Adecco efterbetalar övertidsersättning

Adecco gör en ansträngning att rätta till det som har varit fel i så många år. Nu ska Adecco efterbetala övertidsersättning till alla sina vikarier, tre år bakåt i tiden.

Signaturen “Cyber_ac” skrev om det i en kommentar här på Sjuks.nu:

Adecco sände nyligen ut brev till alla som kanske har krav om etterbetalning. I brevet står det “Dersom du i denne perioden har jobbet utover 9 timers vakter utover 48 timer på en uke….kan du ha krav om etterbetalning.” Men vad menas med detta?

Hur skall man räkna ut sin övertid? Är det rakt av det som överskrider 48 timmar per uke? Och börjar veckan alltid från måndag tom söndag eller från den dagen då uppdraget börjar? Och hur räknar man på dobbelvakter? Är det nån vänlig själ här inne på detta fenomenala forum som kan förklara det? :)

Adeccovikar

Jag svarade med en uträkning och fler funderingar:

Intressant!

Enligt den skrivelsen verkar det som att du kommer få exempelvis en timmes övertidsersättning för en tio timmar lång nattevakt. Har du istället jobbat dubbelvakt/17h i rad ska du ha nio timmar ordinarie arbetstid och 8h övertidsersättning.

Veckan börjar alltid på måndag kl 00.00 och slutar söndag 24.00, åtminstone räknar man så om man jobbar direkt för sjukhus. Hör med Adecco för närmare klargöring hur de tänker, men mest troligt är det likadant.

Här är ett exempel på hur en vecka kan se ut (nattevakterna skrivs i exemplet på dagen man går på, första nattevakten börjar alltså måndag 22 och slutar tisdag 08):

Måndag: Natt 22-08, 9h ordinarie arbetstid, 1h övertid.

Tisdag: Dubbel 15-08, 9h ordinarie arbetstid, 8h övertid.

Onsdag: Natt 22-08, 9h ordinarie arbetstid, 1h övertid.

Torsdag: Natt 22-08, 9h ordinarie arbetstid, 1h övertid.

Fredag: Natt 22-08, 1h ordinarie arbetstid, 9h övertid. [Första timmen är sista innan du arbetat 48h under veckan, resten övertid].

Lördag: Natt 22-08, 10h övertid.

Söndag: Natt 22-08, 2h övertid, 7h ordinarie arbetstid, 1h övertid. [Först två timmar övertid på “Timmar över 48 per vecka”-principen, sedan 7 ordinarie arbetstimmar på den nya veckan, sedan en timme övertid enligt “timmar över 9 i rad”-principen]

Övertid brukar man få istället för kvälls- och nattersättningen, men i tillägg till helgersättningen.

Du kan ju ta exemplet ovan, skicka det till Adecco och fråga om det är korrekt uppfattat. Skriv gärna igen om du får mer information av Adecco, eller om du vill ha hjälp med tolkandet av reglerna. Förresten, för hur lång period bakåt i tiden är Adecco beredda att betala ut övertidsersättning?

Undrar om det finns fler bemanningsföretag som börjat betala ut övertidsersättning? Om det är så, vilka regler gäller hos dom? Betalar de också ut retroaktivt?

Idag återvände “Cyber_ac” med mer information i ärendet:

Tusentack för den utförliga utredningen ang hur man räknar övertidstimmar. Nu har jag redan sänt in mitt krav på över 400 övertidstimmar räknat bara på enligt “över 48timmar i veckan principen”, vilket jag ju förstår nu att är för “snällt” räknat.

Fick aldrig nåt svar av Adecco på hur man skall räkna och har fortfarande inte hört ett knyst om hur det går med deras sk utredning. I brevet står det att de betalar retroaktivt sedan 2008.

Har inte hört att andra bolag betalar ut nån övertidspeng retroaktivt. Har nu gått över till Helsenor var allt “är som vanligt” :) möjligen är de lite mer noggranna med att man inte får jobba alltför många dubbelvakter men någon övertidsbetaning är det inte tal om.

En annan grej som är lite oklar för mej ang Adecco är att de har dragit av för pensionspeng på var löneslip men jag har aldrig fått nåt besked om vart de pensionspengarna blir inbetalade? Borde man inte få nåt slags pensionsbesked eller liknande då man nu tydligen har betalat pensionspeng i 2 år? Adecco ger inget tydligt svar på detta heller då man mailar och frågar…

Adecco

Adecco vill nu göra rätt för sig, och tillsammans ska vi på Sjuks.nu hjälpa dom så gott vi kan

Säkerligen är det fler som sitter i samma sits som Cyber_ac, då Adecco har tusentals anställda. För att samla informationen någonstans så plockade jag ihop kommentarerna och gjorde det till den här bloggposten. Här följer mitt svar på Cyber_ac’s senaste inlägg:

Inga problem! Jag har egen erfarenhet av bemanningsföretag som är mindre än hjälpsamma när det gäller utbetalning av pengar vi bemanningssjuksköterskor har rätt till. Att beskriva sådant så att andra kan undvika fallgroparna är precis vad jag hade tänkt mig att Sjuks.nu skulle användas till.

Över 400 övertidstimmar! Det blir en slant det, och då har du inte ens räknat med den övertid du egentligen är berättigad för dubbelpass?

Men visst är det fantastiskt att Adecco inte räknar ut det själva? De sitter inne på all information om när du har jobbat och borde kunna applicera enkla script/program till detta för att med en knapptryckning räkna ut exakt vad de är skyldig dig.

Mest sannolikt har Adecco redan gjort det.

För du kan ju lugnt vänta dig att de räknar av lönen du redan har fått för de timmar som du nu kräver övertidsbetalning. Då vet de plötsligt exakt om du fått kvällsersättning och helgersättning för de timmar som är markerade övertidstimmar.

Eller så är de så obrydda att de helt enkelt ger en fast summa på 40% (eller vad de nu betalar ut i övertidsersättning) av grundlönen i extra ersättning för övertidstimmarna, utöver tidigare utbetald kväll/natt och helgersättning.

Även i det fallet behöver Adecco ett automatiskt sätt att räkna ut hur många övertidstimmar varje anställd är berättigad. Annars får de sitta och dubbelkolla så allt stämmer manuellt. Hur rimligt är det, för ett företag med tusentals anställda?

Nej, här verkar de hoppas på att vi inte ids kolla upp/begära vad vi har rätt till. Inte konstigt det, för vi svenska sjuksköterskor är redan ganska nöjda bara vi har tagit klivet från landstinget till norskt bemanningsföretag. “Lönen är ju högre, även om bemanningsföretagen tar mer än sin beskärda del av kakan”.

Angående pensionen:

“• Sykepleiere har i mange år ikke vært meldt inn i pensjonsordningen for sykepleiere i Kommunal Landspensjonskasse (KLP). Dette er lovpålagt.

• Det ser ut som det ikke er samsvar mellom pensjonstrekket som gjøres i medlemmenes lønninger, og innbetalingene til pensjonsleverandøren.

• Flere får opplyst at Adecco ikke har betalt inn noen ting til pensjonsleverandørene.”

Det finns skäl att undra var dina pensionspengar är.

Senast förra veckan hörde jag av en bemanningssjuksköterska som jobbade för Helsenor att hon betalades övertidsersättning efter de första 48 timmarna per vecka. Samtidigt skickar Helsenor ut ett automatiskt mail som säger något i stil med “arbeta helst inte övertid, vi vill inte bryta mot arbetsmiljölagen”. Detta antar jag är deras uppstramning – då har de ju i alla fall “försökt göra något åt det”?

Hur kan det komma sig att du inte fått besked om övertidsersättning av Helsenor? De kanske gör skillnad på folk och folk?

Det gör i alla fall inte lagen (arbeidsmiljøloven), och du har rätt till 40% av grundlönen som övertidsersättning efter de första 48 timmarna under en vecka, även hos Helsenor.

Tack för intressant information “Cyber_ac”. Hoppas det löser sig så att du får all övertidsersättning och pension som du har rätt till, i slutändan.

 • Cyber_ac

  Ja, 481 timmar (för att vara exakt) är inget jämfört med vad många kolleger har. Själv har jag jobbat för Adecco sedan 2009 och jobbat relativt lite men tex en av mina kolleger har flerdubbelt antal övertidstimmar!
  Ang att Adecco borde kunna räkna ut övertidstimmarna på egen hand, så påstår dom ibland att a) deras system inte registrerar klockslag och ibland b) att då de bytte “system” så gick all gammal information typ folks timlistor förlorade. Snakket på hyblen går att all information har raderats med flit och intension för att mörka fusket. Skumt verkar det iallafall…
  Som underlägg för övertidskrav så vill de ha timelister! Men vem har sparat timelister sedan 2008? Många vakter har man ju som ni vet tagit emot per telefon och ingen dokumentation finns föutom i bästa fall någon egenhändigt handskriven lapp. Timelisterna har man skrivit in elektroniskt på deras hemsida som ju nudå inte fungerar. Få av oss har printat ut dom då man ju inbillade att de var säkra på hemsidan…
  Och som du skrev, om de inte har någon info, hur skall de då kontrollera att man har räknat rätt?
  Skall bli intressant att se hur detta slutar. Det är inte många av oss som tror på löftet att vi skall få ut våra pengar…

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   Vad i helvete?

   Jag som tänkte att jag skenade iväg med mina konspirationsteorier/spekulationer, men verkligheten är ju ännu värre.

   Förvisso har man ju tagit anställningen med full vetskap om att det inte ingick övertidsersättning, och arbetat enligt de premisserna. 

   Men när Adecco går ut i medierna med “alla ska få utbetalt sin övertidsersättning retroaktivt” för att rentvå sig själva ändrar de spelreglerna.

   Det börjar mer och mer likna ett billigt PR-trick än en god vilja att göra rätt för sig. Vi får se hur det slutar.

  • http://www.sjuksköterska.nu Sjuksnu

   “Cyber_ac”, hur går det med övertidsersättningen?

   Läser i norska motsvarigheten till Vårdfokus att det har börjat betalas ut pengar. En sjuksköterska fick 300 000 kr.
   Så här skrev VG.no:

   “Adecco-sjefen lover at alle medarbeidere i selskapet skal få tarifflønn så raskt det er mulig å gjennomføre. Han lover også å etterbetale overtid.

   – Alle Adecco-ansatte som har krav på overtid, skal få det utbetalt.”

   Men jag får känslan av att Adeccos löfte om att betala ut övertid retroaktivt till alla sina anställda som har rätt till det, inte var mer än tomma ord. För det är inte bara anställda vid det sjukhemmet som har arbetat övertid utan att få betalt för det.

   Men det verkar som att det räcker att betala ut till några få. Både sykepleien.no och Vårdfokus har ju köpt det hela och hjälpt Adecco att bättra på sitt rykte.

   Så jag undrar vad du har hört i ärendet?

   Här är länkarna till sykepleiens och vårdfokus artiklar på ämnet:

   http://www.sykepleien.no/nyhet/744037/300-000-til-tidligere-adecco-sykepleier

   https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2011/November/300-000-kronor-i-innestaende-lon/

   Artikeln i VG:

   http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10090580

 • Pingback: Bdsm, dungeon, neko, furry()

 • Pingback: دانلود فیلم جدید()

 • Pingback: DMPK()

 • Pingback: Wedding event managers in Hyderabad()

 • Pingback: scr888()

 • Pingback: how to make money with a iphone()

 • Pingback: In Vitro ADME()

 • Pingback: handasa()

 • Pingback: freelance web developer()

 • Pingback: Pharmacokinetic Studies()

 • Pingback: warehouse for lease()

 • Pingback: Event Managers in Hyderabad()

 • Pingback: guaranteedppc.com()

 • Pingback: their website()

 • Pingback: 먹튀신고()

 • Pingback: green coffee()

 • Pingback: freemoviesz()

 • Pingback: 主页()

 • Pingback: cmovieshd()

 • Pingback: serviços informática()

 • Pingback: __p1()

 • Pingback: coehuuman()

 • Pingback: physio exercise()

 • Pingback: Caco-2 cell line()