24000 i ingångslön, och sen då?

Ingångslönen kommer bli 24.000 kr.

Det vet jag säkert.

När Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) “kapitulerar” har vi tagit ytterligare ett steg på vägen mot rättvisa löner.

“Ytterligare ett steg”, för kampen har pågått länge. Troligen kommer den att pågå resten av våra yrkesliv.

Nu måste du förbereda dig, annars riskerar du att den kommande löneförhöjningen glider mellan dina fingrar.

Med facit i hand: 2008 års uppror

För ungefär fyra år sedan både strejkade och marscherade vi.

Den gången skrevs en lägstalön in i det centrala avtalet.

Ingångslönen var då runt 18.000-18.500 kr. Lägstalönen på 21.100 innebar ett lönelyft på ~17,2% för de som tog klivet upp från ingångslönen.

Men SKL kontrade effektivt. Lägstalönen på 21.100 kr skulle bara gälla för sjuksköterskor med minst ett års erfarenhet. Därmed kunde SKL fortsätta att hålla nere ingångslönerna.

Dessutom gällde lägstalönen bara under en viss tidsperiod. Sedan sänkte SKL, helt utan skam, lönebuden till tidigare nivåer.

Årets ingångslöner på 20.500-21.500 kr vittnar om hur tiden har stått stilla sedan 2008.

Så de nyutexaminerade begär 24.000 kr

Om SKL inte kan vaska fram pengar för att möta de nyutexaminerades krav måste frågan lyftas till högre nivå.

Sverige skulle kunna vara ett föregångsland – men ska jag vara realistisk så tror jag att den rollen kommer tas av Norge. Förhoppningsvis kommer vi så småningom att följa i deras fotspår och uppvärdera traditionellt kvinnodominerade arbetsuppgifter.

Men upproret sker nu. Något händer redan i år. Vad kan vi förvänta oss av SKL den här gången?

Det finns arbetsplatser som erbjuder 24.000 kr i ingångslön idag. Inte på grund av upproret, utan på grund av att få har varit intresserade av att jobba hos dom. Dessa arbetsplatser har nu plötsligt lätt att få tag på personal, så där kommer ingångslönen stå stilla framöver. Pengarna kan flyttas.

Kommunen har generellt erbjudit högre lön än landstinget. Nu får kommunerna tag på allt folk dom behöver. Pengar som kan flyttas.

Inflationen var 2,6% under 2011. Om SKL kan dra ut på det hela, bara ett år, så sparar dom stora pengar.

SKL gör allt för att begränsa skadan

När nyutexaminerade anställs till 24.000 kr, och inskolas av kollegor med sju års erfarenhet som har 23.500 kr i månadslön, så kan du räkna med att SKL kommer vända sig till Vårdförbundet.

Endast med hjälp av ett långsiktigt löneavtal kan SKL “trolla fram” pengar för att återställa ordningen i leden. “Ni får 5% löneförhöjning för nästkommande tre år, och hela löneförhöjningen görs redan i år”.

På så vis blir årets pott stor nog att lyfta alla med erfarenhet över ingångslönen på 24.000 kr:

 • De nyutexaminerade får förstås ingenting, de har redan “höjt” sin lön från 20.500 till 24.000 kr (17%).
 • De med två års erfarenhet höjer sin lön från 21.700 kr till 24.400 kr (12,4%).
 • De med sju års erfarenhet går från 23.500 kr till 24.800 kr (5,5%).
 • De med 20 års erfarenhet som har 25.200 kr, de får en “normal” löneförhöjning på 2%.

Rangordningen återställd. Alla är lugna.

Lönespridningen har minskat igen, men vi är lugna. För vi håller inte på med procent. Så länge som vi har någon hundralapp mer än de mindre erfarna så är det ordning i leden.

Eller ja, vi är i alla fall lugna nog för att inte säga upp oss.

“Vi”, som i “den stora massan”.

“Jag vill också ha en 17% löneförhöjning!”

Din arbetsgivare kommer inte att kalla in dig på rummet och spontant höja din lön med 17%.

Du vet vad du måste göra. Du behöver inte att jag berättar det åt dig.

Du har mitt fulla stöd när du gör det.

Då står du också inför ett strålande tillfälle att prova på norgejobb. Att jobba halvtid och få betalt som att du jobbade heltid.

För det är lättare att tacka nej till en oseriös arbetsgivare som erbjuder livslång lärlingslön och undermålig arbetsmiljö, om pengar rullar in från annat håll.

 • Maryanndahlqvist

  Never accept less !!!!!! We are worth more !!!!!! Time to make them pay for our competence !!!!!

  • Man 33år

   Jag höjde min lön från 32 000 till 42 000 bara genom att säga att jag slutar om jag inte får kompensation för mitt ansvar. Skulle inte på fullaste allvar arbetat för 24K. Har en vän som arbetar på ett lager han har 27 000 sen ob på det. E man så dum att man arbetar för dessa låga löner så får man faktiskt skylla sig själv. Sätt ner foten bara och stanna hjulet. Det är dags att landstingen öppnar plånböckerna!!!

   • HN

    Och det är som sjuksköterska hoppas jag. Det är bara så vi kan göra för att få det vi vill ha. INGEN kommer autonmatikst att erbjuda oss rimliga löneökningar. Skönt att det börjar röra på sig!

 • Chrishell

  Jag gick in till chefen för ett par dagar sedan och ställde ett lönekrav på 28000. Hon började slingra sig med att “potten” inte räcker till en sådan höjning (nuvarande lön 23500). Jag bara upprepade -28000 kr! Inte ett ord mer…Nu ligger bollen hos henne.
   Jag är trött på att stå där med “mössan i hand” och säga att jag är värd det därför att jag är flexibel osv osv. I fortsättningen ska jag sätta min egen prislapp för mina tjänster och vill de ha mig så är det vad jag kostar! Om något år så får man höja sitt lönekrav eller byta jobb. De stekta sparvarna kommer inte att flyga in i munnen på mig om jag inte fixar det själv. :-)

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Chrishell!

   Ja, varför inte sikta på 28.000?

   19% löneförhöjning? Snarare lönekorrigering. Ett kliv upp från lärlingslönen.

   På ett eller annat sätt kommer du nå ditt mål, nu när du har bestämt dig för att sätta din egen prislapp. Gott!

  • Guest

   Chrishell, hur gick det?

 • Caroline

  27.000 tycker jag ni kan kräva som lägsta ingångslön. Ni sätter hela tiden ett för lågt pris på er själva, er utbildning och kompetens, och det känner arbetsgivarna av. Att ni inte törs kräva. Ärligt talat, känns det verkligen ok med 24.000 i ingångslön? Efter 3 års högskolestudier? Undersköterskor som arbetar privat eller inom kommunen får högre ingångslön. Om de klarar av att argumentera. Ni är akademiker, självklart klara ni av att löneförhandla också. Att gå in till chefen och mer eller mindre skrika ut beloppet på lönen, som du vill ha, är inte rätt väg till högre lön. Om chefen börjar slingra sig och säger att “potten inte räcker”, då kommer det viktiga, just då ska du visa att du är väl förberedd och lägga fram dina argument. Ett i taget. // Caroline

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   Hej Caroline,

   Jag förstår att det kan tyckas vara enkelt, som utomstående. “Såhär borde ni göra, det är det enda logiska”.

   Men ingenting är logiskt när man har med landstinget att göra.

   För oss handlar det mer om att växla mellan den kollektiva kamp som hela tiden bedrivs, och att individuellt göra sig rörlig/flexibel, så att man kan byta arbetsplats och förhandla om sin lön vid nyanställning.

  • Chrishell

   Jag kanske fick det att låta för simpelt när jag beskrev hur jag lade fram mitt lönekrav. Jag “skrek” absolut inte ut något belopp utan var målmedveten i mitt krav. Innan jag gjorde detta var jag i kontakt med en erfaren företagsledare som suttit vid förhandlingsbordet många gånger. Han menade att genom att vara så enkel som möjligt lämnar man mycket mer utrymme till sig själv. Chefen vet ju redan vad du har för akademisk utbildning. Han/hon vet också vad just du bidrar med till arbetsplatsen och hur svårt det är att ersätta dig. Ett annat råd jag fick var att man ska akta sig för hot. Om de inte kan tillmötesgå ditt krav så är det liksom underförstått att du ev söker dig vidare. Men eftersom du inte har hotat med det så gör du som du själv känner, stanna eller gå. Genom att inte argumentera för mycket så lämnar du en viss osäkerhet hos din chef vad följden kan bli. Har du fått ett annat erbjudande t ex? Det är typiskt kvinnligt att argumentera och förklara för mycket, en jättebra egenskap ibland! När du ska kräva något så finns en risk att du går vilse i alla “mjuka” värden som arbetsgivaren bara filtrerar bort. Det enda som är intressant är ditt krav, allt annat är underförstått menade min rådgivare.  Kom ihåg Caroline att chefen troligtvis är mer van som förhandlare än du…Vem kommer då att vinna?  Detta funkade för mig iaf. Men jag dömer inget annat sätt….

   • Caroline

    Grattis till din nya lön Chrishell!:)
    Det var ju bra att det fungerade, jag ska prova vid tillfälle.
    Det är nog som du säger, att argument är kvinnligt, bättre att låta dem tro att man blivit erbjuden arbete på annat håll. Återigen massor av grattis! Har du fler tips på hur man bäst löneförhandlar?

    Mvh Caroline

   • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

    Hej Chrishell!

    Målmedveten med ett tydligt krav utan hot eller argument. 

    Det låter klokt. 

    I nästa skede då, när beskedet kommer och budet är lägre än önskat? Stå kvar vid sitt krav, eller sänka det som en förhandling/kompromiss?

    Hur det än är så är det skönt att ha andra arbetsmöjligheter på sidan av, så att man alltid har en inkomst, även om löneförhandlingen inte går som man hoppas.

 • AER1

  Precis det som jag alltid har sagt – BORT MED PROCENTEN I LÖNEFÖRHANDLINGAR! Hit med pengar istället! Jag tycker att det är starkt att studenterna går ut med dessa krav – även om det aldrig kommer att bli verklighet. Detta för att det finns flera orsaker, men de viktigaste är;
  1. SKL vill inte köra ekonomin i botten, med att betala dyra löner för en så stor del offentliganställda. Får vissa hål i statskassan…
  2. Vi som har jobbat fler år än studenterna vill inte att de ska ha MYCKET mer betalt än vi (jantelagen – hmm).

  Jag stöder studenternas uppror i princip, men jag kan också tycka att det är orealistiskt. När jag “exades” 1996 var vi i samma situation, det var 1 år sedan det senast examinerades sjuksköterskor beroende på “den nya utbildningen”. Vi stod också starka så länge vi pluggade, men när tiden för examinationen närmade sig så tog var och en det man kunde få, och detta för en mycket mindre peng än vi hade tänkt oss. Sjukhusen i Stockholm hade gått samman och erbjöd mellan 13000-13500:-/månad. Maxlönen var om man tidigare var usk med lång erfarenhet – ingen usk:a? = sorry, då blir det bara tretton…

  Det som fick det hela att vända strax innan 00-talet var att det helt plötsligt började vimla av hyrsyrror på avdelningarna. Det fanns syrror men färre syrror som ville jobba för en skitlön. Arbetsgivaren var tvungen att locka tillbaka oss kunniga sjuksköterkor.

  Som sagt var – kan vi gamlingar acceptera att det kommer in en nyfärdig färsk syrra till vårt jobb och kanske tjänar ett par tusenlappar mer än vi gör? Och dessutom kanske vi får lära upp denna person i jobbet, som leg:et knappt har hunnit torka på?
  Jag vet inte – för så kollegiala är vi inte… Vad vi än säger utåt så kommer det nog att viskas i fikarummen. 

  Och – vad vi än säger – vi gamlingar kommer INTE att få en mycket högre lön än “nyexade”, som “sjuksnu” så påpassligt har visat. Så mycket för den strejken. Nej, fram för mer bemanningsjobb och mer norgejobb.

  • http://www.sjuksköterska.nu/ Sjuksnu

   AER1!

   Tack för det historiska perspektivet. Det är helt nödvändigt för att förstå hur det kan se ut som det gör idag.

   Ja, fram för alternativa arbetsgivare och en rörligare sjuksköterskekår. Landstingets lärlingslöner och lönekartell ska brytas, på ett eller annat sätt.

 • Chrishell

  Vill bara avsluta mitt förra inlägg med att berätta hur det slutade. 29000 är min nya lön! Jag är så glad! :-)

  • Anna

   Vill börja med ett stort grattis till dig :) Vart jobbar du och hur lång erfarenhet har du? Lycka till i fortsättningen// Anna

   • Chrishell

     Tack Anna! Jag blev färdig -09 och är anställd i en kommun i mitten av Sverige :-). Jag är långt ifrån den bäst betalda på min arbetsplats. De flesta är dock distriktssköterskor. Jag är inte nöjd med min lön men jag är mycket nöjd med min löneförhöjning i år. Lycka till önskar jag dig också Anna. Samt alla studenter och blivande kollegor!

 • http://www.facebook.com/people/Robina-Kbcdefg/584917404 Robina Kbcdefg

  Hjälp!
  Om man vill skicka en fråga direkt till Sjuksnu utan att den kommer upp här. Hur går man tillväga då..?

 • Isabelle

  Hej, jag är journalist på tidningen City i Malmö och råkade hitta till den här sidan när jag surfade runt i jakt på nyexade sjuksköterskor som tackat nej till jobb som erbjudit för låg lön, i enlighet med sjuksköterskeupproret. Jag hittade ingen mejladress till dig som ligger bakom, men du får gärna höra av dig till mig om du har tips på skånska sjuksköterskor som vägrat ta jobb under 24 000 kronor. Mejla mig gärna. Tack!

 • Carl

  Kommer aldrig att hända något så länge inte folk förstår att dem är värda mer själva. Har precis börjat jobba som Ssk och jobbade tidigare inom industrin och tjänade 7000:- mer i månaden än jag gör nu. Där jag jobbar som Ssk fattar inte folk själva att dem ska ha högre lön. Dem sitter och gnäller lite i fikarummet men vågar inte kräva mer och säger inte heller upp sig fast det är ett skitjobb och extrem stress. Eftersom jag själv inte är ny på arbetsmarknaden så accepterade jag inte dessa urusla villkoren. Denna sommaren har vart helt vedervärdig när vi talar arbetsbörda. Jag sa till chefen att det finns inte en chans att jag jobbar kvar med denna tunga ansvarsbörda utan att få kompensation för det, men hon kan inte betala. Hela region skåne där jag jobbar har en lönekartell så dem kan inte höja mer än några hundralappar. Vilket jag bara ser som ett hån. Har istället sökt norsk leg och hoppas på jobb där till hösten. Annars går jag hellre tillbaka till industrin.

 • Inte bitter än

  Jag är ny exad tackat nej till 23700, 23200, 23000. inom landstinget samtliga i Östergötland. så det rör på sig lite i allafall

 • Inte bitter än

  *nyexad