Så får du 40 timmar övertidsersättning per vecka

Det finns tre skäl till att du har bättre betalt i Norge:

 • Löneläget i Norge är generellt sett högre än i Sverige.
 • Du skattar mindre i Norge.
 • Du erbjuds fler möjligheter att jobba övertid.

Men nyanserna är stora.

Olika arbetsgivare erbjuder olika mycket övertid, och övertidsersättningen är inte lika hög överallt.

Det gäller att välja rätt arbetsgivare. En arbetsgivare som tycker som du.

Så fungerar det

En heltid är 35,5 timmar per vecka, eller 1846 timmar per år.

Som fast anställd lägger du vanligtvis schema i perioder om 8 veckor. De 8*35,5 timmarna fördelar du som du vill, inom arbetsmiljölagens ramar.

Exempelvis kan du välja att jobba 54 timmar en vecka och 17 timmar nästa vecka. Din arbetstid snittberäknas över schemaperiodens åtta veckor, och så länge som du inte tar på dig extrapass får du inte övertidsersättning.

Som timvikarie kan din arbetstid istället räknas per vecka. Måndag kl 00.00 börjar du samla mot veckans heltid på 35,5 timmar. All tid utöver de första 35,5 timmarna ger övertidsersättning.

Därför får du inte jobba så mycket övertid som du vill

Övertidsarbete finns i alla branscher.

Det används av arbetsgivaren för att öka bemanningen tillfälligt – på bekostnad av personalens hälsa. Alternativet är att hålla en högre grundbemanning, en “överkapacitet”, men det skulle kosta arbetsgivaren pengar hela tiden. Arbetsgivaren sparar hellre dom pengarna, och begär att du stannar kvar efter passets slut, de gånger då behov har uppstått.

Därför reglerar arbetsmiljölagen hur mycket övertid du får arbeta. Så att chefen inte ska kunna pressa dig att acceptera hur mycket övertid som helst. Någon måtta får det vara.

Men vi vill ju jobba övertid? Jo, fast vi är i minoritet. Lagen kommer inte anpassas efter våra behov.

Lämpligt nog jobbar vi i sjukvården, och sjukhusen är tvungna att säkra personal till (nästan) varje pris. Därför kan det göras undantag från arbetsmiljölagen.

40+ timmar övertid på en arbetsvecka är ingen omöjlighet, trots att arbetsmiljölagen säger att 10-15 timmar per vecka är gränsen för de flesta arbetsgivarna.

Bemanningsföretagen då? Vilket ansvar har dom?

Bemanningsföretagen bedriver inte sjukvård i samhällets tjänst. Det är inte deras uppdrag. Därför har dom inget ansvar för att fylla luckor i bemanningen på sjukhusen.

Det innebär att dom inte kommer undan med att göra undantag från arbetsmiljölagen.

Istället måste bemanningsföretagen begränsa den arbetstid dom erbjuder sina anställda.

Sedan slänger dom ihop något sorts avtal där din arbetstid snittberäknas över flera veckor, och erbjuder dig <54 timmar schemalagt arbete per vecka, utan att betala dig övertid.

När du väl är på plats i Norge tänjer bemanningsföretaget på gränserna ifall sjukhuset ringer och begär en vikarie. “Jodå, vi har en vikarie, har ni ett akut behov?”

Så skickar dom dig och säger att sjukhuset godkände ett undantag. När media granskar det här förfarandet om några år kommer bemanningsföretagen bli brända igen. Men det bryr dom sig inte om nu.

Men varför skulle du jobba för bemanningsföretag om dom inte erbjuder övertidsersättning efter 35,5 timmar, som du får vid direktanställning på sjukhuset, som timvikarie?

Vilka begränsningar finns för offentliganställda?

Åter till direktanställningen i det offentliga. Där arbetsgivaren tvingas ta ansvar för bemanningen, och du erbjuds övertid för att hålla liv i patienterna.

Arbetsmiljölagen sätter följande gränser för hur mycket du får jobba:

 • Du ska som minst ha 8 timmar sammanhängande ledighet under en period av 24 timmar.
 • Du ska som minst ha 28 timmar sammanhängande ledighet under en period av 7 dagar.
 • Samlad arbetstid (ordinarie + övertid) får inte överstiga 16 timmar under en period av 24 timmar.
 • Samlad arbetstid får inte heller överstiga 384 timmar under en period av åtta veckor.

En generös tolkning skulle innebära att du kan jobba 12 dagar i rad: Börja måndagen med veckans 28 lediga timmar, jobba tisdag-söndag. Sedan är det ny vecka. Jobba måndag till lördag och ta söndag ledigt.

Eller så är det en rullande period om sju dagar, och du blir så illa tvungen att vara ledig var sjunde dag.

Dubbelpass längre än 16h är inte arbetmiljömässigt OK. Hjälp din arbetsgivare genom att erbjuda dig att börja din kväll/natt-dubbel 16.00, istället för 14.00. På så vis säkrar du också dina 8 timmar dygnsvila.

Glöm inte att ta några veckor samlad ledighet då och då, så att din samlade arbetstid inte överstiger 384 timmar per åtta veckor.

Svårare än så är det inte.

Sedan gäller det bara att hitta en arbetsgivare som också tycker att det är så enkelt. En arbetsgivare med stora behov av personal, så att du kan boka in så mycket arbete du vill, utan att bryta mot arbetsmiljölagen mer än nödvändigt.

Vilka begränsningar sätter din arbetsgivare på din arbetstid? När får du övertidsersättning? Hur stor är övertidsersättningen?

Berätta i en kommentar!

 • Marlene

  Jag sitter och försöker fundera ut hur jag ska göra i sommar. Jag har fått erbjudande om att arbeta via vikarsenter på ett sjukhus men får då betala boende och resa själv. Eller åka med bemanningsföretag och få resan och boende betalt. Bemanningsföretaget kan även “lova” mer jobb än 35.5h/v. Oklart om vikarsenteret kan ge utöver 35.5.
  Skillnaden är ju lönen och semesterersättningen. 
  Direkt via sjukhuset ligger lönen på 406120nok/år och 12 % semesterersättning. Boende kostar 125nok per natt och så blir det ju flyg tur och retur 1 gång i sommar alt 2.
  Bemanningen betalar 180nok, 10.2% och 1000nok i bonus från v.26. 
  Behöver lite hjälp här, vill inte “välja” fel. Har försökt räkna själv men behöver lite stöd. 

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Marlene,

   Säg att du tänker spendera 8 veckor i Norge i sommar. Det betyder att du för vikarsenteret skulle göra 8*35,5=284 timmar totalt. Timlönen skulle bli 406.120/1846=220 NOK/h. Samlad inkomst 62.480 (+7500 semesterersättning), exkl. eventuell OB/övertid.

   Gör du lika många timmar på bemanningsföretaget tjänar du 284*180 NOK (exkl. OB/övertid), det vill säga 51.120 (+5214 semesterersättning). Om du komprimerar arbetsperioden och gör fler timmar på färre veckor får du övertidsersättning (bör få i alla fall, ta reda på vilka regler bemanningsföretaget har för övertidsersättning) och närmar dig då samma timlön som om du jobbade på vikarsenteret. Sedan ska du ju lägga till den blygsamma sommarbonusen på 1000 NOK per vecka (motsvarar “bara” en ~5% bonus, om du tjänar 20.000 i veckan, men det är alltid nått).

   Om du bara kan få enkel heltid (35,5 timmar per vecka) som direktanställd på sjukhuset, så tycks bemanningsföretaget vara det bättre alternativet för dig. Vanligtvis är 35,5 timmar arbete per vecka spenderad i Norge allt för lite – speciellt om man stannar en längre period.

   Prata allvar med sjukhuset. Förklara att du inte kan vistas i Norge en hel sommar för endast 35,5 timmar arbete per vecka.  Hör om det inte går att planera mer arbete (= övertid). Kanske kan du vända dig direkt till avdelningar med stort behov – och försöka få bokat ~60-70 timmar arbete per vecka.

   För även om bemanningsföretaget “lovar” mer än 35,5 timmar per vecka så är det av avdelningarna du får det säkraste löftet om arbete – det är där behovet finns och ska lösas. Vissa avdelningar kan tycka det är helt ok att boka in dig på 70+ timmars arbetsveckor under sommaren – de gör allt för att lösa sina luckor.

   Men får du inte bättre förslag från sjukhuset (eller något annat sjukhus), rent schemamässigt, så hade jag nog valt bemanningsföretaget om jag var i din sits. Då slipper du också styra med boende och resor själv, och har gott om möjligheter att se dig om på olika avdelningar och även olika delar av Norge om nu det skulle locka.

   Håll oss uppdaterade! =)

   • Marlene

    Har beslutsångest men efter samtal om att vikarsenteret inte bokar övertid men inte har ngn gräns på 35.5 timmar i veckan samt att det fanns möjlighet att jobba varje dag och kanske dubbla vakter om jag ville så väljer jag vikarsenteret. Mestadels för att jag tänkte åka lite i höst också. Börjar 4 veckor direkt via sjukhuset och känner efter. Blir det för lite jobb tar jag en sväng med bemanningsbyrå efteråt.

   • Amanda

    Hej! Jag har åkt och jobbat via enhet för bemanning på akershus. Fantastiskt bra med övertid direkt efter 35 timmar eftersom det alltid blivit massa extrapass. nu är jag sugen på att börja på ett 50-procent vikariat på en avdelning på a-hus, vill gärna ha tryggheten i ett vikariat. Men så km jag på att det kanske är en sjukt dålig idé. Skriver jag på ett vikariat kommer jag väl inte kunna få samma övertid då arbetstiden snittberäknas som du beskriver ovan? Har du hittat arbetsgivare som är villiga att ge dig schema som timvikarie? Eller hur löser man det annars om man är beroende av övertidsersättningen för att kunna få det att gå runt med bara en halvtid, samtidigt som man vill ha tryggheten i nånslags garanti på fortsat arbete?

  • Fredrica Grahn-Andersson

   Jag har just via en annan blogg blivit uppmärksammad på att svenska Zest Care (se deras hemsida med samma namn) betalar 250 SEK per timme plus ob och nån slags bonus under sommaren. (Vet inte om det gäller även resten av året och hur behovet då ser ut.) Det gäller jobb i skånska kommuner/hemsjukvård. Kan kanske vara värt att kolla upp?

   • Marlene

    Ja jag har läst om dem. En arbetskollega ska jobba för dem i sommar. Däremot framgår det inte att de betalar halv lön vid bredvidgång. Sen är det kommunen och jag vill jobba på sjukhus. Bonusen var “värvningsbonus”.

 • Opsyrran

  Efter att ha fått ett mejl från ett av bemanningsföretagen i Norge idag, så står det ju helt klart att just det företaget ska man INTE åka med. kanske att man skulle få övertid efter 48 timmar, men inte riktigt säkert. skulle även skriva under ett papper för att ty ll svenske och sist avsäga sig övertid. Det var det det gick ut på. Nej, ska man till Norge och jobba är det en direktanställnong man ska ha, så att man får allt man har rätt till samt övertid efter 35,5 timmar.