans/direktanställning till sommaren. 

   När du söker potentiella arbetsgivare ska du kolla upp hur många timmar per vecka de kan tänka sig att planera in, över sommaren. Om de bara vill erbjuda 35,5 timmar snitt per vecka så bör du leta vidare.

   35,5 timmar per vecka är en heltid och övertid får inte “schemaläggas”. Men direkt sommarperioden är schemalagd (planeringen börjar tidigt under året) är det upp till avdelningen att fylla luckorna. För att lyckas med detta får dom antingen erbjuda sina anställda/vikarier att ta på sig extrapass, eller boka via bemanningsföretag. Då kan du få mer än en heltid planerad över sommaren.

   Upp mot 54 timmar i veckan är ett bra mål att få planerat. Så kommer ni överens om att du ska ta eventuella extrapass som dyker upp (om det passar ditt schema).

   Fredrica tipsar ju annars om att ta extrajobb på sjukhem, för att få in så många timmar man vill. Jag trivs själv med att vara på samma arbetsplats.

   Hur välplanerade/bra arbetsperioderna blir beror mycket på avdelningens vana att arbeta med svenska vikarier. Och eran kommunikation. Var tydlig med vad du behöver, och stå på dig, så ordnar det sig.

 • Malin

  Finns en annons i Vårdfokus från Vacant där de anger att deras löner ligger på 220-270 SEK/h. 79 SEK i kväll/natt-OB och 20% av grundlön/h som helg-OB. Dessutom står de för resa och boende. Det kanske bara är över sommaren?

  • kicki

   Ja det är ju svenska kronor – inte norska, samt att de då räknat in semesterersättningen. Den högre ersättningen ger de endast de med specialistkompetens. En vän till mig har vart ssk i åtta år, jätte mycket erfarenhet – låg på 180 NoK hos dem skulle hon jobbat direkt för sjukhuset skulle hon ha MINST 205 NoK enligt fackliga avtal. Obn är exakt den samme som vacant sagt till mig – direkt på sjukhusen får du bättre samt ersättning för övertid efter 35.5 timmar/vecka. Vacant ger övertidsersättning efter 48 timmar/vecka – och då inte ens full övertidsersättning. Resa o boende står alla bemanningsföretag på, men boendet kan man dra av för när man skattar om man åker själv om man följer vissa regler. Flygbiljett till Oslo går på 250-350 kr via norweigian – så det är ju ingenting!

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Det är fortfarande för dåligt av Vacant! 

   220 SEK/h (inkl semesterersättning) motsvarar ungefär en grundlön på 174 NOK/h (som då ger ytterligare 10,2% semesterersättning). Så Vacants erbjudande är lägre än lägstalönen för nyutexaminerade sjuksköterskor i Norge (178 NOK/h).

   Erbjudandet blir ännu tråkigare då det gäller sommarperioden. Alternativet är att boka in sig som timvikarie på sjukhuset och få övertidsersättning efter 35,5 timmar, som Kicki säger. Dessutom är det lättare att planera en bra arbetsperiod direkt med avdelningen. 

   Var bara uppmärksam på vilken anställningsform du blir erbjuden. Det spelar stor roll du vill jobba exempelvis 7-10 dagar åt gången och varva detta med veckolånga ledigheter. Som månadsanställd är reglerna annorlunda och din arbetstid ska snittberäknas över hela arbetsperioden (upp till 8 veckor). Så sju raka nätter under en vecka, följt av en veckas ledighet, ger snitt 35 timmar arbetstid per vecka – vilket “bara” betalar heltidslön.

   Återkommande jobb under resten av året brukar läggas som månadsanställning. Men under sommaren gäller det att dra nytta av reglerna för direktanställda timvikarier, och på så vis maximera övertidsersättningen/förtjänsten.

   Gör du det så landar du åtminstone 50%  högre i snittlön per timme, än om du accepterar Vacants skambud.

 • Marja

  Hej!

  Jag har jobbat för Nursepartner några veckor och förhandlade upp min lön från 196 SEK/h till 220 SEK/h ganska snabbt. Men då på bekostnad av övertidsersättning som flyttades fram några timmar.

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej Marja!

   Tack för informationen om Nurse Partner. Dom är ju ett av de bemanningsföretag som vi inte har ordentlig koll på, så det är värdefullt.

   196 SEK/h motsvarar ungefär 168 NOK/h, det vill säga   10 kronor lägre än lägstalönen för nyutexaminerade  sjuksköterskor i det offentliga. Så det var ju inte så roligt av Nurse Partner.

   220 SEK/h är bättre! Växlat motsvarar det ungefär vad en grundutbildad sjuksköterska med åtta års erfarenhet får i det offentliga.

   Hur ser villkoren för kväll/natt och helgtillägg ut? Betalas båda ut samtidigt om man jobbar kväll på helgen?

   Kan du säga något om när Nurse Partner betalar övertid? Hur stor är övertidsersättningen?

   Hur ser det ut med E101-intyg, vet du om de gör avdrag/ändring i bruttolönen ifall man har ett sådant?

   Hoppas att du vill berätta mer, så kan informationen vara till nytta för fler som funderar på att åka och jobba i Norge via bemanningsföretag.

 • Anonymous

  Jag vet vad Nurse Partner erbjuder : När man jobbar åt dem ska man tänka på att de betalar i svenska pengar – och inklusive semesterersättning, dvs man måste räkna av 13% av timlönen för att få den faktiska timlönen. Adecco och övriga betalar exklusive semesterersättning (10% i Norge) vilket erhålls som skattefri ersättning året därpå i juni eller juli. Har du tjänat 300 000 år 2010, så får du med andra ord 30 000 norska kronor i semesterersättning till sommaren 2011 till exempel. Och NP har också sämre kvällstilläggsvillkor eftersom de betalar med enligt svensk ersättning. I Norge tjänar man oftast 70-90 kronor mer i timmen på kvällar och helger (17-07) oftast.

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Hej AER1!

   Viktiga poänger där. Det är “smart” av Nurse Partner att beskriva lönen i svenska kronor och inklusive semesterersättning, då låter den ju ganska hög (eller åtminstone normal) jämfört med löner i norska kronor, exklusive semesterersättning. Förhoppningsvis genomskådar fler och fler den bluffen.

   Angående semesterersättningen, du säger att den erhålls skattefri och det är riktigt – det görs inget “förskuddstrekk” på den. Vid deklarationen läggs den dock till övrig beskattningsbar inkomst, och skattas som vanligt. Bara för att förtydliga.

   Angående kväll och helgtilläggen. Kvälltillägget i helsesektorn (som offentliganställd på sjukhus) är som lägst 30% av timlönen (som lägst 54 NOK). På vissa sjukhus kan det vara lokalt förhandlat så att den är upp mot 38% av timlönen. Helgtillägget är på minst 35 NOK/h, och betalas utöver/samtidigt som kvälltillägget.

   Om jag antar att du har jobbat för Nurse Partner så kan jag passa på att fråga om du nu har bytt bemanningsföretag, eller om du kanske har hittat en direktanställning som passar dig bättre?

   • Anonymous

    Hej, Sjuksnu.
    Nej, det var när jag skulle åka till Norge och “sonderade terrängen” som jag fick klart för mig hur det låg till. Jag jobbar nämligen som bemanningssjuksköterska i Sverige för ett annat bolag, och när NP fick klart för sig hur mycket jag tjänade där erbjöd de 2:- till i timmen. De ville verkligen anställa mig. Jag frågade om det var inklusive eller exklusive semesterersättning och fick då svaret. Jag sa att jag inte var intresserad av detta utan de fick lägga på det åtminstone på timlönen, och de sa då att det blev för dyrt. Jag valde att avstå. Och jag åker med det bemanningsföretag som faktiskt betalar bäst. Jag har ett bra avtal som jag är mycket nöjd med där de har tagit hänsyn till min kompetens – även om jag inte är vub:ad.

    • Marja

     Nu kanske jag lämnar tråden lite här, men jag skulle inte rekommendera någon att resa med Nursepartner! Jag skrev på ett kontrakt med de på 6 månader med start i dec 2011, helt ovetande om att de snart inte längre hade avtal med Norge. Jag var väldigt tydlig med att jag sagt upp mitt jobb hemma i Sverige och inte skulle arbeta för någon annan arbetsgivare, att jag var helt beroende av denna inkomst under 6 månader, (skulle arbeta 2 v, ledig 2, om vartannat ända fram till maj 2012) Inte ett ljud fick jag höra om uppsagda avtal med Norge! Skickades dit ett par vändor, satt mest utan arbete, pga sjukdom en vända men sen för att andra företag helt enkelt gick före! Det här med det uppsagda avtalet med Norge blev jag uppringd om, efter ca 1,5 månads anställning. Hur kan de göra så?? Hade då en månads uppsägningstid, tvingades alltså åka till Norge en tredje gång bara för att sitta på arslet i hybeln medan andra syrror på andra bemanningsföretag, som Xtra, hade fullt med jobb. Och den sista vändan hade jag dessutom tvingats BYTA till Agito, därför att min handläggare bytt till Agito! Blev då lovad mer jobb med de. Men icke! Agito ligger på samma låga nivå placering som NP. Tack vare NP har jag nu gått i personlig ekonomisk konkurs de här månaderna, de betalar uselt och är så fula att de ljuger. Jag fick aldrig något val att välja annat bemanningsföretag eftersom de inte var ärliga och berättade att de skulle förlora sitt avtal med Norge inom kort. Funderar nu på att stämma de för lurendrejeri. Hur tänker ni runt en sån här sak?? Man förväntar sig väl ändå en viss ärlighet när man skriver på kontrakt för så pass lång tid??

     Marja

     • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

      Hej Marja!

      Det där låter ju förjävligt. Vissa företag verkar inte vara intresserade av att vårda sitt varumärke. Istället försöker dom kortsiktigt klämma så mycket förtjänst som möjligt ur varje ny arbetstagare.

      Oacceptabelt.

      Vad sa egentligen kontraktet? Hade du garantilön under den tiden – dvs lön trots att dom inte kunde fixa jobb åt dig? Det är helt orimligt att du ska begränsa dina övriga jobbmöjligheter, utan att Nurse Partner erbjuder garantilön.

      Redan den 22 december sa dom ju upp kontrakten med sjukhusen. Dåligt av dom att inte meddelade detta till dig, då det påverkade din möjlighet att få jobb.

      “En månads uppsägningstid”, hur är det möjligt? Vad sa kontraktet egentligen? Sa kontraktet att du inte kunde ta jobb för annan vikarbyrå under den tiden?

      Vem tvingade dig att byta till Agito? Känns orimligt att det skulle ingå i ett avtal, att du ska följa din handläggare.

      Jag har ingen insyn i det rättsliga, så jag kan inte varken rekommendera eller avråda det. Men det låter som att du istället behöver komma in i matchen igen och tjäna pengar, snarast.

      Vill du fortfarande jobba för bemanningsföretag så tycks Dedicare och Adecco vara de två rimligaste alternativen. Dedicare om du har mer än två års erfarenhet, Adecco om du har <2 års erfarenhet.

      Annars rekommenderar jag att du tar kontakt direkt med sjukhusen. Så slipper du tampas med någon vars yttersta intresse är att tjäna pengar på dig.

 • Rebecca

  Tänkte bara bidra med en kommentar, jag har varit i kontakt med Agito angående några veckors sommarjobb. De erbjöd 160 NOK/h men menade att det blev ca 176 NOK men då räknade de med semsterersättningen som kommer i januari. Däremot är jag ssk sedan januari 2006 och har jobbat alla år inom psykiatrin och är precis klar med specialistsjuksköterskeutbildningen – det hade jag dock ingenting för då de anser att man behöver ha jobbat minst 1 1/2 år inom sin specialisering. Mitt argument att jag är rätt så erfaren inom psykiatrin efter 6 år hade jag ingenting för 😛 Jag tackar nej och kollar med avdelningar direkt istället, tack för en bra hemsida! :)

  • Fredrica Grahn-Andersson

   Du har inte funderat på att jobba för något bemanningsföretag här hemma i Sverige? Som VUB:ad inom psykiatrin borde du kunna få en bra bit över 200 SEK i timmen, och jobb finns i överflöd. Jag jobbar extra under mina hemmaperioder för kommunen och får 175,- SEK (direkt av kommunen) som o-vubbad. Hade 210,- via ett bemanningsföretag för samma jobb för två år sen, men har nu valt att jobba direkt för kommunen vilket ger jobb året runt. (De använder bara bemanningsföretag på sommaren).
   Ska göra lite nätter i sommar i grannkommunen, och fick utan vidare 185,- SEK när jag begärde det. Och de frågade dessutom om jag är villig att jobba dubbelpass dvs kväll + natt ifall det behövs. Alltså inga problem med någon arbetsmiljölagstiftning som ju numera är fallet i Norge!
   Norge i all ära, men numera ska man också ta den svenska arbetsmarknaden med i räkningen. Kommuner är ofta intresserade av psyk-vubbade, och betalar bra.

  • Marja

   Agito betalar lika uselt som Nursepartner! 176 NOK är mindre än vad en ganska ny-exad ssk i Norge tjänar, de ligger på 177 NOK. Sådana löner ska man aldrig acceptera! Inte som ssk med många års erfarenhet utan VUB heller givetvis. Prova istället tex Helsenor! Där kan du få runt 300 NOK som specialiserad ssk, mindre än så ska du INTE acceptera! Jag har jobbat lite i Sverige som bemannings-ssk när jag ledsnade ur på NP och Agito i Norge, jobbade för Xtra-care senast, jobbade 6 nätter på en avd i Sthlm och fick ut ca 14.000 i handen, efter skatt. Helt ok!

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Rebecca!

   Tack för att du delar med dig. Det var verkligen ett pinsamt dåligt erbjudande som Agito kom med. Nu får dom skämmas.

   Såg du att Kristofer på Kooperativ Bemanning har startat en tjänst som hjälper oss komma i kontakt direkt med arbetsgivarna?

   http://www.norgelistan.se/jobb/

   Kanske finns det något för dig där, och om inte just nu så kanske när det lagts till fler jobb?

   • Jennie

    Såg att det var flera inlägg som handlade om Nursepartner och Agito. Tänkte dela med mig av min erfarenhet av dem och hoppas att folk tänker till en extra gång innan de åker och jobbar med de bemanningsföretagen. 

    Jag och min sambo skrev på för Nursepartner i december 2011 att vi skulle arbeta för dem i februari och april 2012. Några veckor innan avfärd ringer våran handläggare upp och säger att Agito har “köpt” oss från Nursepartner. När vi väl kommer på plats för att jobba upptäcker vi att Agito står långt ner på listan över vilka sjukhuset ringer när de behöver extra folk. Hade vi tur ringde de oss någon timma innan arbetspasset började men det var vanligast att de ringde oss 90 minuter EFTER arbetspassets början. 
    Vi satt många dagar och väntade på jobb utan att få ngt. 

    Till råga på allt tog det TRE månader innan jag fick min lön från dem. 
    Så enligt min erfarenhet är Agito inget företag att lita på.

    • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

     Hej Jennie,

     Det är så illa, hur dom håller på. Förstår dom inte att ryktet sprider sig och tillslut har dom inga arbetstagare överhuvudtaget?

     Tack för att du delade med dig – det leder säkert till att andra kan undvika dessa två oseriösa arbetsgivare.

    • Marja

     Kan även bidra med att i Drammen så finns det egentligen bara en enda fräsch lägenhet som NP/Agito hyr åt en… De två lägenheter som ligger närmast sjukhuset är i otroligt dåligt skick, stora fukt-och mögelskador som gör folk sjuka 😮 Mögelstanken är så stark när man öppnar dörren till det huset att man verkligen ryggar tillbaka. Toaletten på nederplan är full av synligt, svart mögel, och det värsta är toaletten. Från toalettstolen till duschen syns en tydlig linje av något obeskrivligt äckligt, en kvinna som satte sig där hade förvånat sett på när hennes urin flöt ut över golvet från någon spricka längst ner på stolen. Vet inte om de har åtgärdat detta, vi är många som klagat på den lägenheten och sagt att det är rent livsfarligt att bo där bland allt mögel! Så till råga på allt annat, pinsamt dålig lön, att man sitter arbetslös när man kommer dit och att de är svåra att få tag på, så kan de inte ens placera en i bra lägenheter…. Så den som ändå väljer att åka med de, se till att ha ett färdigt schema innan ni reser! Och ställ krav på ett bra boende!

 • Psyk ssk

  Hej!
  Jag är specilaliserad i psykiatri sedan 10 år. Gjorde min första Norge resa sommaren 2011 med Dedicare. Fick 200 nok. Inga problem med lön och ersättningar. Allt flöt fint. Får 205 nok i år. Har alltså vub psykiatri sedan 10 år och grundutbildning sedan 20 år. Tycker lönen är lite snål faktiskt men Dedicare var schyst därför väljer jag dem igen. Och chefen på min arbetsplats i Norge sa att Dedicare gick att lita på. Hoppas det stämmer i år också.

  Nursepartnet erbjöd mig år 2011 samma timlön som jag har i Sverige .

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej “Psyk ssk”!

   Dedicare betalar alltså inte ens lägstalönen. Efter tio års arbetslivserfarenhet och en specialistutbildning skulle du ha minst 223 NOK/h (läs mer här). 

   Årets centrala löneförhandlingar blev just färdiga och de nya lägstalönerna hittar du här: 

   * sjuks.nu/din-manadslon-har-just-hojts-med-2000-kr/ 

   Sedan är det upp till dig att bestämma hur mycket av din lön som du du vill ge till bemanningsföretaget för att få hjälp med bokningar, resor och boende.

 • Erik

  Funderade på att dra till Norge nu med bemanningsföretag, har inget att göra på min semester, för där tjänar man pengar har jag hört. Men ju mer man läser och pratar med dessa ocker-företag ju mer tappar man lusten faktiskt. Vad tror de att jag ska åka för sämre villkor än vad en ny norsk ssk har, tror de att vi Svenskar är dumma analfabeter eller? Suck känns som vad man än gör så blir man lurad och utnyttjad i jakten av att känna på hur det är att få en värdig lön + ha en mänsklig arbetsmiljö någon gång. Har börjat inse att det aldrig kommer inbefinna sig i mitt val av yrke vart jag en är eller gör. Man skulle aldrig valt vården helt enkelt, för där blir man bara utnyttjad och behandlad med slavliknande villkor vart man än befinner sig tydligen. Många människor befinner sig i diamantgruvan vet det, men vårdanställda befinner sig djupare in i mörkret och hackar diamanter åt andra för glatta livet och får än mindre flisa tillbaka, och det ska vi vara tacksamma för heter det. Och när det blir semester lockar man med löner som borde vara löner man har från början för att få folk att rädda vården under sommaren, ett stort ända hyckleri. Samt har ett lamt fackförbund som bara tillsynes står och tittar på när medlemmar sliter ihjäl sig för andras hälsa, som jag förövrigt lämnat för länge sen då jag tjänar 3000 per år på det. Så det bästa man kan göra för sin ekonomi/hälsa är inte att åka till Norge eller någon annanstans att vårda. Är nämligen att sluta och utb. om sig om man kan det. Nä en ssk som lägger ner Norge/hackan och tar en behövlig semester istället, för mina 4 veckor sem. är nämligen inte ute på rea.

  Tack och hej

 • Johanna

  Hej! Jag är IVA-ssk sedan snart 3-år tillbaka och funderar på att jobba i Norge. Någon som har några tips på vilket bemanningsföretag som är bäst?

 • Matilda

  Vill bidra med en kommentar som jag kanske bara får spott och spe för… Har blivit uppsagd från mitt nuvarande jobb, blivit erbjuden en 75% tjänst hos annan arbetsgivare med samma månadslön, men behöver ju ändå dryga ut lönen. Ensamstående som nyligen löst ut sin exman ur bostadsrätten är att befinna sig i en minst sagt shitty spot. Av de inlägg jag läser här märker jag att jag nog kommer få svårt att få till den timlön jag har nu (dividerat en månad till per timme blir 234 svenska kronor per timme). Vet inte om det är motiverat att åka till Norge, men är livrädd att inte kunna hitta timvik här hemma, för att kunna försörja mitt barn. Har jobbat i tio år, utan VUB men i olika verksamheter. jaja, jag avvaktar några dagar innan jag bestämmer mig för att skicka in ansökan om norsk sjuksköterskelegitimation.
  Vill tacka för en fin och informativ sida.

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Matilda!

   Med lite tålamod kan du få ordning på en bra lösning bestående av en del norgejobb, och en del jobb i sverige.

   Även om du har 234 SEK/h i Sverige (motsvarande ~38160kr i månaden), så kan en del norgejobbande vara lönsamt. Du fördelar inkomsten över två länder, och en mindre andel av din inkomst går då till skatt.

   Lycka till, hur det än blir, och har du frågor om norgejobb är det bara att skriva igen.

 • zehava

  vilka bemaningsföretag för sjuksköterskor kan man lita på, tipsa om möjligheterna

 • Pia

  “Det finns 90 bemanningsföretag till, men de anställer bara norska sjuksköterskor” ?? Då betyder det att jag som norsk (boende i Sverige med svensk ssk-utbildning) har bättre förutsättningar få jobb i Norge, med samma lönevillkor som norrmän

 • Fredrika

  Hej! Jag tänkte åka till Norge framåt sommaren och har börjat titta runt på bemanningsföretag. Hittade det här inlägget som är skitbra men tänker att lönenivåerna måste vara annorlunda nu? Vad kan man önska sig för timlön? Nu är ju norska kronan väldigt låg också…

 • Sofia

  Har jobbat för Vacant nu ett tag och skulle inte rekommendera dem till någon. De är struliga och oseriösa. Allt låter väldigt bra från början men eftersom märker man att det inte är så bra som det låter. Väldigt snåla när det kommer till att boka resor. Ofta får man onödigt långa och obekväma resor och vill man ha en annan får man stå för det själv. Har varit massor av personal här som blivit lovade att det finns jobb men sedan när de väl kommer hit får de knappt jobba någonting. Chefen är inte alls tillmötesgående och verkar inte bry sig ett dugg om vikarierna. Inge trevliga att ha att göra med så välj ett annat bemanningsföretag är mitt råd.

 • rickard

  Jag vill tipsa om Nurseanddoc.se en ny bemanningstjänst som inte alls är som ett bemanningsföretag, istället lägger vårdgivaren upp sina uppdrag direkt på plattformen och man som sjuksköterksa kan boka. Men det bästa är att man ser direkt vilken ersättning man får vilket gör att man jätteenkelt kan jämföra lön mellan olika.